24reacties

Buurt in opstand!

Deze week stond mijn buurman van een aantal huizen verder op aan mijn deurbel. Of ik even wilde tekenen? Wat dan? “Een handtekeningenactie …want de straat gaat met sprongen achteruit. Er gaat een brief naar de woningbouw … die moet hier iets aan doen.”

Buurman heeft een punt! Leentje Koolen, die bijna een halve eeuw aan dezelfde weg woont, zei jaren geleden “ De Uiverlaan, dè is een skon straot”. De buurt wil dit graag zo houden en dat rechtvaardigt de actie van buurman en de bezorgde bewoners. Ik heb ook getekend.

De Uiverlaan is de poort naar de Vogelbuurt. Ook daar is een spontane actie ontstaan. Nu om de buurt veiliger te maken en te houden. Er waren te vaak inbraken! De ‘postbode van dienst’ heeft het initiatief genomen. Er is een app gemaakt die de inwoners van de Vogelbuurt waarschuwt bij aanwezig of naderend onheil. En het werkt. Hulde aan deze postbode!

In de Wilma Eerste Fase heeft de buurt zich met succes verzet tegen overlast van prostitutie, junks, dealers in drugs en in ander ongewenst bezoek.

Een Helmonder is tolerant, maar genoeg is genoeg! Er zijn grenzen. De grens in de Uiverlaan is nog niet helemaal bereikt. Het is een kwestie van wachten want ook in ‘dees skon straot’ zijn er drugsgerelateerde problemen geweest die het ingrijpen van de politie noodzakelijk maakten.

De buurt in Helmond Noord heeft een signaal afgegeven en is massaal in opstand gekomen tegen aso’s die het veilig en vreedzaam wonen bedreigen. En ook op andere plekken in onze stad zijn burgerinitiatieven ontstaan met het doel de buurt te beschermen tegen ‘ongewenste invloeden’. De app in Helmond Noord is niet uniek! Zo lang we in Helmond niet voor eigen rechter spelen, kunnen de professionele instanties die moeten toezien op ons leef- woongenot blij zijn met dit soort burgerinitiatieven. Het is onze verantwoordelijkheid samen met hen op te trekken en zij met ons!

Buurman gaat binnenkort praten met de woningbouw. Althans dat hoopt hij want hij heeft aangedrongen op een gesprek. Zijn huiswerk heeft hij al gedaan: een lange lijst verwoordt zijn zorgen. De directe aanleiding is het overlijden van de man in het huis naast hem. Een keurige man in een keurig onderhouden huis dat nu leeg staat. De huur valt nog binnen de norm ‘sociale woningbouw’. Het huis is dus bereikbaar voor mensen met een niet al te hoog inkomen. Nette mensen, want ook die zoeken een huis in fijne omgeving. ‘Bras’ hebben we niet nodig!

Deze week, toen ik de hond uitliet, vond ik net om de hoek van mijn straat, 19 lege weedzakjes op de grond. Gisteren lagen ze er nog niet! Gisteren was ook de dag dat buurman vroeg of ik met hem mee wilde gaan naar het gesprek met de woningbouw. Toen wist ik het nog niet….. nu wel! Laten we maar eens kijken of de huisbaas samen met ons wil optrekken. De buurt is in opstand, genoeg is genoeg!