43reacties

Bouw 52 huurwoningen Heistraat gestart


De bouw van 52 huurwoningen aan het begin van de Heistraat is gestart en vandaag gevierd. Woningcorporatie Woonbedrijf realiseert daar een buurt met appartementen voor starters, woningen voor gezinnen en seniorenwoningen. Als de woningen volgend jaar maart zijn opgeleverd is ook de vernieuwing van dit deel van de binnenstad bijna klaar.
Een groot deel van deze woningen komt in het Arie Willemshof. Dat is de locatie waar vroeger de muziekwinkel van Arie Willems was, een begrip in Helmond. Mevrouw Willems was ook aanwezig en kreeg uit handen van wethouder Frans Stienen het straatnaambordje uitgereikt. Daarna hebben Ingrid de Boer, directeur-bestuurder van Woonbedrijf, wethouder Stienen en mevrouw Willems het bouwhekdoek onthuld met de naam van het project: Hei Wonen (foto).
Ingrid de Boer is trots op dit eerste bouwproject van Woonbedrijf in Helmond. Wethouder Frans Stienen: “Woonbedrijf verdient een dik compliment voor dit project. We komen zo eindelijk toe aan de afronding van het woonplein in de Heistraat. En ik vind het mooi dat de naam van Arie Willems ook in de toekomst zichtbaar blijft in dit deel van onze stad!”
De woningen van Hei Wonen zijn verdeeld over 4 delen (Arie Willemshof, Heistraat, Blinkertsestraat en op de hoek van de Toon van de Laarstraat en de Heistraat). Daar komen:
   • 40 huurwoningen voor gezinnen (huurprijs ongeveer 590 euro)
   • 6 appartementen voor starters (huurprijs ongeveer 410 euro)
   • 3 bovenwoningen (huurprijs ongeveer 590 euro)
   • 3 seniorenwoningen (huurprijs ongeveer 540 euro)
Woonbedrijf heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Volksbelang waarbij 3 projecten van Volksbelang in Helmond zijn overgedragen aan Woonbedrijf: dit Heistraat-project, Ons Oostende en Paulus Potterlaan. Verder gaat Woonbedrijf op Suytkade 108 huurappartementen realiseren en hebben zij in december 76 appartementen van de waterburcht Amerlingen van Laurentius overgenomen.

In de reacties hieronder staan updates.

Q&ANieuw Helmonds nieuws
43 reacties
Reageer

Ziet er heel mooi uit, lekker in het centrum en zeker niet te duur. Maar ik zou voor geen geld in de Heistraat willen wonen. Daar hoor ik te veel enge verhalen over.

word zeker mooi ..
maar ik kijk van uit mijn balkon in de Heistraat ...ik heb het er al lang gehad
een herrie is het altijd .zeker in de Zomer ..als de scooters weer gaan rijden
en dat getoeter van de trouwfeestjes .dan kun je de deur sluiten
ik ben op zoek na een anderen woning maar dan buiten de stad ..

ben het met jou eens Lieke (y)

Ik wil mijn graag melden voor deze huizen hoe kan ik dat doenn ?

Berrat pancar

Ik zou me graag op inschrijven of in ieder geval op reageren..maar hoe en waar?

Olaf Berghausen

Voor deze woningen kun je huurtoeslag aanvragen. De woningen zijn goed geïsoleerd, de energiekosten zijn bepekt. Als de woningen aangeboden worden, kunnen geïnteresseerden reageren via http://www.wooniezie.nl en via http://www.woonbedrijf.com. Om in aanmerking te komen voor een woning in het project Hei Wonen in Helmond moet u inschrijven als woningzoekende bij Woonbedrijf. Dat is gratis en vrijblijvend.

In de afgelopen 10 jaar is er ontzettend veel geld, energie en aandacht in deze wijk gestoken d.m.v. allerlei renovatieprojecten, ontwikkelingsprojecten, wijkontwikkelingsprogramma's, structuur- en masterplannen en andere beleid- en ontwikkelingsprogramma's. "De vernieuwing van de Heistraat"...
Ik kwam er vroeger (van 1970 tot 1995) heel veel vanwege familie. Toen een leuk en gezellig deel van Helmond. Dat kan ik nu helaas niet meer zeggen.
Op internet staat "Een straat die anders is dan andere". Dat klopt inderdaad. Je kunt er nauwelijks doorheen komen vanwege nagenoeg altijd midden op straat geparkeerde auto's. Er iets van zeggen durf je niet, want dan heb je direct een groep boze mannen of hangjongeren bij je auto staan.
In alle plannen wordt gesproken over een diversiteit aan winkelaanbod. Voor mijn gevoel zitten er voornamelijk Turkse en Poolse foodstores en supermarkten, dus zo divers is dat niet. Het eerste gedeelte van de Heistraat (gezien vanaf het centrum) is in mijn ogen het minste deel wat dat betreft.
Men probeert er evenementen te organiseren, zoals Iftar viering en Heistraatbraderie. Maar het komt niet van de grond.
Ik ben geen racist en dit is zeker niet discriminerend bedoeld; maar zou het wellicht beter zijn als de samenstelling qua nationaliteiten van de bewoners en winkeliers van de wijk meer divers zou zijn? (voor mijn gevoel is deze nu voornamelijk Turks-Nederlands en Marokkaans-Nederlands in en rondom de Heistraat). De samenstelling is wellicht te eenzijdig waardoor mensen met een andere nationaliteit zich er niet thuis of welkom voelen.

De Heistraat, de enige straat waar de gemeente Helmond geen parkeermeters heeft staan omdat ze te bang zijn om daar het parkeerbeleid te handhaven.

Je kunt daar na zonsondergang niet meer veilig doorheen lopen. Ik wens de nieuwe bewoners suc6 daar. o... wacht er zijn natuurlijk voldoende asielzoekers die voorrang op deze woningen gaan krijgen.

iedereen mag het zijne van de heistraat vinden! maar ik vind het een heerlijke straat, en geweldige mensen! onbekend maakt onbemind, en vreemd is eng. maar leer de mensen kennen, en je wilt er nooit meer weg!

in de Heistraat wonen of er tegen aan..

waarom worden er Appartementen gebouwd mooi maar overal hekken om heen..
om de buitenstaanders buiten de deur te houden..
vroeger had je Kastelen met een brug voor de deur ..op halen zo dat anderen niet binnen kunnen komen.nu is dat ook zo .over al hekken omheen
het word er niet beter op..kijk bij de lithoyenseweg ..het lijkt wel huis van bewaring een gevangenis ..en die flat er langs ..punten op de hekken .
ik vind best dat er veel Auto.s van de straat zijn Prive Parkeerplaatsen .af gesloten.vroeger stond je auto op straat ..
vroeger kon je een trouwtje door de brievenbus doen ..
of de achterdeur open laten ..nee die tijd heb je gehad .
de zomer komt er aan..de rust is weer voor bij ..
je kunt best veilig door de heistraat lopen .ook Avond ..
alleen met een hond niet echt ..merk ik vaak..

maar het word mooi met de nieuwe huizen ..alleen wat word er weer in geduwd

Het wordt thuis dat ze iets aan die rotzooi op straat doen van doe Turkse groenteboeren. van de week zag ik al een oud vrouwtje die over weg met haar rollator moest lopen omdat het op de stoep te smal werd. De Heistraat is top ja!

Update 1:
Vrijdag start de verhuur van deze 52 huurwoningen in de Heistraat
Woningcorporatie Woonbedrijf begint vrijdag met de verhuur van eengezinswoningen, seniorenwoningen en appartementen voor starters (zie deze 10 impressies (pdf)) in en bij de Heistraat. Die 52 huurwoningen worden in het tweede kwartaal van 2019 voor de eerste bewoners opgeleverd. Ze bevinden zich waar ooit oa supermarkt PLUS, de muziekwinkel van Arie Willems en de Gerardusschool was.
De huren liggen allemaal onder de huurgrens, dus het zou zomaar kunnen kunnen dat je huurtoeslag kunt krijgen. De verhuur gaat rechtstreeks via de Eindhovense woningcorporatie (met ruim 30.000 woningen in de regio) en dus niet via Wooniezie. Het Woonbedrijf-woningtoewijzingssysteem is op basis van de inschrijfduur bij hen. Helemaal bovenaan en hier staat meer informatie over deze nieuwe woningen die Adriaans sinds maart aan het bouwen is. Johan van de Sanden wordt de buurtbeheerder.

.

@De weblog van Helmond op woensdag 12 september 2018 om 15:30:

De bouw gaat best snel. Ziet er erg goed uit allemaal, iig een leuke buurtbeheerder lijkt mij. 👍

Dat word het nieuwe moderne achterbuurtje😂🤣🤣😂😂

Zou heel graag een seniorenhuisje willen ben 64 jaar

Franka van veldhoven

@Franka van veldhoven op woensdag 12 september 2018 om 16:14:

Dan zou ik me snel inschrijven, die woningen zijn zo weg lijkt mij.

Eerlijk gezecht wie wil daar wonen 😂😂 is een druke straa

@van Gerwen op woensdag 12 september 2018 om 17:36:

Je hebt mensen die houden van rust, maar ook mensen die van drukte houden.
Dus ik snap je stelling niet.

als de huren te hoog zijn zal het vooral bevolkt worden door oost europese mensen die er dan met 2 gezinnen in gaan wonen wat eigenlijk schering en inslag is ook in sociale huurwoningen zo krijgen de echte helmonders dus weinig kans

DeRijdendeRechter

@DeRijdendeRechter op donderdag 13 september 2018 om 20:02:

Met alle respect, Edelachtbare: ergens klopt er iets niet in uw redenering want het staat echte Helmonders vrij om er ook met 2 gezinnen in te gaan wonen.

Update 2:
PvdA: Verdeling van nieuwe huurwoningen in de Heistraat is oneerlijk
Mohammed Chahim en Hans de Mare van de PvdA stelden vanavond 4 schriftelijke vragen aan B&W over de toewijzing van de bovenstaande Woonbedrijf-huurwoningen in en bij de Heistraat. Dat gaat geheel buiten Wooniezie om. Helmonders die al jaren staan ingeschreven bij dit huurwoning-verdeelsysteem hebben daar nu dus niets aan en dat vinden de vragenstellers oneerlijk.
Hieronder hun raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun inleiding en eindigend met hun nawoord. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Afgelopen week verschenen er berichten over het project ‘Hei Wonen’ van Woonbedrijf Eindhoven. Als PvdA Helmond zijn we blij dat door Woonbedrijf Eindhoven op korte termijn 52 sociale huurwoningen worden opgeleverd. Er is in Helmond heel veel behoefte hieraan. Wel zijn we verbaasd dat de toewijzing van deze woningen volledig buiten Wooniezie om gaat. Van de 52 woningen worden 6 appartementen voor starters en 3 seniorenwoningen gereserveerd voor bewoners van Helmond. De overige 43 woningen worden ‘vrij’ verhuurd, waarbij de inschrijfduur bij Woonbedrijf Eindhoven leidend is bij het toewijzen van deze woningen en niet een eventuele inschrijfduur in Wooniezie. Na telefonisch contact is dit bevestigd door Woonbedrijf Eindhoven. 
Op de website van Volkbelang Helmond lezen we dat Woonbedrijf een samenwerkingsovereenkomst gesloten heeft met Volksbelang, waarbij drie projecten van Volksbelang in Helmond zijn overgedragen aan Woonbedrijf: Heistraat, Ons Oostende en Paulus Potterlaan. Er staat nadrukkelijk vermeld: “Als de woningen aangeboden worden, kunnen geïnteresseerden reageren via http://www.wooniezie.nl en via http://www.woonbedrijf.com.

 1. Zijn bij het maken van de plannen voor het project ‘Hei Wonen’, die in nauwe samenwerking met Volksbelang Helmond zijn voorbereid, expliciete afspraken gemaakt over de manier van toewijzen? Zo ja, is er op enig moment besloten Wooniezie voor deze woningen niet te gebruiken als woonverdeel-instrument? Zo, nee, waarom niet?
 2. Bent u het met onze fractie eens, dat deze manier van toewijzen niet eerlijk is tegenover Helmonders die soms al jarenlang, tevergeefs, ingeschreven staan voor een huurwoning via Wooniezie?
 3. Bent u bereid om met Woonbedrijf Eindhoven in gesprek te gaan om de inschrijfduur van Wooniezie mee te nemen als criteria voor de woningtoewijzing van het project ‘Hei Wonen’?
 4. Bent u bereid om met Woonbedrijf Eindhoven afspraken te maken over de andere overgedragen projecten van Volksbelang en deze woningen via Wooniezie toe te laten wijzen?

Wij zijn blij dat Woonbedrijf Eindhoven investeert in onze stad, maar we roepen het college op om met Woonbedrijf Eindhoven afspraken te maken over de toewijzing van woningen om ervoor te zorgen dat woningen, die in Helmond worden gebouwd ook primair beschikbaar te houden voor Helmonders, die zich hiervoor hebben ingeschreven bij Wooniezie.

@De weblog van Helmond op maandag 17 september 2018 om 21:21:

Ik kwam er bij toeval ook achter omdat ik aan het kijken was voor mijn zoon

Pff jullie doen net alsof wooniezie zo eerlijk is 🤔, staat al vanaf het begin al op de borden geschreven dat de huizen via hun gaan! Beter ook dat het via woonbedrijf gaat want wooniezie is één en al choatische shit!!

Ja en wat als t wel via wooniezie ging maar dan per loting reageren er ook meestal 500 600 700 mensen ja tel je kans maar uit

Jolanda Steeghs

Werd tijd ook keer wat buiten wooniezie om!!!!! Heel die wooniezie deugt voor geen meter moet helemaal afgeschaft worden.

PVDA geeft ze zo al aan de verkeerden..nu krijgen andere gezinnetjes die al jaren op een flat zitten met kleine kindjes ook eens een kans....

Je wacht jarenlang op een woning in Helmond,nu word er eindelijk wat gebouwd en gaan Eindhovenaren voor,dat kan echt niet !!

Heb je ooit eens van de straat binnen gekeken ...het zijn Muizenhuisen zo klein 😊

Erwin van der Heijden

@De weblog van Helmond op maandag 17 september 2018 om 21:21:

Ik snap dat het niet eerlijk is tov de mensen die al heel lang een woning in Helmond zoeken. Ik hoorde pas van iemand dat die al vijf jaar ingeschreven stond en nog steeds niks had. Maar Woonbedrijf zal er wel een reden voor hebben dat ze niet bij Wooniezie willen zitten en het inschrijven in eigen huis houden. Ik hoor in ieder geval nooit iets goeds over Wooniezie. :-(

Wooniezie is sowieso niet easy

LoeLoe Holzken

bijna allemaal import

Berdie van Hout

Mijn mening is dat altijd mensen die sociaal/economisch gebonden zijn aan een stad voorrang hebben. En niet Piet Pool die hier een halfjaarcontract heeft.

Het is voortaan erg ja. Ik sta al 7 jaar ingeschreven op wooniezie maar daar komen maar 2-3 huizen per week uit Helmond op waar ik op mag reageren ( passend toewijzen).

Per huis komen gemiddeld minstens 600 reacties. Na 7 jaar inschrijving is het hoogste wat ik ooit ben gekomen plek 8 van die 600.

Dus je moet gemiddeld zo’n 8-9-10 jaar ingeschreven staan wil je op plek 1 terecht komen.

Vroeger was het beter geregeld bij de woningstichting. Nu andere gemeentes zoals Eindhoven ook nog bij wooniezie aangesloten zijn maakt dat de kans voor ons Helmonders alleen maar kleiner en kleiner.

Danielle Sauvé

Er komen zo wie zo niet alle woningen op wooniezie. Woonpartners regelt het zonder op wooniezie te zetten.

Majo van Bommel

Gaan ze 52 huurwoningen bouwen in HELMOND omdat daar zoveel behoefte aan is in Helmond.....worden er 43 stuks daarvan verhuurd aan EINDHOVENAREN.

Schiet mij maar lek

De woningen in de Heistraat zijn met name bedoeld voor de Helmondse woningzoekende. De woningen staan op http://wooniezie.nl en op https://www.woonbedrijf.com/woning-zoeken/woningaanbod. Iedereen kan reageren maar je moet je eerst even inschrijven bij Woonbedrijf. Dat is gratis. Je kunt nog reageren tot en met 27 september als je graag in de Heistraat wil wonen. We hopen op veel reacties uit Helmond.

En de gemeente kijkt toe en ziet dat het goed is, vroeger was alles beter nee hoor maar tegenwoordig deugr er geen ene flikker meer van maar de mensen slikken het als zoete broodjes

Update 3:
Toewijzing van sociale Woonbedrijf-huurwoningen hoeft niet via Wooniezie
Dat en meer antwoordde B&W op de raadsvragen van de PvdA. Hieronder staan de volledige antwoorden van B&W.

 1. Vraag: Zijn bij het maken van de plannen voor het project ‘Hei Wonen’, die in nauwe samenwerking met Volksbelang Helmond zijn voorbereid, expliciete afspraken gemaakt over de manier van toewijzen? Zo ja, is er op enig moment besloten Wooniezie voor deze woningen niet te gebruiken als woonverdeel-instrument? Zo, nee, waarom niet
  Antwoord: In de samenwerkingsovereenkomst tussen woningbouwvereniging Volksbelang en Woonbedrijf is niet expliciet vastgelegd dat alle woningen via het in Helmond gebruikelijke verdeelsysteem Wooniezie worden toegewezen. Uitgangspunt is dat belangstellenden voor deze woningen zich inschrijven bij Woonbedrijf. Woonbedrijf wijst haar woningen op wachttijd toe. Dit zou tot gevolg kunnen hebben dat kandidaten die zich recent hebben ingeschreven, vanwege een beperkte wachttijd, niet in aanmerking komen. Om te voorkomen dat hierdoor nauwelijks of geen Helmondse kandidaten in aanmerking komen is afgesproken minimaal 50 % van deze woningen aan uit Helmond afkomstige kandidaten toe te wijzen.
 2. Vraag: Bent u het met onze fractie eens, dat deze manier van toewijzen niet eerlijk is tegenover Helmonders die soms al jarenlang, tevergeefs, ingeschreven staan voor een huurwoning via Wooniezie
  Antwoord: Hoewel de Huisvestingswet uitgaat van vrije vestiging, bindingseisen mogen slechts onder voorwaarden worden gesteld (artikel 14 Huisvestingswet) zijn wij met u van mening dat kandidaten uit Helmond eveneens een goede kans op toewijzing van een van de woningen moeten hebben. Het afgesproken percentage van 50 % geeft hieraan invulling en is eveneens in de lijn van de wetgeving.
 3. Vraag: Bent u bereid om met Woonbedrijf Eindhoven in gesprek te gaan om de inschrijfduur van Wooniezie mee te nemen als criteria voor de woningtoewijzing van het project ‘Hei Wonen’?
  Antwoord: Wij hebben dit al met Woonbedrijf besproken, zie punt 1.
 4. Vraag: Bent u bereid om met Woonbedrijf Eindhoven afspraken te maken over de andere overgedragen projecten van Volksbelang en deze woningen via Wooniezie toe te laten wijzen?
  Antwoord: Het is een wens van het college om alle woningen in de gemeente en de regio via hetzelfde systeem te verhuren. Wij hebben daarover ook gesprekken gevoerd met Woonbedrijf. Woonbedrijf kiest hier vooralsnog niet voor. We blijven hierover in gesprek.

@De weblog van Helmond op dinsdag 9 oktober 2018 om 11:27:

Dus als ik het goed begrijp kun je al vijf(!!) jaar bij Wooniezie ingeschreven staan en dan mag je nu bij Woonbedrijf weer gewoon opnieuw beginnen met jaren opbouwen! Belachelijk! Goed geregeld gemeente Helmond #NOT

Waar ik benieuwd naar ben wie er dan vanuit Eindhoven in Helmond komt te wonen want ze hebben toch nooit een goed woord voor ons over.

Dat hadden ze wel eerder mogen vertellen en niet nu pas nu de woningen bijna klaar zijn

Inge Martens

Alles wat ze kwijt willen in Eindhoven komt naar Helmond

Update 4:
Vrijdag en zaterdag kwamen de toekomstige bewoners een kijkje nemen in hun nieuwe woning. Die woningen zijn in het najaar van 2019 helemaal klaar, zo meldde woningcorporatie Woonbedrijf vanmiddag.
Door het faillissement van Adriaans vorig jaar, lag de bouw van Hei Wonen maanden stil. Bouwfirma Ten Brinke Zuid nam dit bouwproject van Woonbedrijf over en sinds maart wordt er weer volop aan gewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: