34reacties

‘Maak haventje bij Havenplein en Havenpark’

Helmond, een stad waar al jaren wordt gepraat over de invulling van het centrum. Na het afbranden van het Speelhuis en de sloop van de Obragas-gebouwen is er een gat ontstaan, dat gat moet worden gevuld.
Een tijdje geleden heeft de gemeente het “centrumperspectief” gepresenteerd. Een boekje waar we allemaal wel een mening over hebben. Het centrumperspectief is leuk, maar er is nog steeds geen centrumplan. De gemeente heeft ons een aantal amateuristisch in elkaar geknutselde
“visuals” laten zien, maar die kon ik persoonlijk niet serieus nemen. Ik vond dan ook dat ik maar een ding kon doen; mijn plan afmaken en presenteren aan de rest van Helmond, misschien komt er dan een beetje schot in de zaak. Mijn plan ziet u hier onder, met een korte toelichting.

Een bovenaanzicht van het plan, de contouren van het Havenplein en de omgeving zijn nog zichtbaar maar er zal veel veranderen.


Een haven. We hebben het er in Helmond al jaren over; komt er een haven ja of nee, waarom wel waarom niet. In dit plan is er plaats voor een (bescheiden) haven die in de toekomst kan worden vergroot.


In 2017 wordt gestart met de aanleg van het Havenpark, deze groenstrook wil ik zoveel mogelijk handhaven, het huidige Speelhuisplein zal deel uit gaan maken van het park. De Watermolenwal zal ter hoogte van de Elzaspassage worden afgesloten voor doorgaand verkeer, op deze manier kunnen mensen ongestoord van het nieuwe naar het oude deel van het centrum lopen.


Het huidige Havenpark is het thuis van verschillende evenementen. Het is belangrijk dat deze evenementen in het centrum blijven en daarom zal er in het nieuwe plan ook ruimte zijn voor een “Evenementenveld”.


De invulling van de gebouwen zal op straatniveau bestaan uit retail en horeca, op de verdiepingen daarboven is plaats voor appartementen en bedrijfsruimtes.

Waarom heb ik dit plan gemaakt? Ik vind dat het tijd wordt dat we het centrum van Helmond “af maken”. In plaats van negatieve comments op Facebook waarin alles wordt afgekraakt, heb ik besloten mijn eigen plan te maken. Maar dat is niet de enige reden; ik vind het gewoon leuk om dit soort plannen te bedenken.
Dit is mijn plan, mijn visie. Ik ben benieuwd naar wat jullie er van vinden.