Buiten is het 26 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.874 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
27reacties

GroenLinks Helmond

Gemeenteraadslid Ling Ko van GroenLinks heeft ontslag genomen. Eind januari vertrekt zij in het kader van haar studie Master Bestuurskunde voor een half jaar naar Hong Kong (China) voor een stage bij het Nederlands Consulaat.
In een reactie op de vraag waaarom zij als raadslid stopt laat zij ons weten: "Het was absoluut geen gemakkelijke beslissing. Ik bevind mij momenteel in de laatste fase van mijn studie en heb altijd nog verdere verdieping en verbreding in mijn vakgebied gewild. Die kan ik nu krijgen middels een tweede stage binnen mijn opleiding. Tegelijkertijd werd ik gevoelsmatig tegengehouden in die ambitie omdat ik zelf sterk van mening was dat mijn werk als raadslid in Helmond er nog niet op zat. Ik begin net op gang te komen!"
Na overleg met haar fractie werd haar al snel duidelijk dat zij deze kans om in het buitenland stage te lopen niet moest laten liggen, waarna er samen naar een oplossing werd gezocht. Tijdens haar afwezigheid zal Ling Ko vervangen worden door Ruud Verhoeven.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar op 3 maart werd Ling (25 jaar) met 417 voorkeurstemmen voor het eerst in de gemeenteraad van Helmond gekozen. Ling Ko vervolgt "mijn intentie is om in september weer als raadslid beëdigd te worden zodat ik mijn werk voor deze mooie stad kan voortzetten. Dat ik daarvoor op dit moment ontslag moet nemen als raadslid zijnde, is formeel noodzakelijk".
Ruud Verhoeven (48) heeft Ko's positie als raadslid overgenomen, hij bekleedt nu de functie van GroenLinks-burgercommissielid in de commissie Samenleving. Op zijn beurt wordt hij weer vervangen door Ellen van Dael.
Ling laat merken heel veel zin te hebben in haar avontuur in het buitenland. Naast haar stage zal ze in Hong Kong aan de slag gaan bij een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor groepen die een extra handje kunnen gebruiken in de samenleving zoals etnische minderheden, dieren en ouderen. Ling beloofde ons zo nu en dan op de hoogte te houden van haar belevenissen in Hong Kong.
De opvolging van Ling als columnist op De weblog van Helmond is inmiddels geregeld. GroenLinks-fractievoorzitter Rudi van der Made zal Ling op de weblog gedurende haar afwezigheid vervangen.

27 reacties:

Beste Ling,

Wat een verassing en een mooi begin voor jou in 2011. ik wens je daarom een hele mooie tijd en heel veel succes met je stage aldaar.

Dat de keuze moeilijk was (is) snap ik, maar voor jou in de toekomst en je verdere leven past dit zeker mooi in het plaatje om je ambitie`s verder te kunnen ontplooien in de politiek.

TOI TOI TOI

Groetjes Jolanda

Beantwoorden

Nou wil ik niet flauw zijn maar wie en wat is Ling Ko? Heb met aandacht naar de foto bij bovenstaande bijdrage gekeken en zag daar geen Ling Ko maar een Ko Ling! Een stoere knul, een beetje type portier van een druk bezochte disco.
Ik hoop van harte dat ik het mis heb.

Beantwoorden
Olivier Dhuysthergast

Jammer dat je tijdelijk stopt, fijn dat je na de grote vakantie weer terug komt. Succes in Hong Kong.

Beantwoorden

Of: wie en wat is Olivier Dhuysthergast?

Beantwoorden

Goed voor Ling, gehannes voor gemeente Helmond.
De Gemeentewet voorziet niet in tussenstops van gemeenteraadsleden.
Ben benieuwd hoe dit in aarde valt in politiek Helmond en onder de kiezers.

Beantwoorden

Ik vind dat Ling Ko NIET terug kan komen in de Gemeenteraad.

Beantwoorden

Vind ik ook.
Het is het 1 of het ander.
Als het ene toch belangrijker is(wat ik kan begrijpen)moet je afstand doen van het andere.

Ik neem aan dat het worden van de gemeenteraad een beslissing is geweest die is overwogen. Mensen kiezen een raadslid, of op een partij juist omdat ze diegene goede politicus is/zijn en naar hun visie goede ideeen heeft. Diegene die in de raad komen zijn de volksvertegenwoordigers, mijn/onze stem. Veel mensen willen dit doen, maar er zijn er maar enkele die daadwerkelijk in de raad komen.
Een heel belangrijke taak die vele willen hebben.

In mijn ogen niet een taak die je even langs je zet en later weer oppakt.

Laat daarom de opvolger van Ling Ko de periode uitzitten en bij de volgende verkiezingen kijken of de kiezer Ling Ko weer terug stemt.

Mijn mening is dat je van een taak als gemeenteraadslid niet even aan de kant zet. met alle respect voor de keuze van Ling Ko, en begrip voor haar keuze om met
haar studie Master Bestuurskunde een stage te gaan lopen waar ze veel kan leren.

Maar dan heb je je plannen als raadslid niet goed overwogen en moet je er afstand van doen is mijn mening.

Beantwoorden

Ling (en GL) hadden er ook voor kunnen kiezen om de zetel een half jaartje “onbezet” te laten. Ling is dan formeel nog wel raadslid (incl vergoedingen), maar komt niet naar vergaderingen. Ik betwijfel of mensen dat wel hadden geaccepteerd.

Daarnaast is het maar afwachten hoe de ruiling over een half jaar gaat. Ze heeft immers haar zetel opgegeven en kan hem niet zo maar terug claimen, ondanks afspraken die ze hierover heeft gemaakt.

Soms komt er iets op je pad, dat je niet mag laten passeren.

Beantwoorden

Ling,
Kei tof voor je, dat je deze mogelijkheid kunt benutten. Kun je daarna met dubbele kracht terug de raad in.
veel succes in Hong Kong!

Beantwoorden

Helemaal eens met Ad. Mensen, laat haar toch die 6 maandjes er even tussen uit gaan! Een ander raadslid is een paar maanden ziek, neemt een lange vakantie of heeft een tijdje wat minder zin en niemand die je hoort mauwen. Zij meldt het tenminste netjes, stopt voor die periode en profiteert niet van de raadswedde in die periode. Eigenlijk alleen hulde voor haar hoe zij deze kwestie oppakt. En tenslotte: wie weet wat ze daar in het verre oosten wel/nog voor Helmond kan betekenen…

Beantwoorden

Een stoel onbezet laten…. en toch de vergoedingen krijgen?
Sorry, maar idd dat gaan de mensen niet pikken. Ik neem aan dat dat iets vanzelfsprekends is, ondanks gebeurt het te vaak. Dit en andere dingen zijn juist wat een gewone burger niet goed zal begrijpen.

Ik vind het voor Ling super dat ze deze kans pakt, en ze heeft groot gelijk. Moet ze gewoon doen.

Maar ik blijf wel van mening dat een raadslid zijn taak moet vervullen. Word je ziek, is er iets ernstigs, begrijp ik dat. en dat er dan een vervanger komt die het overneemt voor even okey.

Maar dit is een vrijwillige keuze.
Link kiest, na overwegen, er toch voor om toch deze kans te pakken.

Raadslid zijn is in mijn ogen iets speciaals en niet iets wat je even alleen laat en later weer oppakt. Ling was geen lijsttrekker, en heeft dus veel voorkeur stemmen gekregen. Ze heeft bepaalde standpunten ingenomen met de verkiezing waarom mensen dus juist op haar hebben gestemd. In die 6 maanden kunnen er dingen worden besproken waar ze zich juist voor in wou zetten.

Ik denk dat al deze mensen gerust begrijpen dat ze de keuze heeft gemaakt om deze stage te doen. Ze is jong en door deze stage zou ze vermoedelijk een nog betere volksvertegenwoordiger worden.

Als je campagne gaat voeren doe je beloftes, opkomen voor mensen die jou kiezen als volksvertegenwoordiger.
Als je er dan even tussenuit gaat kun je je persoonlijk niet inzetten op dingen die jij belangrijk vond. In jouw plaats komt dan iemand die het mischien ook goed doet, maar die wel weer andere punten belangrijk vind.

Ik vind dat als je dan afstand doet, je ook echt afstand moet doen. Bij de volgende verkiezingen is er weer een andere kans dat je gekozen word.

Tuurlijk (en gelukkig)zijn er mensen die het niet met me eens zijn.
Maar goed dit is mijn mening over deze situatie. In mijn vorige stuk heb ik deze niet goed kunnen onderbouwen, vandaar even deze extra reply

Beantwoorden

Dus Ling Ko heeft ontslag genomen uit de Helmondse gemeenteraad? Mooi zo. En nu denkt het vrouwke dat ze over enige tijd gewoon weer de raad kan binnenstappen, hallo zeggen, iedereen een handje geven en weer zoals vanouds aan de slag kan gaan? Even aan de griffier de foto's of video laten zien van haar stage in het verre oosten en hopla, klaar is kees Ling Ko.
Helaas, zo werkt dat niet. Een raadslid dat ontslag neemt ligt er voor de betreffende raadsperiode uit en moet bij de volgende verkiezingen weer achter in de rij aansluiten. Hij of zij is welkom op de publieke tribune et voila, c'est tous. Het zou wat moois worden als iedereen ontslag zou kunnen nemen om na enige periode weer gewoon in de gemeenteraad te gaan zitten. Fons Jacobs zou danig in de war raken van al die voortdurend wisselende namen en gezichten én het werpt tevens de vraag op hoeveel maal in de raadsperiode van vier jaar een raadslid ontslag mag nemen. Een, twee, negen, of achthonderdvijfendertig maal?
Oh ja, Ling Ko neem je voor ons bij terugkeer een aapje mee?

Beantwoorden
Olivier Dhuysthergast

Leuke discussie eigenlijk. Iedereen snapt dat je zo’n geweldige kans niet moet laten lopen, zo’n stage blijft een herinnering voor het leven en draagt daarnaast enorm bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Aan de andere kant neem je al die mensen die voor je gekozen hebben niet serieus door je verkiesbaar te stellen in de wetenschap dat je in 2011 de mogelijkheid krijgt om enkele maanden in het buitenland te studeren. Vaak weet je in studiejaar 1 al dat zo’n kans eraan zit te komen 🙂
Dus natuurlijk moet je gaan, en maar zien hoe welkom je straks weer bent bij terugkomst. Maar of je je destijds op de lijst had moeten laten zetten, is een ander verhaal 🙂
Veel succes en plezier daar in het verre Oosten 🙂

Beantwoorden

Even ter opheldering Ling Ko neemt inderdaad ontslag en ontvangt inderdaad geen vergoedingen meer. De wet zegt dat als een volksvertegenwoordiger ontslag neemt dat de kiesraad de zetel eerst aanbied aan de hoogst geplaatste persoon die geen zitting heeft in de raad. (Elke keer dat een CDA kamerlid onstlag neemt moet de zetel eerst aan Balkenende worden aangboden die hem dan elke keer afwijst). Op het moment dat zij ontslag neemt wordt hij inderdaad aan Ruud Verhoeven aangeboden die daar inderdaad dan het recht heeft om tot de volgende verkiezingen te zitten. Neemt Ruud Verhoeven echter ontslag wordt de zetel eerst aan de hoogst verkozenen aangeboden en dat is zij dus weer. Waarschijnlijk heeft ze intern met Ruud Verhoeven afgesproken dat hij als zij terug is ontslag neemt zodat de zetel weer aan haar wordt aangeboden. Hij hoeft dit dus inderdaad niet te doen, maar ik verwacht dat hij gewoon zijn afspraak nakomt.

Beantwoorden

Eigenlijk wisten we het al.
Politici en volksvertegenwoordigers zijn gewoon in- en uitwisselbaar!!! 🙂

Beantwoorden

Dag Ling,

Laat de mensen op deze pagina maar roepen wat ze willen. Ik vind dat je een logisch en volkomen legitiem besluit hebt genomen. Denk dat de GL-fractie je inzet zeker zal missen!
Veel succes in Hong Kong en ik zie je vanzelf weer als je terugbent. Kom ik nootjes bij je halen……

Beantwoorden

[quote]Waarschijnlijk heeft ze intern met Ruud Verhoeven afgesproken dat hij als zij terug is ontslag neemt zodat de zetel weer aan haar wordt aangeboden. Hij hoeft dit dus inderdaad niet te doen, maar ik verwacht dat hij gewoon zijn afspraak nakomt.
[/quote]
Vriendjes politiek.

Beantwoorden

Het zou trouwens ook zo maar kunnen dat ze over een half jaar besluit om toch maar niet terug te keren.
Ben benieuwd hoe er dan gereageerd zal worden.

Beantwoorden

@ Ad
Ontdaan, ontzet, onthutst.
Verbijsterd, verbaasd, verwonderd.

Beantwoorden
Olivier Dhuysthergast

Die Dhuysthergast is wel een negatief figuur, ik zie hem altijd alleen maar zeiken. Laat Ling toch kiezen wat ze wil! Anders ga jij toch in de raad als je alles zo goed weet!

Beantwoorden

Ling,
Ik vind dat je een weloverwogen en wijs besluit hebt gemaakt!
Heel veel leerzame momenten en geluk toeggewenst op je verre reis op dit enorm belangrijk punt in je leven.

Tot over 6 maanden en ik weet zeker dat je dubbel zo sterk terugkomt in Helmond en haar gemeenteraad!

Beantwoorden

@ Lichterghast
U bent mij er eentje! En dat bedoel ik niet ironisch. U bent er écht eentje.

Beantwoorden
Olivier Dhuysthergast

@ Dhuystergast het is maar goed dat ik er niet 2 ben!!

Beantwoorden

Kunnen we niet wat respect opbrengen voor elkaars mening?

Beantwoorden

Benieuwd Ling, wat je vandaag allemaal ziet en hoort in die hel in Japan. Las allemaal verhalen van getuigen die zich in dezelfde stad bevinden als jij nu.

Beantwoorden

@Perry Vermeulen.
Dacht dat Ling naar China was en niet naar Japan?

Beantwoorden

@Ad
“Ach, China of Japan, wat maakt het uit. Het zijn allemaal spleetogen”, zou Arend Jan Boekestijn, voormalig kamerlid van de VVD, zeggen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *