Buiten is het 19 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.952 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
15reacties

Sinds kort stapt de bereden politie dwars door het centrum van Helmond. Wat eerder te zien was bij evenementen kun je nu op een gewone doordeweekse dag tegenkomen: politie te paard. Ik vind het een heerlijk gezicht en met mij veel Helmonders getuige de positieve reacties die de bereden agenten van het publiek krijgen.

Paarden en Helmond hebben geen diepgaande relatie. De betrokkenheid is er wel, maar je moet er naar zoeken. In het verleden hadden we raadslid Jan Kuipers, de boerenzoon en enthousiast jurylid tuigpaarden, die elke week in het Eindhovens Dagblad verslag deed van de wedstrijden die hij bezocht. Met zijn dood stopte ook de publiciteit. In De Warande, tegenover de plek van de midgetgolf, lag ooit de Helmondse Manege. Het pand is gesloopt en de paarden zijn vertrokken. Aan de andere kant van Helmond moest de rijschool van Angeline van der Horst plaats maken voor de wijk Dierdonk. In Stiphout hebben we nog wel wat edele viervoeters staan zoals bij de ponyrijschool van Patricia van Oorschot, de nieuwe pensionstal van Harm Adriaans en het complex van springamazone Reggy Hoffmann. En dan heb je het op een paar kleine amateurstallen na in Helmond wel gehad. Voor een stad met de ambitie door te groeien naar 100 duizend inwoners is dat niet veel. Des te leuker vond ik zaterdag de ontmoeting met de 4 dames van de bereden politie: Linda, Ilse, Destiny en Alani.

Voor alle duidelijkheid: Linda en Ilse zijn jongedames die behoren tot het menselijk ras. Hun partners Destiny en Alani zijn ingeschreven in het paardenstamboek. Het kwartet heeft zijn basis in Boxtel. Van daaruit bedient de bereden politie Brabant en Limburg en als het nodig is andere locaties in Nederland. De 4 genoemde dames moet je niet onderschatten. De amazones hebben de opleiding tot politieagent gevolgd en aansluitend een ME-scholing. Daarnaast hebben ze het nodige aan ruiterkwaliteiten in huis. De paarden volgenden hun eigen opleidingscircuit waarbij vooral gekeken is naar de mentale stabiliteit. Een paard is immers geboren als vluchtdier en die eigenschap is via een uitgebreide training omgezet naar een betrouwbare partner in alle omstandigheden: in het verkeer, in mensenmassa’s, in optochten, op het strand en midden tussen de voetgangers zoals op de Helmondse markt. Daar kwam ik ze tegen en een praatje was snel gemaakt.

Tijdens mijn gesprekje met beide politieagenten lieten de viervoeters zich rustig door het Helmondse publiek bekijken. Of was het andersom? De paarden voelden zich volkomen op hun gemak. Ondanks hun gedegen opleiding is dat opmerkelijk want de vos Alani (volbloed) en de bruine Destiny (tuigpaard) komen uit sensibele families. Hun aangeboren nervositeit hadden ze volledig onder controle en ze lieten zich bewonderen, aaien en van complimenten voorzien.

Mijn eerste vraag was natuurlijk waarom de bereden politiek ineens in mijn stadscentrum te zien is. De coronacrisis blijkt hiervoor verantwoordelijk. Er zijn nu geen evenementen of horecaproblemen en dat geeft ruimte om ook in steden zoals Helmond de lokale politie te assisteren bij normale surveillances. Vanuit het zadel is een goed overzicht mogelijk en de paarden kunnen overal komen, in elk steegje en in elk gangetje. Met nu de voorgeschreven ‘anderhalve meter samenleving’ is dat wel zo handig. Een paard dwingt met zijn gestalte ook respect af want 500 kilo op ijzeren schoenen wil je niet graag over je tenen laten lopen. Overigens is het kwartet nog niet tot serieuze actie in Helmond gekomen. Er zijn een paar meldingen van overlast geweest en wat vragen om informatie en daar is het tot nu toe bij gebleven.

Wat deze politieagenten zelf van onze stad vinden? “De mensen moeten wennen aan het paard in straatbeeld en dat is leuk. We krijgen veel positieve reacties. Het valt ons op dat er veel diversiteit is tussen de verschillende stadswijken. De omgeving van de Heistraat is weer veel anders dan de groene stadsdelen buiten het centrum.”

Er was ook een vraag aan mij: “Wat is de Helmonder nu precies voor iemand?” Een interessante vraag waarop ik maar één antwoord heb: “Ontdek het zelf! Het zal je positief verrassen”. En dat zullen ze doen deze dames van de bereden politie want ze blijven nog even in ons straatbeeld.

Hanneke Hegeman

15 reacties:

Politie Nederland 👮‍♂️

Beantwoorden

Echt een goed en leuk stuk 👍

Beantwoorden

Hanneke, nu heb ik eindelijk antwoorden op vragen die ik nog niet gesteld had. Fijn! Groetjes Jeanne

Beantwoorden

Gaan ze ook s avonds kijken bij Shaile ?
Levendige handel daar op de groenstrook

Beantwoorden

Mooi geschreven. Duidelijk waarom er ook gekozen is voor politie te paard. 👌🏻

Beantwoorden

Leuk geschreven stuk, Hanneke.

Beantwoorden

In Amsterdam zie je dit heel vaak bereden politie, dus keek ook niet raar op toen ik hun zag. Veel respect voor dit koppel want je moet heel wat in je mars hebben om dit te doen.

Beantwoorden

Politiestaat Helmond. Zijn ze al door de Heistraat gereden? Vragen, vragen, vragen…..

Beantwoorden

Wel jammer dat ze hun stront op de stoep niet opruimen….

Beantwoorden

@Bert.
Ze komen niet kijken waar het nu dringend nodig is.
Bij Shaile levendige handel.
In de Heistraat (zwarte golfjes) en Azalealaan (PL kentekens) rijden met 80 km door de straten in de avond.

Ze gaan liever flitsen in de Julianalaan Rooseveltlaan etc. Dat is veiliger.

Beantwoorden

Politiepaarden in Helmond:

Beantwoorden
Wim van den Broek

de paarden schijten ook op de fietspaden, opruimen die troep anders verbaal!

Beantwoorden

@joop op zaterdag 4 juli 2020 om 11:25:

waren die grote drollen op het fiets pad van de Koninginnewal dan soms van die edele schijters? Misschien dat één van die paarden een karretje kan voorttrekken om de drollen in te doen.
Wel leuk, politie te paard. Heeft wel wat. Helmond gaat meetellen met de wat grotere steden.

Beantwoorden

@bert op zaterdag 30 mei 2020 om 13:27:

Ja hoor en meer dan menig tattooshop lief was. 🙂

Beantwoorden

De gesloopte manege in De Warande.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *