3reacties

Oud-wethouder Yeyden wil eerherstel

Seyit Yeyden, oud-wethouder van Helmond, probeert via een rechtszaak eerherstel af te dwingen. Hij vindt dat hij als oud-voorzitter van de deelgemeente Rotterdam-Feijenoord door een kritisch BING-rapport in diskrediet is gebracht. Enkele dagen na de presentatie van dat rapport in 2013 stapte hij op met de rest van het dagelijks bestuur van die toenmalige Rotterdamse deelgemeente.
Afgelopen vrijdag diende voor de Accountantskamer in Zwolle zijn zaak tegen onderzoeksbureau BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten). Dat bureau werd destijds ingeschakeld na geruchten dat vriendjespolitiek en machtsbederf hoogtij vierden in de deelgemeente. BING concludeerde dat er veel goed ging in die deelgemeenten, maar dat er ook wel eens sprake was van ‘oneigenlijke politieke druk’. Zo zou stadsdeelraadvoorzitter Yeyden een hoge vrouwelijke ambtenaar bij een aanbestedingsprocedure onder druk hebben gezet. Lees uitgebreid wat de weblog in 2013 over zijn vertrek publiceerde.

Seyit Yeyden zette vrijdag bij de tuchtrechter grote vraagtekens bij de werkwijze van BING. “BING heeft een volledig verkeerde conclusie getrokken. En ik ben niet de eerste die dat ziet. De tuchtrechter heeft BING in het ongelijk gesteld in tal van zaken. Schiedam, Wassenaar, Nieuwegein; noem maar op. Heel kwalijk. Door deze affaire is mijn politieke carrière naar de knoppen. Ik zeg met de hand op mijn hart dat ik niemand heb gechanteerd. Ik wil eerherstel.” Naast Yeyden stelden nog zeker 5 lokale politici vorige week BING aansprakelijk voor de schade als gevolg van hun onderzoeken die bij de rechter geen stand hielden.
Een jaar geleden zei een verbolgen Yeyden (inmiddels zelfstandig ondernemer) dat het rapport er in opdracht van racisten was gekomen.
Bij de lokale verkiezingen in maart vorig jaar stelde de afgetreden voorzitter zich wel weer verkiesbaar . Maar de PvdA-er werd op het nippertje niet verkozen.
BING is een commercieel onderzoeksbureau dat integriteitsonderzoeken uitvoert. Vaak bij gemeenten, zoals de screening van wethouders in ruim 20 gemeenten na de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Het bureau is opgericht door voormalig KPMG-accountant Jaap ten Wolde die in het verleden door de tuchtrechter diverse malen werd berispt, ook in de bonnetjesaffaire van oud-burgemeester Bram Peper.
Niet de eerste keer dat Yeyden onderwerp van onderzoek was. De rijksrecherche deed 2 jaar onderzoek naar hem toen hij onze wethouder Sociaal Economische Zaken en Centrumontwikkeling (2006 tot 2010) was. In april 2012 informeerde justitie toenmalig burgemeester Fons Jacobs dat Yeyden ‘achteraf bezien ten onrechte als verdachte is aangemerkt’ zo liet het ED eind 2013 weten.