Buiten is het 13 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.304 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
22reacties

Bij Xycarb Ceramics op de Zuiddijk op het industrieterrein is vanmiddag brand uitgebroken. De brand is meteen opgeschaald naar grote brand.

Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto:

.
Twan Janssen maakte onderstaande foto: Onderstaande foto werd gemaakt door Martijn Wilbers:

Vorig jaar kwamen bij dit bedrijf 2 werknemers om het leven tijdens werkzaamheden aan een reactor.

Meer info volgt in updates hieronder.

22 reacties:

Inmiddels is de brand opgeschaald naar ‘zeer grote brand’.

Beantwoorden

Gaat lekker daar pffff

Beantwoorden

Inmiddels is er opgeschaald naar Grip 3, dat betekent een gemeentelijke ramp.

Beantwoorden

Beantwoorden

In verband met de brand adviseert de brandweer mensen in de omgeving om ramen en deuren te sluiten.

Inmiddels is ook burgemeester Elly Blanksma gearriveerd. Zij wordt in de commando-bus van de brandweer geïnformeerd. Zij verliet daarvoor de gemeenteraadsvergadering waar de jaarrekening 2014 en voorjaarsnota 2015 worden behandeld.

Beantwoorden

De GRIP 3 opschaling werd mondeling gemeld maar vond feitelijk niet plaats.

Beantwoorden

Waarschijnlijk staat hier het slachtoffer nog te blussen.

Moedig of dom ?

Beantwoorden

‎@EmileVaessen

Die middelste heeft meer oog voor de kont van de burgemeester.

Beantwoorden

Alle omliggende bedrijven werden ontruimd maar enkele bedrijven zijn ze vergeten te waarschuwen. Met het gevolg dat er personeel om 1700 uur afgewerkt was van een dichtbij liggend bedrijf. En dat de politie aan hun vraagt wat doen jullie hier. Erg slordig!!!

Beantwoorden

De brand is bijna onder controle. Het afgezette gebied is verkleind tot het gebied Achterdijk (tot aan Zuiddijk)-Zuiddijk-Korte Dijk. Hoe lang deze afsluiting van kracht blijft, is nu nog niet bekend. De ramen en deuren moeten nog altijd gesloten blijven.
Eerder maakte de gemeente bekend dat er 1 gewonde is gevallen die naar het ziekenhuis overgebracht. Er is een publieksnummer (0492-702702) geopend voor vragen over de brand.

Twan Janssen.maakte de onderstaande video, de weblog zette deze eerste bewegende beelden van de brand op YouTube.

Beantwoorden

Verklaring van burgemeester Elly Blanksma over deze brand
Vanmiddag is om 14.15 uur een zeer grote brand uitgebroken bij het bedrijf Xycarb Ceramics aan de Zuiddijk. Voor zover wij nu weten is daarbij 1 gewonde gevallen. Over de toestand van de medewerker is nu nog niets bekend.
De brandweer is nog bezig met het blussen.
Gelukkig zijn er tot nu toe geen andere roetdelen gevonden dan bij een normale brand.

Woont of werkt u in de directe omgeving van Xycarb, hou dan ramen en deuren gesloten. En ga niet kijken. Dat is voor uw eigen veiligheid. En u geeft de hulpdiensten zo de ruimte om hun werk te doen.

Ik kan me voorstellen dat deze brand enorm ingrijpend is voor iedereen die betrokken is bij Xycarb. Voor de tweede keer in korte tijd wordt dit bedrijf diep getroffen. We leven mee met alle medewerkers.
Hulpdiensten en gemeente doen er alles aan om hen te ondersteunen in deze situatie.

Beantwoorden

Hopelijk mogen mensen vanavond om 22:45 ook niet naar de grasbeemd toe voor de nachtdienst. Dan kan ik een lekker whisky-tje nuttigen op m’n balkon.

Beantwoorden

@Bart op donderdag 4 juni 2015 om 19:02:

Je kunt gaan werken.

Beantwoorden

Harrie Fotografie stuurde ook nog de onderstaande video en 7 foto’s.

Beantwoorden

@Bart op donderdag 4 juni 2015 om 19:02:

Op de grasbeemd werd vandaag gewoon gewerkt 😉

Beantwoorden

De gemeente meldde vanavond dat de brandweer blijft, zolang als dat nodig is, bezig met bluswerkzaamheden. Tot die tijd blijft een gebied rondom het bedrijf afgezet en is het niet mogelijk dat gebied te betreden. Vannacht wordt het pand door de politie bewaakt. Morgen vindt er technisch onderzoek plaats.

Het bedrijf Xycarb Ceramics laat via haar website onder meer weten dat ze de precieze toestand van het pand op dit moment niet weten, maar dat de belangrijkste onderdelen van het bedrijf, inclusief het magazijn, intact zijn.
Zij bedanken de omliggende bedrijven voor de getoonde sympathie en geboden hulp.

Meer foto’s van de sloop.

Beantwoorden

Wat een geluk dat er maar één licht gewonde is gevallen.
Met die ramp van vorig jaar met 2 overleden medewerkers kun je het helaas geen veilig bedrijf meer noemen. 🙁

Beantwoorden

The day after:

Vanochtend meldt het Waterschap Aa en Maas dat het vervuilde bluswater is opgevangen in het rioolstelsel. Dat zal gedoseerd naar hun zuivering in Aarle-Rixtel gaan om daar te worden schoongemaakt.

Beantwoorden

Drone neemt ravage op na de brand van gisteren
Smeulende resten, verwrongen staal en zwartgeblakerde hopen steen. Dat is ongeveer het tafereel dat een drone van de brandweer vandaag vastlegt bij Xycarb Ceramics. Niet alleen de brandweer is er nog bezig. Ook de politie doet vandaag technisch onderzoek naar de oorzaak.
Met de kleine vliegmachine kan de brandweer de schade van bovenaf bekijken. Maar beelden en foto’s vanaf de straatkant maken ook duidelijk dat die aanzienlijk is, zoals je hierboven vanaf de grond kunt zien. Door de brand ligt het werk voorlopig stil bij de maker van onderdelen van ledlampen en halfgeleiders.
Omliggende bedrijven zijn weer open. De afzetting van de omgeving is opgeheven, alleen het bedrijfsterrein zelf is nog afgezet meldde de gemeente. Mensen die hun auto achter de politielinten hadden staan, konden die ophalen. Heb je schade aan je woning, bedrijfspand of auto, dan dien je daarvoor in eerste instantie contact op te nemen met uw eigen verzekeraar, aldus de gemeente.

Beantwoorden

De reactie van Jan is onjuist over de veiligheid van het bedrijf
Toon diepe respect naar de medewerkers van xycarb en de hulpverleners die blij zijn dat de tanks niet ontploft zijn
brand kan overal uitbreken en als u de oorzaak van vorig jaar niet zeker weet ,moet u u mond houden JAN!!!
Diepe respect en steunbetuiging is hier op zijn plaats
Een echte helmonder

Beantwoorden

@Anoniem op vrijdag 5 juni 2015 om 13:27:

Natuurlijk kan overal een keer brand uitbreken. Maar binnen een jaar twee van zulke ongelukken vind ik wat veel.
Hoewel de schade natuurlijk erg groot is, ben Ik blij dat het niet erger is afgelopen dan die ene gewonde. Maar als ik dan weer lees dat hij nu is overgebracht naar een gespecialiseerd medisch centrum, hou ik toch mijn hart vast. Hopelijk valt het mee!!
Wat was de oorzaak vorig jaar eigenlijk?

Beantwoorden

Ik vond het allemaal maar eng hoor. Kwam thuis van mijn werk via de normale route over de lage dijk-vossenbeemd, alleen was het daar zo druk met kijkende mensen dat ik maar om ben gereden. Bij de rotonde richting de autoboulevard stond het ook bomvol met kijkers. Er reed zelfs een ijscokar rond, of hij echt ergens stopte weet ik niet, vreemd tafereel. Dat mensen sowieso zo dichtbij willen gaan kijken bij zo’n soort brand. Dan ben je toch niet goed wijs of ligt dat aan mij?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *