Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.797 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
114reacties


Meer duidelijkheid voor de burgers van Helmond
Op allerlei fora in en over Helmond is de laatste tijd het al of niet vestigen van een gamehal een heet, zeg maar heel erg heet, hangijzer. Wat opvalt is, dat, behalve de buitenkant van het gebouw, voor de burgers van Helmond totaal niet duidelijk is met wie de gemeente in zee gaat, wat hun financiële middelen zijn, en wat de geschiedenis van de bedrijven zijn waarmee gehandeld wordt.

Laten we eens beginnen met wat geschiedenis. Ik zal hier alleen de voor ons relevante zaken aangeven, maar mijn dossier is dikker, en zou nog dikker kunnen worden.
De gemeente doet zaken met het bedrijf Xpierence World B.V., gevestigd Heidelaan 5 te Eemnes. Deze B.V. is opgericht 09-02-2011, met als enig aandeelhouder Adventure World Holding B.V. Als bestuurders staan genoteerd Geul, Arno en Kwak, Pieter. Het eerste opvallende feit, deze directeuren zijn in functie getreden op 22-06-2012. Dus kort voor het tekenen van de voorovereenkomst inzake de aankoop grond op het Obragasterrein. Dit betekent dat deze B.V. 16 maanden een slapend bestaan heeft geleid. Over deze B.V. heb ik ook geen financiële cijfers gevonden, aangezien er nog niets bij de KvK gedeponeerd is. En dit kan ook nog niet.

Interessant is om te kijken naar Adventure World Holding B.V. Deze B.V. heeft dus de aandelen van Xpierence in handen, en levert ook de twee directeuren. Adventure is opgericht 19-06-2007. Zij heeft zich tot nu toe bezig gehouden met het oprichten van indoor attractieparken. Beter gezegd, in het trachten op te richten van deze parken. De eerste poging was in Almere. Deze is gestrand na jaren van touwtrekken tussen de gemeente Almere en Adventure World. Wat nu precies de precieze oorzaak is van het mislukken heb ik nog niet kunnen achterhalen. Ik schat zo in dat dit heeft geduurd van 2007 tot begin 2009.
Begin 2009 duikt de naam Adventure World op in de gemeente Zoetermeer. Ook hier wordt blijkbaar zeer voortvarend te werk gegaan, er ligt een intentieovereenkomst tussen de gemeente Zoetermeer en Adventure voor het oprichten en exploiteren van een indoor attractiepark. Ik heb hiervan ook wat in de plannen kunnen kijken, het moet een zeer futuristisch Adventure (vergeef me het Engels, klachten bij de heer Geul) park worden met in plaats van echte attracties allerlei video simulaties. En verder snap ik er niets van. Maar, er staat nog niets. Er blijken in Zoetermeer raadsfracties te zijn die telkens toch hun reserves hebben en houden. De negatieve houding neemt toe met het voortduren van de crisis.
Dit zal wel mede komen door een kritisch verhaal van de heer Assendelft, Attractieparkdeskundige (die hebben we dus ook), op de site van RTV West. Ik citeer een stukje :
“Ook merkt hij op dat bij Adventure World het verhaal ontbreekt. ‘Een goed attractiepark begint met het verhaal dat je aan de bezoekers wilt vertellen. Daarna komt het geld en dan pas de middelen om dat verhaal te vertellen. Een verhaal heeft Adventure World echter niet’ aldus Van Assendelft” Einde citaat. Hier kunnen de heren het mee doen. Ik wil het hoofdstuk geschiedenis hierbij afsluiten. Er is veel meer te vertellen, maar nogmaals wie weet later nog eens. Ik zou kunnen verwijzen naar de website www.adventureworld.nl maar deze site is sinds januari 2010 niet meer bijgewerkt. Toch slecht voor een super modern bedrijf.

Dan nog wat over het financiële reilen van Adventure World Holding B.V. Mijn eerste opmerking is al negatief. De jaarrekeningen zijn gedeponeerd tot en met 2009. 2010 had uiterlijk 1-2-2012 gedeponeerd moeten zijn. Dit is een echte wetsovertreding, waarvoor boetes gegeven kunnen worden. Onbegrijpelijk dat noch de wethouder, noch zijn ambtenaren hier niet ingegrepen hebben. Kort door de bocht gezegd, ze kunnen nu jaarrekeningen onder hun ogen gekregen hebben over 2010 en 2011 wat niet de echte jaarrekeningen zijn. Nogmaals, ik zeg niet dat het zo is, maar ons college laat haar burgers zo graag weten dat ze nergens verstand van hebben, dat ik dit hier met een gerust hart neerschrijf.

De jaarrekening 2009 heb ik wel in kunnen zien en uitgeprint. Twee belangrijke cijfers. Het eigen vermogen, zeg maar hoe rijk is de onderneming, is negatief 48.957. Onbegrijpelijk dat je met deze cijfers naar 2, intussen 3, gemeenten durft te gaan. Vraag 2, wie leent er geld aan zo’n B.V. Ik ga hier niet ergens op zinspelen, maar als u een hypotheek aanvraagt, en u deelt de bank mede dat u weliswaar geen huis hebt, dan kunt u zelf wel verzinnen dat u geen hypotheek krijgt.
Het tweede belangrijke cijfer, de liquiditeitspositie. Dit zijn de kortlopende vorderingen + kas- en bankmiddelen, minus de kortlopende schulden. Die is hier per 31-12-2009 negatief 113.900 euro. Dus als alle schuldeisers die meteen opeisbare vorderingen hebben op Adventure deze vorderingen opeisen, komt Adventure € 113.900 tekort. Gevolg, faillissement. Trek zelf maar uw conclusies.

Voor de goede orde. Alle gegevens die in deze notitie vermeld worden, zijn door mij op volledig legale manier verkregen, de meeste bij de Kamer van Koophandel. Dat mag iedere burger trouwens. Ik ga er verder van uit dat de heer Tielemans, het college van B&W en de ambtenaren bovenstaande gegevens kennen. Stel je voor dat het anders is. Wellicht krijg ik kritiek vanuit die hoek, daar kan ik mee leven, ik heb deze notitie niet voor hen geschreven, maar voor de Helmondse burgers, die nu over veel zaken niets (mogen?) weten.

Hans Gruijters

114 reacties:

Het is jammer dat we hier meteen een tegenstander zien van Xperience World. Ook al zijn alle gegevens op feiten gebasseerd, toch denk ik echt dat er animo kan zijn. Het is inderdaad allemaal wel een beetje vaag, maar ik denk dat dit ook te maken heeft met de toekomst. Er zijn 2 directeuren, die enkel een kleine rol spelen, maar een veel grotere rol zullen krijgen wanneer Xperience World is gevestigd. Ik ben wel erg benieuwd wanneer ze daar gaan beginnen want deze kale vlakte is ook geen bezoek waard.

Beantwoorden

Ik hoop dat dit nieuws ervoor zorgt dat er nog meer tegenstand komt, zowel bij de bevolking als bij de politieke partijen. Wie gaat er nu in zee met een bedrijf dat een negatief saldo heeft? Dat is vragen om problemen, hoewel er natuurlijk alles uit de kast gehaald zal worden om over te komen dat dit niet zo is. Xperience World was een slecht plan en dat blijft het ook.

Beantwoorden

Xperience World: gewoon een slecht plan, anders niks. Niet of nauwelijks over nagedacht. Die lege plek aan het kanaal moet zo snel mogelijk bebouwd worden met iets vaags, dat waarschijnlijk alleen maar verliezers gaat kennen.

Misschien héél kortstondig een “boost”, maar dan is het binnen een jaar of zo “over en uit”! Winst? In hun “valse” dromen!

Beantwoorden

Hans,

Het is een correct verhaal. Wel een beetje oud nieuws.

Beantwoorden

Dit verhaal heeft totaal geen enkele waarde. Los van het feit of eXperience World er nu wel of niet moet komen, hebben de feiten die naar boven worden gehaald geen enkele toegevoegde waarde aan deze discussie.

Een jaarrekening van 2009 naar boven halen en deze dan te gebruiken voor het jaar 2012, is niet juist.

Een negatief eigen vermogen is niet perse een slecht teken. Zeker als we nu al een paar jaar verder zijn.
Dat negatief eigen vermogen zal alleen meer worden, datzelfde geld voor hun liquiditeitspositie. Ze hebben voor hun plannen een financiering moeten nemen, met uiteraard de wetenschap deze terug te kunnen verdienen (lees inkomsten uit het nieuwe pretpark)

En een schuld hoeft niet direct opeisbaar te zijn. Mochten er contracten getekend zijn voor de looptijd van de financiering en bepaalde voorwaarden waardoor de schuldeiser zijn schuld niet mag opeisen, dan is er niet veel aan de hand.

Dus kom maar eens terug met een goed verhaal als je de gegevens hebt over de financiering van dit project.

Beantwoorden

Je maakt et iets te simpel Niels. Dat ik geen latere cijfers heb, ligt niet aan mij, maar aan Adventure World B.V., wat niet op tijd haar cijfers deponeert. Lees mijn bericht dus goed.
Verder zie je nergens een oordeel of veroordeling staan. Wat ik wil is dat de Helmondse burger wat meer weet dan nu, daat de gemeente absoluut niets prijs geeft.
De enige vraag die ik zelf stel is, wie wil aan de hand van deze cijfers geld lenen, en dan meer dan €10 miljoen. Uit eigen wetenschap weet ik dat dit geen bank of iets is (of zijn). Dus een investgeringsmaatschappij (en). Waarom gaan die een gamehal financieren met zoveel geld? Om er rijk van te worden? Of hebben ze iets anders op het oog (de grond in het centrum van een stad)? Bedenk dat het risico zo hoog is, dat je aan een rente moet denken van meer dan 10%.
Graag had ik meer geschreven, maar in lengte ben ik terecht gebonden aan de vraag van de webmaster. Stof heb ik nog voldoende liggen. Maar als volgende week alles goedgekeurd wordt is dit mosterd na de maaltijd.

Beantwoorden

De wijze waarop de financiering van het plan plaatsvindt is voor vrijwel niemand relevant. De gemeente Helmond verkoopt grond aan een stelletje avonturiers. Het lijkt ook op een schappelijke grondprijs in het centrum van Helmond.
De gemeente Helmond bedingt bij de avonturiers een termijn waarbinnen het project dient te worden gerealiseerd en voltooid.
Lukt dat niet, en de kans daarop bestaat, dan zal er een schadevergoeding dienen te worden betaald die mogelijk de aankoopprijs van de grond overtreft.
Kassa gemeente Helmond.

Beantwoorden

En Tejo, van wie is dan de grond???

Beantwoorden

@Hans Gruijters op zondag 19 augustus 2012 om 01:07:

Gemeente Helmond. Zouden de juristen en juridisch adviseurs van de gemeente zo op hun achterhoofd zijn gevallen. Je laat je toch niet foppen door een paar charlatans?

Beantwoorden

Charlatans, dat is het waarop het lijkt!

Beantwoorden

Niets. Doe niets. De vlakte mag best een tijdje vlak blijven. Beetje netjes. Er moet niets. Doe eerst Suijtkade. – Andere burgemeester. – Andere bestuurders. Dit geeft fris inzicht. In 2015 verder praten. Gr. Jan

Beantwoorden

Je kunt je nog geen zorgen maken over deze transactie. Je kan allerlei contracten verzinnen om te laten lijken dat er vorderingen zijn omtrent xperience-world, echter de deal gaat pas door wanner de financiering rond is, het is hetzelfde als bij aankoop van een huis wanneer de hypotheek accoord is, is de verkoop definitief.
Ook ik heb bij deze ” deal ” mijn vraagtekens.

Een trekker voor Helmond was de Primark, wat ik ruim een half jaar geleden bij de gemeente geopperd heb, maar dat paste niet in het beeld wat de stad voor ogen had. Nu komt Primark in Eindhoven.

PS. laat ze maar snel een theater bouwen op deze plek.

Groetjes Willy

Beantwoorden

@Willy op vrijdag 24 augustus 2012 om 15:49:

De gemeente Helmond is geen ‘gewone’ partij. Die verkopen zonder hypothecaire zekerheid. Ze moeten gewoon het doopsel lichten van hun contractanten.
Dat volstaat.

Beantwoorden

@Tejo op vrijdag 24 augustus 2012 om 16:27:

Doopsel is natuurlijk doopceel.

Beantwoorden

Beste Hans, de feiten kloppen, maar je conclusies zijn verre van juist. Natuurlijk wordt een b.v. met weinig of zelfs een negatief vermogen niet gefinancierd. In alle gevallen zullen de aandeelhouders en/of investeerders geld in de b.v. storten. Pas als die intentie er is, zullen andere financiers (zoals een bank) een oordeel vormen over de financieringsaanvraag. Het geld wordt pas gestort bij het aangaan van de investering (als alles rond is). Het is logisch dat dit niet zichbaar is bij de KvK. Hetzelfde geldt voor Adventure World.

Ook je opmerking over een faillissement ligt een stuk genuanceerder. In deze fase zijn de schuldeisers van de b.v. doorgaans gelijk aan de aandeelhouders. Zij hebben geld gestort om bijv. voorbereidingskosten te kunnen betalen.Mochten ze zelf al faillissement aanvragen, dan raakt dat niemand. Ik neem aan dat je geen ervaring hebt met financieringsaanvragen. Mocht je meer willen weten, benader me gerust.

Beantwoorden

@wim, een advies, kwalificeer of diskwalificeer nooit iemand die je niet kent.

Beantwoorden

@Hans, dit is een flauwe reactie. Volgens mij diskwalificeer ik niemand. Als je doelt op “ik neem aan dat je geen ervaring hebt met financieringsaanvragen”: er staat niet voor niks “ik neem aan” voor en ik hoef iemand niet te kennen om die aanname te doen.

By the way, volgens mij doe je zelf krasse uitspraken over de initiatiefnemers van Xperience World zonder de heren te kennen. Ik heb daar geen moeite mee, maar ik heb wel moeite met het gemak waarmee je weinigzeggende gegevens gebruikt om je punt te maken. Het was mijn bedoeling om inhoudelijk te reageren en ik had eerder een eveneens inhoudelijke reactie verwacht dan een discussietruc.

Beantwoorden

@Wim op zaterdag 25 augustus 2012 om 09:02:

Ben jij een loopjongen?

Beantwoorden

Bestte Wim, ik had vooral moeite met je laatste zin, mocht je meer willen weten, benader me gerust. Wie is Wim, waar haalt hij die arrogantie vandaan. Denk je meer te weten dan iemand met een levenslange ervaring. Dat mag, maar schrijf dan ook een inhoudelijk stuk. als je denkt dat een bank hier geld insteekt, in 2012, dan moet je nog erg veel leren.
Reageer eens inhoudelijk, b.v. op de gevaren als die grond in handen komt van de financiers. Is het echt denkbaar dat verstandige mensen hier tientallen miljoenen steken in een dure gamehal in Helmond (80.000 inwoners). Moeten die honderdduizenden uit het hele land naar een Helmondse gamehal komen? Waarom? Is er een bedrijfsplan? Of zijn financiers inderdaad uit op het verkrijgen van de grond. Vandaag de berichten gelezen hoe Amsterdam zijn centrumplannen weer niet uit kan voeren, omdat de grond in handen is van mensen die totaal andere plannen hebben. Ik heb geleerd wat meer nodig te hebben dan de blauwe ogen van een bestuurder.

Beantwoorden

@Hans Gruijters op zaterdag 25 augustus 2012 om 12:49:

Hans. Ga niet in op het verhaal van een aanhanger van Geul’s Toverballentent.
In Helmond hebben ze in de vorm van Tielemans al voldoende.

Beantwoorden

Kan onze wethouder wel zeggen dat het niet door mag gaan? Of krijgt hij dan een claim van Eperience world aan de broek. Het lijkt erop dat die truc al eens eerder is uitgehaald. Zou het niet zo zijn dat dhr. Tielemans elke dag een kaarsje opsteekt en bidt dat Experience world de financiering niet rond krijgt.Ik denk dat iedereen er van overtuigd is dat dit dé plek voor een theater / hotel / platte zaal is. Maar toen de contracten aangegaan zijn stond het Speelhuis er nog. Laten we allemaal een kaars opsteken en hopen dat de banken een bad Experience willen voorkomen!

Beantwoorden

.
Het lijkt of er progressie geboekt is, maar zolang de financiering niet rond is gaat de transactie gewoon niet door, het is net als een huis kopen.
Dat de heer Tielemans met deze partij zolang in zee gaat is voor mij ook een
raadsel.

Ook ruim een half jaar aan de gemeente doorgegeven (Roland van de Berg) dat Primark een geweldige trekker kan zijn voor Helmond, maar dat werd snel afgewimpeld omdat dat niet paste in de visie van Helmond.
Nu gaat Primark in Eindhoven een gigantische winkel openen.

Groetjes Willy

Beantwoorden

@Willy op zaterdag 25 augustus 2012 om 18:09:

Je staat inmiddels met beide benen op de grond?

Beantwoorden

Sorry Willy. Ik verwarde je met hardleerse Wim.

Beantwoorden

@Hans, waarom reageer je zo raar? Volgens mij ben jij begonnen met “diskwalificeer nooit iemand die je niet kent”. Ahum.

Ik ben niet betrokken bij het project, niet voor Xperience World en niet voor de gemeente. Ik werk 24 jaar met bedrijfsfinancieringen, zowel bij banken als bij een investeringsmaatschappij. Dag in, dag uit. Daarom weet ik ook dat er nog wel degelijk dergelijke plannen worden gefinancierd. De rol van de bank is steeds minder geworden, maar er zijn altijd nog andere financiers en investeerders. En bij een groot project kun je er gerust van uitgaan dat er een businessplan is gemaakt. Als je verder kijkt bij de KvK, dan zie je dat er een aandeelhouder is die een paar miljoen vermogen heeft. Dat zegt niet alles, maar wel iets.

De grond zal pas worden gekocht als de financiering rond is. Men is dan ook verplicht het plan uit te voeren zoals dat met de gemeente besproken is. De bestemming zal waarschijnlijk beperkt blijven tot recreatie o.i.d. Mocht Xperience World het niet redden, dan kunnen de financiers er alleen iets recreatiefs meedoen. Voor elk ander plan is de medewerking van de gemeente nodig. Zie je dat als gevaar?

Of er inderdaad 100.000-en bezoekers komen, kan ik niet beoordelen. Daar zijn onderzoeksbureaus voor. Het geld moet overigens verdiend worden door simulatie-apparaten. Ik kan me best voorstellen dat er dan herhalingsbezoekers komen.

Beantwoorden

Wim, echt,maar met alle respect, hoe weet jij dat er een aandeelhouder is die een paar miljoen vermogen heeft. Heb jij inzage gehad in zijn vermogensbestanddelen, ik niet. En terecht. Gegevens over particuliere personen zijn niet in te zien, of je moet een functie in zijn nabijheid hebben. We worden het niet eens, jammer, maar ik hoop dat mijn oordeel over 2 jaar niet werkelijkheid wordt. Want dan heeft Helmond een echt probleem.

Beantwoorden

Hans, heel simpel hoor. Als je in het handelsregister op concernrelaties klikt, dan zie je de aandeelhouders. Vervolgens kun je de jaarrekeningen bekijken. Gewoon openbaar, niks mis mee.

We hoeven het ook niet eens te zijn, maar ik denk dat je nu ook wel doorhebt dat je conclusies in je ingezonden bericht kort door de bocht zijn.

Beantwoorden

@wim op zondag 26 augustus 2012 om 10:25:

Hans zou respect moeten hebben. Met zoveel kennis in huis als jij hebt past hem nederigheid.

Beantwoorden

@Wim
Trek je niet te veel aan van die Tejo. Een rare snoeshaan waarvan bijna niemand zich hier op het forum nog iets van aantrekt.
Vind de reacties tussen jou en Hans juist erg interessant omdat ik een leek ben en er dus niet zo veel vanaf weet als deskundigen. Dit onderwerp is er belangrijk genoeg voor, de halve stad heeft het erover.

Beantwoorden

Onzin Tejo, als je ergens kennis van hebt, moet je dan je mond houden? Hans maakt er een strijd van. Dat is helemaal niet nodig.

Maar Tejo, jouw opmerkingen gaan inmiddels niet meer over de inhoud (hardleerse Wim, aanhanger van Geul, loopjongen). Dat moet je zelf weten. Ze worden vaak gebruikt als iemand het in een discussie niet kan bijbenen. Of dat ook in jouw geval ook zo is, weet je zelf het best.

Beantwoorden

@Ronald op zondag 26 augustus 2012 om 12:23:

Bedankt voor je belangstelling.

Beantwoorden

@wim op zondag 26 augustus 2012 om 12:28:

Je slaat de spijker op zijn kop.

Eigen roem Wim…..

Beantwoorden

Beste @wim, ik maak er geen strijd van, dat doe je zelf met opmerkingen over (vermeende?) kennis. Het volgende meen ik echt. Ik heb nog nooit, ik herhaal nog nooit, enig financieel gegeven van een aandeelhouder, of welk natuurlijk persoon dan ook, op het KvK kunnen vinden, en niemand in Nederland. Behalve dan zijn naam en adres en geboortedatum. Dus probeer me nu niet af te troeven met die onzin. Jij mag het fijn vinden dat er een gamehal komt, en je mag het schrijven. Van de jaarrekeningen die je bedoelt, kun je van een kleine onderneming een summier uittreksel vinden, zoals ik in mijn stuk omschreven heb. Niet meer. Bij middelgrote en groter ondernemingen moeten meer gegevens gedeponeerd worden, maar nooit financiële gegevens van aandeelhouders. En ja, ik kan dat weten, ik heb altijd in de financiële wereld gewerkt. en ik heb het lef om onder mijn stuk mijn naam te schrijven, en zodra jij dat ook durft zul je weer in mijn achting stijgen. Ik ga verder niet meer reageren op je reacties. Ik heb op dit moment veel belangrijkere zaken aan mijn hoofd. Een goede discussie ga ik nooit uit de weg, maar om iedere keer te moeten schrijven, beste wim, dit klopt niet is geen discussie maar een gratis les. Misschien wel iets om eens op de weblog te plaatsen, kunnen anderen daar nog iets van opsteken. Denk over mijn stuk wat je wilt, dat is je goed recht, ik kan je zeggen dat ik buiten het log om van mensen, en niet de eerste de besten, positieve reacties ontvangen heb .Wil je een discussie over de gamehal, prima, maar daar heb je het zelf ook al lang niet meer over.

Beantwoorden

@Hans Gruijters op zondag 26 augustus 2012 om 19:43:

Voel jij je nog wel lekker Hans? Ronald gaat als een professor-weet-niets uit zijn dak. En jij reageert op de almachtige Wim.

Beantwoorden

Sorry Hans, ik praat geen onzin. Als je nou eens de moeite neemt om nog eens in het handelsregister te kijken (je weblog is daar immers op gebaseerd), dan hoef je alleen maar te klikken op concernrelaties. Dat zie je dat de holding van Xperience World (minimaal) 2 aandeelhouders heeft. Dat zijn geen privepersonen, maar b.v.’s! En die hebben hun cijfers gedeponeerd.
Ook al moeten zij minimaal publiceren, dan is nog altijd het eigen vermogen zichtbaar.

Blijkbaar weet je niet dat een aandeelhouder ook een b.v. kan zijn. Ik geloof graag dat je in de financiele wereld hebt gewerkt, maar ik kan me niet voorstellen dat je ervaring met bedrijfsfinancieringen hebt. Dat geeft niks natuurlijk, maar het is wel flauw om steeds te zeggen dat ik gratis les geef. Dat zie ik als een discussietruc als iemand geen gelijk heeft.

Hetzelfde geldt voor je opmerking dat je positieve reacties hebt gekregen. Ook al zijn die niet van de eerste de besten, je hebt er niks aan. Ze zullen onvoldoende ingevoerd zijn in het huidige financieringsland. De inhoud van je weblog is echt -aantoonbaar- veel te mager om van die grote woorden te gebruiken.

Je weblog gaat niet echt over de gamehal zelf, vandaar dat ik er ook niet over begonnen ben. Maar de discussie durf ik wel aan hoor.

Beantwoorden

@wim op zondag 26 augustus 2012 om 20:40:

Wim,

Je houdt een technisch verhaal wat kloppend is.

Zo zit de gedachte van de gewone lezer niet in elkaar.

Jij gaat als adviseur van jouw bank of investeerder van een andere belleger/investeerder niet in zee met Geul.

Beantwoorden

Tejo, de gemiddelde lezer reageert inderdaad impulsief en gaat zeker niks uitzoeken. Daarnaast zijn bij nieuwe bouwplannen de meeste reageerders negatief. Dat is niet alleen in Helmond. Ik heb wat moeite met dat gemopper.

Ik weet echt niet of ik met Geul in zee zou gaan. Ik ken hem niet en ik ken ook het businessplan en de financiele onderbouwing niet. Het verhaal dat Adventure Wold er nog niet is, zegt me niks. Procedures duren nu eenmaal jaren.

Ik denk dat de beeldvorming rondom Xperience World ongelukkig is. Het ED is hiermee begonnen door het een gamehal te noemen. Er zijn zelfs mensen die het een gokhal noemen. Volgens mij moet het publiek getrokken worden door de simulatie-apparaten. Ik heb dat in het buitenland gezien en dat kan best wel spectaculair zijn.

Beantwoorden

@wim op zondag 26 augustus 2012 om 22:28:

Geul cs. hebben hun imago niet mee. Hun plannen zijn tot dusver nergens concreet tot uiting gekomen.

Veel plannen en geen enkel resultaat. In Helmond krijgt het ondernemersgezelschap uitsluitend de handen op elkaar door Tielemans.

Volgens mij moet je teruhoudend zijn. Geloof jij in een doorlopende kermis?
En wat is marktonderzoek?

Kinderen geloven in een doorlopend feest.

Beantwoorden

@Tejo, als je er een doorlopend feest van maakt, dan zou het alleen in een grote stad thuishoren. Het is natuurlijk wel iets meer dan dat. Er komt een groot themarestaurant in en ik denk dat de simulatoren het kermisniveau ontstijgen. Van gaming weet ik te weinig, maar ze zullen zich toch wel laten adviseren neem ik aan?

De plannen zullen tot uiting komen als het plan helemaal definitief is. Het duurt dan nog een jaar voordat het gebouw er staat, dus heeft het weinig zin om nu al kabaal te maken.

De beschikbare informatie over het project vind ik nog te beperkt om er echt iets serieus over te kunnen zeggen.

Beantwoorden

@wim op maandag 27 augustus 2012 om 08:@wim op maandag 27 augustus 2012 om 08:53:

365 dagen per jaar feestvieren kan in geen enkele stad. In een schrikkeljaar komt daar zelfs nog 1 dag bij. Arno Geul komt in geen enkele stad met zijn fantasie aan de bak. Vreemd dat een wethouder in Helmond het voor hem opneemt.

Als hij een financieringsplan bij jou inlevert lach je hem uit.

Beantwoorden

@Tejo, je maakt het te simpel. Het wordt geen ApresSki Hut.

Ik kan me zo voorstellen dat Tielemans wel over alle informatie beschikt. Op basis van halve informatie (en eigenlijk is het nog minder) lach ik niemand uit.

Waarom speel je het overigens zo op Arno Geul? heb ik ergens iets gemist?

Beantwoorden

@wim op maandag 27 augustus 2012 om 19:48:

Arno Geul is de initiatiefnemer. Lees nog eens het hoofdartikel van Hans. Geul is toch overal afgeserveerd. Wat heeft hij tot dusverre van zijn kermisideeen van de grond getild?

Geul valt op door een lege portemonnaie. Peter Tielemans gaat ongecontroleerd in zee met Geul.

Als Tielemans zichzelf hoofdelijk aansprakelijk zou stellen voor de risico’s die de gemeente Helmond aangaat was het sprookje meteen uit.

Beantwoorden

Tejo, ik weet ook wel dat hij de initiatiefnemeri is. Het verhaal van hans is echt veel te mager om daar conclusies aan te verbinden. Binnen een paar minuten heb je veel meer info dan Hans noemt.

Dergelijke processen duren nu eenmaal lang en een gemeente kan altijd afhaken. Een dan moet je weer opnieuw starten. Ik heb wel gelezen dat de gemeente Zoetermeer zelf Geul c.s. heeft benaderd.

Maar goed, je kunt alles negatief uitleggen en belachelijk maken. Welk risico gaat de gemeente Helmond aan? Ze staan niet garant, ze krijgen een coomerciele grondprijs en er gebeurt eindelijk wat in die hoek.

Beantwoorden

@wim op maandag 27 augustus 2012 om 21:23:

De gemeente Helmond persisteert in een aanpak die door Tielemans in aangereikt. Het is geen realisme. Jij noemt het belachelijk maken.
Ben jij econoom?

Beantwoorden

Toch even een reactie want het gedonder over mijn artikel wordt ik strontbeu. Punt 1, ik heb hier veel tijd in gestoken, en mijn kennis gebruikt. Wat een reageerder doet is het allemaal simpel afserveren zonder dat hij ook maar een enkel gegeven aanbrengt. Het is allemaal van ik neem aan. Ik betwijfel of hij uberhaupt mijn artikel gelezen heeft. Dan zouden vele reacties er niet zijn geweest. Ik citeer enkele zinnen uit mijn artikeol. “Ik zal hier alleen de voor ons relevante zaken aangeven, maar mijn dossier is dikker, en zou nog dikker kunnen worden.”
“Er is veel meer te vertellen, maar nogmaals wie weet later nog eens. Ik zou kunnen verwijzen naar de website http://www.adventureworld.nl maar deze site is sinds januari 2010 niet meer bijgewerkt. Toch slecht voor een super modern bedrijf.”
“De jaarrekeningen zijn gedeponeerd tot en met 2009. 2010 had uiterlijk 1-2-2012 gedeponeerd moeten zijn. Dit is een echte wetsovertreding, waarvoor boetes gegeven kunnen worden.”
“Wellicht krijg ik kritiek vanuit die hoek, daar kan ik mee leven, ik heb deze notitie niet voor hen geschreven, maar voor de Helmondse burgers, die nu over veel zaken niets (mogen?) weten.”
Misschien wordt het nu duidelijk beste Wim, dat dit allemaal zeer zorgvuldig uitgezocht en nageplozen is. Dat een hoop informatie niet beschikbaar is ligt duidelijk aan Adventure World. als u meer informatie hebt, waarom lees ik die niet hier? Nee, u vindt het leuker om iemands werk af te kraken. Ik stel het al helemaal niet op prijs dat dit gebeurt in een reactie op een ander. Het is goedkoop lopen op andermans schoenen.

Beantwoorden

Hans, ik heb je artikel heel goed gelezen. Ik geeft toe dat mijn laatste opmerkingen wat uitdagend bedoeld waren. Ik vind dat je krampachtig wil vasthouden aan je conclusies. Ik ben al gauw arrogant en ik wil alleen maar iemand te kakken zetten. Je accepteert niet dat er financiele informatie over de aandeelhouders op het web te vinden is. Nu zeg je weer dat ik geen nieuwe gegevens aanbreng. Lees de posts nog maar eens door.

Je gebruikt een weblog om een plan van ondernemers (niet eens van de gemeente) onderuit te halen en daar moet iedereen het mee eens zijn (“jij hebt geen kritiek, jij geeft les”). Nogmaals, je onderbouwing is te mager en je gaat te kort door de bocht.

Je komt met een wetsovertreding aanzetten. Het te laat indienen van cijfers is niet bijzonder. Dat komt heel vaak voor en niemand kraait ernaar; boetes worden zelden uitgedeeld. Kortom, het wordt gedoogd. In ondernemersland maak je geen indruk met dit argument.

Je haalt Adventure World erbij om Geul te diskwalificeren. In Almere had hij te maken met een onwillige wethouder. Kijk bijv. eens op http://archief.almere66.net/artikel.php?art=468. Je gaat er aan voorbij dat procedures heel lang kunnen duren, een jaar is niks. Vervolgens zeg je dat de website van Adventure World niet geactualiseerd wordt. Vind je dat werkelijk gek? Dat zullen ze pas doen als het zeker is dat de plannen doorgaan.

Je doet overkomen alsof Xperience World zich publiekelijk moet verantwoorden voor hun investering. Het is geen publieke aangelegenheid. De investeerders hebben echt geen goedkeuring van jou nodig. Ik sluit me aan bij mening van Van de Brug.

Beantwoorden

Men vergeet dat voor het ontstaan van deze discussie de rol van de wethouder de oorzaak is. Een bestuurder die voor zijn besluiten geen draagvlak weet te krijgen bij de burgers en alleen gedreven is door de arrogantie van de macht is in mijn ogen een incompetente bestuurder. Een wethouder met meer bestuurlijke kwaliteiten had zelfs dit onzalig plan netjes door de raad gekregen.
Ik ben het eens met de hierboven gemaakte opmerking dat bestuurders die zo met gemeenschapsgeld omgaan hoofdelijk aansprakelijk gesteld moeten worden zonder dat ze afgedekt worden door een dure risico verzekering die dan ook weer met geld van de burgers betaald moet worden.
Ik wens de raad voor dinsdag veel verantwoordelijkheid en verbaas me over het standpunt van de PvdA die toch heel andere prioriteiten zou moeten hebben gelet op de burgers die zorgen dat zij mee kunnen doen, of speelt hierbij ook al eigen belang? Ik hoop van niet, Neem een voorbeeld aan Samsom, dan krijg je mijn stem.
Leny van Muijen

Beantwoorden

Lijkt mij wel een mooie kans om de Helmondse techniek en Food ambities op de (internationale) kaart te zetten. Ik zie hier zelfs de nodige stageplaatsen en werkgelegenheid voor de studenten van de Campus en ROC ontstaan. Ben er wel blij mee, want nu hebben ze niets bijzonders te doen hier. Ben het wel eens dat het misschien te mooi is om een centrum voor een unieke belevenis in de stad te hebben? Alles wat nieuw is, is namelijk best eng.

Beantwoorden

Leuke reacties allemaal! Als ik zeg dat ‘t Speelhuis nu juist op dat terreintje komt, wat dan? is toch ideaal. Dan hebben we eens een echt Speelhuis (hi, hi), alleen zijn wij dan zelf de theatermakers. Wat een belevenis! Kan ik naast de weekmarkt ook nog op een ander manier van ‘t “doe maar gewoon” Helmondse leven genieten.
Groetjes, Smoon

Beantwoorden

Jammer, bij het ED zijn ze gestopt met hun poll over de gokhal. Ik had al bijna honderd keer tegen Xperience World gestemd en dacht er vanmiddag eens goed voor te gaan zitten om er nog honderd stemmen bij te doen.
Jammer dat ze mijn reacties daar niet willen plaatsen over die poll, want dan hadden ze het al meteen op de tweede dag geweten. Zie trouwens nergens iets staan over dat die poll gestopt is, of kijk ik er overheen?

Beantwoorden

Inderdaad Ronald, die poll slaat helemaal nergens op. Ik ben benieuwd wat er overblijft als ze zouden kijken naar het aantal unieke stemmers. Maar het ED trekt blijkbaar graag een grote broek aan.

Beantwoorden

Ronald en Wim zijn Spelletjes ziek.

Beantwoorden

@Ronald op zondag 2 september 2012 om 14:33:

Ik kon elke dag één keer stemmen. 🙂

Beantwoorden

@ Ronald, Wim, de poll van het ED is zo lek als een mandje, daarom kon je er zo vaak stemmen als je zou willen.
Heb je verschillende browsers op je pc staan dan zijn dat alweer extra stemmen, je kunt je cookies steeds weggooien en dan kun je ook steeds weer opnieuw stemmen.
Ik had het gepost bij het ED, dat de poll onbetrouwbaar was, die reactie werd natuurlijk niet geplaatst.

Als er kritiek is naar het ED toe dan mag dat niet (censuur) en de poll is verdwenen omdat diverse mensen door hadden dat ze zo vaak konden stemmen als ze wilden.

Onbegrijpelijk dat een zoveel gelezen site niet met beter materiaal werkt op de site, zoiets is toch niet representatief?

Gewoon negeren…………………, dat vergeet men het wel weer, denken ze.

Beantwoorden

@Ronald en Wim, de poll van het ED is onbetrouwbaar, altijd al geweest, je kon er net zo vaak stemmen als je wilt, gewoon door de cookies te verwijderen en/of met verschillen de browsers werken.

Bij de reactie had ik daar ook een opmerking over geplaatst, maar die werk natuurlijk niet geplaatst. Kritiek, daar kunnen ze niet tegen.

Slechte zaak voor een site zoals het ED, dat ze aan “censuur” doen en materiaal op hun site gebruiken dat niet representatief is en de geloofwaardigheid van de site ondermijnt.

Beantwoorden

Amusant is het om te lezen hoe het standpunt van Hans Gruijters uitmond in een discussie tussen Hans Gruijters en Wim over wie de meeste financieringskennis behelst, waarna vervolgens de poll van het ED bediscussieerd wordt.

Om hopelijk weer on-topic te komen, mijn reactie.

Ik ben voor de ontwikkelingen van gedurfde initiatieven zoals Xperience World. Echter omtrent de continuïteit van dit initiatief heb ik zo mijn bedenkingen. Daardoor zit ik zelf voor de realisatie van de plannen te denken aan een aanpassing in de bebouwing.

Nader toegelicht en aangaande op de foto’s/schets die gepubliceerd zijn komt Xperience World op mij over als een ijzeren hal waarvoor mijn inziens bij een eventuele discontinuïteit lastig een nieuwe exploitant van de ruimte voor gevonden zal kunnen worden. Hierdoor lijkt het mij wenselijker om de ijzeren hal te vervangen door een multifunctioneel gebouw. Het multifunctionele gebouw zou naar mijn idee het beste in een drietal focusgebieden opgedeeld dienen te worden, te weten:
1) Parkeergarage
2) Xperience World
3) Woonunits in de vorm van appartement.

Door aanpassing van het gebouw verwacht ik dat de realisatie van de voorgenomen plannen op minder weerstand zal stuiten, dan wel aantrekkelijker worden om te realiseren.

Tot slot ben ik benieuwd of dat de wijzing van de plannen in de door mij hierboven beschreven casus, de mening omtrent de realisatie van Hans Gruijters en Wim doet veranderen, aangezien ik de reactie van Hans Gruijters heb geïnterpreteerd als tegenstander van Xperience World en Wim als voorstander (corrigeer mij gaarne indien ik dit foutief heb geïnterpreteerd).

Martijn S.

Beantwoorden

Ja, het ED zit er een beetje raar in. Je mag natuurlijk altijd kritisch zijn, maar men zit zich regelmatig tegen stemmingmakerij aan.

Beantwoorden

@wim op maandag 3 september 2012 om 15:05:

Maar toch vind ik censuur op deze manier verkeerd, mijn mening!

Beantwoorden

Wim was ooit dienstplichtige. Bij het marcheren liep niet Wim uit de maat maar alle anderen.

Beantwoorden

@Martijn S. Een kleine correctie mijnerzijds. Al moet ik vooraf toegeven dat ik hier en daar me heb laten kennen als fervent tegenstander. Mijn uitgangspunt is en was dat dit plan in de huidige voorstelling van zaken financieel niet haalbaar is. Wellicht niet om een financiering te krijgen, maar zeker niet om zo’n grote hal met alleen wat speelinstallaties (games mag ik niet meer schrijven blijkbaar) winstgevend te maken.. En dat denk ik nog steeds. Ik had daarover met de gegevens ie ik nog heb graag een aanvulling op gegeven. Persoonlijke omstandigheden, en de manier van benadering in reakties hebben mij doen besluiten mijn wijsheid onder de pet te houden. Geen 2e discussie gelijk de 1e, waar ik net zo schuldig aan ben dan wie dan ook.
Om nog duidelijker te zijn, niet de gamehal op zich is voor mij een punt, maar de financiering en uitbating. Terwijl ik de plek liever bestemd zag voor ons nieuwe theater, waarvan de realisatie geen grote haast heeft voor ons gemeentebestuur. Ik verwijs naar de antwoorden op de vragen van de PVDA, waarin het theater weer naar achteren geschoven is. En de lieve PVDA slikt dat blijkbaar.

Beantwoorden

@Hans Gruijters op maandag 3 september 2012 om 15:30:

Dank voor de respons, welke voor mij helder is.

Omtrent de financiele haalbaarheid dan wel uitbating van Xperience World op zichzelf heb ik (zoals ik reeds in mijn reactie schreef) ook mijn bedenkingen, vandaar mijn suggestie voor een oplossing in meer multifunctionele zin.

In mijn reactie heb ik eerlijk gezegd niet stilgestaan bij het theater, maar wellicht dat het theather als vierde focus punt opgenomen kan worden in de (her)ontwikkeling van het voormalige Obragas terrein.

Synergie van Xperience World en het nieuwe Speelhuis ten gunste van de exploitatie van beide.

Wellicht kan de continuïteit uiteindelijk toch nog gerealiseerd worden, nu nog de uitwerking en financiering..

Beantwoorden

Ik heb de indruk dat Tejo een heel dik boek met wijze uitspraken heeft. Maar ga er vooral mee door, het is wel amusant.

@Martijn S. Ik ben in principe een voorstander, al staat of valt alles met de attractiewaarde van de simulatoren. Ik ga er niet vanuit dat dit de simpele dingen zijn die ook in eenvoudige speelhal staan. Als het competitie-element gaat werken, dan zijn er ook terugkerende bezoekers.

Bij een dergelijk gebouw zal rekening worden gehouden met multifunctionaliteit. Dat kan niet anders. Het wordt zeker 9 tot 10 meter hoog, genoeg bijv. voor een Mediamarkt van 2 x 3.000 m2 mocht Xperience World niet slagen.

Het gebouw heeft straks een loze ruimte van zo’n 10.000 m3, maar dat is de keuze van degene die betaalt. V.w.b. woningbouw is er momenteel alleen markt voor de goedkope huurwoningen en dat gaat ten koste van de uitvoering. Een combinatie met een theater of een Mediamarkt vind ik logischer.

De grond voor de parkeergarage zat niet in de koop van de grond (erfpacht beter gezegd). Het kan haast niet anders dan dat de gemeente zelf de garage gaat exploiteren of dat men deze verkoopt aan een grote jongen (dit levert de gemeente vele miljoenen op).

Los hiervan vind ik het belangrijk dat de ondernemer wordt gerespecteerd. Hij is bereid om in Helmond te investeren. Weliswaar op een mooi punt, maar voorlopig moet hij het wel doen zonder buren. Er wordt met de gemeente een samenwerkingsovereenkomst getekend en de ondernemer gaat kosten maken (mischien wel een tonnen). Vervolgens brandt het theater af en het nieuwe theater moet dan gelijk maar op de plaats van Xperience World. Dat werkt toch niet zo.

Beantwoorden

Om de haalbaarheid van een initiatief als Xperienceworld te toetsen moet ook gekeken worden naar eventuele perspectieven voor de toekomst. De nederlandse game industrie is met bijvoorbeeld een titel als Killzone internationaal redelijk sterk vertegenwoordigd. Het is dus zeer goed mogelijk dat Xperienceworld een plek gaat zijn om grootschalige premieres van games te houden die hun intrede doen op de nederlandse markt. De ligging aan het havenplein maakt dit nog waarschijnlijker.

Een tweede ontwikkeling die in het voordeel van Xperienceworld werkt is de focus op drones die bij de krijgsmacht de overhand zal krijgen. Drones zijn relatief goedkoop en wendbaarder dan conventionele vliegtuigen. Een hal vol simulatieapparatuur kan dan van grote waarde zijn bij het werven van talent. De kans is dan ook aanwezig dat de krijgsmacht intiatieven zoals Xperienceworld gaat sponsoren en er reclame gaat maken.

Een derde optie is het toevoegen van 3D helmen voor “immersive gaming”, waarbij het lijkt alsof je zelf in het spel zit. De techniek hiervoor wordt o.a. op de TU/e ontwikkeld en die zijn er vast niet rouwig om als zij een commerciele partner hebben om die apparatuur in de praktijk te testen.

Nog meer opties nodig? Wat dacht U van de automotive campus, die de race-simulatoren als visitekaartje kan gebruiken naar de buitenwereld en er eventueel virtuele testen kan houden om bijvoorbeeld de reacties van deelnemers op onverwachte gebeurtenissen te meten. Dat helpt dan weer om het gedrag van mensen te voorspellen in het “slimmer rijden” concept.

Ondernemen gaat om meer dan de kale cijfers, het gaat om het zien van kansen en verbanden. In dat licht bezien is Xperience world een prima intiatief volgens mij. En als het niets wordt, dan Is die hal nog prima om te bouwen, daar hoeven we echt niet zo bang voor te zijn. Desnoods nemen we een clausule op dat bij leegstand de ruimte ter beschikking gesteld moet worden aan de gemeenschap tot er een koper gevonden is. Dat kun je namelijk gewoon doen als gemeente, voorwaarden stellen tijdens de verkoop.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op maandag 3 september 2012 om 19:35:

Met dit ongelofelijke droomscenario heeft zelfs Wim en mogelijk ook Peter Tielemans geen rekening gehouden.

Zou de financiele polsstok van Arno Geul voldoende lengte hebben of schiet Wim tussentijds te hulp?

Beantwoorden

@tejo, je maakt graag karikaturen. Het leven wordt niet minder als je een keer in kansen probeert te denken in plaats van ye blijven zeuren over bedreigingen.

Het verhaal van Michiel bevat voor mij ook vooral nieuwe dingen. Wat ik wel wist, is dat simulatietechnieken steeds meer mogelijkheden biedt. Af en toe lees en zie ik wel eens wat.

Beantwoorden

@wim op maandag 3 september 2012 om 23:28:

Wim,

Arno Geul is een fantast. Zijn ondernemersplan is erg eenzijdig. Lol maken met een ‘stilstaand ding’.

Bestemd voor een kleine doelgroep. Qua leeftijd.

Ca. 50% van zijn doelgroep valt af. Dat zijn overwegend meiden.

Die zien hun vriend uit het ‘stilstaand ding’ stappen met rode konen en die leren die mannen terstond iets anders.

Dan is Arno’s draaimolen meteen voorbij.

Peter Tielemans valt op mannen. Voor hem is dit geheel nieuw.

Beantwoorden

Moet je nou zelfs de sexuele voorkeur van Tielemans erbij halen? Lekker belangrijk. Een beetje vastgeroest ben je wel, he Tejo?

Beantwoorden

@wim op dinsdag 4 september 2012 om 07:44:

Sorry Wim. Vanavond komt jullie droom uit.

Beantwoorden

@Tejo

Ik zeg niet dat al die dingen uit gaan komen voor Xperienceworld en ik weet ook niet of meneer Geul als zakenman goed genoeg is om dat soort verbanden te zien en te realiseren. Maar ik wilde even een tegenwicht bieden aan alle negativiteit door een aantal kansen op te sommen en te laten zien dat zo’n project nooit op zichzelf staat. Er zijn zo nog een stuk of tien andere mogelijkheden te verzinnen als je een beetje creatief bent. Als jij zegt dat Geul een fantast is, dan lijkt me dat juist een goede eigenschap. Innovatieve ondernemers durven te dromen en stappen te zetten die anderen voor onmogelijk houden.

Beantwoorden

@Michiel van Geel op dinsdag 4 september 2012 om 10:23:

Laat hem dan iets opzetten in zijn achtertuin.

Beantwoorden

Het gaat blijkbaar al niet meer over de inhoud in deze blog. Maar er zijn vast gemeenteraadsleden die wel weten wat ze met kansen moeten doen. Ben benieuwd naar vanavond…

Beantwoorden

@Twan op dinsdag 4 september 2012 om 12:06:

Benieuwd naar wat? De uitslag is toch al bekend.

Beantwoorden

@Tejo …uit ED: er was nog veel mist zei Mullekom geloof ik, en dan moet je voorzichtig rijden. Maar goed, ik ben blij dat Helmond gelukkig beschikt over bekwame raadsleden die hun invloed op de juiste manier inzetten om de Helmonder verder te brengen dan die zelf kan overzien.

Beantwoorden

Onderstaand de inegrale bijdrage van de SP fractie zoals uitgesproken tijdens de raadsvergadering van 4 september 2012

Voorzitter,

De SP heeft een aantal zaken grondig afgewogen voor wij tot een beslissing zijn gekomen. Voor ik daar op inga, wil ik twee dingen zeggen. Ten eerste gaat de SP niet mee in redeneringen die concluderen dat de raad game- en / of gokverslaving in de hand zou werken. Het concept van Experienceworld is meer dan een dom spelletje spelen. Dat zou ook geen soulaas bieden, want dat kunnen we thuis allemaal al doen. Of hier in de raadszaal, op uw telefoon. Daar is geen droog brood mee te verdienen. En gokken is helemaal geen mogelijkheid. Ik heb daar niets van in het bedrijfsplan gezien.
Ten tweede maakt de SP geen politiek strategische afwegingen. Mensen in de stad willen van partijen weten wat zij van dit plan vinden en waar zij heen willen met de stad. De SP zal het voorstel beoordelen op grond van inhoud, wenselijkheid en gevolgen voor de stad. Ik ga daar graag nader op in.

Allereerst wil ik ingaan op de inhoud van het plan. Het is een gedurfd plan, dat moeten wij de ondernemer meegeven. Maar aan gedurfde plannen kleven ook risico’s. De wethouder speelt een grote loftrompet over de haalbaarheid van het plan en de potentiële bezoekers. Als dat allemaal uitkomt, dan is het zeker levensvatbaar. Maar daar zijn vraagtekens bij te zetten. 350.000 bezoekers op jaarbasis is veel. Dat zijn er meer dan 1000 per dag. En aan bezoekers alleen heb je niets. Die zullen ook geld uit moeten geven: aan de games en in de horeca. Dat zullen heus niet al die bezoekers doen. Ik vind de geschetste verwachtingen dan ook teveel wensdenken, en te weinig realiteitsbesef.

Mijn tweede punt is de wenselijkheid. Vorige week stond ik op de markt en heb ik mensen gevraagd naar hun mening. Slechts een op de tien is min of meer positief. Min of meer, omdat ze het wel mooi zouden vinden, maar zich toch afvragen of het allemaal wel haalbaar is. De rest was uitgesproken negatief. Ik zal hier alle uitlatingen niet herhalen, want dan vrees ik dat de voorzitter mij toch gaat onderbreken. Dit is absoluut geen representatief onderzoek, maar het zegt wel iets. Net als het onderzoek in het Eindhovens Dagblad. Van de 3500 reacties op de poll zijn er ongeveer 2500 tegen, en 1000 voor. Tweederde ziet dus niets in deze plannen. Uit de schriftelijke reacties blijkt dat beeld nog negatiever: daar ziet slechts 5% er heil in. Ook dit zijn natuurlijk geen officiële cijfers, maar niemand kan er omheen dat onze inwoners toch op zijn zachtst gezegd erg kritisch zijn over deze plannen.

Ik betreur het daarom des te meer dat de inwoners niet betrokken zijn bij de totstandkoming van dit plan. Dat had best gekund: de wethouder had al eerder naar de raad kunnen komen met het concept van Experienceworld. Hij had de raad kunnen vertellen wat de ideeën waren, en daarmee kunnen informeren of de raad hier verder mee wilde gaan. Dan had de raad al veel eerder haar bedenkingen kunnen uiten, en hadden inwoners in een veel vroeger stadium mee kunnen praten. Nu hebben veel mensen toch het gevoel dat het besluit al genomen is. Heeft de wethouder dit overwogen? En zo ja, waarom heeft hij er dan toch voor gekozen om net zo lang te wachten tot alles eigenlijk al in kannen en kruiken was?

De SP had liever gezien dat de inwoners van onze stad meer betrokken zouden zijn. Bij een plan van deze omvang, met toch een forse impact op onze stad, vind ik dat zij zich uit moeten kunnen spreken. Het heeft in geen enkel verkiezingsprogramma gestaan, geen enkele partij heeft voor iets dergelijks gepleit. Je zou je voor kunnen stellen hier zelfs om die reden een referendum over te houden. Een plan als dit moet gedragen worden door de inwoners van de stad, die ook de gevolgen hiervan op hun bordje krijgen. Alleen dan kan het tot een succesvol resultaat worden gebracht. Dit alles is nu te laat. De ondernemer en financiers zitten te wachten op een besluit. Een discussie over een alternatieve locatie, waar wellicht wel meer steun voor is, kan niet meer gevoerd worden, omdat de financiers enkel akkoord gaan met deze plek in de stad. En daarmee voelt het voor mijn fractie, net als voor veel Helmonders, als slikken of stikken.

Tot slot ons belangrijkste argument om kritisch naar Experienceworld te kijken: het past niet in wat de SP voor ogen heeft met ons centrum. Wij hebben altijd gepleit voor kleinschaligheid: een centrum voor de eigen inwoners en buurgemeenten in de Peel. Waar je gezellig kunt winkelen en waar alle branches aanwezig zijn. En met kwaliteit voorop, in plaats van kwantiteit. Met de centrumplannen om grofweg tot een verdubbeling te komen hebben wij nooit ingestemd. Een Experienceworld wat 350.000 bezoekers moet trekken, zelfs tot over de grenzen van ons land, is wat ons betreft een paar maten te groot.

Al deze argumenten afwegende, kan de SP-fractie niet anders dan het college adviseren om geen verdere uitvoering te geven aan dit plan en haar handtekening, na het horen van deze gemeenteraad, niet te plaatsen onder het definitieve document.

SP fractie Helmond

Beantwoorden

@Twan op woensdag 5 september 2012 om 10:25:

De bekwame raadsleden van gisteren hangen morgen in archiefkasten.

Beantwoorden

Chapeau !

Beantwoorden

@Hanna op woensdag 5 september 2012 om 11:30:

Bedankt voor je compliment.

Beantwoorden

@Tejo Ik denk dat het compliment van Hanna voor mij was bedoeld 😉 Maakt niet uit verder hoor..

Beantwoorden

Ik vind het heel vreemd dat SP vindt dat de bewoners moeten meepraten over een particulier initiatief. Nu de banken het MKB in de steek laten, moeten bewoners gaan beslissen over gelden van investeerders? Wees blij dat er eindelijk wat gebeurt, laat draaien die economie.

Beantwoorden

@Twan op woensdag 5 september 2012 om 17:06:

Mijn domheid is zo groot dat ik het niet kan volgen. Ik feliciteer jou en Wim derhalve spontaan. Volledigheidshalve excuses aan Hanna.

Beantwoorden

Was toch echt voor Tejo bedoeld.

Beantwoorden

@Ronald op zondag 2 september 2012 om 14:33 én @wim én @Lieke én @Hanna én aan een ieder die het lezen wil natuurlijk:

Goede reacties op de weblog blijken zinvol
Gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering gaf Ellen Niessen van de VVD (net als iedere fractie) haar bijdrage inzake het Xperience World project. Goed om te horen dat zij in het tweede deel van haar bijdrage reacties aanhaalde die hierboven staan.
Het betrof met name de reacties die de betrouwbaarheid van de ED-poll over Xperience World in twijfel trokken. Hieronder het betoog van Ellen Niessen dat ze op papier had staan. In de uitgesproken tekst vulde ze dat onder meer aan met het hier genoemde gegeven dat er iemand al 100 keer stemde. Dit tot grote hilariteit van de goed gevulde tribune en waarschijnlijk minder leuk voor de aanwezige ED-journalisten.

————————————————————————————-
Op vrijdag 31 september hebben wij de volgende mail onderschept waarvan wij graag de inhoud met u willen delen:

Ook al woont niet iedereen van jullie Helmond bij deze willen wij jullie vragen om tegen deze gokhal te stemmen. Wij en velen met ons zijn van mening dat dit echt niet in het centrum van Helmond past en dat op die plaats veel beter een nieuw theater kan komen.
Op dit moment kun je via http://www.ED.nl je stem laten horen. Komende dinsdag neemt de gemeenteraad hierover een beslissing.
Mocht je nog meer mensen weten, stuur de mail a.u.b. door met de vraag om tegen te stemmen.
Het stemmen kan nog tot morgen!!! Dus vandaag doen.
Je kunt zowel vanuit je werk als je privéadres een mail sturen.

Klaarblijkelijk bestaat er dus een groep mensen die andere hebben aangeschreven om tegen een gokhal te stemmen, ongeacht waar zij wonen en het liefst ook van meerdere computers. Ook worden de ontvangers van deze mail gevraagd om deze op dezelfde wijze weer naar hun vrienden en kennissen door te sturen zodat er een waar pyramidespel van tegenstemmers is opgezet.

Op de weblog van Helmond staan tussen de reacties op Xperienceworld reacties waarbij uitgewisseld wordt hoe je meerdere malen kunt stemmen:

Heb je verschillende browsers op je pc staan dan zijn dat alweer extra stemmen, je kunt je cookies steeds weggooien en dan kun je ook steeds weer opnieuw stemmen.

Ook kunnen we hier lezen hoe bepaalde mensen tientallen malen hebben gestemd.

Onze fractie vind het heel spijtig voor degene die met alle goede bedoelingen deze poll heeft opgezet met als doel een idee te krijgen van wat lezers van het ED van het concept Xperienceworld vinden.

Helaas bestaat er dus een groep mensen die het niet om de inhoud gaat : er wordt opzettelijk gesproken over een gokhal en er wordt voorgesorteerd op een locatiekeuze van het toekomstige nieuwe theater. Het is een groep lieden die op een drammerige manier hun gelijk proberen te krijgen en daarvoor misbruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om je stem uit te brengen. Door hen is de uitslag van de poll dus volledig waardeloos en niet representatief geworden.

Als deze uitslag de leidraad is voor besluitvorming dan zijn we diep gezonken.

Beantwoorden

Nou ze hebben mijn reactie nu wel geplaatst bij het ED, ze hebben ‘eieren voor hun geld gekozen’ denk ik, zou nu toch wel opvallen als ze het weer niet plaatsen.
Ik heb er jammer genoeg wel een foutje getypt, dit “Het meerdere keren stemmen heeft niets met “buiten de stad” of “verschillende cookies” te maken, maar alleen maar met cookies en ip-adressen.” moet dit “Het meerdere keren stemmen heeft niets met “buiten de stad” of “verschillende computers” te maken, maar alleen maar met cookies en ip-adressen.” zijn.
Maar enfin, een goed lezer begrijpt het verhaal.
En over deze zin;
“”ED als je eerlijk bent over het falen van je poll, dan voel je je ook niet vereerd over de aandacht die de poll kreeg binnen de raadsvergadering, maar zou je je dood schamen.! “”
moeten ze nog maar eens goed nadenken……………….

Beantwoorden

@Hanna op woensdag 5 september 2012 om 20:51:

Dank je wel Hanna. Sorry Twan.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 5 september 2012 om 21:47:
Boontje komt om zijn loontje, zeker in deze tijd. Altijd leuk om te lezen dat je reactie goed en bruikbaar is voor iemand. Ik ben er best een beetje trots op. 🙂 🙂 🙂

@Hanna op woensdag 5 september 2012 om 22:45:
Fijn dat ze nu ineens je reactie wel plaatsen op hun website, maar ik heb de moed bij het ED opgegeven en ik ben niet de enigste. Verspilde moeite. Jammer. Maar ik begrijp het ergens ook wel weer, bij hun moet de schoorsteen blijven roken. Negatieve reacties in hun ogen helpen daar niet bij.

Beantwoorden

@ Ronald, tja, ik ben het niet helemaal met je eens, wat de negatieve reacties betreft, want dat soort dingen brengt ook vaak weer een goede discussie teweeg.
Uit de negatieve reacties is altijd wel weer iets goeds te halen zoals b.v. met de poll, ze kunnen er nu voor zorgen dat er de volgende keer een goede poll staat.
Als ze dit ook hier op deweblog gaan doen zien ze mij hier nooit meer terug.
Zolang het geen scheldpartijen of dat soort dingen zijn vind ik dat je geen reacties mag verwijderen.
Anders moet je geen blog beginnen, of toestaan dat men kan reageren.
Nee, het ED heeft naar mijn mening geen poot om op te staan om op deze manier te handelen, het ED ondermijnt alleen maar z’n eigen geloofwaardigheid hiermee.

Beantwoorden

De waarde en betekenis van de poll wordt overschat.

Beantwoorden

Kan wel zijn, maar het moet dan toch eerlijk en fraude bestendig zijn.

Beantwoorden

De redactie is niet verplicht een inzending te plaatsen. Zonder opgaaf van reden.
Als dat toevallig eens gebeurt schreeuwt de inzender moord en brand.
Meestal plaatst ED een inzending.

Beantwoorden

Vaak niet dus!

Beantwoorden

@Hanna op donderdag 6 september 2012 om 14:39:

Als ze dit ook hier op deweblog gaan doen zien ze mij hier nooit meer terug.

Dat zal niet gebeuren.

Beantwoorden

Nou, zo hoort het ook.

Beantwoorden

En als een reactie in de ogen van de redactie niet door de beugel dan wordt die verwijderd en krijg je misschien nog als toevoeging “laatste waarschuwing”.

Beantwoorden

Het ED vermeldt dat Xperience World voor 80% met geld van een internationale investeringsmaatschappij in Zwitserland wordt opgezet.

http://www.ed.nl/regio/helmondstad/11724329/Zwitsers-geld-in-Xperience-World.ece

Beantwoorden

@FrankV op dinsdag 18 september 2012 om 23:17:

Wordt zo wel een heel wazig verhaaltje. Waarom zou je de naam van een bedrijf niet mogen noemen? Omdat er iets duisters achter zit? Al het illegaal van de wereld zit in Zwitserland. Of omdat het bedrijf niet bestaat? Of zetten ze dat morgen in de krant?

Beantwoorden

Als dit waar is, en wie zegt dat op dit moment, is nog veel belangrijker, wie zit er achter deze investeringsmaatschappij. Er zullen wel weer mensen zijn die me weer weghonen, maar vanaf mijn eerste bijdrage heb ik voor dit soort zaken gewaarschuwd. Het is en blijft gevaarlijk voor een gemeente om in zee te gaan zonder de tegenpartij te kennen. En ik herhaal het maar eens, het was duidelijk dat dit niet een bank was.

Beantwoorden

@Hans Gruijters op woensdag 19 september 2012 om 00:21:

In zo’n project is geen enkele serieuze belegger, investeerder of bank geïnteresseerd. Voor een dergelijke ordinaire gokhal komt geld uit (on)verwachte hoek.

Beantwoorden

@Hans Gruijters op zondag 26 augustus 2012 om 19:43:

Hans,

Je hebt gewoon gelijk. Ik werk ook in de finance maar dit verhaal kan never nooit kloppen. Lege bv’s, constructies, geen recente cijfers.
Het is allemaal lariekoek, meer niet.
Met name die Zwitserse anonieme investeerder spant de kroon.
Het is een grondtransactie, meer niet.
Straks trekt die zogenaamde anonieme investeerder terug en dan wil men er appartementen bouwen. De raad gaat dan zeggen “het bestemmingsplan is leisure” en vervolgens staat er strategisch een A-locatie jarenlang leeg.
Overigens gaan investeerders nooit deelfinancieringen doen op onroerend goed vanwege de juridische complexiteit m.b.t. zekerheidsstellingen.
Simpelgezegd dient het onroerend goed als onderpand en wie krijgt wat als het mis gaat. De grond is ook veel te goedkoop geleverd. Er klopt helemaal niets van. De raad had op zijn minst moeten bepalen dat tegenover de goedkoop geleverde grond er binnen één jaar begonnen moet worden bij de bouw met een boete clausule erop.
Dan had deze partij zich waarschijnlijk al teruggetrokken..
Het is een grondtransactie op een strategische locatie.

Beantwoorden

Architect van Xperience World ontwerpt ook nieuwe parkeergarage
De realisatie van de nieuwe parkeergarage in het centrum -op het voormalige Obragasterrein- is weer een stap dichterbij gekomen. Architectenbureau ONL [Oosterhuis_Lénárd] gaat het ontwerp hiervoor maken. Het wordt een bovengrondse parkeervoorziening voor circa 750 auto’s. De opdracht van de gemeente en Xperience World aan ONL is om geen standaard parkeergarage te bouwen, maar een gebouw te ontwerpen dat qua uitstraling perfect past bij het hoogwaardige niveau van het centrumplan van Busquets. Dit architectenbureau ontwierp eerder ook het nieuwe gebouw voor Xperience World.
De bouw van de nieuwe parkeergarage gebeurt is fases. Het eerste deel wordt opgeleverd zodra Xperience World klaar is; dit is naar verwachting in 2014. Het laatste deel wordt gebouwd als het Centrumplan Helmond gereed is. De eerste schetsen van de garage zijn begin 2013 klaar.
De ontwikkeling van de parkeergarage vormt samen met Xperience World een onderdeel van de totale ontwikkeling van het Helmondse centrum. Hiermee wordt wederom een belangrijke bijdrage geleverd aan de aantrekkelijkheid, het beter winkelen en het creëren van meer beleving voor de bezoekers van het Helmondse centrum.
ONL [Oosterhuis_Lénárd] werd in 1989 opgericht door architect Kas Oosterhuis en beeldend kunstenares Ilona Lénárd. De architectuur van ONL kenmerkt zich om haar uitgesproken signatuur en de fusie tussen kunst en architectuur. Karakteristiek aan de gebouwen van ONL is het gebruik van “powerlines”. Lange vloeiende lijnen die een relatie aangaan met de plek en haar gebruikers. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Cockpit, een autoshowroom voor exclusieve auto’s ingebed in het geluidsscherm aan de A2 te Utrecht. ONL heeft op dit moment projecten in uitvoering in Nederland, Budapest en Abu Dhabi. Kas Oosterhuis is tevens professor aan de Technische Universiteit Delft waar hij zich richt op de integratie van informatietechnologie, robotics en architectuur.

Beantwoorden

@ONL, blijf dit keer van de magic truffels af, aub.

Beantwoorden

Het is natuurlijk een illusie maar wat zou het mooi zijn als men de ogen opent en dit flutplan in de prullenbak gooit. Niemand zit hier op te wachten er is in de stad 0 draagvlak voor.

Beantwoorden

Wethouder Peter Tielemans liet vanavond weten dat Xperience World in het voorjaar een event op het Havenplein gaat organiseren. Daar wordt dan getoond wat Xperience World inhoudt.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 8 november 2012 om 20:39:

Goed plan, ik ben erg benieuwd en ga zeker kijken!

Beantwoorden

Het lijkt me een goed idee om dat evenement te koppelen aan een referendum over deze gamehal.

Ondanks dat het merendeel van de Helmonders het project totaal niet zitten, drijft de kortzichtige Helmondse politiek dit fiasco door.

Wanneer men de Helmonders in dat evenement weet te overtuigen, zal het referendum goed voor ze uitpakken. En wanneer men massaal tegenstemt, gooi de plannen dan a.u.b. snel in de prullenbak.

Dan kan de planontwikkeling van een nieuw theater op deze locatie starten, Want dát willen de Helmonders wel.

Beantwoorden

Een referendum komt er zeker niet. Dit is een project waarvoor je moet doorgeleerd hebben.

Beantwoorden

Natuurlijk komt er geen regerendum… Dat zou men nooit aandurven omdat men nooit zal durven toegeven dat het een slecht project is. Een negatieve uitkomst is niet gewenst. Dus we gaan vooral door met het niet luisteren naar de burgers.

Beantwoorden

Laten we even eerlijk zijn, wat kan de gemiddelde Helmonder het schelen hoe de beste man, of wie dan ook het betaald? Zolang het draait en er geen vuile praktijken bij betrokken zijn zal het de meeste van ons niet uitmaken. Zolang die game-hal er komt en we er geen geld aan kwijt zijn, goed toch? Maar de vraag is, hoe realistisch is dit plan nu eigenlijk?

Er zouden 350.000 bezoekers op jaarbasis nodig zijn om dit product draaiende te houden. 350.000 is veel, heel veel zeg maar. Hier mee zou het spontaan naar de 40e plaats van meest bezochte dagattracties van ons land schieten. Voorbijgaand aan onder andere het Kröller Müller, Paleis het Loo en het Spoorwegmuseum. Science Center Nemo krijgt het niet eens voor elkaar meer dan 500.000 man te trekken op jaarbasis in het centrum van Amsterdam, waar moeten die 350.000 personen in Helmond dan vandaan komen? Met ons spetterend openbaar vervoer? Nee. 350.000 man is in mijn ogen een onhaalbare utopie.

Daar komt dan ook nog een bij, de doelgroep. Ze grijpen gamers ed aan. Mensen die in de simulatoren willen zitten en van de vele consoles gebruik willen maken. Nu weet ik niet wat de meeste willen, maar ik zit liever thuis op de bank te gamen met een flinke krat bier en snacks van de lokale supermarkt dan klauwen te betalen voor veel te duur drinken en eten op een plek die mij niet goed uitkomt. Het enige wat nog overblijft zijn dan een paar simulatoren. Sorry, maar dat heb ik na een keer wel gezien, of kunnen we een seizoenskaart kopen ergens? Dan komen er in het filmpje op de site wel mooie beelden voorbij van spetterende beurzen waar jongen flink gamen. Maar we hebben het over beurzen, waar spellen voor het eerst speelbaar zijn, waar het nieuw is en vooral je eenmalig heengaat omdat het allemaal nieuw en cool is. Dat is het in Experience World niet echt he?

Is er dan iets positiefs? Jazeker, het restaurant vind ik erg stoer. Het looping restaurant is ook te vinden in Europa Park in Rust, en daar zit het vaak helemaal vol. Maarja, dat is dan in een pretpark met 4.200.000 bezoekers per jaar. Dus eigenlijk is het nog niet echt te vergelijken.

Kortom, allemaal leuke hersenspinsels zonder samenhang. Onze politiek trapt er vast maar wat te graag in, maar ik zie dit zowel als realistisch beeld als persoonlijk liever niet komen. Het idee is leuk, maar zeer onrealistisch. Mooie beelden van leuke dingen, maar zo kan je alles wel verkopen.

Bronnen:
http://www.nbtc.nl/web/file?uuid=428c3100-8556-4456-84cf-b38418af208d&owner=388ad020-d235-4624-86a4-d899f855a216&contentid=23946

http://www.xperienceworld.nl/

Beantwoorden

Ben het met je eens dat de gemiddelde inwoner van de stad het niet boeit hoe e.e.a. betaald wordt. En ik ben het helemaal met je eens dat het een slecht doordacht en volledig onrealistisch plan is.

Wat me vooral aan het geheel stoort is het feit dat de geluiden in de stad allemaal wijzen op een afkeer van het project. Men ziet het simpelweg niet zitten. Daar bovenop komt ook nog eens het verlies van het Speelhuis. De locatie waar de gamehal gebouwd zou moeten worden, zou perfect zijn voor een nieuw theater. Daar loop het volk wel warm voor.

Maar de dames en heren op het pluche zijn doof voor dergelijke zaken en blind voor de realiteit. Ze gaan dus lekker door met het supporten van de aanstaande mislukking van Experience World.

Beantwoorden

Stel voor dat Xperience World tegen verwachting van de investeerders het niet zou halen, wat gebeurt er dan met de schitterende lap grond op A-locatie waarop een lastig exploitabel gebouw staat?
Heeft de gemeente dan nog mogelijkheden om te sturen wat er met die grond gebeurt? Of kan het bijvoorbeeld zijn dat deze topplek jarenlang ‘leeg’ kan komen
te staan?

Beantwoorden

Het maanlandschap dat het centrum van Helmond (ont)siert zal vermoedelijk nog vele jaren te aanschouwen zijn. Experience World zal daar een voor- en kartrekkersrol hebben.
Wat is precies de waarde van een A-locatie als er weinig belangstelling voor bestaat?

Beantwoorden

@JohanR op dinsdag 4 december 2012 om 00:28:

Sterk argument! Zou geweldig zijn als Helmond ineens zo’n top 40 attractie krijgt. Maar alleen de politiek en de ondernemer geloven dat. Ben benieuwd waarom en waar het addertje onder het gras zit.

Beantwoorden

@Marcel op dinsdag 4 december 2012 om 08:41:

Goede vraag, maar mij lijkt dat het contract met de gemeente niet openbaar wordt gemaakt.

Beantwoorden

Werkt deze site nog?
De geschiedenis lijkt zich te herhalen.
Algemeen Dagblad kwam gisteren 18 april 2016 met reactie dat de onbekende investeerders van Adventure world holding b.v. Zich hadden teruggetrokken.
Op de lokatie Zoetermeer Bleiswijk in ontwikkeling Bleizo om precies te zijn.
Angst is dat ze toch met een intentieovereenkomst de grond bezet gaan houden zonder er een euro in te steken.
Lansingerland, op wiens grondgebied hier die indoor attractie van 10 hectare moet komen, heeft wel meer van die bouwproblemen.
Dat heet het bouwclaimmodel waarbij de gemeente uiteindelijk wel verplicht is om verdergaand garant te gaan of grond gratis te geven want als private investering lijkt Adventureworld geheel kansloos.
Goed uitkijken voor deze mensen dus.
Johan Kruijf zei het al; ” politiek is een spel van fouten, degene met de minste fouten wint”.
Eddy Neeleman

Beantwoorden

@Eddy Neeleman op dinsdag 19 april 2016 om 16:18:

Jawel, deze site werkt nog. Zie bijvoorbeeld deze reactie van Ruud Veldkamp gisteravond daarover.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *