9reacties

De talentendag van het Helmonds voetbal

Hard werken verslaat talent als talent niet hard werkt. Een oneliner die de Helmondse Voetbalschool symboliseert. Vandaag vond de Helmondse voetbalschool talentendag 2022 plaats die officieel geopend werd met de hymne van de Champions League. Balkunstenaar Soufiane Touzani en WK-finalist Willy van de Kerkhof gaven hun medewerking en voerden het woord. Helmond Sport-omroeper Martie Jeuken praatte de dag vakkundig aan elkaar.

Het werd een ware happening op Sportpark De Braak waar maar liefst 370 jeugdspelers voor waren aangemeld. Het evenement was georganiseerd voor de lichting van het tijdvak tussen 2005 en 2016. Faiz Essakkati is de grote organisator van deze voetbalhappening. Hij is degene die de Helmondse Voetbalschool heeft opgestart. Zie ook ons artikel vorig jaar over hem maakten. Een school met een reputatie die steeds groter wordt en bijna uit zijn voegen groeit.
Er waren zo’n 35 begeleiders waarvan er verschillende vroeger getraind hadden bij de Helmondse Voetbalschool van Faiz Essakkati en nu in de jeugd van het betaald voetbal spelen.
Zo´n jongen is de 15-jarige Yahen Meulendijks. Zijn vader Berry vertelt dat de jongeling op zijn 13de gescout werd door FC Eindhoven én PSV. Ook Helmond Sport en MVV hadden interesse in hem. Dit alles mede veroorzaakt omdat hij een poosje bij Faiz had getraind. Yahen, die onder andere voetbalde bij MULO, kan zowel als rechtsback en hangend op rechts goed uit de voeten. “Yahen is een jongen met veel techniek, heeft een goeie steekpass in zijn benen en is in het veld fel” meldt zijn vader.

Vader Berry ontmoet bij deze happening Mark van Hees. Ze hebben elkaar al een tijd niet gezien. Het is vandaag namelijk ook een ontmoetingsplek van mensen die elkaar al een poosje niet hebben gezien. Er wordt even gezellig bij gebuurt en flink gelachen. Zoon Jasper van Hees speelt op de 10 als aanvallende middenvelder. “Onze Mark is tweebenig, heeft een groot loopvermogen waarmee hij de gaten trekt om zo andere spelers in scoringspositie te brengen en heeft een goeie pass.” Jasper speelt het komende seizoen bij Helmond Sport 0-13.

Scouts van Helmond Sport waren ook te vinden op De Braak, maar bijvoorbeeld ook die van PSV en het Belgische St. Truiden. Zo is hoofdscout Frank van de Water van Helmond Sport aanwezig. Zelf voetbalde hij bij PVV en was actief bij Rood Wit ’62. Frank vertelt dat hij de meeste spelers die hij hier komt bekijken al in de peiling had. Over het algeheel kreeg hij nu de bevestiging van hoe hij die spelers had ingeschat. De hoofdscout let vooral op mentaliteit en kwaliteit.
Regiocoördinator Karel Klaassen van PSV voegt hier aan toe dat hij vooral let op de gretigheid van de spelers en of ze een goede houding hebben. Volgens Karel doet hij zijn werk vaak op intuïtie. Verder vertelt de PSV-scout dat hij enkele spelers zag die zeker interessant zijn voor de grote club uit Eindhoven.
Jasper van Hees komt ter sprake. Beiden zijn uitermate gecharmeerd van hem. “Er staat een goeie kop op, hij straalt wat uit”, aldus de 2. Karel vertelt dat hij scout van PSV is geworden om voor de spelers de droom uit te laten komen die hij niet heeft kunnen verwezenlijken. “Maar scout worden bij PSV is voor mij óók een droom die uitkomt”, vindt de voetbalkenner. 

Een ander spelertje dat vandaag meedoet is de jonge Anjed Ekdiouan. Opa Jaap Linnenbroek staat langs de kant te kijken. Vol trots vertelt hij over zijn kleinzoon. “Anjed (met Marokkaanse wortels) speelt centraal op het middenveld en gaat komend seizoen naar JO13-1 van RKSV Mierlo-Hout. Anjed is zeer gedisciplineerd, snel, kan het spelletje goed lezen en heeft een goed schot. “Hopelijk krijgen de scouts van Helmond Sport en VVV-Venlo interesse in hem.” Opa is er alle trainingen en wedstrijden bij. Voetbal is zijn grote passie en Anjed is stapelgek op de bal. “Als hij voetbalt vergeet hij alles”, aldus zijn opa. Hij hoopt dat deze talentendag er aan bijdraagt dat de droom van zijn kleinkind uitkomt.

Mark van Hees vertelt dat hij en zijn vrouw deze dag niet ‘gebruiken’ om hun zoon in de picture te laten spelen. Hij is immers al gescout door Helmond Sport. “Deze onvergetelijke dag mag je hem niet ontnemen. 3 Weken geleden verheugde hij zich er al op om met Soufiane Touzani op de foto te gaan. Jasper zei dan steeds dat hij zo’n zin had in 3 juli. Hij was vanmorgen al om kwart voor 7 wakker want hij wilde dit absoluut niet missen. De talentendag begon om half 10 maar wij waren hier al om 8 uur in de ochtend.”
Mark vertelt dat zijn zoon zo gek is op de bal dat hij hem zelfs mee naar bed neemt. “Bij ons in huis liggen wel 30 ballen.” Wat vindt zoon Jasper dat de dag hem heeft gebracht? “Ik vind het een leuke dag, vooral de ontmoeting met Touzani. Ook de 1 tegen 1 techniek-training vond ik fijn. Het was een herhaling van oefeningen die ik vaker doe bij de Helmondse Voetbalschool. Ik hoop volgend jaar beslist wéér te mogen gaan.”

Hoe komen al die mensen toch bij de Helmondse Voetbalschool terecht? Mond-tot-mondreclame blijkt de ultieme marketing voor Faiz te zijn. “Hij kan goed met kinderen omgaan, kent alle kinderen bij naam en ze gaan allemaal heel graag naar de training toe”, aldus Berry Meulendijks, de vader van Yahen. “In de coronatijd was het zelfs zo dat als hij training kón geven er wérd getraind.” De scouts vinden allemaal dat de Helmondse Voetbalschool ook uitermate geschikt is om de jeugd in beweging te brengen, weg van hun mobieltjes én dat Faiz ze een goede opvoeding bijbrengt.

Later in de middag is er een toernooitje 4 tegen 4. Dat is om de techniek bij te slijpen. En er wordt gekeken welke spelers het spelletje kunnen lezen. Daarbij is het goed voor het doorzettingsvermogen. Anjed Ekdiouan staat zijn medespelers aanwijzingen te geven en wat blijkt? Een afgevaardigde van de KNVB heeft hem in de gaten gekregen en vindt de 12-jarige jongen een interessante speler. Of hij in de toekomst gescout zal worden? Dat zal de tijd uitwijzen.

Alle foto’s hierboven en hieronder zijn gemaakt door Harrie Fotografie.