1reactie

Jeugdopleiding Stiphout Vooruit succesvol


Stiphout Vooruit is een dorpse vereniging waarvan verscheidene leden doorstromen naar het eerste elftal. Waar andere Helmondse spelers nog wel eens van club verkassen, zijn de meeste voetballers van de tricolores honkvast.
De filosofie van de vereniging begint bij de jeugdopleiding. Plezier in het voetbal staat hierin centraal. Maar de trainingen zijn er om de spelers beter te maken en zijn zeker geen bezigheidstherapie. Zo worden er circuittrainingen opgezet voor de kinderen tot 11 jaar met oefeningen om ze op de eerste plaats de techniek bij te brengen.

Het jeugdbestuur, sinds 2019 onder voorzitterschap van Louis Coolen, schept de voorwaarden waardoor de coaches hun werk goed kunnen doen. Zo wordt er regelmatig met de oefenmeesters vergadert om de puntjes op de i te zetten. Naast de ouders zijn ook veel oud-spelers bij de jeugdopleiding betrokken.

Mario Plugers is behalve de hoofdtrainer van Stiphout Vooruit ook de technisch coördinator van de jeugd en vervult hierin een spilfunctie. De 57-jarige Mario (werkzaam bij de Vlisco) is een kind van de club en speelde in zijn jongere jaren in het eerste elftal. Hoe kwam hij op het idee om oefenmeester te worden? Plugers werd ooit gevraagd om leider van de A2 te worden. Mario wou met zijn trainingen van die spelers betere voetballers maken. Zo begon hij zijn trainersdiploma’s te halen en Mario werkte zich op tot coach van het tweede elftal. Later verkaste hij naar andere voetbalverenigingen om er de hoofdmacht te gaan trainen. In 2019 keerde hij terug op het oude honk om het eerste van de tricolores te gaan coachen. De cirkel was rond.
Het succes van Stiphout Vooruit zit hem met name in het karakteristieke dorpse van de vereniging. “Je moet wel passen binnen de cultuur van Stiphout Vooruit en je daarnaar gedragen. Doe je dit niet, dan word je hier wel op aangesproken”, aldus Mario.

Louis Coolen, 46 jaar en werkzaam bij de BanBouw in Nuenen, was vanaf zijn achtste zo’n 30 jaar lid van HVV Helmond. Hij was er hoofdzakelijk doelman bij de lagere elftallen. Hij trouwde met een Helmondse en kwam in de wijk De Warande te wonen. Hun zoon ging keepen bij de jeugd van Stiphout Vooruit en speelt inmiddels bij de JO13-1. Saillant detail is dat de jeugdvoorzitter nog ver weg familie is van Louis Coolen van Helmond Sport. Zijn vader is namelijk een neef van hem.
De coronaperikelen hebben geen invloed gehad op het ledenaantal bij de jeugd. De vereniging liet de trainingen zoveel mogelijk doorgaan, zo niet dan werd er nagenoeg toch ieder weekend wat georganiseerd voor de jongeren, een vorm van clubbinding.
De jongeren worden de normen van fatsoen en verantwoordelijkheidsbesef van jongs af aan bijgebracht. Fysiek mag er echter wel een tandje worden bijgeschakeld vindt Louis. Volgens hem laten ze zich vergeleken met de andere Helmondse clubs, nog te vaak de kaas van hun brood eten.

Desalniettemin, de tricolores brengen goeie talenten voort waarvan verscheidenen ook bij een betaalde club spelen. Zo speelt Mitchel van Rosmalen (de kleinzoon van Willy van der Kuijlen) inmiddels bij FC Eindhoven. Maxime Snellenberg en Mees Kreekels bij PSV. Maar vergeet ook niet Tim Relou die in 2019 als speler richting de Verenigde Staten vertrok. Verder spelen behoorlijk wat jongeren afkomstig van de tricolores in de jeugd van Helmond Sport. Ook België kent inmiddels Stiphout Vooruit. Zo speelt Reva Kreekels in de 3de Klasse bij KFC Turnhout. 

Bertran Kreekels (de vader van Mees en Reva) volgt na dit seizoen Mario Plugers op als hoofdcoach. Kreekels kent een verleden bij de tricolores. Hij sloot er zijn voetbalcarrière af en zette er zijn eerste stapjes als trainer ter vervanging van coach Peter Verstappen. Bertran heeft zijn sporen als coach in het amateurvoetbal inmiddels verdiend. Zo werd hij in 2018 genomineerd voor de Rinus Michels Award als beste trainer in het amateurvoetbal. De oud-rechtsback van onder meer Helmond Sport zal de verrichtingen van de jeugd en dan met name van de JO19 gaan volgen. Voor de verdere rest echter houdt hij zich van de jeugdopleiding afzijdig.

De jeugdopleiding van Stiphout Vooruit heeft een goeie reputatie en zo worden ook jongeren uit andere Helmondse wijken lid van de club. “Bij ons is niet alleen het eerste elftal belangrijk, de andere teams net zo goed” aldus Plugers. “Onze jeugd heeft voorrang bij het spelen in het eerste elftal boven de voetballers van buitenaf. Verder houden we lichtingen jeugdspelers zoveel mogelijk bij elkaar al wordt er wel rekening gehouden met het verschil in niveau. Maar als er partijtje wordt gespeeld zetten we niet de beste voetballers bij elkaar.” 

Het vaandelelftal is momenteel lijstaanvoerder van de 4de Klasse en speelt herkenbaar voetbal volgens een 4-3-3 concept. Dit team bestaat veelal uit jonge voetballers. Het valt op dat de club altijd goeie vleugelaanvallers voortbrengt.
Mario verkast na dit seizoen naar RKVV Nederwetten maar hij blijft technisch coördinator van de jeugd. Mario Plugers, voor altijd een kind van de club!

De bijgaande foto’s zijn gemaakt door Tom Pennings.

Amateurvoetbal
1 reactie
Reageer

Artikel beschrijft hoe ik het ervaar bij Stiphout Vooruit. Ik ben blij dat ik mijn zoontje in Stiphout op voetbal heb gedaan want daar is het meer dan alleen voetbal. Aanrader voor ouders die hun kind ook wat discipline willen bijbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: