Buiten is het 27 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.821 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

Deze week werd ik om half drie wakker van een ongewoon geluid. Het leek op het gebrom van een elektrische schroevendraaier. Wat raar?! De ochtend bracht opheldering: aan de andere kant van de straat, een kleine honderd meter verderop, was die nacht de complete voorruit van een woning vernield en vervangen door houten panelen. Het zoveelste drama bij deze familie. Nou ja, van een familie of gezin is al lang géén sprake meer. Drie minderjarige kinderen zijn door instanties vorig jaar uit huis geplaatst en de oudste is al tijden weg. De moeder besteedt haar dagen en nachten aan de ontvangst van mannen. Zo genereert ze inkomsten om te voorzien in haar behoefte aan drugs die ze, volgens eigen zeggen, ook verkoopt. Van een vaderfiguur is al jaren niets meer vernomen. De vraag is trouwens: welke vader van welk kind?

De buren aan weerszijden van de woning zijn het slachtoffer van de vrouw die steeds verder in het afvoerputje van de maatschappij glijdt. Zij hebben met lede ogen de verwaarlozing van de jonge kinderen moeten aanzien en het gehuil gehoord als hun moeder weg was, soms tot diep in de nacht. En telkens kwam Jeugdzorg pappen en nathouden, want kinderen kun je nu eenmaal niet zo maar bij de ouder(s) weghalen. Regelmatig zijn de buren wakker geschrokken van ‘bezoekers’ die aan de verkeerde deur belden. Nachten konden ze niet slapen door harde geluiden, gestommel op de trap, geschreeuw en vechtpartijen. Er zijn zelfs schoten gehoord! Soms voelden zij zich niet meer veilig in hun eigen huis.
De woning van de vrouw is inmiddels verwaarloosd. De woningcorporatie heeft al moeten ingrijpen om de vuilnis in en rond het huis op te ruimen. Het heeft weinig zin gehad: achter in de tuin is opnieuw een berg rotzooi ontstaan. De werknemers van een riool- en ontstoppingsbedrijf willen op dit adres niet eens meer binnengaan. Zelfs de muizen en ratten wijken uit naar een beter onderkomen… De politie, die hier kind aan huis is, heeft al eens hennepplanten in beslag genomen.

Het is bijna onvoorstelbaar hoeveel moeite de omgeving van de vrouw in kwestie heeft gedaan om tot een leefbare situatie te komen. Honderd mails, diverse brieven, talloze telefoontjes en apps zijn naar de betrokken instanties gestuurd waaronder de politie. Er zijn gesprekken gevoerd, meerdere bewijzen aangeleverd, getuigen ingeschakeld maar steeds liep de hulpverlening vast op de wetgeving. Althans, dat was het antwoord dat de omgeving kreeg. Of het excuus luidde: “Wij zijn er mee bezig”.

In dezelfde rij, zes deuren verder, is een particuliere woning op grond van drugsproblematiek een jaar lang gesloten. Waarom moet er bij deze huurwoning zo eindeloos lang worden gezocht naar andere middelen om de overlast te beëindigen? Elke keer, elke dag komen de problemen in alle hevigheid terug. Waarom wordt er niet echt ingegrepen? De buren staan machteloos. Het roept frustraties, ongeloof en boosheid op. Hun onzekerheid en constante ergernis over de situatie leidden tot lichamelijke klachten.

De buren voelen zich in de steek gelaten en vinden het onrechtvaardig dat de veroorzaker van al deze ellende keer op keer is geholpen en alle kansen heeft gekregen haar leven te beteren. Voor hen zelf wordt niets gedaan. Zij leven ongewild dag en nacht in spanning. Dat houdt niemand vol! Verhuizen is geen optie. Dat aanbod is hen nooit gedaan. Er is geen andere mogelijkheid dan machteloos afzien en wachten op betere tijden.
De woningcorporatie bracht deze week het goede nieuws dat de vrouw, om een rechtszaak te voorkomen, zelf de huur heeft opgezegd. Nu maar afwachten of ze inderdaad vertrekt. Ze heeft immers al zo vaak zo veel beloofd…

12 reacties:

Je zult maar zo’n buurvrouw hebben! ????
Ik dacht gelezen hebben dat Blanksma voortaan kon ingrijpen bij zo iemand, maar dat moet ze dan natuurlijk wel doen.

Beantwoorden

Je schreef 4 maanden geleden: “Ik wil liever met u eens kijken hoe trots we nu eigenlijk zijn op Helmond, op onze stad. De aanleiding hiervoor is een reeks filmpjes die de gemeente heeft geplaatst op haar site.”

Trots op Helmond?


————————————————-
Voor het eerst in mijn leven…Geen stem meer aan de Gemeenteraadsverkiezingen.

Beantwoorden

@Jan op dinsdag 20 februari 2018 om 14:22:

Zoekt en gij zult vinden: 🙂

Q&A over aanpakken ernstige woonoverlast

Beantwoorden

De last kan in ieder geval worden opgelegd bij:
a. ernstige en herhaalde geluid- of geurhinder;
b. ernstige en herhaalde hinder van dieren;
c. ernstige en herhaalde hinder van bezoekers of personen die tijdelijk in de woning of op het
erf aanwezig zijn;
d. ernstige en aanhoudende overlast door vervuiling of verwaarlozing van de woning of het
erf;
e. intimidatie van derden vanuit de woning of op of vanaf het erf.
———————————
Werk aan de winkel.!!
Begin eerst eens al de buitenlandse kentekenhouders die onze parkeerplaatsen inpikken en geen wegenbelasting betalen, die aan te pakken.
Dan ben je al 20% rotzooi makers kwijt.

Beantwoorden

Han en Jan, jullie hebben beiden gelijk. Er zijn mogelijkheden om in te grijpen. Dat is in dat huis, 6 deuren verderop, gebeurd. De vraag van de buren is dus terecht: waarom niet bij ons?!
Overigens niet kiezen is ook niet verstandig. Op dit moment zijn er wereldwijd 65 miljoen mensen op de vlucht omdat er in hun land geen sprake is van democratie. Bij ons wel! Die moeten we in stand houden en mogen we niet laten verlopen. De verleiding om af te haken van de politiek is misschien groot; je kunt ook kiezen voor het doorlopende referendum (doorlopende democratie) dat VKM Leo Broers biedt. Zie mijn vorige column.

Beantwoorden

Goed verhaal en geen woord van gelogen. Ik woon tegenover deze vrouw en heb jaren lang kunnen zien hoe ze afgleed door de drugs. Jaren lang is er niet of te weinig ingegrepen waardoor uiteindelijk de zaak escaleerde tot gevaarlijke situaties. Veel meldingen gedaan echter zonder resultaat. Ook een gesprek gehad met een groepje buurtbewoners bij de woningbouwvereniging. Ze hadden de vrouw gewaarschuwd en er keiharde afspraken mee gemaakt. Nou iedereen met een beetje verstand weet toch wel dat je met een junk geen afspraken kunt maken. Heeft veel te lang geduurd en vraag mij af of dit in bepaalde duurdere wijken in Helmond ook zo lang zou hebben geduurd voor er ingegrepen zou worden? Al met al een schandalige vertoning.

Beantwoorden

De binnenstad is aan het afglijden, iedereen doet maar waar hij zin in heeft. Schijt aan de buren is het motto geworden, en dan kun je maar beter hetzelfde gedrag gaan vertonen want daarmee zet je mensen op hun plaats. Als iemand mij dwars zit dan krijgen ze spijt en die spijt duurt lang.

Beantwoorden

Woont deze “dame” dan in de binnenstad?

Beantwoorden

Volgens haar postcode wel…

Beantwoorden

Puinhoop op Helmonds stadhuis, nieuwe fraudegevallen niet uit te sluiten
HELMOND – Na een lastige reorganisatie en een schokkende fraudezaak is er nog steeds van alles mis bij de gemeente Helmond, aldus de huisaccountant. “Hoe moet je hier nu vertrouwen uit putten?”
———————————————
Dat is weer zo’n geval om niet te gaan stemmen..
Het lijkt zo dat raadsleden onder een hoedje spelen met die ambtenaren. Of ze zijn niet capabel om raadslid te zijn.

Beantwoorden

Eind goed, al goed. De buren kunnen weer rustig slapen en dat hebben zij inmiddels al gedaan!

Beantwoorden

@Hanneke Hegeman op zondag 4 maart 2018 om 06:55:

Mooi zo, jouw Column zal daaraan zeker hebben bijgedragen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *