Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.149 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
1reactie

Ook onder de vloer tussen de kelder en de begane grond van het kasteel blijkt asbest te zitten. Dat liet B&W per brief (pdf) een maand geleden aan de raadsleden en vanmiddag aan de pers weten.
In die kruipruimte zit namelijk asbest in de ommanteling van een loze oude verwarmingsleiding. Dat werd ontdekt tijdens het verwijderen van de 2 jaar geleden aangetroffen asbest op de zolderverdieping. Vanwege die asbestwerkzaamheden was het kasteel van december tot en met mei gesloten.
De gebruiksruimten op de ‘Bel-etage’ blijken niet met asbest besmet te zijn. Er zijn daarom geen gezondheidsrisico’s en het gebruik van die ruimten.kent geen beperkingen. “Een nieuwe sanering -als we die nu al zouden willen uitvoeren- is, gelet op de omvang niet meer mogelijk vóór de ingebruikname op 1 juni” aldus B&W in haar raadsinformatiebrief op 18 mei.
Sinds deze maand is het kasteel weer geopend en kan er in dit ‘huis van de gemeente’ weer getrouwd worden. Op vrijdagavond 1 juli kun je het vrijwel lege en nog niet ingerichte kasteel gratis bezoeken. En naar verwachting zal 17 december het gemeentemuseum er feestelijk haar deuren heropenen.
Om de asbest te verwijderen, moeten de bestaande vloeren van de eerste verdieping boven de gewelven worden geopend, zoals dit ook bij de zolder is gebeurd. De komende maanden laat B&W een plan van aanpak met kostenraming maken. Naar hun verwachting is het concept daarvan in het najaar gereed. Dan wordt er besloten of de leiding op korte termijn of op een later tijdstip gesaneerd wordt.

1 reactie:

Het blijft altijd de vraag of er asbest aanwezig is in oude gebouwen. Goed om te lezen dat er gewerkt wordt aan een plan voor het saneren. Veiligheid is het belangrijkste.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *