Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.432 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

7reacties

Voetbalclub MULO, de gemoedelijkheid ten top. “Bij ons worden de lagere elftallen ook gewaardeerd”. Dat statement maakte scheidend voorzitter Arjen Vos toen we hem spraken. Hoewel we voetballen om de punten is de derde helft zeker net zo belangrijk. Maakt niet uit of men wint of verliest.

MULO is een sociale club. Zo voetbalt de A-jeugd ieder jaar een wedstrijd tegen jongens van het epileptische centrum Kempenhaeghe in Sterksel. Verder is er een sociaal plan om via MULO jongeren aan het werk te helpen. Tevens heeft de club  in Olum een eigen carnavalsvereniging. Meerdere clubiconen vinden het jammer dat MULO gaat fuseren met Helmondia, maar ze zien de noodzaak er wel van in. Zo biedt het riante mogelijkheden met een heel groot achterland, een prachtig complex én De Knip in de nabije omgeving die veel voetballende jeugd op kan leveren. SV De Braak gaat een mooie toekomst tegemoet. Van een cultuurclash met de buurman is dan ook geen sprake. Voetbaltelg Toon de Vries vertelt dat hij bij RKSV MULO ging voetballen omdat dit een Rooms Katholieke club was en dicht bij de ouderlijke woning. “Voetbal was nagenoeg de enige sport dus de keuze was vlug gemaakt”, aldus Toon. Inmiddels kleuren 3 generaties De Vries hart blauw/geel. Na de fusie zal dat veranderen in rood/blauw.

RKSV MULO werd opgericht in 1915 door broeder Victricius. Jongens van de Henricus-mulo wilden gaan voetballen en aan deze schoolvorm ontleent de club zijn naam. De contributie bedroeg in die tijd 3 cent per maand. In 1964 verkaste men naar De Braak, dit was nog voordat Helmond Sport hier zijn thuishaven vond. De Braak is de plak grond die in de volksmond vroeger bekend stond als De Broak. Later eigende het sportcomplex zich die naam toe maar dan in Algemeen Beschaafd Nederlands. De blauw/gelen brachten goeie profvoetballers voort zoals Tonnie Beekmans (Mister Helmond Sport), René Dijckmans (doelman bij onder meer Sportclub Enschede) en de beroemdste voetbaltweeling aller tijden, Willy en René van de Kerkhof.
René was zo snel, die was voor De Braak niet te houden. Die liep zo het stadion uit!”, grapt De Vries. Met deze tweeling promoveerde de Rooms Katholieke club bijna naar de 1ste Klasse. De hoogste klassering in de historie ooit. De KNVB gooide roet in het eten, aldus toenmalig coach Cees Jansen. De van de Kerkhofjes werden opgeroepen voor de UEFA-jeugd om tegen Schotland te voetballen. Willy ging niet en speelde tegen Geldrop, René koos voor het vaderland. MULO verloor de wedstrijd én het kampioenschap. Wat een hoogtepunt had moeten worden werd een dieptepunt. Het seizoen erop voetbalden de 2 bij FC Twente.

Er waren meer dieptepunten zoals het overlijden van een speler tijdens een wedstrijd tegen ZSV (Zeilberg) aan een hartstilstand. Verder overleed oud-terreinknecht Pim Schifferling op te jonge leeftijd. “Een goede gastheer die ieder lid van de club bij naam kende”, aldus De Vries. De vereniging heeft een geweldige jeugd. Zo spelen er 8 spelers van rond de 20 in het eerste. Bij MULO zijn ze dan ook maar wat blij dat Wim de Roy een 2-jarig contract heeft getekend bij SV De Braak. “Een man die goed met jeugdspelers overweg kan.” Toen in 1984 de betaalde jeugd in Nederland werd opgezet (die bedoeld was voor de profclubs) hebben de blauw/gelen kortstondig in deze competitie gevoetbald. De vereniging kent bij het scheiden van de markt 44 jeugdteams. Behalve Wim de Roy hebben meer trainers hun roots bij deze club zoals Rob Landsbergen en Frank van de Vijfeijken. De laatste was een echte teambuilder, aldus Mike Gruyters die ondanks aanbiedingen van andere clubs 25 jaar lang in het vaandelteam speelde.
De club is in feite de voetballende boemeltrein van Helmond. Ze gaan heen en weer van de derde
naar de vierde klasse. Arjen Vos maakt dit als voorzitter sinds 2002 mee. Hij stopt binnenkort als hoogste baas. Arjen vindt dat na de fusering de jongeren het stokje over moeten nemen. Hij gaat zich bezighouden met de accommodatie bij SV De Braak. Er komen 20 kleedkamers en een grote kantine.
Het afscheidsevenement dat in het weekend van 13/14 juni gepland was, gaat niet door. Zo gauw de corona het toelaat, zal er zeker een party worden gehouden. “Een afscheidsfeest is binnen 2 dagen tijd geregeld”, aldus Vos. “Desnoods doen we een picknick op de grasvelden!” Kortom, niet getreurd de voetbalhumor blijft bestaan.

.

.

Dit artikel werd gemaakt in samenwerking met Weekkrant De Loop.
MULO leverde de historische en Kees Gruyters de actuele foto’s.

7 reacties:

Die middelste op die eerste foto is Valentijn driesen

Beantwoorden
Gerard van Lierop

Een prachtig artikel over Mulo!

Ik heb vanaf mijn jeugd tot 1996 (het jaar dat mijn vader overleed) heel veel gezien en gehoord en meegemaakt met Mulo. Mijn vader was daar erelid na een intensieve bestuurlijke carrière. Ik ben dus opgegroeid met Mulo. De jongens Van der Kerkhof hebben bij ons thuis nog op de bank gezeten toen ze van Mulo overstapten naar Twente. Helmond Sport wilde ze graag hebben, maar mijn vader adviseerde dat Twente hen meer perspectief kon bieden. En zo is het ook gebeurd.

Ik heb OLUM geboren zien worden. Ik heb de afbraak van de houten tribune op het veld aan de Wethouder Ebbenlaan, wat later De Braak is genoemd, meegemaakt en de verhuizing naar de terreinen van nu. Ik heb tijdens het 50 jarig bestaan van de club, die destijds alle festiviteiten bij Van Vilsteren op de Markt hield, een cadeau mogen aanbieden: een leren voetbal.

Mijn ouders hebben elkaar via Mulo leren kennen en mijn vader is met Mulo-eer, de vlag in de kerk, begraven.

De blauw-gelen zijn binnenkort verleden tijd, de herinnering blijft.

Dank voor het mooie verhaal!

Beantwoorden

De middelste op die eerste foto is Henk Verstappen (“de Stap”).

Beantwoorden

Skon club Mulo, ben er altijd graag gekomen met Helmondia.
Hopelijk gaan ze samen een mooie toekomst tegemoet.

Beantwoorden

@Joop Slegers op vrijdag 15 mei 2020 om 21:43:

Klopt! Die kwam regelmatig bij ons thuis.

Beantwoorden

Skonne jeugd gehad bij Mulo, jaren lang met de gebr. Van de Kerkhof ( de kroot en de wortel) opgetrokken, alle jeugdelftallen zijn we kampioen geworden, heerlijke tijd.⚽️

Beantwoorden

De skonste tijd van mijn leven veel plezier gehad in Miekes kantine zal deze tijd altijd blijven koesteren.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *