Buiten is het 21 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 81.727 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
41reacties

Het regent weer klachten over stankoverlast in Brouwhuis. Op de Facebookgroep Stankoverlast Brouwhuis/Rijpelberg én bij de Milieuklachtencentrale van de provincie Noord-Brabant. “Niet te harden hier… de laatste tijd bijna dagelijks last… Wat een misselijkmakende kotslucht hangt er weer,” om maar een greep uit de reacties te noemen. Een ander omschrijft het als ‘een vieze zurige lucht bij zuidenwind; dus afkomstig van BZOB-terrein.’ En niet te vergeten deze: “Een tijdje geleden kwam ik in Deurne het ziekenhuis uit en wat rook ik? Op het parkeerterrein de misselijkmakende lucht van Den Ouden op het BZOB-terrein; dat is zeker over een afstand van ongeveer 8 km.”
De beschuldigende vinger wijst zoals vaker naar mestverwerker Den Ouden. Maar ook vleesverwerker Van Rooi Meat, mengvoerproducent Coppens en Ferm O Feed aan de Gerstdijk staan hoog op de lijst van overlastveroorzakers. Niet alleen in Brouwhuis maar ook in de Rijpelberg, Suytkade en de Annawijk. Ook afgelopen maart was het raak en hing Den Ouden zelfs een dwangsom boven het hoofd. Een proef met ‘elektronische neuzen’ (zo genaamde E-noses) loopt voor zover bekend nog. De gemeente heeft toentertijd wel besloten dat een nieuwe vergunning pas wordt verleend als duidelijkheid bestaat over de totale hoeveelheid stank die ontstaat na de uitbreiding of vestiging. Wethouder Paul Smeulders wil bovendien bezien of de maximaal toelaatbare geurhinder op het BZOB-terrein omlaag kan. Dat zou kunnen betekenen dat een nieuw stinkend bedrijf niet meer welkom is.

In de reacties hieronder staan updates.

41 reacties:

Ik was gisteren ook even in Brouwhuis. En stinken deed het er inderdaad.

Beantwoorden

In Rijpelberg hing gisteren ook een onfris geurtje met de wind vanuit de richting BZOB.

Beantwoorden

Dan ga je gewoon niet in Brouwhuis en/of Rijpelberg wonen. Coppens beslist bij de gemeente Helmond.

Beantwoorden

Niet te harden inderdaad. Vraag me ook af of het wel helemaal gezond wat we hier inademen. Zo’n vieze zurige lucht bah

Beantwoorden

Stinken me ramen deuren gewoon dicht moeten doen. 23 uur in bed weer kut stank. Echt nog even ga ik Hart Van Nederland bellen. Dit moet gewoon stoppen vandaag nog😡
Vrijdag op zondag gloor lucht en dan rest van de week strond lucht. Stoppen dit gemeemte doe er eens wat aan.

Beantwoorden

Van den Ouden en die andere bedrijven denken blijkbaar: mijn geld stinkt NIET!

Beantwoorden

Idd en nie zon. betje poe poe

Beantwoorden

Jaren geleden klaagden velen over de stankoverlast die Rendac in Son zou veroorzaken. Kadavers van dieren worden daar verwerkt.
Actueel: Inmiddels worden daar ook besmette eieren verwerkt/. Nu hoor je niemand meer over stankoverlast.

De klagers toen woonden in de wijk De Gentiaan.

Zijn die bewoners verhuisd naar Helmond?

Beantwoorden

We hebben dit jaar nog geluk gehad met het mooie weer kwam de wind vanuit een andere kant. Nu is het regenweer en ja hoor daar gaan we weer. S avonds wakker worden van de stank en bijna niet fatsoenlijk kunnen ademen.
Den Ouden draaidt nu 5 dagen, 24 uur. Vorig jaar zomer (vakantie) hadden ze ineens een aanvraag ingediend om 7 dagen, 24 uur te draaien. Gelukkig niet goedgekeurd zo hebben we nog 2 dagen per week geen stank!
Wel heel smiechtig om de anvraag in de vakantie 2016 in te dienen maar goed dan weten we waar we mee te maken hebben.
Hoorlijk gaat Helmond eindelijk iets doen met alle klachten….

Beantwoorden

Ach gossie toch…..
Ik woon al jaren in Brouwhuis en inderdaad, het stinkt af en toe wel eens i.v.m. industrie terreinen verderop.
Zeik toch niet zo mensen!

Beantwoorden

Sommige zaken zijn in Helmond moeilijk bespreekbaar te maken: stankoverlast en stadsverwarming zijn hier goede voorbeelden van. Media als ED en de krantjes melden niets of slechts een beetje. Politiek laat het volledig afweten. Wat is nu eigenlijk het probleem? Die fabriek stinkt en die stadsverwarming is zo lek als een mandje en kost klauwenvol geld. Doe wat als je de democratische macht hebt om iets te doen!

Beantwoorden

Nou hier bij de braak hebben we last van een pislucht……waar het vandaan komt weten we niet en we weten ook niet waar we het moeten melden…..woningbouw en gemeente gebeld en geven aan dat het van industrie komt…..hahahah welke hier in de wijk zit niets…..ben benieuwd

Beantwoorden

@Wdv op woensdag 9 augustus 2017 om 23:00:

@Johan Megens op donderdag 10 augustus 2017 om 02:11:

Jullie weten toch; bedrijven en ambtenaren geven geen ene ruk om bewoners en hun mening, het gaat maar om 1 ding en 1 ding alleen; GELD GELD en GELD.

Beantwoorden

Het BZOB heeft de STANKmachine wederom op volle kracht staan! Vandaag, dinsdag, is het weer raak!

Beantwoorden

Is het wat koeler kun je de ramen sluiten vanwege de enorme stank! Niet te harden! Wanneer wordt daar eens iets aan gedaan? Je moet het hier (vlakbij de kerk) niet in je hoofd halen een bbq te organiseren. Worden we niet geloofd of hoe zit dat?

Beantwoorden

Niet alleen in Brouwhuis stinkt het. Hier aan de noordkant van Rijpelberg is de lucht niet te harden, Ramen en deuren dicht en vooral niet buiten komen.
We hebben er vakaer last van, maar vandaag is het echt ABNORMAAL.
Vuile stinkers, BAH.

Beantwoorden

Update 1:
Uitslag stankonderzoek Brouwhuis pas volgend jaar
Het onderzoek met elektronische neuzen naar de veroorzakers van de geuroverlast in Brouwhuis loopt nog minstens tot het einde van dit jaar. Pas in 2018 kan de eindrapportage worden verwacht. Dat laat de gemeente ons desgevraagd weten. Die zo geheten E-noses meten continu de uitstoot van diverse bedrijven op het industrieterrein BZOB.
De gemeente gaat daar omzichtig mee om want de bedrijven verlenen vrijwillig medewerking aan dit onderzoek. Hun medewerking is nodig om te kunnen blijven monitoren. “Vanwege de complexiteit van de materie zou het onverstandig zijn nu al conclusies te trekken en naar buiten te brengen,” zegt de woordvoerder van de gemeente.
Zoals we een week geleden (bovenaan) al meldden, heeft de gemeenteraad wel besloten dat de totale stankoverlast niet mag toenemen en als het even kan zelfs moet afnemen. Maar dat is pas aan de orde wanneer zich nieuwe bedrijven melden of bestaande bedrijven grote veranderingen doorvoeren.

Beantwoorden

Ja maar van die e-nose mag je ook niet al teveel verwachten zie dit oude artikel over metingen in Rijnmond:

http://www.atm.nl/web/Omgeving-1/Magazine-ATMosfeer/ATMosfeer-editie-14/Hebben-eNoses-de-toekomst-om-geuren-te-meten.htm

Beantwoorden

Hopelijk valt de stank in die wijk weer mee, want het oplossen gaat nog wel een tijdje duren zo te begrijpen.

Beantwoorden

Aan een ieder die vind dat dit soort zaken met voorrang behandeld moeten worden; dat vind de PVV ook, en de PVV zoekt nog mensen die namens de PVV volgend jaar in de gemeenteraad van Helmond willen plaatsnemen om zo het bekende PVV geluid te laten horen. Niet lullen maar poetsen.
Graag aanmelden mensen, het is vijf voor twaalf en we hebben uw inzet nodig.

Beantwoorden

Update: op 21 augustus zijn er bij het MKD 61 meldingen van stankoverlast binnengekomen!

Beantwoorden

De afgelopen dagen klaagden verschillende inwoners van de Helmondse wijk Brouwhuis over stank. De krant heeft het sinds vrijdagavond ook door dat het daar stinkt, maar wat een zeer slecht artikel (na de vrijdagmiddagborrel?): http://www.ed.nl/helmond/klachten-over-chemische-stank-in-brouwhuis-in-helmond~a886ed0b/
Beter laat dan nooit zullen we maar denken…

Beantwoorden

Update 2:
Gemeenteraad geeft B&W opdracht stankoverlast aan te pakken
De gemeenteraad gaf B&W vanavond opdracht om bij zowel de provincie als de ODZOB aan te dringen op een oplossing rondom deze voortdurende stankoverlast. De betreffende motie (pdf) werd vanavond unaniem aangenomen. Daarin ook de oproep om de bewoners van Brouwhuis en Rijpelberg actief te informeren.
Wethouder Paul Smeulders reageerde direct en erkende de oplopende problematiek waarmee hij al 3 jaar bezig is. Uit gesprekken is hem gebleken dat het de bewoners ook dagelijks raakt in het persoonlijk leven. Hij voelt zich gesterkt door deze motie en belooft hierover morgen contact op te nemen met de provincie.

Beantwoorden

Zou tijd worde want het is egt om gek van te worden heel je huis ruikt er van binnen ook naar word gewoon moedeloos van

Beantwoorden

Dat klinkt als een stapje in de goede richting!

Beantwoorden

Dat ze maar vast om te beginnen een systeem zoals dit installeren,
Geeft blijkbaar al 40% geur reductie.

Beantwoorden

Update 3:
Taart voor de raad
De gemeenteraadsleden werden gisteravond verrast met gebak. Dat werd hun aangeboden door de Wijkraad Brouwhuis als dank voor indienen van de motie vorige maand (zie update 2) over de stankoverlast in Brouwhuis. Indienen en aannemen, wat nog niet wil zeggen dat de uitvoering geregeld is, zoals burgemeester Elly Blanksma fijntjes opmerkte. Overigens hadden, afgaande op de reacties uit de raadszaal, niet alle raadsleden het gebak bij binnenkomst gevonden. Maar ook voor de laatkomers stond het klaar in de koffieruimte.

Beantwoorden

De burgemeester jokte ‘een beetje’:

Beantwoorden

Tel de plusjes en de minnetjes:

Beantwoorden

Ik heb gisterenavond in Brouwhuis kunnen zien hoe hoog de emoties oplopen bij de mensen die daar wonen. De stank is vaak niet te harden. Niet te harden is ook het feit dat met de gemeente Helmond gemaakte afspraken keer op keer worden opgerekt in het nadeel van de bewoners. Ze voelen zich niet gehoord en bedrogen. Gisterenavond was de vraag aan de vertegenwoordigers van de politieke partijen: ”Wat kunnen jullie voor ons betekenen?”. Een terechte vraag! Ik zou zeggen: laten we er als eerste voor zorgen dat de huidige methodiek van overlastmeting (uitstoot en stank) op een goede manier wordt uitgevoerd. Het lijkt er nu op dat er sjoemelmetingen plaatsvinden. Dat moet veranderen! Deze opdracht nemen we als VKM Leo Broers graag na de verkiezingen mee naar de gemeenteraad.Leefbaarheid gaat immers voor op geldelijk gewin.

Beantwoorden

Wie heeft de macht ?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaduwmacht

Beantwoorden

@Han Coolen op woensdag 21 februari 2018 om 09:36:

Ambtelijke macht is een afgeleide van de macht van de regering. In een strikte scheiding tussen politiek en ambtenarij nemen politieke besluitvormers beslissingen die door ambtenaren loyaal worden uitgevoerd. Toch wordt ambtenarij of bureaucratie als zelfstandige macht onderkend omdat ze in de praktijk de beslissingen van de uitvoerende macht uitvoeren en interpreteren. In plaats van de strikte scheiding tussen uitvoerende bevoegdheden en verantwoordelijkheden bij de bestuurders ligt de feitelijke macht deels bij ambtenaren die veel uitvoerende bevoegdheden zelfstandig uitvoeren. De ambtenaren zijn ook van groot belang bij het opstellen van nieuwe regels en beleid. Soms wordt gesteld dat de macht van de ambtenaren, met name de topambtenaren groter is dan die van de minister.

Beantwoorden

Raadsvragen over de stank in Brouwhuis, Rijpelberg en Annawijk Vanochtend stelde Antoinette Maas van GroenLinks schriftelijke vragen aan B&W over de stankoverlast die het industrieterrein veroorzaakt in Brouwhuis en ook de Rijpelberg en Annawijk. Hieronder haar 2 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

De inwoners van Brouwhuis (en ook Rijpelberg en de Annawijk) klagen al jaren over stank. Die is voornamelijk afkomstig van mestverwerker Den Ouden en in mindere mate van diervoederproducent Coppens. Beide bedrijven zijn gevestigd op het BZOB-terrein.
Afgelopen week kondigde het College van B&W via een raadsinformatiebrief (pdf) een aangescherpt geurbeleid aan. Met deze aanscherping beoogt het college de overlast in de toekomst verder te verminderen. Wij juichen deze maatregelen van harte toe. En hoewel GroenLinks het liefst de stank helemaal ziet verdwijnen, zijn wij ons ervan bewust dat we hierin ook afhankelijk zijn van de Provincie als bevoegd gezag en de medewerking van de bedrijven.
Wij hopen dan ook dat het –tot tweemaal toe- aangescherpte beleid in toekomst gaat leiden tot een stankvrij Brouwhuis, Rijpelberg en Annawijk.
GroenLinks heeft nog de volgende aanvullende vragen aan het college:

  1. in de wijk Brouwhuis zijn sensoren geïnstalleerd die het lucht- en geluidsniveau registreren. Dit maakt deel uit van het project Smart City Living Lab. De inwoners van Brouwhuis wordt gevraagd om deel te nemen door middel van een belevingsapp en het invullen van een enquête. Is het mogelijk om ook de wijken Rijpelberg en Annawijk hierin te betrekken? Ook zij ondervinden overlast.
  2. Mestverwerker Den Ouden heeft aangekondigd per 1 september te stoppen met de opslag van vloeibare mest. Daarmee stelt het bedrijf 8 van de 14 silo’s buiten gebruik (Bron: ED). Den Ouden kreeg afgelopen zomer te maken met een lek in een van de silo’s met vloeibare mest. Een hoge dosis ammonium stroomde in het openbare riool. Het bedrijf werd verplicht maatregelen te nemen, 4 silo’s werden buiten gebruik gesteld.
    Bestaat de kans dat de overige in gebruik zijnde silo’s nog een gevaar vormen de komende periode voor zowel inwoners als milieu? Worden er maatregelen genomen door bijvoorbeeld Provincie en Omgevingsdienst om dit preventief te controleren?
Beantwoorden

Je kunt nu online een enquête van de gemeente Helmond invullen over de geuroverlast in Brouwhuis.

https://survey.enalyzer.com/survey?sessionid=03ee46c1-7ef4-48ba-96c9-a9a54a833c60

Beantwoorden

@Tinus op dinsdag 6 maart 2018 om 07:46:

En het leuke; je kunt hem invullen zo vaak je wilt…

Beantwoorden

@Twanneman op dinsdag 6 maart 2018 om 10:45:

Dan heeft die enquête weinig waarde want vooral de klagers zullen die dan vaak invullen. 🙁

Beantwoorden

@Jan de Vries op woensdag 7 maart 2018 om 10:32:

Klopt inderdaad Jan 🙂

Beantwoorden

Het klopt dat je niet moet gaan zeiken als je bij Schiphol gaat wonen en dat je overlast ondervind van geluidshinder. Maar als je zoals ik al eerder in Brouwhuis woont dan dat die fabrieken stankoverlast veroorzaken mag je zeker wel klagen. Dus in dit geval klaag ik ook, het is niet normaal dat je de deuren en ramen dicht moet gaan doen omdat je anders misselijk word van de stank van welk bedrijf dan ook. Ik heb zelfs gisteren gebeld omdat ik het zat ben. En ja het is heel makkelijk om te zeggen dan verhuis je toch zeikerd. Als alle mensen hier in de omgeving die hier ook overlast van ondervinden zeggen we gaan idd om deze redenen verhuizen denk dat de gemeente Helmond dan een groot probleem heeft. Dus gemeente Helmond doe er iets aan, ik schuw niet voor een grote tegenactie dmv de landelijke pers of in welke andere vorm dan ook. Mensen ga niet als schaapjes achter elkaars rug om ouwehoeren maar sta op en laat je horen alleen dan bereiken we iets.

Beantwoorden

Die stankoverlast blijft echt niet alleen beperkt tot Brouwhuis. Ook aan de andere kant van het spoor hangt met de regelmaat van de klok een vieze geur (zoals bij het uitkuilen van een boer). Echt goor.

Jaap je hebt gelijk. Wat zou de Gemeente in de problemen komen als 75% van Brouwhuis, de Rijpel en Helmond-Oost zou gaan verhuizen. Nu staan er al heel wat winkels leeg. Dan kan Helmond zich wel helemaal opheffen. Maar of onze gemeente actie gaat ondernemen, dat is maar vraag. Dus Ellie en consorten, zet de schouders er onder (en niet alleen omdat er nu weer verkiezingen aankomen).

Beantwoorden

Ook vandaag stinkt het heel erg in Helmond-Brouwhuis.
Gemeente Helmond, wanneer houdt het op!!!!
Het lijkt mij beter dat mensen met longklachten beter verhuizen naar een betere streek waar je gezonde lucht kunt inademen.

Beantwoorden

Ga nu maar een ruiken volgens mij zijn ze kabel aan het stoken lekker mijn vrouw longkanker ik ik copd af [email protected]

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *