Buiten is het 4 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 79.810 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Niet iedereen houdt van ons. Mooi!

Ik bing oe an een beumke vast © Frogson & Dani

28reacties

Het regent weer klachten over stankoverlast in Brouwhuis. Op de Facebookgroep Stankoverlast Brouwhuis/Rijpelberg én bij de Milieuklachtencentrale van de provincie Noord-Brabant. “Niet te harden hier… de laatste tijd bijna dagelijks last… Wat een misselijkmakende kotslucht hangt er weer,” om maar een greep uit de reacties te noemen. Een ander omschrijft het als ‘een vieze zurige lucht bij zuidenwind; dus afkomstig van BZOB-terrein.’ En niet te vergeten deze: “Een tijdje geleden kwam ik in Deurne het ziekenhuis uit en wat rook ik? Op het parkeerterrein de misselijkmakende lucht van Den Ouden op het BZOB-terrein; dat is zeker over een afstand van ongeveer 8 km.”
De beschuldigende vinger wijst zoals vaker naar mestverwerker Den Ouden. Maar ook vleesverwerker Van Rooi Meat, mengvoerproducent Coppens en Ferm O Feed aan de Gerstdijk staan hoog op de lijst van overlastveroorzakers. Niet alleen in Brouwhuis maar ook in de Rijpelberg, Suytkade en de Annawijk. Ook afgelopen maart was het raak en hing Den Ouden zelfs een dwangsom boven het hoofd. Een proef met ‘elektronische neuzen’ (zo genaamde E-noses) loopt voor zover bekend nog. De gemeente heeft toentertijd wel besloten dat een nieuwe vergunning pas wordt verleend als duidelijkheid bestaat over de totale hoeveelheid stank die ontstaat na de uitbreiding of vestiging. Wethouder Paul Smeulders wil bovendien bezien of de maximaal toelaatbare geurhinder op het BZOB-terrein omlaag kan. Dat zou kunnen betekenen dat een nieuw stinkend bedrijf niet meer welkom is.

In de reacties hieronder staan updates.

28 reacties:

Ik was gisteren ook even in Brouwhuis. En stinken deed het er inderdaad.

Beantwoorden

In Rijpelberg hing gisteren ook een onfris geurtje met de wind vanuit de richting BZOB.

Beantwoorden

Dan ga je gewoon niet in Brouwhuis en/of Rijpelberg wonen. Coppens beslist bij de gemeente Helmond.

Beantwoorden

Niet te harden inderdaad. Vraag me ook af of het wel helemaal gezond wat we hier inademen. Zo’n vieze zurige lucht bah

Beantwoorden

Stinken me ramen deuren gewoon dicht moeten doen. 23 uur in bed weer kut stank. Echt nog even ga ik Hart Van Nederland bellen. Dit moet gewoon stoppen vandaag nog😡
Vrijdag op zondag gloor lucht en dan rest van de week strond lucht. Stoppen dit gemeemte doe er eens wat aan.

Beantwoorden

Van den Ouden en die andere bedrijven denken blijkbaar: mijn geld stinkt NIET!

Beantwoorden

Idd en nie zon. betje poe poe

Beantwoorden

Jaren geleden klaagden velen over de stankoverlast die Rendac in Son zou veroorzaken. Kadavers van dieren worden daar verwerkt.
Actueel: Inmiddels worden daar ook besmette eieren verwerkt/. Nu hoor je niemand meer over stankoverlast.

De klagers toen woonden in de wijk De Gentiaan.

Zijn die bewoners verhuisd naar Helmond?

Beantwoorden

We hebben dit jaar nog geluk gehad met het mooie weer kwam de wind vanuit een andere kant. Nu is het regenweer en ja hoor daar gaan we weer. S avonds wakker worden van de stank en bijna niet fatsoenlijk kunnen ademen.
Den Ouden draaidt nu 5 dagen, 24 uur. Vorig jaar zomer (vakantie) hadden ze ineens een aanvraag ingediend om 7 dagen, 24 uur te draaien. Gelukkig niet goedgekeurd zo hebben we nog 2 dagen per week geen stank!
Wel heel smiechtig om de anvraag in de vakantie 2016 in te dienen maar goed dan weten we waar we mee te maken hebben.
Hoorlijk gaat Helmond eindelijk iets doen met alle klachten….

Beantwoorden

Ach gossie toch…..
Ik woon al jaren in Brouwhuis en inderdaad, het stinkt af en toe wel eens i.v.m. industrie terreinen verderop.
Zeik toch niet zo mensen!

Beantwoorden

Sommige zaken zijn in Helmond moeilijk bespreekbaar te maken: stankoverlast en stadsverwarming zijn hier goede voorbeelden van. Media als ED en de krantjes melden niets of slechts een beetje. Politiek laat het volledig afweten. Wat is nu eigenlijk het probleem? Die fabriek stinkt en die stadsverwarming is zo lek als een mandje en kost klauwenvol geld. Doe wat als je de democratische macht hebt om iets te doen!

Beantwoorden

Nou hier bij de braak hebben we last van een pislucht……waar het vandaan komt weten we niet en we weten ook niet waar we het moeten melden…..woningbouw en gemeente gebeld en geven aan dat het van industrie komt…..hahahah welke hier in de wijk zit niets…..ben benieuwd

Beantwoorden

@Wdv op woensdag 9 augustus 2017 om 23:00:

@Johan Megens op donderdag 10 augustus 2017 om 02:11:

Jullie weten toch; bedrijven en ambtenaren geven geen ene ruk om bewoners en hun mening, het gaat maar om 1 ding en 1 ding alleen; GELD GELD en GELD.

Beantwoorden

Het BZOB heeft de STANKmachine wederom op volle kracht staan! Vandaag, dinsdag, is het weer raak!

Beantwoorden

Is het wat koeler kun je de ramen sluiten vanwege de enorme stank! Niet te harden! Wanneer wordt daar eens iets aan gedaan? Je moet het hier (vlakbij de kerk) niet in je hoofd halen een bbq te organiseren. Worden we niet geloofd of hoe zit dat?

Beantwoorden

Niet alleen in Brouwhuis stinkt het. Hier aan de noordkant van Rijpelberg is de lucht niet te harden, Ramen en deuren dicht en vooral niet buiten komen.
We hebben er vakaer last van, maar vandaag is het echt ABNORMAAL.
Vuile stinkers, BAH.

Beantwoorden

Update 1:
Uitslag stankonderzoek Brouwhuis pas volgend jaar
Het onderzoek met elektronische neuzen naar de veroorzakers van de geuroverlast in Brouwhuis loopt nog minstens tot het einde van dit jaar. Pas in 2018 kan de eindrapportage worden verwacht. Dat laat de gemeente ons desgevraagd weten. Die zo geheten E-noses meten continu de uitstoot van diverse bedrijven op het industrieterrein BZOB.
De gemeente gaat daar omzichtig mee om want de bedrijven verlenen vrijwillig medewerking aan dit onderzoek. Hun medewerking is nodig om te kunnen blijven monitoren. “Vanwege de complexiteit van de materie zou het onverstandig zijn nu al conclusies te trekken en naar buiten te brengen,” zegt de woordvoerder van de gemeente.
Zoals we een week geleden (bovenaan) al meldden, heeft de gemeenteraad wel besloten dat de totale stankoverlast niet mag toenemen en als het even kan zelfs moet afnemen. Maar dat is pas aan de orde wanneer zich nieuwe bedrijven melden of bestaande bedrijven grote veranderingen doorvoeren.

Beantwoorden

Ja maar van die e-nose mag je ook niet al teveel verwachten zie dit oude artikel over metingen in Rijnmond:

http://www.atm.nl/web/Omgeving-1/Magazine-ATMosfeer/ATMosfeer-editie-14/Hebben-eNoses-de-toekomst-om-geuren-te-meten.htm

Beantwoorden

Hopelijk valt de stank in die wijk weer mee, want het oplossen gaat nog wel een tijdje duren zo te begrijpen.

Beantwoorden

Aan een ieder die vind dat dit soort zaken met voorrang behandeld moeten worden; dat vind de PVV ook, en de PVV zoekt nog mensen die namens de PVV volgend jaar in de gemeenteraad van Helmond willen plaatsnemen om zo het bekende PVV geluid te laten horen. Niet lullen maar poetsen.
Graag aanmelden mensen, het is vijf voor twaalf en we hebben uw inzet nodig.

Beantwoorden

Update: op 21 augustus zijn er bij het MKD 61 meldingen van stankoverlast binnengekomen!

Beantwoorden

De afgelopen dagen klaagden verschillende inwoners van de Helmondse wijk Brouwhuis over stank. De krant heeft het sinds vrijdagavond ook door dat het daar stinkt, maar wat een zeer slecht artikel (na de vrijdagmiddagborrel?): http://www.ed.nl/helmond/klachten-over-chemische-stank-in-brouwhuis-in-helmond~a886ed0b/
Beter laat dan nooit zullen we maar denken…

Beantwoorden

Update 2:
Gemeenteraad geeft B&W opdracht stankoverlast aan te pakken
De gemeenteraad gaf B&W vanavond opdracht om bij zowel de provincie als de ODZOB aan te dringen op een oplossing rondom deze voortdurende stankoverlast. De betreffende motie (pdf) werd vanavond unaniem aangenomen. Daarin ook de oproep om de bewoners van Brouwhuis en Rijpelberg actief te informeren.
Wethouder Paul Smeulders reageerde direct en erkende de oplopende problematiek waarmee hij al 3 jaar bezig is. Uit gesprekken is hem gebleken dat het de bewoners ook dagelijks raakt in het persoonlijk leven. Hij voelt zich gesterkt door deze motie en belooft hierover morgen contact op te nemen met de provincie.

Beantwoorden

Zou tijd worde want het is egt om gek van te worden heel je huis ruikt er van binnen ook naar word gewoon moedeloos van

Beantwoorden

Dat klinkt als een stapje in de goede richting!

Beantwoorden

Dat ze maar vast om te beginnen een systeem zoals dit installeren,
Geeft blijkbaar al 40% geur reductie.

Beantwoorden

Update 3:
Taart voor de raad
De gemeenteraadsleden werden gisteravond verrast met gebak. Dat werd hun aangeboden door de Wijkraad Brouwhuis als dank voor indienen van de motie vorige maand (zie update 2) over de stankoverlast in Brouwhuis. Indienen en aannemen, wat nog niet wil zeggen dat de uitvoering geregeld is, zoals burgemeester Elly Blanksma fijntjes opmerkte. Overigens hadden, afgaande op de reacties uit de raadszaal, niet alle raadsleden het gebak bij binnenkomst gevonden. Maar ook voor de laatkomers stond het klaar in de koffieruimte.

Beantwoorden

De burgemeester jokte ‘een beetje’:

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *