Buiten is het 18 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.675 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
51reacties

In de periode van 20 december tot en met 7 januari 2018 is er een nieuw winterevenement in het centrum van Helmond. Dat bevestigde organisator Peter van Asten zojuist. Gedurende deze periode is het bedoeling dat daar een schaatsbaan komt en andere (nu nog niet bekend gemaakte) activiteiten plaatsvinden. Er lopen nog gesprekken met belanghebbenden over de invulling van het evenement. Waar het precies in het centrum zal plaatsvinden weten we (nog) niet.
De voorbereidingen voor het nieuwe evenement zijn al maanden in volle gang. Van Asten is enthousiast en tevreden over de medewerking van de gemeente, Helmond Marketing, Centrummanagement, Rabobank Helmond, Ondernemersfonds Helmond en Weekkrant de Loop. “Mede dankzij hen kan dit jaar het winterevenement wel doorgaan, aldus het Centrummanagent.
In 2015 had Helmond voor het eerst sinds jaren een groots opgezet winterfestijn, met onder meer een schaatsbaan, een ijsglijbaan, een kerstmarkt en diverse bands, zie de foto’s hieronder. Vorig jaar was er geen tweede editie omdat het toen financieel niet mogelijk bleek dat te organiseren.

In de reacties hieronder staat een update.

51 reacties:

Goede zaak. Hopelijk zijn ze dit jaar zo slim om het niet op dat zompig grasveld te doen maar op de Markt of het Havenplein met de kroegen erbij!

Beantwoorden

Goed dat dit initiatief opnieuw tot leven gewekt wordt. Geeft m.i. het centrum een sfeervolle impuls tijdens de aanloop naar de feestdagen. Inderdaad is te hopen dat er deze ronde gekeken wordt naar een meer geschikte locatie. Persoonlijk denk ik dan aan de Markt.

Beantwoorden

Het is op de Markt, ideale plek natuurlijk!

Beantwoorden

Leuuuuukkkk

Beantwoorden

Ik ben gisteravond even stevig bijgepraat en moet nog zien of dit Winterfestijn er komt. Zo hoorde ik dat de vergunning er nog lang niet is. En dan kan de wethouder wel vinden dat hij het graag wil, maar ook hij moet zich aan de wet houden. Beetje dom dat zo’n winterfestijn, waar je een heel jaar aan hebt kunt hebben werken, niet eerst de vergunning regelt. Zonder die papiertjes immers geen enkele kans op een Winterfestijn dit jaar. Wie dergelijke grote evenementen organiseert weet dat je daarmee begint nadat je een paar avondjes hebt liggen bomen en dromen en een dagen overdag de eerste ruwe schetsen op papier zet en wat rondbelt.

Dat Peter van Asten nu al de publiciteit opzoekt is opmerkelijk. Dat is of heel slim van deze oud-Stadsradio-man (want elke Helmonder wil zo’n Winterfestival en daarmee zet hij in de publieke opinie de druk op het doorgaan) of ontiegelijk dom (want het is allerminst zeker en ook hij wil aan het eind van dit jaar geen loser zijn). De tijd zal het leren.

Nadat editie 2015 op het Havenpark een financiële ramp van een dikke ton voor Helmond Marketing was, zijn die in ieder geval zo verstandig geweest om het niet meer te organiseren (maar mee te helpen). Gerucht gaat dat hen dat zowat verboden is door de wethouder. Daarom mijn complimenten voor Peter van Asten dat hij zover zijn nek durft uit te steken om zoiets leuks proberen te organiseren, maar hopelijk kost dat niet zijn kop!

Beantwoorden

Update 1:
Helder Helmond wil dit jaar nog geen ijsbaan en kerstmarkt op de Markt
Helder Helmond stelde vandaag schriftelijke vragen aan B&W naar aanleiding het bericht dat er deze winter 2½ week een ijsbaan op de Markt staat gepland. Wat die partij betreft komt er dit jaar nog geen ijsbaan en kerstmarkt op de Markt.
Hieronder de 4 raadsvragen (Questions) van Michael Rieter, René van de Westerlo en Gerard Hurks voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Afgelopen zaterdag was Helder Helmond op de Markt/markt en we kregen meteen van een aantal marktkooplui te horen of wij nog wel op de markt durfden te komen! De ijsbaan. Met name de inkomsten-derving in een van de belangrijkste markt-periode was hier de oorzaak van. Verhelderd dat de raad hier niet overgaat vernamen wij wel dat er van enige communicatie geen sprake was geweest. En dat geldt ook voor de ondernemers in het centrum. Helder Helmond is van mening dat de historische Markt ook in principe de wekelijkse zaterdagmarkt zou mogen dragen. Vraag is echter of je de héle Markt aan de markt wilt blijven geven? Ruim een jaar geleden nog, bij de vaststelling van de voorjaarsnota op 2 juni 2016, heeft Helder Helmond al een motie ingediend om te onderzoeken of het zuidelijke deel van de Markt, van kiosk/podium tot aan Veestraat, permanent vrij zou kunnen zijn voor allerlei activiteiten. Die motie haalde het helaas niet maar zou wel de ruimte hebben kunnen bieden om zonder problemen op de Markt bijvoorbeeld een ijsbaan te plaatsen. Wat Helder Helmond betreft komt er dit jaar dan ook nog geen ijsbaan en kerstmarkt op de Markt.
Kortom vindt Helder Helmond het weliswaar een prima idee om in het centrum een kerstmarkt met ijsbaan te verwezenlijken maar niet op deze wijze, dus nog niet dit jaar.

  1. Afspraak met de mark-kooplui is dat bij beide kermisssen de markt verplaatst wordt. Dat geldt dus niet voor een ineens bedachte kerstmarkt met ijsbaan. Bent u dat met ons eens?
  2. Bent u het met ons eens dat er in dit onderwerp ronduit slecht is gecommuniceerd?
  3. Hoe zou het zijn geregeld met betrekking tot de veiligheid?
  4. Hoe gaat de bevoorrading van de markt geregeld worden via o.a. de Kerkstraat?
Beantwoorden

Waarom niet? Dat is in ieder winkelcentrum!

Beantwoorden

Op alle dorpen gebeurt iets, is er tenmisnte kerstsfeer in het centrum. Iets wat ons centrum al jaren mist, iets wat bijna alle inwoners graag zien…….. een goed opgezette kerstactiviteit.

Beantwoorden

Tja wat zullen wij zeggen, ach doe maar niets. Helder Helmond(sarcasme uit).

Beantwoorden

Willen het geld zeker zelf houden

Beantwoorden
Anita van de Kerkhof

Gewoon dumpen die partij. Kan binnen afzienbare tijd!

Beantwoorden

Echt jammer hoor!!

Beantwoorden

Gaan we weer. Moeten jullie wel een super goede reden hebben. Dacht dat jullie er voor de mensen waren

Beantwoorden

Okay…. de markt dus…. En wat is met alle winkels die profiteren van de extra bezoekers?

Beantwoorden

Daar gaan we weer .????

Beantwoorden

Zo te lezen en ook wel te verwachten geen populair standpunt van Helder Helmond, maar ik denk dat ze wel gelijk hebben.
Die marktlui hebben goed geld betaald voor die staanplaatsen van hun kramen, dus als die het niet willen zijn we snel klaar en komt er dus geen ijsbaan op hun plek. Die verlengde voorjaarskermis volgend jaar http://www.deweblogvanhelmond.nl/afgevoerd_van_de_voorpagina/toch-weer-10-dagen-voorjaarskermis-in-2018/ hebben ze ook al moeten slikken zonder compensatie voor het omzetverlies. Die marktkooplui houden nu voet bij stuk en dat recht hebben ze! Anders wordt het weer een verloren rechtszaak zoals destijds van die buurtbewoners met al die extra evenementen in de kasteeltuin.
Verwijder alstublieft die spuuglelijke kiosk van de Markt die iedereen in de weg staat, dan is er volgend jaar al voor de helft voldoende plek voor de ijsbaan!

Beantwoorden

Ik kan me toch ook wel een beetje voorstellen dat de marktkooplui hier niet zo blij mee zijn. Ben benieuwd hoe dit verder gaat.

Beantwoorden

Wij hebben zo.n dooi centrum maak wat gezelligs zoals ijsbaan met de feestdagen overal zie je dit behalve Helmond loopt altijd achter de feiten aan

Beantwoorden

Zo helder helmond is het dus niet als ze dit weer afblazen

Beantwoorden
Danielle van Huizen

Omdat Helder Helmond vorige week boze reactie kreeg van de marktkooplui en wij vorig jaar vragen gesteld hebben aan het college, het college afspraken gemaakt heeft met de marktkoop lieden vind Helder Helmond dat er te weinig onderzoek gedaan is.

Dat wil niet zeggen dat Wij zeker niet tegen een ijsbaan zijn, door te weinig of geen communicatie met de ondernemers en de marktlieden hebben wij deze vragen gesteld. Helaas is deze Motie niet aangenomen, Helder Helmond is van een gedegen onderzoek zodat beide partijen Ondernemers en Marktkoop lieden ook hiervan kunnen profiteren. En ja in elke stad is een ijsbaan kijk naar Uden waar samen gewerkt wordt met alle ondernemers en rekening gehouden wordt met de Markt aldaar.

Navraag gedaan is ons ter ore gekomen dat er te weinig gedaan wordt waar Helmond Marketing en mevr Linda Haverkamp centrummanager niet of weinig gecommuniceerd hebben.

MOTIE ‘Onderzoek Cultuurplein op de Markt’
De raad bijeen op donderdag 2 juni 2016,
Inzake het ‘vaststellen van de Voorjaarsnota 2016’
Overwegende dat:
1. De discussie gestart is om de markt van de Markt te halen;
2. Het centrum meer levendigheid zou mogen hebben;
3. Een deel van de markt daarvoor letterlijk in de weg staat;
4. Helmond graag een aantrekkelijke centrum-stad voor de regio wil zijn;
5. Helmond een breed cultureel aanbod heeft van verenigingen;
6. Culturele verenigingen een podium in de stad aangeboden kunnen krijgen;
7. De ruimte tussen carat/0492-podium en de Veestraat een ideale plek is voor multifunctionele activiteiten,
Besluit:
1. Opdracht te geven aan het college om te onderzoeken of de kop van de Markt ingericht kan worden met een cultuurplein;
2. De raad te informeren over de resultaten hiervan voor de begroting 2017
En gaat over tot de orde van de dag,
Helmond, 2 juni 2016.

Beantwoorden

@Danielle van Huizen op vrijdag 20 oktober 2017 om 10:11:

Zo Helder is het wel @Danielle wij vinden nog altijd dat er een schaatsbaan in het centrum moet komen, en voor iedereen moet het een win-win situatie zijn.

Dat geldt voor de hele stad. Een gedegen onderzoek hadden ze allang kunnen starten hiervoor. De boze reacties van de Marktkooplui vorige week heeft geleid voor deze brandbrief. De raad gaat hier niet over het is iets van het college van B&W. En als wij iets willen doen doe het dan ook meteen goed en zorgvuldig. Want het geld kunnen we maar een keer uitgeven.

Beantwoorden

@Jan op vrijdag 20 oktober 2017 om 05:49:

Dank @jan ook wij zien liever die kiosk ergens anders staan, dat roepen wij ook al jaren.

Beantwoorden

@Annemie Jonkergouw op donderdag 19 oktober 2017 om 23:41:

Die reden hebben wij ook zeker, en ja wij zijn er zeker voor de inwoners van onze stad. Zeker ook voor de Marktkooplieden die hiermee hun dagelijkse boterham willen verdienen.

Niet gecommuniceerd met de ondernemers en de Marktlieden, dit hebben zij uit de krant moeten lezen. Dit is voor ons Geen communicatie. Zo ga je niet met mensen om vinden wij.

Beantwoorden

winkels komen steeds meer leeg te staan, geen kerstactiviteiten om extra bezoekers te trekken- zelfs de kleinste dorpen hebben meer kerstactiviteiten en kramen dan Helmond.

kermis wordt vanwege opzet steeds minder bezocht. we staan als Helmond in de uitverkoop gezien winkelketens en aantrekkelijkheid.

Evenementen dragen bij maar ook daar wordt de laatste tijd fiks op bezuinigd.

Laat helder helmond zich daar maar eens druk om maken en komen met oplossingen ipv veel helmonders tegen zich in het harnas te jagen met zulke acties

Beantwoorden

@Trienie Martens op donderdag 19 oktober 2017 om 22:08:

Klopt @Trienie zelfs al 10 tallen jaren waar elke stad of dorp samen met de ondernemers aan werken. waar ook de ondernemer een duit in het zakje doen, zodat de gemeenten dit opbouwt om de kosten elk jaar te kunnen dragen.

Dan kun je namelijk ook een gedegen en goede schaatsbaan neerzetten, dit had Helmond ook kunnen doen toen ze hiermee ooit zijn begonnen bij het kasteel.

Beantwoorden

@Anita van de Kerkhof op donderdag 19 oktober 2017 om 22:30:

@Anita het zijn allemaal onze centen

Beantwoorden

Je zult weer zien dat het dit jaar WEER niet komt. Geen Helder Helmond. Weg met Helder Helmond

Beantwoorden

Al weer niet is godvergeten. Altyd hier iets

Beantwoorden

M.b.t. de kiosk, ik geloof dat heel de gemeenteraad al tijdenlang van mening is dat die weg moet daar. Volgens mij was dat zelfs besloten?
Echter nog steeds staat dat ding daar, en blijft ook maar staan omdat niemand enige actie of initiatief onderneemt.
Kerstmarkt is jammer als die er weer niet komt, het is ieder jaar wel iets!
Dan weer geen geld, dan weer geluidsoverlast, geen plaats, geen communicatie etc. etc.
Suggestie: 1) Kiosk nu eindelijk eens opruimen, geen woorden maar daden!
2) Wissel jaarlijks 1 kermis (vd 2) in tegen 1 grote kerstmarkt met
alles erop en eraan.
Bevolking tevreden, marktkooplui tevreden.
( maar goed, de gemeente zal de inkomsten uit de kermissen wel niet willen
missen, dus daar en nergens anders ligt het grootste obstakel)

Beantwoorden

Hoi Jolanda,

Laat ik voorop stellen dat het goed is dat jullie opkomen voor de marktkooplui. Maar zoals al vaker bij Helder Helmond zijn jullie een partij van uitersten.
Heel Helmond schreeuwt om een ijsbaan op de markt en dit werkt sfeer verhogend voor de binnenstad.
Maar omdat de gemeente niet communiceerde, u bent daar overigens ook deel van, zou dit hele evenement maar niet door moeten gaan? U denkt niet aan een oplossing voor dit probleem?
Overigens zal het best meevallen, aangezien het ameide plein beschikbaar blijft voor de markt.

Ik ga ervanuit dat u voor het algemeen belang opkomt.

Beantwoorden

Onhelder. En als het toch doorgaat staat Helder Helmond voorop bij de opening……

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Gewoon triest, diverse keren vernomen dat er een schaatsbaan zou komen.
En het maar gek vinden dat hier de stad niets meer is.
Hetzelfde met de zomerkermis, een en al drama.

Het hoeft niet mega te zijn, neem een voorbeeld aan Roermond op het Munsterplein, daar heerst sfeer.

Dat is hetzelfde dat iedere keer die Il Borgo loopt te zaniken, word ik ook moe van. Die vent zal ook wel weer hebben geklaagd.

Beantwoorden

Zet die marktkramen die zouden moeten verhuizen dan maar midden op de schaatsbaan. Kunnen de klanten al schaatsend hun inkopen doen. 😉

Beantwoorden

Veel marktkooplieden komen in de periode 20.12.2017 – 08.01.2018 niet opdagen. Te koud, te weinig publiek/kopers. Voor degenen die wel komen is er voldoende plaats. Beetje passen en meten.

Een ijsbaan en kerstmarkt hoort dit jaar gewoon op de Markt.

Beantwoorden

Wat een gezeik zeg. We mogen blij zijn in Helmond dat er iemand zijn nek uitsteekt om een schaatsbaan te plaatsen.. en dan moeten er weer bepaalde mensen dit initiatief verzieken. Ik zou zeggen, schaatsbaan op de markt, in goed overleg met de weekmarkt kramen plaatsen en dan maken we er met zijn allen een mooi feest van! En mij is ten oren gekomen dat er wel met ondernemers gecommuniceerd is en dat de horeca van de Markt zelfs apart benaderd is voor medewerking.

Beantwoorden

Die kunnen niet helder denken

Beantwoorden

Stem niet meer op die partij knap waardeloos

Beantwoorden

Zo is dat niet meer stemmen op helder Helmond dan hebben we gezelligheid in de stad voor onze kinderen ook ????????????

Beantwoorden

Ja natuurlijk, gaan we weer! Als Markt weer problemen geeft maak je dan eens hard voor ande re locaties. Zijn er genoeg om een gezellige kerstmarkt met ijsbaan te creëren. Oude Ehad terrein, parkeerplaats de Braak (con brio) , kasteel zoals paar jaar geleden, Suytkade, terrein bij jan van Brabant Brouwhuis….genoeg mogelijkheden of hebben we dan weer anderen zeikerds die het niet willen hebben?

Beantwoorden

Overal kan het, ijsbaan…kerstmarkt…enz….waarom hier dan niet??? En ze zijn er al maanden mee bezig lees ik….onbegrijpelijk‼️

Beantwoorden

Misschien kan helder helmond eens reageren op de berichten van de Helmonders zij laten een ander geluid horen. Kunnen ze dit omzetten in meedenken en het zo leuk mogelijk met kerst maken en iets voor de Helmonders terug doen

Beantwoorden

Wat een gezeik weer van Helder Helmond ( Michael Rieter ).

Schuif de kramen allemaal op naar het begin van de Marktstraat en je hebt
de Markt vrij vanaf de snackbar tot aan de Veestraat om een fatsoenlijke
kerstmarkt te creëren neem er een stukje Ameidestraat, Kerkstraat en Veestraat
bij en er kan dan ook een ijsbaan komen.

Maar ja waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan.

Beantwoorden

Het is altijd wel wat hier in het centrum telkens belooft men iets maar ook nu weer komt er niets van de grond, en kijk maar eens naar de om liggende dorpen waar wel een leuke kerst sfeer georganiseerd wordt en hier op de zeer saaie markt lukt niets om iets moois te creëren, dank je wel wethouders en gemeente denk nu ook eens aan de echte Helmonders , er is al zo veel tradities verloren gegaan jammer jammer

Beantwoorden

@Niels op vrijdag 20 oktober 2017 om 13:27:

Klopt wat jij schrijft voor het algemeen belang, het enige in deze kwestie is dat de Gemeente Raad haar suggesties heeft uitgesproken aan het college, zoals al in de brief staat en ook ik wacht op de reacties van de ambtenaren adh van de vragen Dat het College dit zo heeft besloten.

Een ding is zeker dat in ieder geval niet gecommuniceerd is met mensen die er toedoen. Zoals marktkooplieden en ondernemers

Beantwoorden

Hij komt er toch!! (zie ED)

Beantwoorden

Update 2:
Overdekte schaatsbaan op de Markt
Van woensdag 20 december tot en met zondag 7 januari kan er op de Markt geschaatst worden op een 300 m² overdekte en aangeklede schaatsbaan. Daarbij staat een verwarmd horecapaviljoen met uitzicht op de schaatsbaan. De Kerstman zal regelmatig langskomen om dit winterse tafereel compleet te maken. Dat laat de Stichting Helmond City Events zojuist weten in een persbericht.
De ingang van de schaatsbaan is bij de kiosk. Daar kunnen entreetickets à 3,50 euro (voor de hele dag) worden gekocht, schaatsen à 3,50 euro gehuurd. Daar kun je ook jouw schaatsen laten slijpen of kopen. Het meebrengen van eigen schaatsen is toegestaan, het meebrengen van eigen consumpties niet.
“In samenwerking met JIBB brengt de schaatsbaan de jeugd weer in beweging” aldus de stichting. Er zal regelmatig schoolschaatsen plaatsvinden op de Markt. Ook de kleinere kinderen zijn van harte welkom. Voor de 0 tot 4-jarigen is er Peuterschaatsen van 09.00 tot 10.00 uur. Tijdens het Peuterschaatsen is zowel de toegang als de schaatsverhuur voor kinderen en hun begeleiders gratis.
Het horecagedeelte is gratis toegankelijk.
“Schaatsen in Helmond” is dagelijks geopend van 10.00 tot 23.00 uur. Op enkele data kent de schaatsbaan aangepaste openingstijden. De schaatsbaan en het horecagedeelte hebben dezelfde openingstijden. Er zijn gratis EHBO- en toilet-faciliteiten aanwezig. Meer info staat op de website http://www.schaatseninhelmond.nl/

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 8 november 2017 om 10:44:

Super initiatief!

Beantwoorden

Hé, hé, komt het er toch nog van!
Begin nu alvast met een planning voor 2018 en maak er een hele entourage omheen. Misschien kan het dan eindelijk een jaarlijks, terugkerend evenement worden.
En mensen die graag willen zeuren, moeten dan ook maar eens zelf initiatief tonen en een “Zeur-evenement” opzetten!

Beantwoorden

SUPER nieuws! ☃️ ????

Beantwoorden

En komt er geen Kerstmarkt ?

Beantwoorden

@Lisa Denker op woensdag 8 november 2017 om 13:18:

Was dit jaar te kort dag voor….. volgend jaar gaan we daar ons uiterste best voor doen

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *