45reacties

KNVB zet Oranje Zwart uit de competitie

Het eerste van Oranje Zwart is door de KNVB per direct uit de competitie genomen. Hangende de beroepstermijn mag de vijfdeklasser voorlopig niet spelen. De bond nam die beslissing naar aanleiding van het gestaakte uitduel 2 weken geleden tegen Lierop en eerdere ongeregeldheden.
In de blessuretijd van die wedstrijd (bij een stand van 1-0) kreeg Fouad Yahia zijn tweede gele kaart. Daarmee was hij na Appie Yahia de tweede Oranje Zwart-speler die het veld met rood moest verlaten. De scheidsrechter floot daarna af en iedereen dacht dat daarmee de topper (nummer 1 tegen de nummer 2) tot een regulier einde was gekomen. Na de wedstrijd bleek de wedstrijd echter gestaakt te zijn door de arbiter omdat hij werd vastgepakt door een Helmondse speler. Zo is te lezen in het ED-wedstrijdverslag.

De nu opgelegde KNVB-sanctie is de derde die Oranje Zwart dit seizoen krijgt voor onbetamelijk gedrag jegens de scheids. Eerder kregen ze 1 punt in mindering vanwege zo’n incident bij een thuiswedstrijd in september. Bij de wedstrijd in Ommel 2 maanden later was het weer raak. Daar werd het een kaartenfestijn: 13 keer geel, 2 Oranje Zwart-spelers kregen rood en hun coach Wim Burhenne werd weggestuurd wegens commentaar op de leiding: 2 minpunten.
SC Oranje Zwart Helmond komt door ongeregeldheden al jaren negatief in het nieuws. Zo werd in 2009 het vaandelteam door de KNVB voor 1 jaar geschorst naar aanleiding van een vechtpartij van Oranje Zwart-supporters waarbij de scheidsrechter werd mishandeld. Die negatieve spiraal was de club zat. Bij de start van het seizoen 2012/2013 liet de club weten van haar slechte imago af te willen. Bestuurslid en clubman van het eerste uur Cor van Lieshout daarover destijds in de Traverse: “Vooral in de dorpen hebben wij een slechte naam. Daar hebben ze een verkeerd beeld van ons. Wij zijn een gemoedelijke, multiculturele vereniging waar iedereen welkom is. Er was zelfs ooit een Spaans elftal.”
Dat seizoen werd een sportief succes. Oranje Zwart werd ongeslagen kampioen (hun laatste kampioenschap was in 1972, toen nog als Helmond Noord) en promoveerde. Cor kreeg van de KNVB de gouden waarderingsspeld voor bewezen diensten. Maar dit seizoen is het weer het oude liedje.

Updates staan in de reactie hieronder.