Het is een kleine vereniging, maar dat is juist haar kracht. Op het scheiden van de markt telt de vereniging 5 seniorenelftallen en 1 veteranenteam. Dat is niet altijd zo geweest. In het seizoen 2009/2010 had PVV 13 jeugdelftallen. Vorig jaar is het laatste juniorenelftal gestopt bij de club. Het voetbalbolwerk liep verder leeg na het raadsbesluit. Zo kwam er geen nieuwe aanwas. Want wie wil er nog gaan voetballen bij een vereniging waarvan de huur van het sportpark al is opgezegd? Nu de Rooms-katholieke Patronaats Voetbalvereniging eerder deze maand besloten heeft om te gaan ontbinden, zoeken de spelers hun heil elders. Zo vertrekken er 3 elftallen naar SV De Braak. Vele selectiespelers gaan naar andere Helmondse clubs en goalgetter Johan van Lierop zoekt zijn heil bij Gemert 1. Het plan was om op 1 juli de sportvelden om te ploegen, dat wordt waarschijnlijk even uitgesteld. Later volgt de sloop van de gebouwen.
Eigenlijk raar want PVV was in the winning mood. Mogelijk zouden ze voor de derde keer achter elkaar promoveren. De rood/witten begonnen in de vijfde klasse en als het een beetje mee had gezeten, speelden ze volgend jaar in de tweede. Anno 2020 is dat wat betreft de Helmondse clubs (samen met Mierlo-Hout) de hoogste ranking. Het was niet onmogelijk. Periode 1 werd glansrijk gewonnen, in 8 wedstrijden slechts 2 verliespunten. Daarna kwam er door schorsingen, blessures en in feite dus een te kleine selectie even de klad in. Maar men leek zich te herstellen in de derde periode. De rood/witten stonden vóór de coronacrisis, met 1 wedstrijd minder gespeeld, slechts 6 punten achter op koploper FC Schadewijk Oss. Het geheim van de opeenvolgende promoties? Er kwamen ervaren voetballers (die op hoog niveau hadden gespeeld) voor hun plezier voetballen in het eerste. Het begon te lopen en was niet meer te stoppen. Het sportieve hoogtepunt voor de vereniging was de promotie naar de derde klasse.
Als alles had meegezeten, had het dit jaar dus nog mooier kunnen worden…
In 2017 maakte de wethouder er echter 3 jaar van. Zo was het niet bedoeld. Verder had er heus nog wel een sportpark aan de rand van Stiphout kunnen blijven. Mierlo-Hout, SV Brandevoort en Stiphout Vooruit hebben immers velden tekort en er zou door het voortbestaan van Sportpark De Warande toch door iedereen gevoetbald kunnen worden. Ook is Helmond West een groeiwijk en over een poosje zal men het betreuren dat de 2 sportparken zijn opgedoekt. Dat leken hele goeie argumenten. De opvolger van Stienen, wethouder Harrie van Dijk (Lokaal Sterk), is bij de club komen kijken en zei dat hij alleen maar het ingezette beleid uitvoerde. Verder werd over fusering met HVV Helmond geen enkel woord gesproken. Later wel, in de gemeenteraadsvergadering van 5 november 2019. Inderdaad de meerderheid van de leden van PVV stemden hier tegen.
De rood/witten hoefden als voetbalvereniging niet opgedoekt te worden maar zouden indien mogelijk naar een nieuw sportterrein gaan. Zo waren er gesprekken met de gemeente over de behuizing van de tennisvereniging ‘t Lôbke wiens terrein niet meer in gebruik was. Verder was men ook in conclaaf met Rood Wit ’62 in de Rijpelberg. De onderhandelingen liepen op niets uit. Op een directe vraag van de voetbalcoördinator aan het bestuur van Rood Wit om de volksclub te helpen, was het antwoord “nee”. Het PVV-bestuur voelt zich door de gemeente in de steek gelaten. Die hadden immers op Rood Wit af kunnen stappen om actief te bemiddelen. Dat gebeurde niet en dat was daarom niet conform het gemeenteraadsbesluit. Het besluit ging immers over sportparken en niet over voetbalverenigingen.
Het bestuur is dan ook teleurgesteld. “Het wordt gebracht als een bezuinigingsmaatregel maar het lijkt net alsof ze van ons af willen”, luidt de reactie van secretaris Eric van Herpen eerder deze week. “Jammer, want PVV is voor velen een familie die 100% deel uitmaakt van hun leven. Dat wordt nu kapot gemaakt door dit raadsbesluit”. Want als men de club op De Warande in 1 woord mag betitelen is dat direct duidelijk; gezelligheid.
“Wat jammer, een poosje terug zijn er nog velden gerenoveerd waar de gemeente financieel aan heeft bijgedragen. We hadden tot op heden het beste natuurgrasveld in gemeente Helmond. Je reinste vorm van kapitaalvernietiging”, aldus de secretaris.
Jos Slapak neemt, nadat alles afgesloten is, waarschijnlijk een sabbatical. “Eerst hard werken en daarna flink janken”.
In de reacties hieronder staat een update.