Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.465 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

5reacties

Woningcorporatie woCom stapt uit de commerciële woningbouw. Dat vertelde woordvoerder Luuk Peters ons vanmiddag desgevraagd. De 850 duurdere vrije sector woningen die zij in Brandevoort zou gaan bouwen, gaan naar een andere partij. De gemeente koopt de bouwrechten daarvan terug van de woningcorporatie. De kosten van de overname van de bouwclaim bedragen 5,5 miljoen euro. In december 2016 zijn hierover gesprekken (pdf) gestart met als doel ‘te verkennen of beide partijen zouden kunnen komen tot een heroverweging van de contractuele positie van woCom in Brandevoort 2’. Veel informatie daarover staat in dit raadsvoorstel (pdf).
De bouw van de geplande 150 sociale huurwoningen door woCom in Brandevoort gaat gewoon door. De overige, duurdere vrije sector woningen worden de komende jaren door andere marktpartijen gebouwd. Zodoende kan de woningcorporatie zich weer concentreren op haar kerntaak, laat hun woordvoerder weten: het zorgen voor goede huurwoningen die betaalbaar zijn voor mensen met lagere inkomens. Een deel van de verkoopopbrengst gebruikt woCom om haar bestaande woningvoorraad te verduurzamen en toch betaalbaar te houden. In mei meldden we dat woCom Brandevoort 26 (nog op te leveren) huurwoningen in het wijkdeel Liverdonk in Brandevoort verkocht aan een particuliere belegger.
De terugkoop van het bouwrecht geeft onze gemeente de mogelijkheid meer partijen aan te trekken voor de woningbouw in die wijk. Daarmee kan de gemeente de ontwikkeling van de wijk versnellen. Dat biedt ook mogelijkheden voor ontwikkeling van het zo genaamde ‘Brainport Smart District’. Meer partijen zorgen voor meer innovatieve oplossingen, hoopt B&W.
De overnamekosten van 5,5 miljoen euro worden voor 3,5 miljoen gedekt uit de grondexploitatie. Het resterende bedrag wordt grotendeels gedekt via een instapfee die gaat gelden voor nieuwe ontwikkelaars. Die kunnen immers zonder enige voorinvestering gaan bouwen in Brandevoort. Ten slotte wordt 300.000 euro gedekt uit het Stimuleringsfonds verduurzaming woningbouw. Dit voornemen van beide partijen wordt dinsdagavond 31 oktober behandeld in de gemeenteraad.

5 reacties:

Mooi nieuws voor alle huurders. Ben erg benieuwd of woCom nu ook al de commerciële huurwoningen in oa Brandevoort gaat verkopen.

Beantwoorden

Wat heeft de verkoop, toen, opgeleverd?

Beantwoorden

Ze hebben nogal geld de gemeente Helmond eerst 25 miljoen voor een nieuw stadion en nu weer dit en maar pikken van de ouderen die hun uren in moeten leveren Ja nu snap ik het

Beantwoorden

Hopelijk volgt Woonpartners hun voorbeeld snel. Woningbouwverenigingen zijn opgericht voor de sociale verhuur!

Beantwoorden

Woningbouwverenigingen en corporaties hebben jarenlang mooi weer gespeeld met overheidsgeld. Top-bestuurders graaiden erop los. Slechte investeringen werden betaald door de overheid. Het ontbrak aan deskundigheid. Misschien heeft Wacom inmiddels bekwame bestuurders. De overheid schiet niet meer te hulp. En foutieve besluiten door bestuurders worden afgewenteld op de zittende huurders. Legio voorbeelden. De meest bekenden zijn Vestia en de ‘Maserati-man’.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *