Buiten is het 19 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.803 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

Hard werken verslaat talent als talent niet hard werkt. Een oneliner die de Helmondse Voetbalschool symboliseert. Vandaag vond de Helmondse voetbalschool talentendag 2022 plaats die officieel geopend werd met de hymne van de Champions League. Balkunstenaar Soufiane Touzani en WK-finalist Willy van de Kerkhof gaven hun medewerking en voerden het woord. Helmond Sport-omroeper Martie Jeuken praatte de dag vakkundig aan elkaar.

Het werd een ware happening op Sportpark De Braak waar maar liefst 370 jeugdspelers voor waren aangemeld. Het evenement was georganiseerd voor de lichting van het tijdvak tussen 2005 en 2016. Faiz Essakkati is de grote organisator van deze voetbalhappening. Hij is degene die de Helmondse Voetbalschool heeft opgestart. Zie ook ons artikel vorig jaar over hem maakten. Een school met een reputatie die steeds groter wordt en bijna uit zijn voegen groeit.
Er waren zo’n 35 begeleiders waarvan er verschillende vroeger getraind hadden bij de Helmondse Voetbalschool van Faiz Essakkati en nu in de jeugd van het betaald voetbal spelen.
Zo´n jongen is de 15-jarige Yahen Meulendijks. Zijn vader Berry vertelt dat de jongeling op zijn 13de gescout werd door FC Eindhoven én PSV. Ook Helmond Sport en MVV hadden interesse in hem. Dit alles mede veroorzaakt omdat hij een poosje bij Faiz had getraind. Yahen, die onder andere voetbalde bij MULO, kan zowel als rechtsback en hangend op rechts goed uit de voeten. “Yahen is een jongen met veel techniek, heeft een goeie steekpass in zijn benen en is in het veld fel” meldt zijn vader.

Vader Berry ontmoet bij deze happening Mark van Hees. Ze hebben elkaar al een tijd niet gezien. Het is vandaag namelijk ook een ontmoetingsplek van mensen die elkaar al een poosje niet hebben gezien. Er wordt even gezellig bij gebuurt en flink gelachen. Zoon Jasper van Hees speelt op de 10 als aanvallende middenvelder. “Onze Mark is tweebenig, heeft een groot loopvermogen waarmee hij de gaten trekt om zo andere spelers in scoringspositie te brengen en heeft een goeie pass.” Jasper speelt het komende seizoen bij Helmond Sport 0-13.

Scouts van Helmond Sport waren ook te vinden op De Braak, maar bijvoorbeeld ook die van PSV en het Belgische St. Truiden. Zo is hoofdscout Frank van de Water van Helmond Sport aanwezig. Zelf voetbalde hij bij PVV en was actief bij Rood Wit ’62. Frank vertelt dat hij de meeste spelers die hij hier komt bekijken al in de peiling had. Over het algeheel kreeg hij nu de bevestiging van hoe hij die spelers had ingeschat. De hoofdscout let vooral op mentaliteit en kwaliteit.
Regiocoördinator Karel Klaassen van PSV voegt hier aan toe dat hij vooral let op de gretigheid van de spelers en of ze een goede houding hebben. Volgens Karel doet hij zijn werk vaak op intuïtie. Verder vertelt de PSV-scout dat hij enkele spelers zag die zeker interessant zijn voor de grote club uit Eindhoven.
Jasper van Hees komt ter sprake. Beiden zijn uitermate gecharmeerd van hem. “Er staat een goeie kop op, hij straalt wat uit”, aldus de 2. Karel vertelt dat hij scout van PSV is geworden om voor de spelers de droom uit te laten komen die hij niet heeft kunnen verwezenlijken. “Maar scout worden bij PSV is voor mij óók een droom die uitkomt”, vindt de voetbalkenner. 

Een ander spelertje dat vandaag meedoet is de jonge Anjed Ekdiouan. Opa Jaap Linnenbroek staat langs de kant te kijken. Vol trots vertelt hij over zijn kleinzoon. “Anjed (met Marokkaanse wortels) speelt centraal op het middenveld en gaat komend seizoen naar JO13-1 van RKSV Mierlo-Hout. Anjed is zeer gedisciplineerd, snel, kan het spelletje goed lezen en heeft een goed schot. “Hopelijk krijgen de scouts van Helmond Sport en VVV-Venlo interesse in hem.” Opa is er alle trainingen en wedstrijden bij. Voetbal is zijn grote passie en Anjed is stapelgek op de bal. “Als hij voetbalt vergeet hij alles”, aldus zijn opa. Hij hoopt dat deze talentendag er aan bijdraagt dat de droom van zijn kleinkind uitkomt.

Mark van Hees vertelt dat hij en zijn vrouw deze dag niet ‘gebruiken’ om hun zoon in de picture te laten spelen. Hij is immers al gescout door Helmond Sport. “Deze onvergetelijke dag mag je hem niet ontnemen. 3 Weken geleden verheugde hij zich er al op om met Soufiane Touzani op de foto te gaan. Jasper zei dan steeds dat hij zo’n zin had in 3 juli. Hij was vanmorgen al om kwart voor 7 wakker want hij wilde dit absoluut niet missen. De talentendag begon om half 10 maar wij waren hier al om 8 uur in de ochtend.”
Mark vertelt dat zijn zoon zo gek is op de bal dat hij hem zelfs mee naar bed neemt. “Bij ons in huis liggen wel 30 ballen.” Wat vindt zoon Jasper dat de dag hem heeft gebracht? “Ik vind het een leuke dag, vooral de ontmoeting met Touzani. Ook de 1 tegen 1 techniek-training vond ik fijn. Het was een herhaling van oefeningen die ik vaker doe bij de Helmondse Voetbalschool. Ik hoop volgend jaar beslist wéér te mogen gaan.”

Hoe komen al die mensen toch bij de Helmondse Voetbalschool terecht? Mond-tot-mondreclame blijkt de ultieme marketing voor Faiz te zijn. “Hij kan goed met kinderen omgaan, kent alle kinderen bij naam en ze gaan allemaal heel graag naar de training toe”, aldus Berry Meulendijks, de vader van Yahen. “In de coronatijd was het zelfs zo dat als hij training kón geven er wérd getraind.” De scouts vinden allemaal dat de Helmondse Voetbalschool ook uitermate geschikt is om de jeugd in beweging te brengen, weg van hun mobieltjes én dat Faiz ze een goede opvoeding bijbrengt.

Later in de middag is er een toernooitje 4 tegen 4. Dat is om de techniek bij te slijpen. En er wordt gekeken welke spelers het spelletje kunnen lezen. Daarbij is het goed voor het doorzettingsvermogen. Anjed Ekdiouan staat zijn medespelers aanwijzingen te geven en wat blijkt? Een afgevaardigde van de KNVB heeft hem in de gaten gekregen en vindt de 12-jarige jongen een interessante speler. Of hij in de toekomst gescout zal worden? Dat zal de tijd uitwijzen.

Alle foto’s hierboven en hieronder zijn gemaakt door Harrie Fotografie.

9 reacties:

Mooie woorden, we gaan zeker nog veel meer horen van Jasper!!
👍💪💪

Beantwoorden
Jolanda Martinali

Top heel trots dat wij in helmond zoiets als hvs hebben die mooie dingen doet voor de jeugd 🙏

Beantwoorden
Jamal Elkadmiri

Mooi wat er is opgezet met de voetbalschool dit maakt helmond trots.

Beantwoorden

Mijn dochterlief voetbalt bij Helmondse voetbalschool! Beste besluit👌 trainingen worden gegeven waar je U tegen zegt💪🏽
Ze gaat als een speer vooruit en mag nu ook in jong oranje meiden team spelen🧡 Ze heeft al zoveel geleerd en gaat er met zo veel zin elke week trainen!! 🙌🙌

Dank jullie wel voor jullie inzet!

Beantwoorden

Feit is dat Faiz Essakatie is veroordeeld voor drugshandel en dat ze zijn huis bijna hadden opgeblazen..En nu heilige spelen..vader en familie zitten tot de oortjes in de hasj

Beantwoorden

@WBP op maandag 4 juli 2022 om 09:55:

Dat wist ik niet, ik ken Faiz Essakatie verder ook niet. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.
Maar als dat een feit is, dan heb ik nog veel meer respect voor hem. Want hoe hij zich verbeterd heeft… Hij kent dan dus dat foute wereldje en draagt nu bij aan een veel mooier en beter Helmond. Wat een vreugde hij die kinderen geeft, dat is onbetaalbaar en magnifiek! Geen heilige, maar wel een voorbeeld en eigenlijk ook een held vind ik hem!
Een lintje van de koning zal hij niet krijgen omdat hij tijdens zijn leven geen onbesproken gedrag heeft getoond, maar de gemeente kan hem wel op een schild hijsen en zou dat, nu ik dat weet ook zeker moeten doen vind ik.

Beantwoorden

Wat was mijn buurjongetje voor zondag zenuwachtig voor de dag van zijn leven! De afgelopen weken leek het wel alsof hij zondag zijn debuut voor het Nederlands elftal mocht maken in de beslissingswedstrijd tegen Turkije over wie er naar het komende WK mocht. Zaterdag in de late middag zag ik vanuit het dakraam hoe hij zijn schijnbewegingen weer oefende met en tegen zijn vader. Prachtig! Afgelopen weken vroeg hij me een keer of drie of ik ook kwam kijken. Natuurlijk zei ik geruststellend, ik wil dat heel graag zien.

Gisteren was het zover. Nooit zag ik hem zo zenuwachtig als toen hij zijn eerste stapjes op het veld zette. Ik zal hier niet aan namedropping doen, mijn buurjongen zal de boeken niet ingaan als de de nieuwe Van Basten of Ronaldo. Maar wat genoot hij! Dank je wel Faiz Essakkati, wat bezorgde jij en jouw team mijn buurjongen en al die andere 369 kids en mij een prachtige herinnering. Mijn buurjongen staat ook ergens op de achtergrond op twee foto’s. Wat zal hij trots zijn als ik hem dat straks of morgen laat zien.

Wat een verschil is jullie prachtige reportage met die van DitIsHelmond. Wat een gênante vertoning! Lijkt wel of de man die dat maakte strafcorvee had. Gisteren zei hij in dat filmpje nog dat Willy van der Kuijlen zou komen. Skiete Willy is al ruim een jaar geleden overleden en hij wilde zijn laatste tijd in het land der levenden zeker niet meer met andere onbekendere levenden zijn. Zoiets schreef ik in een reactie eronder op Facebook maar een paar uur later bleek mijn reactie verwijderd te zijn. Dat deel over Willy van der Kuijlen hebben ze nu uit het filmpje verwijderd, maar wat er nu nog staat blijft erg triest. Dat is toch geen porem? De gemeente, ORO en zelfs de Knip maken veel betere video-items dan het zwaar gesubsidieerde DitIsHelmond die overal video’s van maken. Misschien dat zo iemand daar een keertje stage kan lopen om het vak te leren waarvoor ze gesubsidieerd worden. Ik heb hun filmpje er maar bijgezet, voor het geval dat ze het helemaal verwijderen.

Beantwoorden

@de buurman op maandag 4 juli 2022 om 16:27:

Gistermiddag kwam mijn buurjongen bij me aan de deur en keek naar me op met ogen die vroegen EN???????
Ik stak een dikke duim op en een glunderend gezicht was het resultaat. Hij praatte honderduit. Dit is de mooiste dag van mijn leven zei hij na een minuut of twintig resoluut. Ik liet jullie foto’s zien en hij liet merken dat hij van de meeste jongetjes wist waar ze goed in waren.
Wat was die talentendag een prachtige ervaring voor zo’n jong menneke!

Beantwoorden

@de buurman

Wat mooi geschreven, ik herken mezelf.
Ik ben nu de 50 gepasseerd, ik ben ook nooit doorgebroken. 🙁

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *