Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 109.554 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

5reacties

Na 3 jaar was vandaag de tweede editie van festival Los Zand op het naaktstrand bij recreatieplas Berkendonk. Op de 4 podia waren tussen 14.00 en 23.00 uur zo’n 30 artiesten geprogrammeerd zoals Def Rhymz, Brace, Outsiders en uit Helmond: Senna Willems.
Harrie Fotografie ging er heen en maakte de bijgaande 52 foto’s. Helemaal onderaan staat een filmpje dat hij maakte.

5 reacties:

Moe maar voldaan kwam mijn dochter gisteravond precies op tijd thuis. Haar eerste keer met vriendinnen en zonder ouders naar een popconcert/festival. Ik wil de organisatie heel hartelijk bedanken, want wat heeft ze een topdag gehad. Ik kan haar niet ontdekken op de foto’s en het filmpje maar op haar mobieltje staan wel dertig selfies “met die en die. En die ook mam.”
Ook in de krant stond vanochtend een heel mooi artikel van Juliët Meulendijks dat ik toch ook even wil melden. Hopelijk gaat de gemeente niet flauw doen en laat ze dat festival gewoon bestaan. Iets opbouwen is moeilijk, iets afbreken is makkelijk.

Los gaan op Los Zand: ‘Een glitterlijntje hoort erbij’
HELMOND – In groepjes lopen ze het strand van recreatieplas Berkendonk op. Bij de ingang worden de eerste foto’s vast gemaakt. Met Los Zand heeft de Helmondse jeugd een festival in hun eigen buurt om een dagje los te gaan.

Zaterdag stond de dansende menigte van Foutdoor nog op het Berkendonkse strand. Zondag maakt deze plaats voor de jeugd uit Helmond en omstreken. De roze opblaastent van een dag eerder staat nog overeind door de draaikunsten van de dj. Een moeder en haar jonge dochter wagen samen een dansje.

Dat is ook precies de bedoeling van het vrij nieuwe festival dat in 2019 het levenslicht zag. Ook jeugd jonger dan 18 jaar is welkom op het strand van Los Zand. Daar maken zusjes Romy (19) en Yvaine (12) Verbakel uit Helmond maar wat graag gebruik van. ,,We hebben een gezellig dagje uit”, zegt Romy met een lach.

Zelf is ze meer van de hardcore feestjes, maar voor familie maakt Romy graag een uitzondering. ,,Ik houd meer van Nederlandse en carnavalsmuziek”, zegt Yvaine. Het zonlicht reflecteert in de glitters op haar gezicht. De festivalschmink-tent draait goed. Een glitterlijntje onder de ogen is geen vreemd gezicht op het strand. ,,Dat hoorde er voor mij wel bij”, zegt Yvaine met een lach.

Zand nodig
Het is de laatste keer dat het festival op het strand wordt gehouden. Los Zand wil groeien maar de gemeente geeft aan dat dat niet kan op de huidige locatie. Een mogelijkheid zou voor hen het nog aan te leggen evenemententerrein bij Berkendonk zijn. Hoewel de organisatie ook hard op zoek is naar een nieuwe plek, heeft mede-organisator Geert Blenckers er een hard hoofd in. ,,Los Zand zegt het eigenlijk al: we hebben zand nodig. Ik weet niet waar we dat nog meer in Helmond kunnen vinden.”

Hij houdt er dan ook rekening mee dat het de laatste keer is dat de tenten worden opgezet. ,,Dat zou heel jammer zijn. Er is in Helmond geen ander jeugdfestival waar je de festivalbeleving krijgt.” Die beleving is waar de 16-jarige Frederieke Hendriks en haar even oude vriendinnen Anouk, Sanne en Nine voor naar de plas zijn gekomen. ,,Er is hier van alles wat, maar het staat niet zo op elkaar gepropt. Dat is fijn”, zegt Frederieke. Dat het in de buurt is, is voor de groep uit de omgeving van Bakel een uitkomst.

‘Schoonzoon moet draaien’
Het festival trekt niet alleen maar jeugd. Drie vrouwen lopen richting een van de podia. ,,Mijn schoonzoon moet zo draaien”, klinkt het trots. De vrouw gebaart naar dj Re-Generate. De Helmonder, die door familie en vrienden gewoon Raimon Swinkels genoemd wordt, staat later op het hardstyle podium. ,,De hardere stijlen worden steeds populairder onder de jeugd. Dat ik in mijn eigen Helmond mag draaien is te gek.”

Beantwoorden

Was super elk jaar doen

Beantwoorden

Festival in een mooi rust gebied, hoe verzin je het.

Beantwoorden

@Brigitte op maandag 12 september 2022 om 08:55:

Precies wat je zegt: Iets opbouwen is moeilijk, iets afbreken is makkelijk.

Voor mij is het festival niet bedoeld, maar voor de jeugd zou het jammer zijn als dit de laatste keer was. Ooit hield Festival Impact op te bestaan. Er was nog ooit een poging om dat nieuw leven in te blazen als ik het me goed herinner. Niet gelukt. Nu lijkt Festival Los Zand ook te stoppen en krijgt Hannie haar zin. Ik hoop het niet, maar vrees met grote vreze dat er volgend jaar geen jeugdfestival in Helmond meer is.

Beantwoorden

De raad had ingestemd.

Wat was de uitkomst van het onderzoek evenemententerrein Helmond ?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *