Buiten is het 27 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.821 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
82reacties

Na het tellen van de helft van de stemmen is de eerste voorlopige uitslag van de Helmondse gemeenteraadsverkiezing bekend:

GroenLinks, op dit moment de grootste partij in de gemeenteraad, scoort het hoogste en kreeg in deze tussenstand 100 stemmen meer dan Helder Helmond.
Het opkomstpercentage in Helmond blijkt gedaald tot 39,3%. Dat maakte burgemeester Elly Blanksma eerder vanavond bekend in de Cacaofabriek. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 hadden we met 42,1% de allerlaagste opkomst van Nederland. Maar, we zijn deze keer toch niet de allerlaagste van het land. Almere meldde na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur een opkomst van 33% en Rotterdam 38,9%.
Wellicht verrast door de lage opkomst riep het Helmondse Forum voor Democratie de niet-stemmers vanavond om 23.08 uur nog op om te gaan stemmen. 

In de reacties hieronder staan updates.

82 reacties:

Knap gedaan van Helder Helmond na een trubbelig jaar.
Forum zit in Limburg bij de landelijke bijeenkomst van die partij als ik het goed zie, niet in Helmond iig. Maar halen zo te zien een zetel in Helmond.

Beantwoorden

Als ze nu nog gaan luisteren naar de Helmonders.
Misschien wordt de opkomst dan wat hoger.
We wilde geen nieuw gemeente huis.
We wilde wel een nieuw golfslag bad.
Luister naar je inwoners.

Beantwoorden

Update 1:
Na het tellen van alle 34.528 uitgebrachte stemmen maakte burgemeester Elly Blanksma onderstaande voorlopige zetelverdeling van de gemeenteraadsverkiezingen bekend:

partij 2022 2018
GroenLinks 7 zetels 6 zetels 
VVD 6 zetels 5 zetels
Helder Helmond 5 zetels 2 zetels*
SP 3 zetels 5 zetels
CDA 3 zetels 5 zetels
D66 3 zetels 3 zetels
Lokaal sterk 2 zetels 3 zetels
50PLUS 2 zetels 3 zetels
PvdA 2 zetels 2 zetels
Forum voor Democratie 2 zetels 0 zetels
Denk 1 zetel 0 zetels
Mì Hellemonders 1 zetel 1 zetel*
plan! 0 zetels 1 zetel

* Helder Helmond had 3 zetels na de verkiezingen in 2018, Michael Rieter splitste zich af en ging vorig jaar door als Mì Hellemonders.
Helmond Aktief had 1 zetel in 2018, maar fuseerde met Helder Helmond en deed niet mee in 2022.

 

Het gaat nog om een voorlopige uitslag die normaal gesproken ook de definitieve uitslag is. Komende maandag wordt de uitslag pas definitief vastgesteld.

Beantwoorden

Godzijdank een redelijke uitslag. Bedachtzame partijen die winnen.
Zonde dat een partij vol van nepnieuws, fascistische praat, gemanipuleerde filmpjes, zonder reflectie en een Poetin-knuffelaar 2 zetels binnensleept. Niet eens de moeite neemt in Helmond de uitslag bij te wonen. Waar sta je dan voor? Wat verwacht je van zoiets als stemmer? Geloof je dat allemaal echt? Ik vind die twee zetels veel erger dan de waardeloze opkomst. Geen reclame voor Helmond en de Oekrainers die we opvangen.
Wel een signaal om een groep Helmonders die zich niet gehoord voelt beter te gaan bereiken.

Beantwoorden

Helder Helmond…….bah bah, is minder ‘helder’ als ze aangeven met mensen met een strafblad in de partij. Hoezo geloofwaardig.Coffeshop erbij? Die komt er zeker, ergens in het centrum, kan B&W en de Raad straks ook terecht voor hun wiet. Onbesproken gedrag, is een lachertje!

Beantwoorden

Is Antoinette Maas al gevraagd of ze terug wil keren als wethouder?

Beantwoorden

Na 95% tellen stemmen is opkomstpercentage een stuk positiever.
De media zitten er dit keer langs, dat Helmond het slechtste opkomstpercentage kent. Zou de verlokking van het gratis rode potloodje dan toch geholpen hebben?

Helmond heeft waarschijnlijk toch een beter opkomst % dan vorig jaar en dan EHV. 😉👍

Helmond
Opkomst 2022: 46,7% | Vorig: 42,1%
Eindhoven
Opkomst 2022: 41,6% | Vorig: 46,4%
Geldrop / Mierlo
Opkomst 2022: 48,7% | Vorig: 51,8%
Nuenen / Gerwen / Nederwetten
Opkomst 2022: 58,0% | Vorig: 61,5%

Beantwoorden

De huidige coalitie van GroenLinks, VVD, SP, D66 en Lokaal sterk kan gewoon door, ze verloren maar één zetel. Zelfs de wethouderstoeltjes hoeven ze niet te veranderen. Die kunnen over een paar weken klaar zijn met formeren.

Beantwoorden

@Mien je baseert je op foutieve info.

Beantwoorden

@Job op donderdag 17 maart 2022 om 07:01:

Tjonge, jij denkt het allemaal wel te weten niet?

Beantwoorden

Groen Links is een zekerheidje.Helder Helmond heeft nog nooit zo’n grote kans gehad om in een college te komen en zal derhalve heel veel van hun standpunten inslikken.
VVD ook winnaar na 4 jaar te hebben bestuurd kun je eigenlijk niet om heen.
Dan zit je al op 18 vd 37 zetels

Beantwoorden

Groen Links is de doodsteek voor werkend en ondernemend Helmond. Saillant detail: een paar dagen geleden kwam er iemand van Groen Links bij me aan de deur, ik kon niet open doen maar zag wel via de beveiligingscamera dat er iemand was geweest.

Bij thuiskomst lag er een “Groen Links” reclame krantje in mijn brievenbus, terwijl ik gewoon een NEE-NEE sticker op de brievenbus geplakt heb.

Kennelijk interessant dat Groen Links niet en duwen ze hun linkse rommel gewoon de brievenbus in.

Beantwoorden

@Job op donderdag 17 maart 2022 om 07:01:

Wat jij een redelijke uitslag vindt is voor vele Helmonders geen goede zaak. De ex-communisten van GL samen met de beroepsleugenaars van VVD noem ik nu ook geen betrouwbare combinatie. Huizen worden er in ieder geval niet bijgebouwd want er is altijd een GL’er die dan naar een D66 klimaat rechter stapt. Ik zou me hier meer zorgen om maken dan mijn gedachten laten gaan naar een splinter partij die Poetin knuffelt.

Beantwoorden

Jammer dat de opkomst zo laag is,stemmen zou eigenlijk verplicht moeten zijn.

Beantwoorden

@Bert een verkiezingsuitslag is per definitie een weergave van wat de kiezer wil. Dus van de mensen die de moeite hebben genomen om te stemmen is het gros het niet met u eens. Ik deel uw zorgen over FVD. Blijkbaar kent Helmond zo’n 1500 Archie Bunkers.

Beantwoorden

@Roland op donderdag 17 maart 2022 om 09:38:

32,7% samen is toch niet de meerderheid voor mij. Of gebruik je een telraam van het CDA:)

Beantwoorden

Let op misschien komt mevrouw Maas wel weer terug

Beantwoorden

@John Tilburgs op donderdag 17 maart 2022 om 00:11:

zo ist !

Beantwoorden

@Twanneman op donderdag 17 maart 2022 om 09:00:

Nee. Maar kun jij mij dan uitleggen waarom we in Helmond een liedje voor Oekraïne willen gaan zingen én mensen gaan stemmen op FvD, waarvan de narcistische voorman Poetin een goeie vent vindt en de uitslagen in de meest luxueuze locatie mogelijk gaat bekijken? Voor de gewone man zeker…?

Beantwoorden

@Yoko 17-03-22: ‘strafblad’? Da’s niet niks, vertel…..

Beantwoorden

@F. van der Zanden op donderdag 17 maart 2022 om 11:13:

Dat gaat om Jan de Kloe. Die zou een hennepkwekerij hebben gehad, maar dat is helemaal niet waar. Zelf gevraagd aan mensen van Helder Helmond toen die door de stad liepen. Was iets onterechts met zijn winkeltje jaren terug. Nagezocht en dat klopte: https://www.mediwietsite.nl/waanzin-onterechte-inval-natuurwinkel-legale-hennep/
Trouwens, die man staat op nummertje 37 dus die zal heus niet in de gemeenteraad komen.

Beantwoorden

Degenen die met deze uitslag onze stad bestuurd hebben, mogen zich met de burgemeester afvragen waarom meer dan 60% is afgehaakt. Als men denkt met dit mandaat te doen wat men wil, zogenaamd omdat dit democratisch gekozen is, ondermijnt men de democratie nog verder tot over 16 jaar de opkomst wellicht nog maar 10-20% is. Het nieuwe B&W zou zich met de burgemeester mogen afvragen hoe men óók gaat luisteren naar de niet-stemmers, zodat die in 2026 het vertrouwen gaan krijgen om wél te stemmen. Zo niet, gaat de vervreemding verder.

Beantwoorden

@Job op donderdag 17 maart 2022 om 11:00:

Je moet het zo zien: het glas is halfvol.
Bij de Tweede-Kamer-verkiezingen vorig jaar haalde FvD 6,86% van de stemmen in Helmond, dat zijn 3282 Helmonders.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen gisteren zijn ze gedaald tot 4,34% van de stemmen in Helmond, dat waren nog maar 1489 Helmonders.
We gaan dus echt wel de goede kant op in Helmond. 🙂

Beantwoorden

@Erik Mitesco op donderdag 17 maart 2022 om 11:41:

Helemaal mee eens Erik.

Beantwoorden

@Jan de Vries op donderdag 17 maart 2022 om 11:15:

Klopt. Gelukkig ja.
Ik wil het gewoon kunnen begrijpen waarom je boos bent op partijen die je voor jouw gevoel misschien laten vallen, maar het dan als enige alternatief ziet om te stemmen op partijen die nu juist geen bal geven om jouw leefsituatie. Die alleen rellen en lompheid tot kunst verheffen en niets concreets te bieden hebben. Een partij die ophitst lijkt me niet de oplossing voor welk probleem van je dan ook.

Beantwoorden

Update 2:
OEPS, de opkomst in Helmond bleek juist flink hoger
De gemeente maakte gisteravond een flinke fout in het opkomstpercentage. Rond 22 uur meldde burgemeester Elly Blanksma dat de opkomst in Helmond slechts 39,3% was, zie deze tweet. Daar was ze niet blij mee, zo liet ze aan een ieder weten. Want dat percentage was een stuk lager dan de 42,1% van vorige gemeenteraadsverkiezingen, waarmee Helmond toen het slechtste van Nederland scoorde.
Maar nu we alle cijfertjes eens nader bekeken hebben (nadat Mien er in een reactie hierboven op wees), lijkt dat de opkomst gisteren in Helmond flink hoger was. Hoe hoog precies kunnen we nu nog niet bepalen. Het ANP noemde gisteravond 46,7% voor Helmond. Maar het is minimaal (34.528 geldige stemmen / 74.359 kiesgerechtigden = ) 46,4%. Dat scheelt met ruim 7% dan dus tenminste ruim 5 duizend extra uitgebrachte Helmondse stemmen ten opzichte van gisteravond: een slok op een borrel. 🙂 Of dit hogere percentage iets uitmaakt voor de uitslag voor de politieke partijen, weten we nu nog niet.
Waar de fout precies is gemaakt, is onduidelijk. Later vandaag komt de gemeente met een schriftelijk statement hierover, zo liet de woordvoerster van de gemeente aan de weblog weten.
Gedeelde smart is halve smart: we zijn niet de enige gemeente in Nederland die te laag zat met het opkomstpercentage. Almere liet eerder weten dat zij slechts 33% scoorde. Later op de avond bleek dat 39,8% te zijn.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 17 maart 2022 om 13:20:

Vreemd allemaal als je het mij vraagt.

Beantwoorden

@Twanneman op donderdag 17 maart 2022 om 13:29:

Wat is vreemd?

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 17 maart 2022 om 13:20:

Die burgemeester bezorgt ons een slechte naam. Foutje bedankt. 🙁
Maar goed, Blanksma is net een mens natuurlijk 😉 en die maken wel eens een fout.

Beantwoorden

@Job op donderdag 17 maart 2022 om 07:01:

Mooi & netjes verwoord.

Als ik de heren Baudet en Meijeren hoor oreren en debatteren in de tweede kamer hoor ik met enige regelmaat racistisch, nationalistisch en vrouwonvriendelijk taalgebruik. Mijn tenen gaan daar van krommen.

Helaas vertalen veel mensen die, in onze huidige ‘ikke, ikke en ikke-maatschappij’, ongelijk of nee te horen krijgen dit als ‘zich niet gehoord voelen’;
naar mijn mening een misvatting.

Beantwoorden

O nee hè, een zeer pijnlijke fout!! Want klopt de rest dan wel??? Ik hoor Theo Heller á la Trump al roepen dat er verkiezingsfraude is gepleegd en dat we het gemeentehuis moeten gaan bestormen… 🙁

Beantwoorden

Op zich konden we dat allemaal zelf ook uitrekenen, want oproepcijfer en uitgebrachte stemmen waren bekend.
Ben echter ook benieuwd naar de restzetels, want die verdeling is bij mij ook voor 1 zetel anders. (FVD -1, LS +1)
Maar die berekening is niet de meest eenvoudige.
De officiële uitslag maar even afwachten.

Beantwoorden

@Ad op donderdag 17 maart 2022 om 15:18:

De berekening zoals die doorgaans gepresenteerd wordt (met “grootste gemiddelden”) is inderdaad nogal moeizaam, maar er bestaat ook een alternatief: doe even alsof er iets meer dan 37 zetels te verdelen zijn, oftewel deel het aantal stemmen op elke partij door een iets kleinere dan de traditionele kiesdeler, zodanig dat na afronden omlaag het totale aantal zetels op 37 uitkomt. Het is even wat hoger/lager proberen met een spreadsheet, maar als je eenmaal een geschikte fictieve kiesdeler gevonden hebt, is het aantal zetels dat je daarmee per partij hebt berekend precies gelijk aan die volgens de officiële methode.

https://www.pyth.eu/restzetelverdeling

Beantwoorden

@yoko

Is een strafblad hebben dan zo erg ligt eraan wat voor strafblad voor mij draait het in politiek om dat er geluisterd wordt na ons burgers en dat begrijpen waar we het over hebben. En juist die mensen die misschien buiten de lijntjes hebben gelopen weten waar we het over hebben simpel weg omdat ze ook midden in het leven hebben gestaan en misschien armoede hebben gehad . Dus liever gewone burger met een milde strafblad in de gemeente raad als een rijk iemand die nergens voor heeft moeten vechten in het leven die alles netjes binnen de lijntjes heeft geleefd

Beantwoorden

Update 3:
Zoals we bij update 3 al meldden, zou de gemeente met een schriftelijk statement komen. Hieronder de volledige tekst:

Gisteravond is, tijdens de uitslagenavond in Helmond, het aantal uitgebrachte stemmen per partij op het scherm gepresenteerd. Naar nu blijkt waren de early votes dubbel opgenomen in deze presentatie; het werkelijk aantal uitgebrachte stemmen lag dus lager.
Dit heeft géén gevolgen voor de gepresenteerde zetelverdeling, want die berekening was gebaseerd op de juiste getallen. Dat geldt ook voor het bekendgemaakte opkomstpercentage: dat bedraagt 39,3% en is gisteravond dus correct weergegeven. Kortom: het betreft een op zichzelf staande fout in de handmatige invoer van de getallen voor de presentatie.
Het aantal stemmen per partij, zoals gisteravond getoond op het scherm, was ook op de webpagina’s van de gemeente opgenomen; dus inclusief de dubbele telling. Inmiddels is dat hersteld.
Voor alle duidelijkheid: er zijn dus geen fouten gemaakt in de verwerking van de gegevens in de officiële software die wordt gebruikt voor de vaststelling van de verkiezingsuitslag.
Wij betreuren dat deze verwarring is ontstaan. Uiteraard gaan we bekijken hoe een dergelijke fout in de toekomst kan worden voorkomen.

Kortom: niet het opkomstpercentage was verkeerd, maar de 14 getallen achter de partijen. In het bovenstaand screenshot het verbeterde aantal stemmen.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 17 maart 2022 om 16:38:

Gelukkig maar, probleem keurig opgelost. Iedereen kan fouten maken. Complimentje voor de gemeente Helmond voor de heldere, transparante en eerlijke uitleg.

Beantwoorden

Met deze cijfers klopt de eerdere zetelverdeling wel weer.

Beantwoorden

@simpele burger. Een raadslid zou van onbesproken gedrag moeten zijn.Tenzij de kandidaat van bijzondere kwaliteit is maar met no 37 lijkt mij dit sterk
Zal wel een vriendschappelijke band tussen de kandidaat en Rieter zijn onstaan na het publiceren van een stukje op dit Weblog over deze kandidaat.
Ons kent ons.

Beantwoorden

@Ad op donderdag 17 maart 2022 om 17:16:

Zo’n aangepaste kiesdeler waar ik het om 15:44 over had is volgens mijn berekeningen 812. Daarmee komt FvD uit op 1 zetel en Lokaal Sterk op 3, zoals jij om 15:18 al signaleerde.

Beantwoorden

Update 4:
De 37 Helmonders die verkozen zijn tot gemeenteraadsleden:

Achter elk raadslid staat het aantal stemmen dat die persoon kreeg. Die met * zijn op basis van voorkeurstemmen verkozen.

Beantwoorden

Veel wijsheid toegewenst in het belang van onze stad en haar inwoners.

Beantwoorden

ik zit zo naar die getalletjes te kijken en je kunt wel zeggen GroenLinks heeft gewonnen op basis van teamprestatie, die Nrs 2+3+4 helpen flink, terwijl de andere partijen het alleen moeten hebben van hun Nr.1 of soms Nr.1+Nr.2

Beantwoorden

@Sander Lam op donderdag 17 maart 2022 om 18:08:

OEPS, ik ben uitgegaan van de oeps-getallen. Nieuwe poging: deel het aantal stemmen van elke partij door 686 en rond af naar beneden. Oftewel: schrap van elke partij 343 stemmen, deel door 686 en rond rekenkundig af. Dan kom je inderdaad uit op het aantal zetels dat De weblog van Helmond om 00:57 meldde.

Beantwoorden

@Job op donderdag 17 maart 2022 om 07:01:

Ja t is niet normaal dat pvda toch weer twee zetels binnenhaalt. Vergeet ook de opvolger van de oude communistische partij niet (over Poetin lovers gesproken) groen links……

Weer 4 jaar wachten voor op naar de nul zetels voor pvda en hopelijk richt de oude communistische partij niet te veel schade aan.

Beantwoorden

Nu ging 39% kiezen en 4 jaar geleden 42%. Zou die daling het gevolg zijn van de dansers die Blanksma op de kiezers afgestuurd heeft ? Wellicht dat kiezers gedacht hebben dat het toch allemaal een grote stoelendans is ? Met een opkomst van 39% komt de term volksvertegenwoordiger toch in een heel ander licht te staan. Misschien maat vervangen door volksgedeeltevertegenwoordiger ? En met een opkomst van 39% kun je ook niet langer beweren dat je het algemeen belang vertegenwoordigt zonder te lachen. En nog erger, van die 39% komt ook nog maar een klein deel in de vorm van een college dat de stad gaat besturen. Langzaam wordt het zoals een homepathisch middeltje, zodanig verdund dat geen werkzame stof meer terug te vinden is. En dat is allemaal de schuld van de kiezer of van de niet-kiezer ? Roept u maar.

Beantwoorden

Feest der denocatie, opkomst van ongeveer eenderde. Zeker die eenderde die voor EU zijn, voor immigratie, voor 60 miljard aan subsidies voor onzin.
De eenderde elite die vind dat de andere tweederde niet mee mag doen
De domme agressie, hier bv mooi tentoongesteld door bv Job.

Beantwoorden

Je kunt eigenlijk alleen maar stellen dat 61% te lam is om te stemmen.

Beantwoorden

@Andre op vrijdag 18 maart 2022 om 11:20:

Ik heb niemand met bij de stembureaus gezien om mensen tegen te houden om te gaan stemmen. De harde werkelijkheid is dat het een groot deel van de mensen niets boeit. Zolang het geregeld is en ze geen moeite hoeven te doen vinden ze het allemaal wel best. En zelfs van de mensen die wel gaat stemmen is een flink deel dat op het laatste moment even een stemwijzer invult en dan een keuze op gevoel maakt.

Ik sta ondertussen op het standpunt dat een opkomstplicht (je mag dan ter plekke je biljet verscheuren als je niet wil stemmen) nodig is. Als je van (burger)raadsleden verwacht dat zij vier jaar lang 16 uur of meer in de week draaien voor onze inwoners, dan mag van je van de inwoners toch ook wel verwachten dat zij eens in de vier jaar een uurtje de tijd nemen om zich te informeren en te gaan stemmen. Dat ben je niet verplicht aan de politiek, maar wel aan onze democratie.

Beantwoorden

@Roland op vrijdag 18 maart 2022 om 11:44:

Oh je scheert even 61% van de mensen over een kam, er zijn woorden voor zulke mensen….

Beantwoorden

@ Michiel van Geel.

Als raadslid ben je in dienst van ons…de burger.
Laat ik dat even duidelijk stellen. Je zit inde raad, commissies omdat WIJ jullie gekozen hebben.

Als vervolgens de politiek faalt, en de burgers en geen trek meer in hebben omdat ze zich belazerd voelen door de landelijke en ook de gemeentelijke politiek ( laat ik de provincie niet vergeten) dan ligt dat vooral aan die politiek zelf.

Je kunt toch lezen in de commentaren waar burgers zwaar aan tillen, we wilden geen nieuw gemeentehuis, maar een nieuw zwembad. We wilden geen nieuwe Braak ( wat sowieso een groot fiasco gaat worden). Etc.etc.

En nou ga jij het erop afschuiven dat je als raadslid oh oh oh zoooo hard moet werken…ja ja wel 16!!!! uur per week. Hoe durf je, heb je wel enig idee hoe hard ondernemers moeten werken en hoe lang…de leraren met alle tekorten en ook de zorgmedewerkers!!!!

En dan kom je met DE oplossing…het verplicht stellen van stemmen. Michiel…stemmen is een RECHT..geen plicht en dat willen we graag zo houden in ons land.

Was de slogan van JOUW partij D 66 niet…We laten iedereen vrij maar niemand vallen….

En dan vind je het gek dat er geen vertrouwen meer in de politiek is????

In wat voor realiteit leef jij eigenlijk?

Beantwoorden

Re ht of plicht, ik heb wel begrip voor Michiels standpunt.
Wellicht verplicht registreren als kiezer. En dan bij verkiezingen ook meteen een zooi referenda en vraagstellingen erbij. Dat je een kwartier bezig bent met ja en nee vragen..
Als er meer te stemmen valt, komen er vast ook meer.
Nu lijkt stemmen wel een hobby voor sommigen en de rest laat ‘t maar.

Ik hoop over 4 jaar die grote groep erbij te trekken.
Voor kerncentrale etc… Gratis verwarming en electriciteit voor Helmond.
Ik ben wel rechts op ideologische thema’s.

Beantwoorden

@Twanneman

Hoe noem je dat dan?

@Yasmine
Omdat één iemand liever een golfslagbad heeft dan een nieuw stadshuis is dat de wens van de burgers? In Facebook-land misschien. Volgens mij kun je stellen dat alleen al op de basis van de uitslag van de verkiezingen “de burger” het in ieder geval niet met je eens is. Die ziet een voorzetting van het huidige beleid best wel zitten. Zo werkt een democratie. En dat is niet te bevatten in wat one-liners.

Ik kan me meer druk maken om de totale desinteresse, niet eens de moeite nemen om naar een stemhokje te gaan. Wel stemmen op het doelpunt van de week, op de favoriete kandidaat uit Expeditie Robinson of een enquête invullen voor een kortingsbon van €2,50. Dat heeft niks met vertrouwen in de politiek te maken maar met stuitende domheid, met leegte.

Beantwoorden

@ André

Waarom als reactie op een oprechte vraag van mij, weer een lompe, onnozele reactie als ‘domme agressie’?
Verwacht jij dat als we met z’n allen op zo’n primitieve manier op elkaar gaan reageren, Helmond en Nederland beter wordt?

Zoals Roland zegt: desinteresse. De moeite niet nemen je ergens in te verdiepen. Blaten.

Beantwoorden

@Yasmine op vrijdag 18 maart 2022 om 13:04:

Raadslid is bedoeld naast een reguliere baan, niet als fulltime baan. De meesten spenderen wel meer dan 16 uur overigens, maar 16 uur is wat er officieel voor staat (afhankelijk van de grootte van je gemeente, vandaar dat daar ook verschil zit in de vergoeding). En ja, je bent in dienst van de inwoners, maar dat ontslaat die inwoners niet van de verantwoordelijkheid om deel te nemen in het democratisch proces. Als de koppen in de partijen je niet aanstaan, dan moet je op iemand anders stemmen die je wel vertrouwt. En als er niemand is die je vertrouwt, dan start je een actie om een nieuwe partij op te richten, want dan weet je het kennelijk zelf veel beter.

De toenemende desinteresse bij de inwoners heeft vele oorzaken, maar het falen van de politiek is wel de minst relevante. Ik zal er een paar noemen:
– Het einde van de verzuilde maatschappij (heeft mijn eigen partij actief aan meegewerkt) heeft ervoor gezorgd dat het gevoel bij een groep te horen bij veel mensen verminderd of zelfs verdwenen is. Geen groepsbinding betekent ook geen plichtsgevoel om iets voor die groep te doen.
– De opkomst van digitale communicatie en social media heeft gezorgd voor een kortere spanningsboog. Mensen willen geen complexe verhalen, ze willen korte hapklare brokken. Gevolg is dat mensen zich niet meer ergens in verdiepen, maar de neiging hebben om vanuit de heup te schieten. Je wordt immers toch wel op je wenken bediend met feedback van anderen.
– Diezelfde social media heeft ook gezorgd voor passieve consumptie van informatie (clickbait) boven actief op zoek gaan naar betrouwbare bronnen, alsmede het vermogen om het kaf van het koren te scheiden. Je krijgt in je bubbel zoveel subjectieve informatie dat je dit als objectieve waarheid gaat zien.

We hebben dus een flink deel van de kiezerspopulatie die is gaan zweven en ook niet de moeite neemt om te landen. Dat kost immers moeite en het is veel makkelijker om gewoon mee te waaien met de wind die op dat moment populair is. Dat is een ongemakkelijke waarheid, maar als je in je hart kijkt weet je dat er echt een flink aantal mensen is waarvoor dit geldt. Dat is ook de reden dat als er ergens ophef over is mensen eerst kijken naar wat hun favoriete “thought leader” ervan vindt en niet zelf een mening vormen. En ja, dat geldt voor een gedeelte van de kiezers van alle partijen en niet stemmers.

Beantwoorden

@ Michiel

Mee eens. Je zou ook nog kunnen noemen de enorme achteruitgang qua reflectievermogen en de wil om direct agressief te reageren op een mening die je niet begrijpt of aanstaat.

Beantwoorden

@michiel van Geel..De bekende riedel van 2018. Kwestie van knippen en plakken.
Blijft het feti dat Helmond nu al jaren tot de ALLERLAAGSTE behoren en zijn er dus honderden gemeentes waar de opkomst beter is.
Je kunt hier meters tekst neerzetten maar feit is dat de Helmondse politiek die vier jaar geleden nog beloofden er alles aan te gaan doen de opkomst significant te verbeteren hier niet in geslaagd is.
Verder vind ik dat u erg generaliseert in uw zoektocht naar het gebrek aan belangstelling voor de Helmondse politiek.
Een politiek die weigert te zoeken in hun eigen falen .

Beantwoorden

@Yasmine op vrijdag 18 maart 2022 om 16:07:

Eens, net als sommige roeptoeters hier die zeggen dat niet stemmers lui, niet de moeite, blaten en nog meer domme opmerkingen maken.
Zegt meer wat over hun.

Beantwoorden

@ Twanneman: het zegt over mij dat ik oprecht op zoek ben naar een motivatie van een groepje van pak ‘m beet 1400 Helmonders ZELF, waarvan ik hoop dat ze meer redenen hebben dan enkel anderen de schuld geven.
Boos op de politiek zijn en dan wel geloven in lui die elkaar enkel ophitsen als oplossing bieden is niet de oorzaak, dat lijkt me té gemakkelijk.

Beantwoorden

Job job job, je hebt de mond vol over anderen, maar je bent zelf degene die altijd maar klaagt en zanikt over anders denkenden. Nooit iets over jouw fabo clubje, alleen anderen afkraken of uitsluiten. Bies. Bah.

Beantwoorden

@ André
Knap. Wat is mijn favo-clubje dan, André?

Beantwoorden

@Andre op vrijdag 18 maart 2022 om 18:11:
@Job op vrijdag 18 maart 2022 om 18:17:

Heren!!

Beantwoorden

Misschien zijn er onder al die niet-stemmers ook wel mensen die het simpelweg niet nodig vinden om zich in de materie te verdiepen, omdat ze op hoofdlijnen alles wel prima vinden verlopen.

Zelf breng ik nooit een stem uit bij de waterschapsverkiezingen. Zeker, goed waterschapsbeheer is op allerlei manieren van vitaal belang. Maar de keuzemarges in het waterschapsbeleid zijn zo beperkt, dat het niet uitmaakt welke vakman of -vrouw de details invult. Alleen bij twijfel over de vakbekwaamheid van sommige kandidaten zou ik mij als “werkgever” van deze lui in de “sollicitatieprocedure” mengen door te gaan stemmen.

Als het gaat om de gemeentepolitiek zijn de keuzemarges wat ruimer maar nog altijd vrij beperkt. Voor mij ruim genoeg, maar voor anderen wellicht te beperkt, om de gang naar de stembus te rechtvaardigen.

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 18 maart 2022 om 18:24:

Neem jij de gemeenteraadsverkiezingen dan serieus?

Beantwoorden

@Marko op vrijdag 18 maart 2022 om 20:55:

Zie jij dan een reden om de gemeenteraadsverkiezingen niet serieus te nemen?

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 18 maart 2022 om 21:26:

Ik neem de gemeenteraadsverkiezingen wel heel serieus. Had dit jaar helaas geen mogelijkheid om te stemmen.

Beantwoorden

@Roland
Volgens mij is er niets mis met de bron die ik heb geraadpleegd.

Beantwoorden

@Lei:
46,7% geen 39% !

Beantwoorden

Helder Helmond organiseert buurtcafé’s, daar ontmoet je elkaar in levende lijve. Immers 70% van je taal is lichaamstaal. Het elkaar toespelen van zwarte pieten, onderuitschoffelen, beledigen, polariseren, verwijten, roeptoeteren, ongefundeerd je mening uiten etc. doe je niet zo gemakkelijk als je elkaar echt ontmoet in een café. Als nu de grootste groep roeptoeters op de weblog eens een initiatief neemt om bijvoorbeeld in de Fonkel een avondje te buurten, lijkt me gezellig. Dan kom ik ook. Complimenten voor o.a. Michiel van Geel, die blijft netjes en gebruikt de juiste argumenten zonder te beledigen.

Beantwoorden
Louis van de Werff

@Louis van de Werff op zaterdag 19 maart 2022 om 16:16:

Gefeliciteerd met de extra zetels bij de verkiezingen. De columns van Martijn lees ik vaak graag.
Een goed idee als de grootste roeptoeters bijeen komen om een avondje te buurten. Het zijn allemaal Helmonders met hart voor de stad en met verschillende meningen mening. Dat mag gelukkig en maakt het levendig, maar een beetje beschaafder mag af en toe best wel. Want heel eerlijk, van sommige reageerders lees ik de reacties gewoon niet meer. En ook reageer ik veel minder vaak daardoor.
Ik ben bang dat de grootste roeptoeters geen zin hebben om met jou af te spreken. Maar wie weet… Hulde voor het idee in ieder geval.

Maar omgekeerd zou ik óók waarderen: gemeenteraadsleden zouden ook hier vaker mogen reageren want veel Helmonders komen hier. Dat zorgt er ook voor dat de kloof tussen politiek en burger kleiner wordt.

Beantwoorden

@José
Allereerst dank voor de felicitatie.
Er zijn veel politici die de weblog mijden juist vanwege de ongenuanceerde reacties. Jammer want ik lees inderdaad ook goede dingen. Het met elkaar van gedachten wisselen kan ik erg waarderen. Helaas veroorzaken ook vastzittende frustraties voor veel negatieve reacties en wie zit daar nou op te wachten?
Geen enkele politicus denk ik, ze mijden de weblog en dat is inderdaad jammer maar logisch. Dank voor je steun en ik gebruik mijn echte naam

Beantwoorden
Louis van de Werff

@ Louis van de Werff op zaterdag 19 maart 2022 om 20:37:

Nee die reacties en stukjes van jouw fractievoorzitter Rieter jr. die zijn lekker positief en aardig over de collega politici in Helmond….. lees even zijn laatste ingezonden stukje. Goed voorbeeld doet volgen.

Maar van mij mag ie! Hij durft t debat wel aan zonder zaniken over de toon. Heb je nu al koudwatervrees voor je komende politieke avontuur de komende 4 jaar? Begin er dan maar niet aan.

Beantwoorden

Jongens, jongens toch. De voorjaarskermis in Helmond is in volle gang. Na 2 jaar Covid-19. Maak plezier. In 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

Beantwoorden

Nou, er gebeurt precies wat ik bedoel, dus dit is mijn laatste reactie.

Beantwoorden
Louis van de Werff

@ Hanzel op zaterdag 19 maart 2022 om 22:49:

Op welk ingezonden stukje doel je precies? Ik zie in mijn laatste columns namelijk niks onaardigs over collega raadsleden. Beetje vreemde opmerking dus.

Beantwoorden

Ook ik ben voor een opkomstplicht. Ik verwacht echter dat zij er nooit zal komen omdat het niet in het belang is van de gevestigde orde.

Men stemt niet omdat het “allemaal wel goed geregeld is”. Men stemt niet, omdat men vindt dat het geen zin heeft. “Er wordt toch niet geluisterd.” Vanwege wantrouwen in de gevestigde orde.

“Als het gaat om lage opkomst bij verkiezingen, dan vallen het zuiden, de steden en enkele perifere regio’s op. Anti-establishment partijen, of, zoals we ze in de Atlas noemen: ‘buitenstaander-partijen’, zijn relatief sterk in het zuiden, in industriële regio’s, in (voormalige) groeikernen en in krimpgebieden. Ruimtelijk gezien blijken lage opkomsten en stemmen op buitenstaander-partijen samen te hangen met achterstanden op het
vlak van werk, inkomen en gezondheid. De establishment-partijen, of, zoals in de Atlas genoemd, ‘gevestigde partijen’, zijn sterk in gebieden met veel hogeropgeleiden, een hogere welvaart en meer sociale samenhang, vooral in het midden en oosten van het land.”

Bron: Atlas van afgehaakt Nederland (https://kennisopenbaarbestuur.nl/media/258329/atlas-van-afgehaakt-nederland.pdf)
Goed stuk om kennis van te nemen.

Beantwoorden

@Sjef Jr op zondag 20 maart 2022 om 06:49:

Ik ben tegen een opkomstplicht. Zoals het nu gaat, laten door zelfselectie alleen mensen van zich horen die zich nog enigszins verdiept hebben in de vraag welke kant het gemeentebeleid op moet. Als daar de stemmen bij komen van mensen die zelf niet weten wat ze willen, wordt het alleen maar moeilijker voor de politiek om het beleid af te stemmen op wat leeft in de samenleving.

Ik probeer altijd op een partij buiten de gevestigde orde te stemmen, maar als ik mij verdiep in de programma’s van de buitenstaander-partijen die bij mij in de stemwijzer boven komen drijven, komen die bijna altijd te ondoordacht op mij over. De gevestigde partijen zijn veel meer door de wol van de weerbarstige werkelijkheid geverfd.

Beantwoorden

@Sander Lam

Ik zie dat anders. Je vult zelf al in dat men niet weet wat ze willen. Ik denk dat men wel heel goed weet wat ze niet wil. En op basis hiervan al een betere keuze maken, dan dat deel wat nu wel gaat stemmen.

Ik begrijp bijvoorbeeld niet waarom Groen Links en VVD zoveel stemmen krijgt in Helmond, maar goed ik ben het elitair liberaal, progressief idealisme moe. Vrijheden en vrij denken, gepaard met realisme is op dit moment beter beschermd bij populistisch conservatief rechts en links.

Beantwoorden

@Sjef Jr op zondag 20 maart 2022 om 15:11:

Invullen wat anderen denken is inderdaad dubieus, maar ik kan mij oprecht niet voorstellen dat iemand met een uitgesproken mening, welke partijen het geschiktst / minst ongeschikt zijn, het een goed idee vindt om de kans voorbij te laten gaan de samenstelling van de volksvertegenwoordiging te beïnvloeden.

Als jij vindt dat vrijheden en vrij denken, gepaard met realisme op dit moment beter beschermd is bij populistisch conservatief rechts en links, dan lijkt mij dat genoeg reden op populistisch conservatief rechts of links te stemmen, en zo tegengas te geven aan het elitair liberaal, progressief idealisme dat jij moe bent.

Beantwoorden

@louis vd Werff. Mensen die hier getuigen van betrokkenheid,hoe dan ook,te omschrijven als roeptoeters vind ik van dedain dat niet veel goeds belooft.
Een michielvangeeltje. Die hier ook uit een soort verhevendheid het gepeupel toespreekt.Daar zat ik echt op te wachten.

Beantwoorden

Ik lees mijn reactie terug en ik zie mezelf ook al invullen. Dus ik maak me hieraan ook schuldig.

Het gaat er juist om dat men is afgehaakt, zoals Josse De Voogd heeft onderzocht en gerapporteerd.

Natuurlijk heb ik gebruik gemaakt van mijn stemrecht. 🗳

Beantwoorden

@Andre op donderdag 17 maart 2022 om 09:31:

wat een onzin jij kunt toch nooit iemand verplichten om ergens op te stemmen dan wordt er toch maar klakkeloos iets aangekruisd,niet iedereen houdt zich bezig met politiek.

Beantwoorden

@foutje, jou… Het is ook niet een keiharde dwang, maar wel een soort uitnodiging of aanmoediging.
Een lijstje met 20 vragen over bv benoemingen of referenda op ja / nee niveau zouden ‘t leuker moeten maken.
En ja, als bepaalde mensen dit te moeilijk is, bv doordat ze de taal onmachtig zijn, dan is dat wat mi betreft een zegen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *