Buiten is het 17 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.801 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Sacha van Lierop, oud-fractievoorzitter van plan!,  werd gevraagd om burgercommissielid te worden voor DENK en zei ja tegen die politieke partij. Hij betitelt zichzelf als iemand die out-of-the-box durft te denken en consequent blijft in zijn opvattingen. Ook al zijn die niet altijd even populair. Dit kunnen wel eens de redenen zijn waarom het oud-gemeenteraadslid koos om de Helmondse nieuwkomer te gaan ondersteunen.

Op een zonnige dinsdagochtend in juni sprak de weblog met Sacha in het Boscotondo-complex in het deel met onder meer de raadszaal en fractiekamers. Het werd een prettig gesprek van dik 1½ uur waarin het oud-gemeenteraadslid van plan! toelicht waarom hij burgercommissielid werd van DENK (pdf).
Bij de eerste vraag komt de 55-jarige Van Lierop meteen met een correctie: “Er is geen sprake van een overstap. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen haalde mijn partij geen zetels, dan kun je niet spreken van een overstap.”
De vraag is nu wat er met plan! gaat gebeuren. De partijleden beslissen daarover. Gaan ze stoppen, sluiten ze zich aan bij een andere partij of gaan ze gewoon door als plan!? Hoewel Sacha momenteel nog lid is, voelt hij het meest voor stoppen. “Er gaat heel veel tijd in zitten om aan de volgende verkiezingen in 2026 mee te doen, campagne voeren vergt een grote inzet van de mensen en het kost geld. De donaties voor de verkiezingskas werden vooral gedaan door het raadslid, de commissieleden, leden en vrienden van de partij. Aangezien wij nu niet in de raad zitten, zal dit dan van de leden en vrienden moeten komen. Ook moet je weer kandidaten vinden die op de lijst willen.”

In maart nam Sacha na 15 jaar afscheid als raadslid en werd daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat hij nu actief is bij DENK vindt hij niet vreemd. “plan! is altijd een constructieve partij geweest die actief meedenkt met het college van B&W en hun plannen ook steunde als die goed waren. Ik deel ook dit credo. DENK heeft een goede constructieve inbreng gehad in het ambitieakkoord. Zo dachten ze actief mee om de sociale tweedeling tegen te gaan en willen ze er voor alle Helmonders zijn.” Om daarna te vervolgen met: “De partij is er voorstander van dat er maatregelen worden genomen tegen discriminatie. Dit punt heeft DENK goed ingebracht in het akkoord. In juni kwam nog in het nieuws dat 1 op de 6 mensen in Nederland zich wel eens gediscrimineerd voelt. Dat is natuurlijk veel te veel.”

Hoe belandde Sacha bij deze politieke partij? “In november 2021 had de gemeente een informatiebijeenkomst over de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. DENK liep toen tegen dezelfde problemen aan als plan! in het begin. Ze stelden mij vragen over de deelname aan de verkiezingen waar ik antwoord op gaf. Dit deed ik om de lijsttrekker Omar Fkihi te helpen. Bij plan! vonden we als partij samenwerken altijd al belangrijk. Vanaf april werd ik gevraagd als onafhankelijk adviseur van DENK en ik zou daar na de zomer mee stoppen. Na 4 weken intensief samen aan het ambitieakkoord te hebben gewerkt, vroeg Omar hoe ik het zou vinden om toch door te gaan. Dit besloot ik uiteindelijk toch te doen. Ik was klaar met de politiek, maar de politiek blijkbaar niet met mij. De door DENK ingebrachte punten voor het ambitieakkoord ondersteun ik.” 

Sacha noemt zijn fractievoorzitter Fkihi een intelligente man die het in zich heeft een goed politicus te worden. “Omar heeft zijn punten tijdens de formatie goed uitonderhandeld.” Sacha wil minder individualisering en meer sociale cohesie. Hij is ervan overtuigd dat Omar dit standpunt deelt. “Omar is een goed mens.” Het oud-gemeenteraadslid heeft inmiddels een goede indruk van de mensen van DENK gekregen. Zelf is hij niet gelovig maar hoopt wel dat er iets na de dood is. Hij heeft respect voor ieders geloofsovertuiging.

Omdat de huurders hem kozen was hij jarenlang voorzitter van Volksbelang. Een leuk detail is dat hij als huurder in Helmond altijd in woningen van die woningcorporatie heeft gewoond. Onder andere in de (inmiddels gesloopte) Jagershoven-flats in Helmond Noord en nu op het To Hölscherplein in de Binnenstad.
Van Lierop wil bij zijn bestuurswerk vooral dienstbaar zijn aan de maatschappij. Hij kan zich dan ook vinden in het verkiezingsstandpunt van Omar Fkihi dat er bij nieuwbouw 40% sociale huurwoningen moeten zijn, 40% woningen voor de middeninkomens en 20% voor het meer bemiddelde gedeelte van de Helmondse bevolking. Het burgercommissielid deelt ook het standpunt dat de huisvesting van migranten goed geregeld moet zijn. “Gezien het tekort aan arbeidskrachten in de regio zullen er mensen nodig zijn om de vacatures in te vullen die er nu zijn.”

Opgeleid als kok en kelner in zijn jongere jaren, werd hij ondernemer in het bruin- en witgoed en had hij een CD-winkel. Tegenwoordig verkoopt hij online stripboeken, een soort van opvolger van zijn (strip)boekhandel De Boekenwurm in de Heistraat.
Dat is nog altijd een mooie straat, vindt hij. De rellen van 2020 in onder andere die straat zijn hem bekend. Waar het de aanpak van criminaliteit betreft, gelooft hij in een no-nonsense beleid. Als die rellen direct in de kiem waren gesmoord, waren ze volgens hem niet zo uit de hand gelopen. Net als Fkihi gelooft hij in preventief beleid.

Sinds 2005 is Van Lierop politiek actief in onze stad, 2 jaar later kwam hij in de gemeenteraad namens Helder Helmond. In 2014 splitsten hij zich met 3 andere fractieleden af. Een jaar later ontstond hieruit plan! waarvan Sacha 1 van de oprichters is. 
Bij de verkiezingen van 2018 en 2022 pleitte plan! voor een ton voor iedere wijk: wijkbewoners zelf laten bepalen hoe 100.000 euro gemeenschapsgeld besteedt word aan hún wijk. “Ik ben ervan overtuigd dat als plan! bij de laatste verkiezingen een zetel had gehaald, die ton er ook was gekomen.” 

Sacha is nu dus burgercommissielid. Gaat hij zich in de toekomst nog eens kandidaat stellen bij de gemeenteraad? Dat weet hij nog niet. “Ik kijk niet zover vooruit. Van politiek word je niet gelukkiger maar het geeft je wel energie. Mijn doel is dat ik Helmond vooral mooier en beter wil maken.”

9 reacties:

Die ton per wijk was een mooi idee geweest. Heb ik bij een andere partij nooit eerder iets van gehoord. Bij mijn vriendin in de Annabuurt zouden ze daar met al die verbouwingen zeker voorstander van zijn geweest. Zouden ze daar veel planten en aankleding voor kopen denk ik.
Leuk interview Sacha, ik wens u alle succes bij Denk.

Beantwoorden

Je kunt het tenminste opportunistisch noemen, voor 3 verschillende partijen politiek bedrijven eik 1 gemeente.

Beantwoorden

Prima hoor, maar ben geen fan van al te opportunistische kandidaten. Wie vertegenwoordigt Van Lierop als hij hopt van de ene naar de andere partij?
Dat geldt trouwens wel voor meer lokale politici.
Zoals ook voor PVV en FvD geldt: Denk is in mijn ogen een club waar ik niet bij wil horen. Te extreem.

Beantwoorden

Lachwekkend, tegen discriminatie zeggen te zijn en pro islam.

Beantwoorden

@Roland op zondag 3 juli 2022 om 08:44:

Het is niet de eerste partijhoppende Helmondse politicus. Sandra Stijkel en Joyce Kardol gingen hem voor.

Beantwoorden

Tja, goed voorbeeld…waar gaat het mis…pfff

Beantwoorden

Zelf is DENK niet mijn partij maar ik geloof in de oprechtheid van Sacha. Ik geloof dat hij goed wil doen voor de stad.

Beantwoorden

@Henk op maandag 4 juli 2022 om 03:55:

Ik denk dat Sacha vooral naïef is en in de mooie praatjes van Denk trapt.
Denk zegt immers cohesie na te streven, maar is vooral bezig met zich in te zetten voor de islamitische gemeenschap (in Helmond). Mooier zou zijn een adhesie te vormen waarin verschillende doelgroepen nader tot elkaar gebracht worden. Met de aanpak van Denk die zich richt op een bepaalde groep, benadeel je de anderen.

Een mooi voorbeeld waren de verkiezingsposters in de etalages van de buitenlandse winkels in de Heistraat; daar waren enkel islamitische namen op te zien, dan wel van Denk, dan wel van CDA. Een mooi voorbeeld helaas van hoe de parallelle samenleving blijft bestaan.

Zolang Denk en de Islam in het algemeen niet tolerant zijn richting anderen opvattingen, zal Sacha ben ik bang vooral ingezet gaan worden als ‘useful idiot’.

Beantwoorden

Ach, een partij minder en daarvoor een andere. Zoveel verschil zal het allemaal niet uitmaken.
Na ongeveer je dertigste blijf je toch zo’n beetje je principes trouw, dus Sacha is eigenlijk een extra lid van zijn oude partij Helder Helmond. Eerst zag hij het heldere licht, daarna maakt hij een plan en nu denkt hij ook nog eens na. Kortom Sacha is een echte politicus. 🙂

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *