25reacties

‘Cacaofabriek lijdt dit jaar tonnen verlies’

De Cacaofabriek lijdt dit jaar tonnen verlies. Fors meer dus dan het tekort van 40 duizend euro over het eerste half jaar dat begin oktober bekend werd. Deze nieuwe tegenvaller bij de culturele hotspot hoorden we van een ingewijde. Vandaag is er een stevig gesprek tussen cultuurwethouder Frans Stienen en Paul van Oort, de interim-directeur van de Cacaofabriek.
Jaar 1 van het nieuwe onderkomen van Poppodium Lakei, het Filmhuis, kunstenaarsinitiatief De Nederlandsche Cacaofabriek en Omroep Helmond blijft problematisch, zo niet dramatisch. Voorafgaand aan de opening in maart dit jaar, kon een ieder op de weblog al voorspellen of de Cacaofabriek een succes zou worden. Onze columnist Grommetje verwoordde enkele maanden later de onvrede die inmiddels bij veel Helmonders was ontstaan. Kort daarna greep de gemeente in door onder meer een interm-directeur aan te stellen en er 100.000 euro voor professionalisering in te steken.

Niet alleen in Helmond loopt het begin niet lekker. Het nieuwe muziekpaleis TivoliVredenburg in Utrecht blijkt kort na de opening in juni ook enorme tekorten te hebben. Maar volgens een Utrechts VVD-raadslid is de oplossing voor het exploitatietekort daar gelukkig eenvoudig. “Er moet meer gedronken worden. Eén biertje, dat is de ultieme opdracht aan de bezoeker.”