Buiten is het 4 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.156 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
30reacties

Bijna is het zover dat de stalen constructie van het dak van ‘t Speelhuis wordt verwijderd. Dat moet opdat de mannen in de witte pakken het asbest veilig kunnen gaan verwijderen uit de restanten van het theater.
De weblog zal dit op de voet volgen en op foto’s vastleggen. Elke foto plaatsen we meteen in de reacties hieronder zodat Helmond alles op de voet kan volgen.

“Van overige sloopwerkzaamheden is nog geen sprake” aldus de gemeente. Maar dit is duidelijk het fysieke begin van het einde van het meest markante gebouw van Helmond. De sloop tot maaiveldhoogte staat in de tweede helft van komende maand gepland.
Hieronder de (te vergroten) foto’s van alle voorbereidingen. De eerst 4 foto’s werden vorige week gemaakt toen er 2 dagen werd gewerkt. De volgende 7 zijn van maandag. Gisteren was het blijkbaar weer geen weer om te werken, want er was niemand te bekennen.
Dat er sinds de start op maandag 14 mei haast wordt gemaakt, kan niet gezegd worden. Maar vandaag zijn er weer volop activiteiten, dus het lijkt vandaag te beginnen…

30 reacties:

Na alle voorbereidingen (zie hierboven) is de eerste inspectie van de mannen in witte pakken begonnen.

Beantwoorden

Vanaf ongeveer 3 uur vanmiddag vond er een uitgebreide inspectie plaats met de hoge hijskraan. Die inspectie was bij de stalen constructie van het dak van ‘t Speelhuis dat verwijderd zal gaan worden. Er werd vooral onderzocht hoeveel asbest daar aanwezig was. Hun eerste indruk was dat de hoeveelheid asbest meeviel.

Beantwoorden

En toch jammer dat het er nu niet meer is

Beantwoorden

Vandaag gingen de medewerkers van het bedrijf KOOLE verder met hun asbest-inspectie en haalden zij diverse witte panelen van de kubussen.
De verwijdering van de spin, zoals die medewerkers de stalen constructie van de punt noemen, is nog niet begonnen. Mogelijk morgenvroeg, wellicht pas dinsdagochtend zo zijn de huidige prognoses.

Beantwoorden

Als er niks raars gebeurd, wordt de stalen constructie van het dak van ‘t Speelhuis vandaag verwijderd. Hieronder de eerste foto’s van vandaag. Er zullen er nog veel volgen vandaag!

Onderstaande foto werd door Henriëtte (vanaf het terras) van de Bibliotheek Helmond-Peel gemaakt. Hun laatste uitzicht op ‘t Speelhuis voordat het dak eraf gaat.

Beantwoorden

Beantwoorden

De eerste kabels die aan de stalen constructie van het dak van ‘t Speelhuis worden bevestigd.

Beantwoorden

De constructie wordt nu overal losgesneden.

Beantwoorden

Zojuist vond een inspectie plaats van al het losgesneden staal. Het lijkt erop dat dat gelukt is en dat de stalen constructie spoedig omhoog gehesen kan worden. Bovenstaande foto werd gemaakt door Tom Verhofstad.

Beantwoorden

De kijkers, in afwachting van…

Beantwoorden

Zondag werd de Helmondse weekaanvang ondergedompeld in brak grauw grondwater. Een donkere sluier was het gevolg. Een sluier die gepaard ging met een naar luchtje….
Extra zout wordt in de wonde gestrooid wanneer de onvermijdelijke slopershamer opdoemt aan de Speelhuis-horizon. Het geschilderde doek van Sanders gaat definitief vallen, zoveel was al duidelijk.
Er is beweging op het terrein.
Kranen wurmen zich om de nok, die grotesk boven de kubussen uittorent. Het karkas van ons theater kijkt meewarig en hulpeloos naar de Elzas. Als een eitje dat op de vroege morgen getikt gaat worden, zo zal ook ons Speelhuis ontdaan worden van de hoofdtooi.
Het verwrongen staal berust erin, terwijl de handen van de vacuüm ingepakte inspecteurs over het geraamte glijden. Notities worden gemaakt, Helmond houdt de adem in.
Ons kleine culturele hartje zal niet opnieuw gaan kloppen.
Een trieste constatering die wordt onderstreept wordt door ons rapport, een dag later. We ontstijgen de middelmaat niet, slenteren mee tussen de gillende strebers, en doen dat al jaren met veel overgave.

Helmond als culturele laagvlieger, als culinair dorre vlakte, Helmond als luie leerling. We nemen het ter kennisgeving aan, ons Helmondse hart huilt immers een beetje harder deze week.

Beantwoorden

Raar maar waar:
“Vrijdag werd de nok van het markante gebouw verwijderd” meldde het Eindhovens Dagblad om 12.07 uur (tot op dit moment) op hun website.
Om 15.17 uur nam de gemeente dat kennelijk over. Want zij schreven op Twitter “Vandaag is de punt van ‘t #Speelhuis gehaald om veilig asbest te kunnen verwijderen.”
Detail wellicht, maar tot op dit moment staat die punt van ‘t Speelhuis nog steeds op ‘t Speelhuis.

Maar ‘t Speelhuis laat zich niet zomaar afbreken, want tot op dit moment staat de punt er nog op.
Maar dat is wellicht nog een kwestie van minuten. Want een paar minuten geleden waren de eerste bewegingen zichtbaar. Dadelijk de foto’s.

Beantwoorden

De eerste foto’s van de nu scheef staande punt van ‘t Speelhuis.

De medewerkers van het bedrijf KOOLE zijn nu drukdoende om de stalen constructie verder los te snijden. Een vervelende bijkomstigheid is daarbij de vrij straffe wind waardoor hun schuitje regelmatig flinke zwiepen maakt.

Beantwoorden

De stalen constructie van het dak van ‘t Speelhuis is ruim een kwartier geleden verwijderd.
Dadelijk volgen de foto’s.

Beantwoorden

Wat geweldig om dit zo te kunnen meekijken. Mooi werk van de fotograven!

Beantwoorden

‘t Geraamte van de punt van het dak van ‘t Speelhuis is airborne.

‘t Geraamte vliegt door de lucht.

‘t Geraamte raakt zojuist de grond aan, veilig en wel.

Beantwoorden

Beantwoorden

Beantwoorden

Vanochtend vervolgden de heren van het sloopbedrijf hun werkzaamheden. Gisteren waren die werkzaamheden vooral gericht op het bovenste deel van de stalen constructie van het dak, vandaag op het onderste deel. Gelukkig is er minder wind vandaag.

De in stukken geknipte stalen constructie en het torentje die gisteren werden verwijderd, zijn vanochtend al per vrachtwagen afgevoerd.

Beantwoorden

Gisteren de eerste helft, vandaag de spectaculaire tweede helft
Vanochtend is ook het onderste deel van de stalen constructie van ‘t Speelhuis-dak met de hijskraan verwijderd. De onderstaande 6 foto’s vertellen het verhaal en spreken voor zich, denken wij.

TIP: door op de foto’s te klikken zie je de grote versies.

Beantwoorden

Het hele gevaarte veilig en wel aan de grond.

De start van de demontage van het onderste deel van de constructie:

Beantwoorden

Het laatste stuk wat er uit gehesen is was de zaalbrug, je kan op de grond nog 4 spots zien hangen. Hier liepen wij dagelijks lampen te stellen.

Beantwoorden

Ik blijf het een verschrikkelijk verlies vinden.

Beantwoorden

Een mooie laatste voorstelling van ‘t Speelhuis. Maar wat triest dat die voorstelling kwam. 🙁
Was zaterdag ook even blijven staan kijken, maar veel publiek was er niet.

Beantwoorden

‘t Speelhuis is asbestvrij
Het asbestgevaar in ‘t Speelhuis is geweken want de medewerkers van het bedrijf KOOLE hoeven niet meer in hun beschermde witte pakken ‘t Speelhuis in.
In hun normale werkkloffie zijn zij nu her en der in het gebouw begonnen met de eerste opruimwerkzaamheden, zoals je op de foto hieronder kunt zien. Op die foto lijkt het of er binnen bij de trap een hek staat en vooraan een muur met een reling. Maar dat is niet zo, dat zijn reflecties van buiten.


Eerder werd de maanden geleden aangebrachte houten toegang bij het theatercafé Blom & Sanders verwijderd.

Beantwoorden

Sloop buitenkant Speelhuis begonnen
Een deel van de pui met de hoge ruiten en toegangsdeuren is zojuist gesloopt. Het betreft het deel bij de inmiddels gesloopte grote bar in de foyer vanwaaruit je kon uitkijken op de Elzaspassage en de ondergrondse parkeergarage.

Beantwoorden

Met de sloop van de nog goede delen van ‘t Speelhuis is de sloop dus echt onomkeerbaar geworden. Met pijn in mijn hart. Adieu.

Beantwoorden

een mooie (helaas) laatste voorstelling was het inderdaad.
jammer dat de techniek die dit soort catastrofes moet voorkomen uitgeschakeld was en dat het daardoor voor de brandweer onbegonnen werk was, gelukkig hebben ze bibliotheek wel weten te behouden.

Beantwoorden

‘t Speelhuis is nog niet asbestvrij. Het losse asbest in en om het gebouw is opgeruimd. Nu moeten nog enkele grotere asbesthoudende onderdelen verwijderd worden. Deze bevinden zich aan de binnenzijde van het gebouw. Om dit te kunnen doen, is een pui eruit gehaald, zodat materiaal (o.a. een steiger en kleine graafmachine) naar binnen gereden kan worden.

Het betreft dus voorbereidende werkzaamheden om het overige asbest te kunnen verwijderen. Van verdere sloop is nog geen sprake, tot het moment dat de omgevingsvergunning (sloopvergunning) onherroepelijk is.

Beantwoorden

Voor meer foto’s kijk je bij Sloop van ’t Speelhuis in 80 foto’s (deel 2).

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *