Buiten is het 7 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.479 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
15reacties

De PvdA-fractie in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord wil dat hun 2 PvdA-bestuurders Seyit Yeyden (oud-wethouder in Helmond) en René Kronenberg opstappen. Dit laat de fractie weten naar aanleiding van het vrijdag verschenen kritische rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) en de gesprekken sindsdien. Yeyden en Kronenberg zitten respectievelijk als voorzitter en deelgemeentewethouder in het vierkoppige dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord dat verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken van de deelgemeente.
Uit ’t BING-rapport (pdf) van 206 bladzijden blijkt dat politici in die deelgemeente in de fout zijn gegaan. Voorzitter Seyit Yeyden van de deelgemeente heeft volgens de onderzoekers (zoals het AD het vrijdagavond samenvatte) oneigenlijke druk uitgeoefend op de manager van een bouwbedrijf dat een project in de deelgemeente wilde uitvoeren. Een PvdA-deelraadslid (die zich volgens de BING-onderzoekers schuldig maakte aan ‘cliëntelisme en machtsbederf’) zal zich uit de PvdA-fractie terugtrekken en heeft zijn partijlidmaatschap inmiddels opgezegd.
De Rotterdamse PvdA-fractie is volgens hun fractievoorzitter heel erg geschrokken van het rapport. In het BING-rapport staat dat in een aantal gevallen sprake is geweest van oneigenlijke politieke druk en integriteitsschendingen, hoewel de besluitvorming over het algemeen naar behoren verloopt. “De PvdA-fractie heeft zwaar laten wegen dat het publiek bestuur gevrijwaard moet zijn van enige schijn van belangenverstrengeling of andere vormen van integriteitsschendingen”, zo verklaren zij. “Om die reden heeft de fractie de PvdA-bestuurders dringend verzocht om na het debat hun functie neer te leggen.” De fractie omarmt alle aanbevelingen uit het rapport.
Seyit Yeyden zat 12 jaar in de Helmondse politiek, 8 jaar in de gemeenteraad (waarvan 4 jaar fractievoorzitter) en 4 jaar wethouder Sociaal Economische Zaken en Centrumontwikkeling. Ruim een maand nadat hij in 2010 weer verkozen was als gemeenteraadslid, verkaste hij naar Rotterdam. Daar werd hij voorzitter van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord.

Lees de updates in de reacties hieronder.

15 reacties:

Heel erg dat dit soort corruptie in de politiek al bijna normaal lijkt te worden. Maar je kan zeggen wat je wil, maar de PvdA in Rotjeknor reageert dan toch een stuk slimmer dan de SDOH en aanverwanten in Helmond. Afstand nemen als het moet!

Beantwoorden

Ja, dat doen ze goed daar. Gelijk korte mette!

Beantwoorden

dan zijn ze eindelijk wakker geworden in Rotterdam…………… heeft ook jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaren geduurd!!!

Beantwoorden

@Frank

Let op: ze hebben pas afstand genomen toen het rapport uitkwam. Dat moet hier in Helmond nog gebeuren. 🙂

Beantwoorden
Michiel van Geel

ma 01 jul 2013, 16:54
Bestuur deelgemeente Feijenoord opgestapt

ROTTERDAM –
Het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord is maandagmiddag opgestapt. Aanleiding is het vrijdag verschenen rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Het bestuur heeft zijn ontslag zelf gemeld in een brief aan de deelraad.

Beantwoorden

@peter op maandag 1 juli 2013 om 17:15:

Daar was je snel bij!

Beantwoorden

@Michiel van Geel op zondag 30 juni 2013 om 23:53:

Nou ben ik ook niet zo’n fan van de krant uit Eindhoven, maar je wilt toch niet zeggen dat ze die taxibonnetjes verzonnen hebben of verkeerd opgeteld?
Maar je hebt wel een punt(je). 🙂
Maar goed, nu dus ook afgetreden, het komt zo toch net wat beter over, vind ik.

Beantwoorden

@Frank

Ik zeg niet dat het ED het verzonnen heeft, maar als er een wethouder op moet stappen ben je als gemeente toch wel min of meer verplicht om e.e.a. zelf zorgvuldig te laten onderzoeken. Specifiek door een externe partij ook, om alle schijn van mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen. (Anders zou het immers mogelijk zijn om een onwelgevallige wethouder te lozen en het vervolgens via een “onderzoekje” te rechtvaardigen)

Het is die zorgvuldigheid die nu pas achteraf plaats vindt. Ik neem aan dat met terugwerkende kracht dan zaken aangetoond worden, het ED plaatst ook niet zomaar iets als ze er niet bijna 100% zeker van zijn. Maar in het hypothetische geval dat Tielemans gelijk krijgt kan hij als hij wil wel een flinke claim indienen tegen de gemeente en dat is niet erg handig. Zorgvuldig handelen had deze situatie wel kunnen voorkomen.

Beantwoorden
Michiel van Geel

@ Michel van geel…… Iemand die zelf opstapt heeft niks meer te claimen bij de gemeente.wat wachtgeld meer zal het niet zijn.
Maar Yeyden had hier toch ook de schijn al tegen…..

Beantwoorden

RTV Rijnmond (de regionale publieke omroep voor het gebied Zuid-Holland-Zuid) had een interview met de vandaag afgetreden PvdA-voorzitter van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord, Seyit Yeyden:

Beantwoorden

Zie zo, opgeruimd staat netjes.
Maar wat heeft hij uitgevreten in Helmond-? We zijn benieuwd.
En wie is de volgende…………..

Beantwoorden

@Michiel van Geel op maandag 1 juli 2013 om 19:41:

U bent zeer slecht op de hoogte van de ethiek binnen de Gemeente Helmond.
U heeft het over claimen Tielemans. Gemeente Helmond houdt collega´s het hand boven het hooft en geeft fouten en malversaties nooit toe.

Beantwoorden

Opgestapte Yeyden: “Ik heb zuiver gehandeld”
De 4 opgestapte dagelijks bestuurders van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord legden gisteravond en vannacht in de deelraad verantwoording af over het BING-rapport. Tijdens die deelgemeenteraadsvergadering lieten zij weten zich niet te herkennen in het rapport. Seyit Yeyden, de voorzitter van het dagelijks bestuur, betreurt dat het rapport de indruk wekt dat hij niet zuiver is geweest: “Ik verlaat de politiek met opgeheven hoofd”. Luister naar het interview dat RTV Rijnmond na de vergadering met Seyit Yeyden had:

De meerderheid van de deelgemeenteraad van Feijenoord wil dat het Rotterdams college van B&W nu 2 ervaren bestuurders zonder politieke kleur voorstelt. Die 2 moeten het afgetreden bestuur tot aan de volgende verkiezingen in maart 2014 gaan vervangen en mogen daarna geen aanspraak op wachtgeld maken.

Beantwoorden

Yeyden staat volgens GeenStijl op een conceptlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Tevens melden ze dat Helmond in Limburg ligt…

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/11/tuurlijk_joh_democratie_is_ook_maar_een_richtlijn_en_niet_echt_een_wet_of_zo.html#comments

Beantwoorden

Ja, dat schijnt een soort van running gag te zijn daar, doen ze vaker en ook met opzet. Waarom weet ik niet
Maar het blijkt wel weer dat als je allochtoon bent alles mogelijk is bij de PvdA.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *