10reacties

Van den Waardenburg: Jeugdgemeenteraad

Tijdens de begrotingsbehandeling in november 2015 heeft D66 Helmond een motie ingediend om een jeugdgemeenteraad in de stellen. De jeugd heeft immers de toekomst. De gemeenteraad beslist ook jaarlijks over tal van onderwerpen die de jeugd op de een of andere manier raken. Het is dan ook belangrijk dat zij daarin een stem hebben. Onze fractie heeft daarom het college en de griffier verzocht om bij scholen te polsen of er animo bestaat voor een jeugdgemeenteraad. En dat blijkt het geval te zijn!

Vanaf volgend schooljaar gaat de gemeenteraad namelijk met 3 scholen in het voortgezet onderwijs (Jan van Brabant College, Dr.-Knippenbergcollege en Carolus Borromeus College) aan de slag met deze jeugdgemeenteraad. Het idee is dat scholieren zich in het kader van de Maatschappelijke Stage kunnen aanmelden voor deelname aan de jongerenfractie van de school. Deze jongerenfractie bestaat uit ongeveer 6 á 7 jongeren en wordt begeleid door één van de raadsleden of burgerleden. De bedoeling is dat de jongerenfracties een aantal keer bij elkaar komen in de raadszaal om onder voorzitterschap van een (ex)raadslid te debatteren/discussiëren/brainstormen, naar voorbeeld van een echte raadsvergadering. Ze worden daarbij in de voorbereidingen en tijdens de raadsbijeenkomst gecoacht door het raadslid/burgerlid.

Met deze actie proberen we jongeren een mooie maatschappelijke stage te bieden, maar ook om op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de politiek. Want de opkomst bij de verkiezingen moet omhoog, zeker ook onder jongeren. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek gingen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 bijna een derde van de jongeren niet naar de stembus.

Een veel gehoorde reactie van jongeren is dat zij niet weten waarop ze moeten stemmen en dat ze het gevoel hebben dat hun stem toch geen verschil maakt. Dat jongeren wel degelijk het verschil kunnen maken is te zien bij de Brexit. Uit peilingen bleek dat de meerderheid van de Britten onder de 50 jaar vóór de EU stemde. Onder jongeren tussen 18 en 24 jaar zou dat zelfs driekwart geweest zijn. Ook was de lage opkomst van de jongere stemmer cruciaal voor het verlies van Hillary Clinton. In Nederland mogen er nu 850.000 jongeren voor het eerst bij de Tweede Kamerverkiezingen stemmen. Dit staat gelijk aan ongeveer 13 zetels. Hieruit blijkt dat de jongeren een eigen stem hebben en wel degelijk een verschil kunnen maken.

Vanwege deze lage opkomst in Nederland hebben een week geleden enkele twitteraars een landelijk initiatief in het leven geroepen om jongeren naar de stembus te trekken (‘Beweging stembus 2017’). Dit initiatief wil onder meer met bussen langs scholen gaan om met begrijpelijke taal de scholieren de verschillen tussen de partijen uit te leggen. Ook zullen zij gebruik maken van sociale media. Dit initiatief ondersteunt D66 van harte.

D66 probeert ook in Helmond de kloof tussen onze inwoners en de politiek te verkleinen door ‘Raad in beeld’ in te voeren, de live stream verbinding waarmee je de gemeenteraad live kunt volgen, en het gebruik van sociale media. Nu proberen we ook de jongeren meer te betrekken bij de politiek door aan de slag te gaan met de jeugdgemeenteraad. Wij denken dat de koudwatervrees afneemt en het animo voor de politiek toeneemt als jongeren op een leuke manier kennismaken met de politiek via een maatschappelijke stage. Deze jongeren mogen op dat moment vanwege hun leeftijd nog niet stemmen, maar op latere leeftijd wel. Als zij nu al kennismaken met de politiek is de kans groter dat zij op latere leeftijd gaan stemmen en mogelijk zelfs actief deelnemen aan de politiek.

Alle jongeren die les krijgen op een van de drie deelnemende scholen roepen wij dan ook op om deel te nemen aan deze jeugdgemeenteraad. En uiteraard roept D66 via deze weblog ook graag iedereen op om tijdens de komende verkiezingen te gaan stemmen.

Gaby van den Waardenburg
Raadslid D66 Helmond

In de reacties hieronder staan updates van de weblog.