Buiten is het 18 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.885 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
11reacties

Een overvol Boscotondo enkele weken geleden tijdens de raadsvergadering waar één onderwerp de agenda, of althans de publieke belangstelling daarvoor, domineerde: de mogelijke opvang voor vluchtelingen in Helmond. De belangstelling was zo groot dat zelfs een extra zaal deze tsunami niet aankon: de grenzen van de raadszaal gingen dicht, voor hen die te laat kwamen helaas geen plek in ons welgestelde huis van de democratie. “Zo voelt dat dus” zag ik op Twitter voorbijkomen.

In haar moederlijke rol als barmhartige beschermvrouwe van alle Helmondse burgers verkondigde burgemeester Blanksma dat dit de aftrap was voor de dialoog met de stad. (vult u hier zelf even alle daaropvolgende clichékwalificaties als transparant, beginspraak en draagvlak in) En ook de meeste raadsleden kwamen woorden te kort om vervolgens te duiden hoe belangrijk een goed gesprek met de Helmondse burger nodig was: overigens zowel om aan te geven dat de vluchtelingen echt wèl en echt níet welkom waren.
Grofweg waren er 3 stromingen te onderscheiden: zij die wel vluchtelingen willen opvangen (de meerderheid), zij die er niets van willen weten (VVD en Senioren) en zij die intern zo verdeeld zijn dat ze niet op een eenduidige lijn te betrappen waren (CDA). Binnen de meerderheid van partijen die het als hun maatschappelijke plicht zien om vluchtelingen hier tijdelijk te ontvangen, leek alom eensgezindheid over de aanpak: de inwoners goed informeren, tijdig betrekken, zorgen wegnemen en de boel goed in de gaten houden. Het was enkel D66 dat – middels het aanhalen van Schindler’s List er de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging bij haalde – moedwillig een onderscheid in de Helmondse politiek èn samenleving trachtte aan te brengen tussen de Gutmenschen enerzijds en de Nazi’s en alles wat daarmee samenspande anderzijds: een polarisatie waar zelfs Wilders met jaloerse ogen naar moet hebben gekeken. Het is blijkbaar een kleine stap van het praten over het tijdelijk opvangen van enkele honderden vluchtelingen naar georganiseerde massavernietiging van een volk…de noodzaak van goed onderwijs werd maar weer eens aangetoond. Vergeleken met dit stukje misplaatst theater voor de bühne was de bijdrage van GroenLinks toch meer het toonbeeld van oprechte betrokkenheid en inlevingsvermogen bij dit onderwerp, los van waar je inhoudelijk staat in dit debat.

Waar vrijwel alle partijen het wel over eens waren: de politiek moest, nog voordat er een formele vraag voor opvang zou komen, de gevoelens in de stad peilen, de inwoners en hun angsten serieus nemen en vooral ‘het gesprek’ aangaan. De politiek, dat is dus niet alleen het College, maar ook al die 37 zo betrokken raadsleden.

Maar het bleef en blijft stil.
Angstig stil.

Heeft u de partijen om uw mening zien vragen op de zaterdagmarkt? Of is dat enkel gebruikelijk bij verkiezingen? Waar waren de inspraakavonden, rondetafels, kennissessies, achterbanoverleggen, thema avonden of wijkbezoeken? Waar en wanneer is de politiek actief op zoek gegaan naar het gesprek met de inwoners van Helmond? Op geen enkele website van onze politieke partijen in Helmond ook maar het begin van een oproep tot actieve deelname aan dit gesprek.

Vanaf ‘n benkske:
Lucy d’Uylenspiegel

11 reacties:

Gewoon buiten Helmond houden die gelukzoekers. Hebben we hier niet nodig.

Beantwoorden
Marja Konings van Dooren

Morgen gaan mevrouw Blanksma en de heer Stienen een aantal omwonenden van het voormalige Carolus Barromeus bijpraten over de mogelijke opvang van asielzoekers in dat complex.

Beantwoorden

Hoi Lucy,

Je hebt een punt, raadsleden laten zich niet horen, zelfs de populisten van de D66 niet. Die gaan dadelijk wel weer roepen dat hun het altijd zo goed voor hebben met hun kiezers. Ahum.

Beantwoorden

En wat heeft dat voor zin, helemaal geen ene mallemoer.
Ze doen toch wat ze willen of die mensen het nou erg vinden of niet.

Bah bah ik heb zwaar de balen van dit hele gedoe met die zogenaamde vluchtelingen.
Ons land gaat naar de klote. En iedereen die nu zo bezig is met dat liefdadig gedoe die zal zich ook nog te pletter verschieten. Maar voor mij zijn hun dan wel de schuldige van de hele misere.

Hoe lopen de Nederlandse vrouwen er over 10-15 jaar bij??? Ook fijn gesluierd? Al die geloven weg ermee! En voor mij als vrouw zijnde de islam als eerste.

Het paard van Troje is vast en zeker al binnen, we gaan nog wat meemaken.
Ik hoop van harte dat ik er compleet langs zit…

Beantwoorden

De deal mbt Carolus is al rond natuurlijk.Het beloofde communicatietraject is overgeslagen.Let maar op.Raad zit er weer bij als een passieve Jodocus Kwak.Geen enkel eigeninitiatief.Armpjes over elkaar en straks weer spektakelen over het feit dat men niet op de hoogte was.

Beantwoorden

@eric op maandag 19 oktober 2015 om 09:03:

Er is natuurlijk officieel geen sprake van een beslissing.. B & W heeft nog geen besluit genomen. De geraadpleegde gemeenteraad is in beginsel akkoord met opvang van asielzoekers in Helmond.
In Stiphout heerst enige vrees over de uitkomst van het overleg dat vandaag zal plaatsvinden.

Beantwoorden

@Evert op maandag 19 oktober 2015 om 09:59:

Klopt allemaal. Vraag is of de raad wel op de hoogte is van de initiatieven die college tot nu toe ondernomen heeft. Blijft het feit dat de toegezegde brede discussie tot nu toe niet heeft plaatsgevonden. Dan mag je ook enig zelfinitiatief van een raad verlangen. Gr

Beantwoorden

@eric op maandag 19 oktober 2015 om 10:51:

Ik heb gisteren nog even een voorzetje gegeven, wellicht hebben ze daar wat aan. Was weliswaar een iets ander topic, maar dat komt ook op hetzelfde neer.

https://www.deweblogvanhelmond.nl/actuele-onderwerpen-helmond/verouden-vooruitzien/#comment-176591

@Lucy: spijker, kop, hamer 🙂

Beantwoorden

@G.Ekkehenkie op maandag 19 oktober 2015 om 12:29:

Geeft aan dat vele burgers ongerust zijn over het verloop van dit proces.Terecht of onterecht doet er niet zoveel toe.Die onrust is er wel.Die is andere Gemeentes ook.Er wordt m.i veel te weinig gedaan deze onrust weg te nemen.Sterker er wordt geen enkele poging zelfs daar toe genomen.Dit stijgt uit boven politieke meningen.Dit gaat om burgers.Iets waar men(raad) blijkbaar niet om kan/wil gaan.

Beantwoorden

Ik vraag me af of de Helmonder en haar bestuur zich wel terdege bewust is van wat er buiten onze landsgrenzen afspeelt, ik weet dat er op diverse sites van alles is te lezen, er wordt ook overdreven zowel bij de voor- en tegenstanders van asielzoekers, ik zit me al enkele maanden in te lezen op diverse sites en kom voor mezelf tot de conclusie dat we met vuur aan het spelen zijn als we nog meer asielzoekers binnen laten zowel in Nederland als in Helmond, ik zou zeggen lees eens wat op de navolgende sites en bedenkt dat als de helft al waar is waar we dan in godsnaam mee bezig zijn. De sites:
http://xandernieuws.punt.nl/home
http://langleveeuropa.nl/
http://curiales.nl/
http://www.nachthemel.nl/

Succes!

Beantwoorden

@Twan op maandag 19 oktober 2015 om 14:05:

Dat zijn toch geen leuke sites 🙂
Deze hieronder is veel beter, deze keer keurig in het Engels. (Nederlands is mogelijk). Website past zich ook keurig aan voor smartphones en tablets. Op deze site wordt in ieder geval niks overdreven. Welkom in het land van melk en honing, you’re welcome!

https://ind.nl/EN/individuals/residence-wizard/asylum/#paragraph3

Overigens voor verdere talen moet je even klikken, maar ze staan klaar:

https://ind.nl/particulier/asiel/brochures-formulieren

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *