Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.412 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

22reacties

Wethouder Arno Bonte heeft zojuist de gemeenteraad geïnformeerd over zijn besluit toch naar Helmond te verhuizen. Dat liet de op 29 februari 1978 geboren Rotterdammer hen weten middels het onderstaande schrijven. 
Bij zijn aantreden in juni liet hij nog resoluut weten de komende 4 jaar in Rotterdam te blijven wonen omdat hij daar zijn hele sociale leven heeft. En in de verschillende interview daarna bevestigde de 44-jarige wethouder dat. Zijn weigering om in Helmond te komen wonen, veroorzaakte ergernis bij veel Helmonders. Louis van de Werff van Helder Helmond stelde er eerder raadsvragen over aan B&W.

In het afgelopen half jaar heb ik Helmond goed leren kennen. Ik heb veel ontmoetingen gehad met inspirerende Helmonders, gedreven raadsleden en deskundige ambtenaren. Soms fietsend door de wijken, bij werkbezoeken op locatie of bij mensen aan de keukentafel. Dankzij hen heb ik als nieuwe wethouder een vliegende start kunnen maken en heb ik mijn kennismaking met Helmond ervaren als een warm bad.
.
Regelmatig kreeg ik tijdens die ontmoetingen de vraag ‘waarom verhuis je zelf niet naar Helmond?’ De afweging om dat niet te doen was voor mij een weloverwogen keuze, omdat Rotterdam – de stad waar ik ben geboren en getogen en waar ik mijn sociale netwerk heb – een belangrijke plek in mijn leven inneemt. Ik ben de gemeenteraad dankbaar dat ik de ruimte voor die keuze heb gekregen.
.
Toch is de vraag over het verhuizen naar Helmond een vraag die ik mezelf ook steeds vaker stelde, zeker naarmate ik de stad beter leerde kennen. Want ik heb ontdekt dat Helmond een stad is die veel te bieden heeft: een gevarieerd cultureel en culinair aanbod, aantrekkelijke natuurgebieden op wandel- en fietsafstand en vriendelijke en gastvrije inwoners.
.
Om tegemoet te komen aan de vraag van veel Helmonders die ik in de afgelopen maanden heb gesproken en die ook bij herhaling door een deel van uw raad is geuit, maar bovenal in de overtuiging dat Helmond een gevarieerde en aantrekkelijke woonstad is, heb ik alsnog het besluit genomen om een verhuizing naar Helmond in gang te zetten. Ik heb inmiddels de koopovereenkomst getekend voor een appartement in het u welbekende Boscotondo-complex, waar ik naar verwachting begin van het voorjaar in kan trekken.
.
Het achterlaten van mijn geboortestad Rotterdam is voor mij een moeilijk persoonlijk besluit, maar daar staat de geruststelling tegenover dat ik me ga vestigen in een prachtige stad waar ik me warm welkom geheten voel. 

In de reacties hieronder staat een update.

22 reacties:

Goede beslissing, welkom!

Beantwoorden

Goed besluit Bonte. Ik ben wel benieuwd of hier vanuit de gemeente nog aan is meebetaald.

Beantwoorden

Gewoon aftreden was beter voor de stad geweest, in alle opzichten.

Beantwoorden

Welkom in Helmond! Het is hier fijn wonen.

Beantwoorden
Ook een import-Helmonder :-)

Fijn om dit wijze besluit te horen.
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Beantwoorden

Top besluit! En welkom in Helmond.

En ik denk (een kleine) overwinning van de oppositie. Al zal Bonte dat niet snel toegeven. De politieke en maatschappelijke druk heeft hier zeker op een gezonde manier meegespeeld. Ook de vragen van Helder Helmond zijn kritisch en opbouwend geweest en hebben hierin zeker meegespeeld.

Beantwoorden

Goede beslissing! Welkom!

Over een tijdje wil je hier nooit meer weg 😉

Beantwoorden

Ik kom van leidschendam al 50 jaar hier fijne mensen en vertier

Beantwoorden

Gelukkig hebben we hier ook paalwoningen, voel je je toch een beetje thuis 😉

Beantwoorden

@mehmet op dinsdag 10 januari 2023 om 14:24:

De gemeente Helmond zal hier zeker aan meebetalen, zoals elke werkgever doet. Ook zal hij vrije dagen krijgen voor de verhuizing.

Beantwoorden

Als full time inwoner van Helmond kan hij zich full time verplaatsen met het Helmondse openbaar vervoer.
En als Mobiliteitswethouder kan hij zich full time bezighouden met Mobiliteit en dus ook met het Helmondse “Clever Public Transport”.

Beantwoorden

Fijn dat de wethouder dit besluit heeft genomen. Het is goed voor hem en goed voor de stad Helmond. We kunnen het dossier ‘bonnetjes’ dus sluiten! Ook fijn!

Beantwoorden

Welkom in Helmond ,krijg je geen spijt van leuk en fijn wonen hier
hele aardige mensen ook gr van n echte Helmondse

Beantwoorden

Positief, welkom. Maar vermoed dat de druk weldegelijk nodig is geweest. Want was slap verhaal over sociale kontakten… Beetje luxe varken ook als je meent zulke eisen te mogen stellen.
Maar en Fin, dit is wijsheid om zelf vooruit te gaan, compliment. En.. Rotterdam ligt om de hoek.

Beantwoorden

welkom nieuwe buurman in de dr.Ledelstraat

Beantwoorden

Zowat elke Helmonder had er iets op tegen dat Bonte niet in Helmond wilde wonen. Maar nu heeft hij gekozen om Helmonder te worden, zijn zelfs de vaste criticasters op de weblog positief en dan komt het zurige commentaar weer van Chris Paulussen van het Eindhovens Dagblad op https://www.ed.nl/opinie/commentaar-de-vraag-blijft-hoeveel-wethouder-bonte-echt-van-helmond-houdt~a1959b72/ Het staat achter een slotje, dus zet ik de tekst hier maar neer.

Commentaar | De vraag blijft hoeveel wethouder Bonte echt van Helmond houdt

Arno Bonte heeft als wethouder tien maanden nodig gehad om Helmond te gaan waarderen. Zo zeer zelfs dat hij zijn geliefde Rotterdam, waar hij zijn sociale netwerk heeft, gaat verlaten en in Helmond gaat wonen.
En nee, zo verzekert de GroenLinks-wethouder, dat heeft niets te maken met druk die hij zou voelen vanuit de gemeenteraad of vanuit de bevolking.

Het moet dus als puur toeval worden beschouwd dat zijn besluit om te verhuizen bekend wordt na de ophef over de hoogte van zijn declaraties: 3528 euro over drie maanden – 1636 aan reiskosten en 1892 voor verblijf in een pension.

Daar heeft het dus niets mee te maken, als we Bonte mogen geloven. Het moeilijke besluit om Rotterdam – in elk geval doordeweeks – achter zich te laten, heeft hij genomen in de wetenschap dat hij zich gaat vestigen in een prachtige stad waar hij zich warm welkom geheten voelt. Hij heeft ontdekt dat Helmond veel te bieden heeft. Als hij het absoluut niets had gevonden om in Helmond te komen wonen, had hij het echt niet gedaan.

Op goed geluk aan de slag zonder de stad te kennen
Als politicus weet Bonte het mooi te verkopen. Maar het komt er dus op neer dat Helmond tien maanden geleden goed genoeg was voor een baantje – om er als carrière-bestuurder te gaan werken en na gedane arbeid met gezwinde spoed weer af te reizen naar Rotterdam.

Hij kende Helmond niet bij zijn aantreden en is er op goed geluk aan de slag te gaan. Zonder zich te realiseren dat van een wethouder meer wordt verwacht dan betrokkenheid-op-afstand. En zonder te beseffen dat zijn declaraties vragen zouden oproepen. Dat het wethouderschap zich ook bij een aanstelling van 80 procent niet laat persen in een negen-tot-vijf baan en dat er avondwerk bij komt kijken had Bonte ook van tevoren kunnen bedenken.

Dat hij wat meer Helmonder onder de Helmonders wordt, zal zijn wethouderschap ten goede komen. Hoe diep de liefde voor Helmond echt zit moet nog blijken.

Beantwoorden

@Hans op donderdag 12 januari 2023 om 08:39:

👍

Beantwoorden

Waarom hij met pendelen tussen Rotterdam en Helmond stopt, licht wethouder Arno Bonte nader toe in een interview aan Binnenlands Bestuur. “Met mijn verhuizing is mijn inburgering in het Helmondse nog niet voltooid.”

Zie https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/arno-bonte-wethouder-van-buiten-af

Beantwoorden

Ja kunt natuurlijk ook gaan overdrijven. Heeft er iemand een teiltje? 🤮

Beantwoorden

Goede zaak dat Arno Bonte in Helmond komt wonen. Naar mijn idee wordt hij nu al een beetje omarmd en wordt hem die misstap om in Rotjeknor te willen blijven wonen snel vergeven. Zijn brief aan de gemeenteraad is keurig, maar hij had daarin ook best enige credits mogen geven aan het nieuwe raadslid Louis van de Werff en partijleider Martijn Rieter van Helder Helmond.

Vanaf het begin kwam er bij alles wat Bonte deed bij inwoners steeds naar voren dat hij niet wist hoe het zat want hij woonde niet in Helmond. Beetje een kul argument natuurlijk, maar toch. En dat zou voor de rest van zijn wethouderschap zo blijven en dat is een niet te winnen gevecht tegen de bierkaai.
Maar de raadvragen en column van die twee van Helder Helmond en zeker ook de vele instemmende reacties die die opriepen, was de plens water die de emmer deed overlopen bij in volgorde: de rest van de coalitie / GroenLinks / Bonte. Daar ben ik deze week overtuigd van geraakt.

Beantwoorden

Update:
Over een paar weken verhuist wethouder Arno Bonte daadwerkelijk vanuit zijn geboorteplaats Rotterdam naar onze stad. Bij de Provinciale Statenverkiezingen woensdag mag de bijna Helmonder dus nog niet in Helmond stemmen.

Beantwoorden

Tipje: Praat en schrijf minder over jezelf, maar over de armen in onze stad. Een groeiende groep met de dagelijkse bron van onrust over het betalen van de boodschappen op die dag of de enorm gestegen energiekosten. Voor een andere groep is dat in de ervaring een ‘ver van m’n bed show’, dat vraagt om focus en waarachtige inzet van iedere Helmondse politicus. Het leven is toch groter en soms pijnlijker dan de leuze ‘stilstaan of vooruitgang’ van d66 of de verenging op stilkstof of nog meer windmolens (oa GroenLinks). Woensdag gaan we stemmen en ik hoop op een grote opkomst, waarbij de armen, respect voor boeren, meer tijd voor transitie en de maximering van asielzoekers bij velen centraal staat.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *