25reacties

‘Cacaofabriek lijdt dit jaar tonnen verlies’


De Cacaofabriek lijdt dit jaar tonnen verlies. Fors meer dus dan het tekort van 40 duizend euro over het eerste half jaar dat begin oktober bekend werd. Deze nieuwe tegenvaller bij de culturele hotspot hoorden we van een ingewijde. Vandaag is er een stevig gesprek tussen cultuurwethouder Frans Stienen en Paul van Oort, de interim-directeur van de Cacaofabriek.
Jaar 1 van het nieuwe onderkomen van Poppodium Lakei, het Filmhuis, kunstenaarsinitiatief De Nederlandsche Cacaofabriek en Omroep Helmond blijft problematisch, zo niet dramatisch. Voorafgaand aan de opening in maart dit jaar, kon een ieder op de weblog al voorspellen of de Cacaofabriek een succes zou worden. Onze columnist Grommetje verwoordde enkele maanden later de onvrede die inmiddels bij veel Helmonders was ontstaan. Kort daarna greep de gemeente in door onder meer een interm-directeur aan te stellen en er 100.000 euro voor professionalisering in te steken.
Niet alleen in Helmond loopt het begin niet lekker. Het nieuwe muziekpaleis TivoliVredenburg in Utrecht blijkt kort na de opening in juni ook enorme tekorten te hebben. Maar volgens een Utrechts VVD-raadslid is de oplossing voor het exploitatietekort daar gelukkig eenvoudig. “Er moet meer gedronken worden. Eén biertje, dat is de ultieme opdracht aan de bezoeker.”

Afgevoerd van de voorpagina
25 reacties
Reageer

Tivoli gaat wel lukken. Daar programmeren ze namelijk ook wel eens iets anders dan 'progrock' of semi metal voor oude lullen, of Pink Floyd tributes of dergelijke kansloze ellende...

De geruststellende gedachte is echter wel dat onze wethouder van cultuur een stevig gesprek gaat voeren
.

@eric op dinsdag 11 november 2014 om 10:02:

Het is niet te hopen dat dat gesprek op vrijdag gaat plaats vinden, want dan heeft onze wethouder er al week van "linten knippen" opzitten, en is hij niet meer op zijn scherpst ( voor zover mogelijk).

@Javier,lees dat het gesprek vandaag is. Heeft naar mijn weten gisteren nog niets geopend.Ooit eens " onderhandeld" met Stienen. Je weet niet wat je meemaakt. Houd je een half jaar aan het lijntje. Gaf mijn vrouw een kus(droom er nog van) en sprak de woorden: " Komt allemaal goed meid". Daarnanu meer als een jaar geleden nooit meer iets van gehoord. Behalve dwangsommen. Niet capabel is erg,onbetrouwbaar niet acceptabel.

Ik ben wel benieuwd waar de kosten in zitten voor de tonnen verlies. Gaat het hier voornamelijk om huurpenningen of zijn er andere zaken waar veel geld aan uitgegeven wordt?

Michiel van Geel

Laat de bezoekers asjeblieft geen gehoor geven aan de oproep om meer te gaan drinken tijdens de optredens. Daar worden de meesten alleen maar luidruchtiger van, en er wordt al zoveel geluld tijdens optredens.

90"s en 00 party''s houden, met ruime media aandacht ruim vooraf!!!

Nou begrijp ik het betaald pakeren daar!

Parkeren sorry

Had iemand dan echt iets anders verwacht?!?
Gewoon weer zo'n prestige project proberen klasse en cultuur in Helmond te krijgen.
Kijk maar eens bij de dingen die het goed doen:
Kasteeltuinconcerten, kasteel sint, dat soort dingen, dingen die de Helmondse bevolking leuk vindt niet alleen wat B&W denkt dat de Helmondse bevolking leuk zou moeten vinden!

Gisteren heb ik nog 330 km gereden om Dave Alvin& Phil Alvin with the Guilty Ones in Metropool Hengelo te zien. Waren op di avond toch 100 mensen. Het gaat om goed en gevarieerd programmeren. En maak eens berere reclame, ook het Filmhuis lijkt nu mee weg te zinken en dan al die vrijwilligers afdanken! Hoogmoed komt voor de val. Toch kan Cacaofabriek nog steeds slagen.

Lodewijk den Breejen

@anne op dinsdag 11 november 2014 om 21:42:

En ik wil Artimond en het Jazz festival terug!! En wel apart van elkaar, zoals voorheen, in mei en in augustus. Weg met dat belachelijke H2O festival.
Over de cacao fabriek zal ik maar niks meer zeggen; dat gaat hem niet worden. Helaas.

De Cacaofabriek kan en moet een succes worden!! Zoveel potentie!!!
Geen dure zogenaamde "know it alls" inhuren die het wel ff op komen lossen (niet dus!) en met volle zakken weer vertrekken en een ontheemd en Ont-Helmond cultuurhart achterlaten... Dat zijn mensen die de stad en de mensen die de stad maken (ja dat zijn wij de burgers dus!) helemaal niet kennen!
Ook niet weer een zak geld opentrekken voor professionalisering met de mensen die hebben aangetoond die professionalisering niet aan te kunnen....
Nee, gewoon ff goed opschudden die handel!
Zorgen dat je een paar goede deskundige mensen op de juiste plek zet met een passievol kloppend Hellemonds hart en unnen echte Hellemondse ziel! Ik weet er wel een paar...

Helmond zou eens niet zoveel naar andere steden zoals Eindhoven ect. moeten kijken, maar meer naar wat de mensen in helmond aanspreekt.

@Annie

Wat spreekt de mensen in Helmond aan? Best bezochte film van deze week bij Pathé is Dumb and Dumber To. Gebrek aan intelligentie nekt De Cacaofabriek?

Zo snel mogelijk de deur op slot doen, slopen en verlies nemen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Elk weldenkend mens had van tevoren kunnen bedenken dat de Cacaofabriek een debacle zou worden.

De beoogde activiteiten die er gehuisvest zijn, zijn sowieso erg lastig om rendabel in de markt te zetten. En als je daarvoor een locatie gebruikt die in the middle of nowhere ligt in plaats van in het centrum, wordt het al helemaal een kansloze onderneming.

Mijn voorspelling was dat de Cacaofabriek een financieel fiasco zou worden. De eerste scheuren in dit luchtkasteel zijn ondertussen duidelijk te zien. Dit zal nooit iets gaan worden. Let maar op.

Helemaal vergeten vanochtend, gisteren was ik even bij de Cacaofabriek langs geweest en sprak er met een medewerker die het nog moest zien hoe het opgelost wordt. Hij zei dat het verlies wel eens kon oplopen tot richting een half miljoen!!!
Ik denk dat andere kunststichtingen dus subsidies zal gaan mislopen, want een gebouw waar zoveel geld inzit, moet overeind gehouden worden. "Goed geld naar kwaad geld gooien." Ik denk dat Dan hierboven gelijk heeft, dit gaat niet goed!

Dit was op voorhand al voorspelt, laat de verantwoordelijke wethouder zelf maar eens de tekorten aanvullen uit eigen zak, maar het zal zoals gewoonlijk wel weer betaald worden met onze belasting centjes

Gisteravond bevestigde wethouder Frans Stienen ons bericht van een maand geleden (zie helemaal bovenaan). Het tekort van de Cacaofabriek dit jaar zal naar verwachting oplopen tot 210.000 euro. De filmzalen zouden wel naar verwachting draaien, de popzaal en horeca niet. Ook voor de komende 3 jaar verwacht de cultuurwethouder tekorten.
Dat vertelde Stienen gisteravond aan de raadscommissie van de gemeenteraad, lees meer in het ED-verslag op http://www.ed.nl/regio/helmond/tekort-cacaofabriek-helmond-ruim-twee-ton-college-van-b-en-w-praat-dinsdag-over-oplossing-1.4664213

Dat kan hier allemaal maar gewoon in Helmond.... De Gemeente met de meest kansloze zielige medewerkers die het de burger het liefst zo moeilijk mogelijk maken!! Kut politiek en lekker makkelijk allemaal van andermans centen

Ik vind het allemaal niet zo spannend. Lees maar eens op http://www.deweblogvanhelmond.nl/afgevoerd_van_de_voorpagina/de-cacaofabriek-wordt-een-succes/ Bijna elke Helmonder wist het al op voorhand, maar de cultuurfreaks en de politiek wisten het weer beter. Het zou een groot succes worden Heel de Pelel en half zuid Nederland zou komen. Ik denk dat er 2 successen zijn: een aardig gebouw en in minder dan een jaar al meer verlies op de lat dan voor de start op was gerekend.

Dat het Filmhuis beter draait dan de rest komt overigens omdat er op de oude plek bij de Pathé ook nooit iemand kwam.

Dit soort geldprobleem-nieuwtjes bij de Cacaofabriek gaan nog jaren duren zegt de wethouder. Die zijn meestal niet zo schuttig met dat soort nieuwtjes naar de toekomst. Wie dan leeft dan zorgt is vaak het idee.

Zoals iemand al eerder zei, er zit te veel geld in, dus aanvullen maar. Comfortabele positie, jammer dat we die positie niet in het bedrijfsleven hebben...
Klein nieuwtje. Er schijnt al een dikke ton verlies doorgeschoven te zijn naar 2015. Zodoende was het verlies dit jaar maar 210.000 euro. Dat is dan wel weer iets dat we in het bedrijfsleven ook doen. Wie dan leeft dan zorgt.

@Jan op maandag 17 november 2014 om 16:06:

Dit doet echt pijn en komt echt niet meer goed!!! ZONDE!!! Die medewerker van de Cacaofabriek had het 2 maanden geleden nog niet zo slecht gezien. Vanochtend in de krant:

Tonnen extra geld in Cacaofabriek Helmond

HELMOND - De gemeente Helmond is bereid om nog eens fors extra geld te stoppen in de Cacaofabriek om de nieuwe culturele instelling overeind te houden.
Voor dit jaar houdt het stadsbestuur rekening met maximaal 360.000 euro extra subsidie. Uiterlijk in 2019 moet de Cacaofabriek quitte draaien. Die opdracht krijgt een geheel nieuw bestuur dat in februari zal aantreden. Dat bestuur moet in mei het definitieve bedrijfsplan voor de komende jaren inleveren bij de gemeente.
Het bedrijfsplan waar het oude bestuur onlangs mee kwam, is in de ogen van het college van B en W te duur. Daaruit bleek dat de gemeente in vier jaar in totaal nog eens 1,2 miljoen euro zou moeten investeren. Dat vindt wethouder Frans Stienen in een tijd van forse bezuinigingen op cultuur (1 miljoen euro structureel) niet verantwoord.

Over geld over de balk smijten gesproken.
Gisteren was de opening van de expositie Urban Masterpieces in de Cacaofabriek. Ter gelegenheid van die opening had men speciaal een dj uit New York over laten vliegen. Geen mens schonk echt aandacht aan de dj, en de dj was verbaasd dat hij voor een klein groepje, veelal wat oudere bezoekers, stond de draaien. Ik weet niet wat de gage voor de dj was, maar hij zal niet voor een paar grijpstuivers helemaal van New York zijn komen overvliegen.

Even ter aanvulling:
Op de Facebookpagina van de Cacaofabriek staan een paar foto's van de opening, en het "massaal" toegestroomde publiek.
https://www.facebook.com/CACAOFABRIEK/photos/pcb.891939264233803/891936810900715/?type=1&theater

Ik had het hier al maanden geleden ingevuld, niemand luisterde. Ook niet op de vergadering in De Terp 31 augustus j.l.

Een waardeloze omroep met leegkoppen die tonnen kost. Kijk eens een naar de Radio en TV uitzendingen, je komt toch niet meer bij......... Dan de fabriek zelf die ondertussen al een paar miljoen heeft gekost. Rendement? Nul komma nul! En de wijkcentra moeten bezuinigen waardoor hele groeperingen in de kou komen te staan. Wijk Centrum de Terp is hier na 1 december o.a. de dupe van. Het moet en gaat waarschijnlijk op de schop. Er is hier al genoeg over gezegd. ZIE ARCHIEF! Wat een beleid en wat een triest relaas meneer Frans Stienen. En Mevr. Nathalie v.d. Zanden, uw bezuiniging voor volgend jaar ligt langs het kanaal. Laat De Terp met rust!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: