Buiten is het 4 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.396 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
14reacties

In mijn prille jeugd woonde ik in het Helmondse Jeruzalem(!). Ik ben er ook geboren. Onze buren waren Hongaarse mensen die hun land moesten ontvluchten nadat de Russen hardhandig de revolutie in hun geboorteland hadden beëindigd. Het gezin telde 2 kinderen, destijds jonge tieners, die mij meenamen op de fiets voor tochtjes door Helmond. Moeder bakte heerlijke koekjes, dikke moppen met een toplaag van glazuur.

In de jaren dat ik opgroeide wisten steeds meer mensen uit het buitenland Helmond te vinden als definitieve woonplaats. De Indonesiërs en Molukkers kwamen omdat Nederland een schuld moest inlossen. Spanjaarden, Joegoslaven, Turken, Marokkanen kwamen hier bij Begemann, de Vlisco, de Nedschroef, Carp, Raymakers en Van Thiel om maar wat bedrijven te noemen, het werk te doen dat anderen lieten liggen.
Na de onafhankelijkheid van Suriname werd de inmiddels kleurrijke inwonersgroep van Helmond verrijkt met Nederlanders uit de Caribische regio. Tussen de bedrijven door kwam hier stilletjes een handvol Chinezen wonen en werken. Na de val van het IJzeren Gordijn was in de jaren ‘2000’ de weg vrij voor de toetreding van voormalige communistische satellietstaten tot de Europese Unie. En ook uit die landen trokken mensen naar onze stad om te werken en te wonen. En allemaal voegden ze iets toe aan onze Helmondse cultuur!

‘Anno Nu’ heeft een kwart inwoners van onze stad een ‘vreemde etniciteit’ (bron: gemeente Helmond). Dit is inclusief de vluchtelingen uit Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Op wat kleine probleempjes na is de integratie van al deze nieuwe Helmonders zonder slag of stoot verlopen. Rassenrellen heb ik hier nog nooit meegemaakt. Integendeel. Als jongvolwassene gingen wij op De Wal op stap. Eerst naar het café van Pietje Damen om daarna nog even naar de buurman Woodstock te gaan, ‘the place to be’ voor veel Molukse jongeren (Keiezen). We waren daar welkom en dat was zeker geen unieke situatie.

Onderscheid op grond van godsdienst heb ik in onze stad evenmin ervaren. Daar zijn wij Helmonders veel te eerlijk en veel te nuchter voor. “Geen flauwekul, je moet maar doen wat je denkt dat je moet doen, zolang je mij maar niet lastigvalt” is hier het devies. Nee, de integratie is in Helmond soepel en vanzelfsprekend verlopen. Wie dat niet gelooft, moet eens naar de zaterdagmarkt gaan. Al die buitenlandse invloeden hebben hier een rijkdom aan onbekende groeten en fruit gebracht. Het is genieten op de markt van al dat moois en van al die buitenlandse Helmonders die je graag uitleggen hoe je dit of dat kunt eten. En als je geen zin hebt om te koken, kun je altijd terecht bij de vele buitenlandse eethuizen die Helmond rijk is. De Chinees, de Griek, de Joegoslaaf, de Japanner, de Italiaan en laten we de Belgische friettenten niet vergeten.

Helmond is kleurrijk. Angela Merkel verzekerde de Duitsers vorig jaar “Dass schaffen wir”. Wij Helmonders hebben het al jaren geleden “geschaft” en daar mogen we, wat mij betreft, best trots op zijn!

14 reacties:

Beste auteur shaf dan is een poster van de PVV achter je huiskamer raam te hangen voor een verkiezing. Dan zult u merkel dat het toch niet zo geschaft is.
Ik durf het niet in mijn woning in de binnenstad.

Beantwoorden

En er is nooit geknokt met Hongaren, nooit geknokt met Molukkers of anderen in groepsverband? Of vergis ik me.

Beantwoorden

De Hongaren waren voor het grootste gedeelte eerlijke hardwerkende mensen
de Molukkers waren wat moeilijker met aanpassen maar ook dat is goed gekomen.

Lang leve Helmond en de Helmonders!!!

Beantwoorden
Toon den Hellemonder

prima om trots te zijn op wat wel goed gelukt is en goed gaat.Maar dat is geen enkele reden om dingen die fout gaan NIET te noemen of te verzwijgen.
Niemand, ook de PVV niet, vind dat echte vluchtelingen.vooral zoals Hongaren destijds, geen plek of opvang dienen te krijgen.
Echter alle gedweep met nep vluchtelingen, ontkennen da te rheel veel kaf onder het koren zit, anderen demoniseren en verwijten maken, omdat zij gewoon feiten benoemen; DAT is pas vreemd.
Niemand neemt het een mens uit Somalie of Eritrea kwalijk dat deze zijn “geluk” hier komt halen; met levenslang gratis geld en onderdak en nog luxe op vakantie naar huis mogen gaan…..DES TE KWALIJKER de ontkennende liegende elitaire betweters van D66 en Groenlinks die elke kritiek afdoen als racisme.

Beantwoorden

@punt-uit op vrijdag 14 april 2017 om 19:42:

Natuurlijk gebeurt er bij elke bevolkingsgroep wel eens wat, daarin verschillen vluchtelingen niet met ons!

Mooi geschreven Hanneke!

Beantwoorden
Toon van Laarhoven

In onze flat (goedkope koop, veel onderverhuur) wonen Polen, Turken, Marokkanen en Nederlanders. Wie de meeste problemen geeft: 2 Helmonders en 2 Marokkanen, alle vier met dealen en fietsendiefstal. Voor de rest gaat het al sinds 1975 prima. Aanpakken die dealende/dreigende/stelende Marokkanen en Helmonders!

Beantwoorden

@Erno op vrijdag 14 april 2017 om 20:55:

Helemaal met je eens Erno !!

Beantwoorden
Toon den Hellemonder

Oh dus daar komt schaften vandaan.

Beantwoorden

@Erik Noten op zaterdag 15 april 2017 om 11:58:

Dè hitter niks mì te schafte.

Beantwoorden

Wat een zoetsappig stukje, dus omdat ik chinees kan eten zijn de chinese mensen ge-integreerd? Als ik doner kebab eet zijn de turken ge-integreerd? De bevolkingsgroepen leven nog altijd langs elkaar heen, Turken wapperen nog steeds met de Turkse vlag door de straten.

Beantwoorden

Gelukkig wonen er in Helmond dus ook nog mensen die veelkleurigheid als een verrijking zien. Mensen die niet zijn blijven hangen in vervlogen tijden, sociale verandering niet als een ramp voor de eigen soort beschouwen, de ander niet voor het eigen falen verantwoordelijk achten en hun wereldbeeld niet laten beheersen door angst- en haatzaaiende valse profeten.
Goed om rond dit onderwerp op dit log ook eens een positief geluid te horen Hanneke.

Beantwoorden

Mooi stukje!

Beantwoorden

@Aimee op vrijdag 21 april 2017 om 15:29:

Mooie reactie!

Beantwoorden

Mooie column, Hanneke. Helmond is inderdaad een prachtige kleurrijke stad. En kleurrijk op alle mogelijke manieren.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *