Buiten is het 18 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.212 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Begin je over HVV Helmond dan kom je bij de passie van Karel Schalks: voetbal. Als zijn club in het weekend niet speelt pikt hij elders nog een wedstrijdje mee. Karel is sinds dit seizoen de nieuwe voorzitter van HVV Helmond, hij volgde Cissie Maas op die haar termijn van 6 jaar erop had zitten. Het besturen is hem niet vreemd. Verscheidene jaren was de 44-jarige Helmonder praeses van voetbalclub Oranje Zwart.

Aan welke vereisten moet een goede voorzitter voldoen? “Hij moet het beste met de club voor hebben. Alles zo goed mogelijk zien te regelen wat het voetballen betreft en dat geldt dan zeker ook voor de vrijwilligers”, aldus Schalks.
Karel is van origine een Eindhovenaar. Hij is eigenaar van Select Cars in Veldhoven. Deze onderneming doet aan in- en verkoop van gebruikte auto’s. Als zoon volgde hij in dit bedrijf zijn vader op. Ze hebben een innige band samen. “Mijn vader komt trouw iedere wedstrijd naar HVV kijken.”

Hoe kwam de ondernemer in Helmond terecht? Zijn moeder is hier geboren, verder wonen veel familieleden van de voorzitter in Helmond en daarom was hij er ook vaak te vinden. Inmiddels is Karel met een Helmondse getrouwd en woont de ondernemer samen met zijn gezin in Stiphout. Ze hebben een zoon en een dochter. Zijn zoon Metchel voetbalt als centrale verdediger in het eerste van HVV Helmond. Ook zijn neefje Romano Schalks speelt er als middenvelder in de hoofdmacht.

De HVV-voorzitter heeft een voetbalverleden. In zijn jeugd speelde hij bij Rood Wit ’62 waar hij onder andere deel uitmaakte van een elftal met Wilfred Bouma. Karel begon als rechtsbuiten. Zijn kwaliteiten: een neusje voor doelpunten, tactisch goed en snelheid. Vanaf de A1 speelde hij bij Dijkse Boys zowel in het eerste en later in het tweede. Hij verkaste naar de achterhoede. Eerst als rechtsback, later werd hij centrale verdediger.

Dat Karel een voorliefde heeft voor volksclubs blijkt wel uit het feit dat hij ook nog bij PVV voetbalde onder hoede van coach Louis Burhenne. “Louis gaf goeie trainingen en kon van de spelers een team maken.” Hij is nu dus praeses van HVV Helmond en was dat ervoor bij Oranje Zwart. “Oranje Zwart en HVV lijken veel op elkaar. Het zijn beide volksclubs waar iedereen er toe doet, zo is bijvoorbeeld de materialenman bij ons net zo belangrijk als de voorzitter.”

Hoe werd hij praeses van Oranje Zwart? “De voorzitter was ermee gestopt en er waren geen kandidaten om het over te nemen. Vanwege het feit dat mijn zoon Metchel er speelde deed ik er al een hoop vrijwilligerswerk en besloot hierop om diens opvolger te worden.” Op bijna dezelfde manier werd hij later voorzitter van HVV Helmond. “Ook hier deed ik veel vrijwilligerswerk mede omdat nadat Oranje Zwart niet meer bestond mijn zoon er voetbalde. Cissie wou het wat rustiger aan gaan doen en toen waren er mensen die vonden dat ik het moest gaan doen.”

De vereniging gaat het op dit moment voor de wind. “De sfeer is goed bij het eerste elftal. We staan momenteel bovenaan. Op de dinsdag- en donderdagavonden komen er altijd ongeveer 30 mensen trainen. Ze zijn zeer gemotiveerd en hebben een hoop lol onder elkaar. Maar ja, als er vaak gewonnen wordt, wordt er automatisch ook veel gelachen.” 

Karel roemt het trainerstrio Mo Yahia, Wim Burhenne en Mohammad Bouhouche. Met Yahia heeft hij nog gespeeld bij Dijkse Boys. Ook kennen ze elkaar van Oranje Zwart waar Mo voetbalde in de tijd dat Schalks er voorzitter was. “De coaches zijn duidelijk in hun afspraken en hierin consequent. Ook geven ze goeie trainingen.” Maar de voorzitter deelt ook een pluim uit aan alle vrijwilligers die hun werk uitstekend doen. Denk maar aan het goeie hoofdveld dat er ondanks dat het vaak gebruikt wordt uitstekend bij ligt. Vaak krijgt de club hiervoor complimenten van de scheidsrechter of de uitteams die er komen voetballen. “Dit is onder andere te danken aan onze vrijwilligers die het veld goed onderhouden.”

Enkele jaren terug moest HVV Helmond een veld afstaan aan de gemeente. Daar wordt nu niets mee gedaan. Eerder moest ook een ander veld worden afgegeven waarvoor precies hetzelfde geldt. Er moet nu getraind worden op een zijstrook langs het hoofdveld en het hoofdveld zelf. Karel vindt dit jammer want hij denkt dat de geel/zwarten weer gaan groeien. “Er heeft zich alweer een elftal aangemeld dat JO19 wil gaan spelen. Hopelijk promoveert het eerste elftal naar de 3e Klasse. Het zou mooi zijn als ook andere mensen de club nu weten te vinden. Bij iedere thuiswedstrijd komen er rond de 100 toeschouwers. Een vereniging die successen boekt, daar wil iedereen toch bij horen?”

Inderdaad HVV Helmond leeft onder de bevolking, zo gaan er ook naar de uitwedstrijden een flink aantal supporters mee met de bus. Waarom zouden mensen bij HVV moeten gaan voetballen? “Het is een mooie club die veel potentie heeft, financieel kerngezond is en bij ons is iedereen gelijk. Iedereen is er altijd van harte welkom.”

Karel wil nog een oproep aan gemeente Helmond doen. “Beste Gemeente Helmond, geef ons alstublieft weer 1 veld terug. De club is groeiende, het veld ligt nu braak en daar heeft niemand wat aan. Wij zouden het goed kunnen gebruiken. Daar zouden we beide uitstekend mee geholpen zijn!”

Karel Schalks, een volksjongen die voorzitter is maar in zijn hart ook nog een beetje voetballer.

De foto´s zijn gemaakt door Tom Pennings

3 reacties:

alleen als er een ander college komt zie ik mogelijkheden buiten dat om de gemeente had nooit de velden mogen afnemen daarmee ontneem je elke club de kans om te groeien.

Beantwoorden

Amateur voetbal vinden ze maar helemaal niets in de Ivoren Toren van de gemeente Helmond. Wel op kosten van de burgers een voetbalpaleis bouwen voor een betaald voetbal bedrijf en de daar aan gekoppelde bedrijfjes. Die hebben allemaal wel een sleutel gekregen van de Ivoren Toren. En die zullen wel weer bij elkaar komen nu blijkt dat de kosten weer gigantisch uit de klauwen lopen. Maar zolang de Ivoren Toren helemaal zelf kan beslissen voor welke zaken ze de burger kunnen laten betalen verandert er helemaal niets. Al sinds de Romeinen zijn “brood en spelen” het instrument van de politiek.

Beantwoorden

@Lei op dinsdag 7 december 2021 om 21:38:

Helemaal eens Lei, het is gewoon schandalig wat hier gebeurd en dan druk ik me nog zachtjes uit.
Ambtenaren……..

Uw gemeente.
Van u.
Voor u.
In dienst van u.
Dacht u.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *