6reacties

Nog meer asbest aangetroffen in het kasteel


Ook onder de vloer tussen de kelder en de begane grond van het kasteel blijkt asbest te zitten. Dat liet B&W per brief (pdf) een maand geleden aan de raadsleden en vanmiddag aan de pers weten.
In die kruipruimte zit namelijk asbest in de ommanteling van een loze oude verwarmingsleiding. Dat werd ontdekt tijdens het verwijderen van de 2 jaar geleden aangetroffen asbest op de zolderverdieping. Vanwege die asbestwerkzaamheden was het kasteel van december tot en met mei gesloten.
De gebruiksruimten op de ‘Bel-etage’ blijken niet met asbest besmet te zijn. Er zijn daarom geen gezondheidsrisico’s en het gebruik van die ruimten.kent geen beperkingen. “Een nieuwe sanering -als we die nu al zouden willen uitvoeren- is, gelet op de omvang niet meer mogelijk vóór de ingebruikname op 1 juni” aldus B&W in haar raadsinformatiebrief op 18 mei.
Sinds deze maand is het kasteel weer geopend en kan er in dit ‘huis van de gemeente’ weer getrouwd worden. Op vrijdagavond 1 juli kun je het vrijwel lege en nog niet ingerichte kasteel gratis bezoeken. En naar verwachting zal 17 december het gemeentemuseum er feestelijk haar deuren heropenen.
Om de asbest te verwijderen, moeten de bestaande vloeren van de eerste verdieping boven de gewelven worden geopend, zoals dit ook bij de zolder is gebeurd. De komende maanden laat B&W een plan van aanpak met kostenraming maken. Naar hun verwachting is het concept daarvan in het najaar gereed. Dan wordt er besloten of de leiding op korte termijn of op een later tijdstip gesaneerd wordt.

Nieuw Helmonds nieuws
6 reacties
Reageer

Als je asbest tegenkomt en alles dicht gooit kijk je toch meteen of er nog meer plekken zijn maar nee bij de gemeente helmond moet het geld blijven kosten,kun je nu mooi die ton van de julianabrug voor gebruiken.

Hoe is het mogelijk dat men dit niet de afgelopen maanden heeft verwijderd, terwijl men het 2 jaar geleden al heeft ontdekt.

Och het is zo gemakkelijk om met geld van een ander ( belasting betaler )
te blijven smijten.

En dan moet natuurlijk het Gemeente museum ook weer een tijd op slot, zo kom
als stadsbestuurders echt niet meer geloofwaardig over.

@ad op maandag 13 juni 2016 om 20:51:

Ongelooflijk inderdaad. Dan kan het zonder al te veel meerkosten in één keer mee. Nu gaat deze tweede sanering weer heel veel extra geld kosten. Ook omdat alles wat daar dan weer is ingericht, weer afgebroken moet worden en opnieuw moet aangebracht. Ik begrijp dat iedereen fouten kan maken, maar dit is wel een hele dure!
Dat raadsleden hierover niet meteen in mei aan de bel hebben getrokken! Of kregen zij het verzoek even hun mond te houden omdat het kasteel op 1 juni open moest?
"Alle geplande werkzaamheden zijn binnen de gestelde randvoorwaarden (tijd, geld, kwaliteit) gerealiseerd." staat al meteen in die RIB over de eerste sanering. Alsof het daar om gaat. Sneu.

Gewoon laten zitten die asbest. Zolang je niet erin gaat boren of het in kleine stukjes slaat is er geen enkel gevaar voor de gezondheid. Wachten tot een renovatie van de vloeren noodzakelijk is lijkt me een beter plan. Dan kun je op dat moment de asbest meteen ook verwijderen.

Michiel van Geel

@Michiel van Geel op woensdag 15 juni 2016 om 11:06:

Misschien heb je gelijk, maar ik zou een andere trouwlocatie zoeken. Geen fijn idee daar op te staan, misschien blijkt over jaren dat het toch schadelijk was en wie weet wordt er op een later moment besloten dat het kasteel weer dicht gaat en jouw trouwerij verplaatst moet worden.

Het blijft altijd de vraag of er asbest aanwezig is in oude gebouwen. Goed om te lezen dat er gewerkt wordt aan een plan voor het saneren. Veiligheid is het belangrijkste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam:

Website: