Buiten is het 20 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 94.819 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
17reacties

Tania Heimans is de nieuwe stadsschrijfster van Helmond. Dat werd zojuist bekend gemaakt op de literaire avond van het Literair Café in de Traverse aan de Steenweg.
De 46-jarige Tania Heimans woont in Brouwhuis en werd geboren in Rotterdam. Zij debuteerde in 2008 met de roman Hemelsleutels.
Vanavond neemt haar voorganger Abdelkader Benali afscheid als stadsschrijver van Helmond. Exact een jaar geleden werd hij benoemd en ging deze Amsterdammer op Facebook over Helmond schrijven. Vanavond werd het boekje Benali in Helmond gepresenteerd waarin hij zijn ervaringen met onze stad in diverse vormen optekende. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan de wethouder van Cultuur, Frans Stienen. Dit jaar begon voor het Literair Café met de toekenning Helmonder van het jaar 2015.

17 reacties:

Wat een mooie keuze. Proficiat Tania!

Beantwoorden

Aparte ogen ,wel aantrekkelijk

Beantwoorden

@Skip Kangaroe op woensdag 27 januari 2016 om 21:39:

Wat heeft dat er nou me te maken, het is geen miss verkiezing.

Beantwoorden

Hartelijk gefeliciteerd Tania. Maak er wat moois van!

Beantwoorden
Jean Pierre Poppeliers

Met de moed van een slagerszoon
Stadsschrijver van Helmond? Als het Literair Café polst of ik mogelijk interesse heb, ben ik even stil. Weliswaar woon ik al meer dan tien jaar in Helmond, met mijn hart en hoofd zat ik de afgelopen tijd vooral in Rotterdam. Mijn laatste boek, Het huis met de leeuwen, is hiervan het bewijs: het verhaal over Corry Kuiper en haar leven als directeursvrouw in de vooroorlogse Rotterdamsche Diergaarde. Overvallen door de vraag stamel ik daarom dat ik erover na moet denken.
Die nacht lig ik er wakker van. Het is een eer om te worden gevraagd. Maar hoe kan ik in vredesnaam veelzijdige talenten als Bert Kuijpers, Wim Daniëls en Abdelkader Benali evenaren? Nee, besluit ik. Stadsschrijver zijn is niets voor mij.
De volgende ochtend bedenk ik hoe ik mijn ‘nee’ zal verkopen. Schuldbewust haal ik Het Helmond Boek uit de kast. Melancholisch blader ik het door. Ja, de stad kent vele mooie verhalen. Mijn oog valt op een foto uit 1938: Karel Stevens, de bekende Helmondse slagerszoon. De dagen erna lees ik de krantenartikelen die er destijds over hem verschenen, en duik ik in mijn eigen archiefmateriaal. Eerder dan afgesproken laat ik het Literair Café mijn beslissing weten. Met de foto van Karel in mijn hand, zeg ik overmoedig als hij was: ‘Ik word graag stadsschrijver.’

Dat schreef onze nieuwe stadsschrijver op de website van het Literair Café. Daaronder staat daar het op waarheid gebaseerde verhaal Het Helmondse Huis met de leeuwen. Een prachtig stukje Helmondse geschiedenis over Karel Stevens, een slagerszoon uit de Kerkstraat, die als leeuwentemmer Carlo in 1938 in 1 klap wereldberoemd werd.

Beantwoorden

En gewoon uit Helmond, top!

Beantwoorden

Proficiat en dat ze ja zei op basis van het verhaal van Karel Stevens, is nog mooier.

Een zoete herinnering: Ik ben weleens met zijn zoon – die bij mij op school zat – wezen kijken. Ik meen me te herinneren dat dat was voordat de opnames voor de film “Quo Vadis” waren begonnen. Allemaal héél lang geleden.

Ben benieuwd wat Tania Heimans ons gaat leveren. Zal wel goed komen. Kwam het met Abdel toch ook!

Beantwoorden

Als dit een voorbode is van wat er dit jaar gaat komen, dan hebben we nu een hele goede stadsschrijfster. En fijn dat het na drie mannen nu een vrouw is.

Beantwoorden

Gelukkig een helmondse na die zakkenvullende mislukking van vorig jaar en ook nog een vrouw met voldoende levenservaring die haar niet aan te zien is trouwens. Nu ga ik zeker weer naar het literair genootschap 🙂

Beantwoorden

In een volle zaal toonde Abdelkader Benali tijdens zijn afscheidsavond gisteravond wat hij (samen met harpiste Lavinia Meijer) in huis heeft en werd Tania Heimans benoemd tot zijn opvolger. Een prachtige avond aldus Martin Thijssen, de voorzitter van het Literair Café Helmond.
René Blok maakte de onderstaande foto’s.

Beantwoorden

(mooie Dame)
Carolus Augustines Stevens.
geboren 16-12-1904
overleden 16-12-1975
ik heb hier nog het originele bidprentje met een mooie tekst helaas lukt kopieren en plakken niet.

Beantwoorden

foutje geboren 10-04-1904

Beantwoorden

@cheeta op vrijdag 29 januari 2016 om 08:46:

Mail (als je wilt) dat bidprentje naar [email protected] en dan plakken wij het er hieronder voor je bij.

Beantwoorden

Het bidprentje van Carolus Augustines Stevens:

Beantwoorden

@toon op donderdag 28 januari 2016 om 14:14:

Wat een belachelijke en onnodige opmerking. Hou dan je mond. Benali heeft ons een spiegel voor gehouden. Hij is er volgens mij in geslaagd ons zelfbeeld te herbevestigen en soms zelfs op te waarderen. Ik ben geen bezoeker van het literair maar ik heb genoten van zijn proza en poëzie.
Een fantastisch jaar is afgesloten, een interessante tijd ligt voor ons. Dankjwel Abdelkader, dankjewel Literair Café.

Beantwoorden

De stadsschrijver is al begonnen
De verhalen van stadsschrijver Tania Heimans staan op haar Facebookpagina. Dat meldde Team Kunst en Cultuur van de gemeente vanochtend.
Het Literair Café Helmond droeg die facebookpagina van Abdelkader Benali aan haar over. Daar lees je al onder meer over Dave ‘The Voice’ Vermeulen en zie je bijvoorbeeld ook het onderstaande filmpje dat hoort bij haar verhaal over de Helmondse leeuwentemmer.

Beantwoorden

@Skip Kangaroe op woensdag 27 januari 2016 om 21:39:
@Corina Martens op woensdag 27 januari 2016 om 22:03:

Mochten jullie het niet gezien hebben, de stadsschrijver schreef dit op haar Facebook-pagina naar aanleiding van jullie reacties:

Op ‘De weblog van Helmond’ is een van de eerste reacties op mijn benoeming als stadsschrijver:
‘Aparte ogen, wel aantrekkelijk.’
Waarna een vrouw reageert:
‘Wat heeft dat er nou mee te maken, het is geen miss verkiezing.’
Vandaag een column van Simon Rood in het ED. De eerste zin:
‘Helmond heeft een nieuwe stadsschrijver en zij is een vrouw met drie kleuren in haar ogen.’
De ogen van een stadsschrijver. Daar begint het natuurlijk mee.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *