Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.465 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

22reacties

“Als ik de woorden kasteel en tuin hoor ben ik al verkocht. Ik ben namelijk dol op het bezichtigen van kastelen én tuinieren is een passie van mij. Het gaat vast en zeker goed komen met de Kasteeltuinconcerten.” Henk Westbroek ten voeten uit, altijd in voor een leuke quote. Deze nationale beroemdheid treedt vrijdagavond met Nederpop All Stars op in de kasteeltuin. De weblog sprak hem over dat optreden, Helmond en wat verder ter tafel kwam.

Naast muzikant is de 70-jarige Utrechtenaar een verwoed twitteraar Zoals nergens neemt hij daar geen blad voor de mond en wordt de controverse niet geschuwd. Westbroek was de drijvende kracht achter Leefbaar Utrecht die in het jaar 2000 de grootste partij van de Domstad werd. Verder was hij bekend van Denk aan Henk, jarenlang het meest beluisterde radioprogramma na Arbeidsvitaminen.

Maar het meest bekend is hij als de zanger van Het Goede Doel. Voor de jongeren onder ons: in de jaren 80 mateloos populair in ons land met Nederlandstalige liedjes. Met die band had hij hits als België, Vriendschap en Ik dans, dus ik besta, die 3 zullen komende vrijdag in ieder geval de revue passeren, plechtig aan ons beloofd met de hand op zijn hart. Zijn grootste succes had hij echter als solist met Zelfs je naam is mooi dat in 1998/1999 maar liefst 33 weken in de Top 40 stond.
Het hele levensverhaal van Westbroek werd opgetekend in het boek Henk.

Henk denkt tijdens het Kasteeltuinconcert zo’n 5 nummers te zingen. Niet veel meer want dat kunnen zijn longen niet aan. De zanger heeft namelijk een agressieve vorm van astma.
Waar denkt Henk aan als de naam Helmond valt? “Aan drank en mooie vrouwen!… Maar in Groningen denk ik ook aan drank en mooie vrouwen! Sterker nog, daar denk ik aan bij iedere plaats waar we optreden hahaha!” Henk is wel in voor een geintje. Vermeldenswaard is dat hij in zijn pubertijd een meisje uit Helmond kende die hij “erg sympathiek” vond. “Ze kon naast lachen om de ander, ook lachen om zichzelf. Voor zulk soort mensen heb ik een zwak.” Wat haar naam is, wilde hij ons niet vertellen.
In 2011 trad hij op in poppodium Lakei (de voorganger van de Cacaofabriek) in de Molenstraat maar daar kan hij zich niets van herinneren. Het Eindhovens Dagblad interviewde hem destijds. “Ik zal heus nog wel eens vaker in Helmond hebben opgetreden maar ook daar staat mij niets meer van bij. Voor zoiets heb ik een slecht geheugen.”

Begint Westbroek echter met anekdotes over popmuzikanten, dan zit de artiest op zijn stokpaardje en brandt hij los. Zo vertelt hij 3 kwartier de ene na de andere. De volgende mogen we je niet onthouden. Een nog jonge Henk liftte tijdens een vakantie door Engeland. Tijdens 1 van die liften kon hij meerijden met iemand in een Mini Cooper. De Utrechtenaar kreeg tijdens de rit een vaag vermoeden wie hem had meegenomen, maar hij kon zijn ogen niet geloven. Zat hij inderdaad naast een nog levende poplegende? Toen de Utrechtenaar uitstapte, trok hij de stoute schoenen aan en vroeg: “Are you Paul McCartney?” Ja zei de automobilist. De autodeur klapte dicht en The Beatle reed door. Voor het popicoon een vluchtige ontmoeting als 13 in een dozijn, voor Westbroek eentje die voor eeuwig op zijn netvlies gegrift staat. 

Voetbal mag je gerust een passie van Westbroek noemen. Henk vertelt onder meer het verhaal dat hij een keer was uitgenodigd voor de skybox bij de wedstrijd van zijn clubje tegen Ajax. Er zat een man langs hem die na een minuut of 10 al tegen hem zei dat Ajax niet zou winnen. “Ik zie het aan hun manier van voetballen, de doelman keept niet op de goeie manier en verder spelen ze te angstig.” Verbaasd vroeg de Utrecht-fan zijn buurman hoe hij dit wist. Die antwoordde dat hij ruim 4 honderd wedstrijden in het betaald voetbal had gespeeld. Het bleek René van de Kerkhof te zijn. De 2 raakten in een gezellig gesprek en daarna hadden ze nog wel eens contact. “Ik ben zelfs nog eens op een feestje van hem uitgenodigd. Ik ben niet gegaan en heb me afgemeld met een net berichtje.”

Voor een club als Helmond Sport, die de FC-Utrecht-fan alleen kent van tv, heeft hij veel sympathie. “Al voetballen ze nog 150 jaar, Helmond Sport zal nooit Nederlands kampioen worden. Maar ze hebben een grote aanhang in de stad. Hoe vaak ze ook verliezen, de supporters blijven het team steunen door dik en dun. Daar hou ik wel van.”

Henk Westbroek heeft zin in zijn optreden overmorgen. Met Nederpop All Stars doet hij dat regelmatig voor zo’n 400 toeschouwers. Henk klinkt vereerd als hij hoort dat de eerste 3 Kasteeltuinconcerten dit jaar ieder tussen de 7,5 en 8 duizend toeschouwers trokken. Helmond verrast Westbroek. Verrast Westbroek ook Helmond?

In de reacties hieronder staan updates.

22 reacties:

Mooi, mooi, mooi, Het Goede Doel!!!

Beantwoorden

Wat een leuk interview over onze stad. Dank je wel Henk!
Een grote fan hier, ik was erbij tijdens de reünie op 22 december 2001 in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Na een voor mij zware periode, fleurde ik helemaal op mede door Henk en Henk weer samen te zien. Niet dat ik heel veel concerten van jullie zag, ja ik zag jullie natuurlijk op Parkpop jaren eerder met een paar honderd duizend anderen, maar 2001 was echt heel speciaal!!
Ik kan hier uren doortypen wat jullie voor mij en mijn vriendengroep betekenden. Je hoorde bv elke letter van jullie teksten te kennen, ander was je in die vriendengroep bijna (dat woord bestond toen nog niet) gecanceld.

Tot vrijdag Henk!

Beantwoorden

ik kan maar aan een ding denken als hij komt, WAAR IS HIER DE NOODUITGANG, kga over mijn nek vd vent.

Beantwoorden

@weg weg dan blijft u vrijdagavond lekker thuis in uw seniorenappartement, fijn luisteren naar James Last en de Alpenzusjes. U kunt gemist worden.

Beantwoorden

Door veel drank te nuttigen wordt zelfs een Helmondse vrouw mooi.
Maar owee als den drank uitgewerkt dan kriede de echte kater.😉😂😂

Beantwoorden

@Frank Vondey op woensdag 3 augustus 2022 om 22:01:

*LOL*

Goede herinneringen aan Henk, afgezien van zijn Leefbaar-avonturen.
Vara’s Vuurwerk besteedde tenminste wel aandacht aan hardrock en metal en naast Het Goede Doel heeft hij solo heel wat mooie nummers uitgebracht.

Beantwoorden

*-*-*

Beantwoorden

Henk is altijd Henk geweest en gebleven. Goede doel waren toch met twee zangers en tekstschrijvers, Henk en Henk…
Mooie humor..

Beantwoorden

We zijn erg benieuwd hoe druk het vanavond wordt. Wij verwachten dat het drukker zal zijn dan de eerste 3 Kasteeltuinconcerten, maar minder druk dan vorige week met de Queen-tributeband. Ter informatie: afgelopen vrijdag was het best bezochte concert in het 20-jarig bestaan van de Kasteeltuinconcerten, zo liet organisator Geert Blenckers ons weten.

Beantwoorden

Update 1:
Henk Westbroek is gearriveerd, playlist reeds bekend
Om 20.30 uur begint het optreden van Henk Westbroek met Nederpop All Stars in de kasteeltuin. Er worden rond de 9 duizend bezoekers verwacht. “Maar het gaat vooral om de kwaliteit van de avond”, aldus organisator Geert Blenckers van Helmond City Events.
In 2019 traden de Mannen van Oranje op. “Dat werd een gezellige avond met veel meezingers”, aldus Geert. Toen besloten we dat we ieder jaar bij de Kasteeltuinconcerten een Nederlandstalige band willen hebben.” Saillant detail is dat bij het laatste Kasteeltuinconcert dit jaar ook een Nederlands act te gast is namelijk H6.
Geert kwam op het idee om Nederpop All Stars te contracteren toen hij op Radio 538 hoorde dat die band on tour was. Vanavond is het dus zover. Opmerkelijk is dat de bassist, Robert Kramer, nog vanuit Hongarije is ingevlogen om vanavond op te treden.
Techniekvrouw Conny van de band verklapt ons reeds de liedjes die Westbroek ten gehore brengt. Voor de pauze zingt Henk Westbroek Vriendschap, Alles geprobeerd en Nooduitgang. België, Ik dans dus ik besta en Zelfs je naam is mooi worden in de tweede set tussen plusminus 22 en 23 uur gespeeld.
Kort ma 19 uur komt Henk relaxt het terrein opgewandeld. Even enkele omhelzingen met de bandleden, daarna de soundcheck waarbij de nummers Vriendschap, Nooduitgang en Ik dans, dus ik besta voorbij komen. Zijn stem klinkt nog altijd goed en dadelijk om half 9 uur kan het feest beginnen.

Beantwoorden

Mooi man, veel plezier allemaal!!!

Beantwoorden

Hij past goed in Helmond, lijkt wel een verzopen kat, onuitstaanbare arrogante klep.

Beantwoorden

Lekker lijzig met ironie en zelfspot.
Mooi dat ie dit nog kan.

Beantwoorden

Update 2:
België klinkt bij de nurkse Henk Westbroek als vanouds
In de kasteeltuin was gisteravond een drukbezocht feestje. De zwoele zomeravond werd opgestart door gitarist Sander van Herk. Dit voormalig bandlid van Het Goede Doel liet met het eerste deel van het instrumentale The sonic ranger (rides again) van zijn oude band horen dat hij de kunst nog niet verleerd was. Rustige Nederlandstalige nummers volgden en Martin van der Starre, de tweede gastzanger van de avond, bracht voor de pauze met het nummer Little Green Bag van George Baker de feeststemming er al een beetje in. Het nummer Stil in mij van Van Dik Hout werd luidkeels door het publiek meegezongen. Vele aanwezigen zullen vandaag na al die meezingers wel last hebben van een schorre stem.

Helmonder Peter van der Looij was 1 van de duizenden bezoekers. Hij vertelt dat hij tot nu toe bij ieder Kasteeltuinconcert dit jaar aanwezig was. Zelf speelt hij contrabas en slagwerk en komt vooral voor de muziek. “Als ik Nederpop All Stars zo zie spelen, zou ik zo mee willen doen.” Koen Chatrou (1 van de vele sponsors van de jaarlijkse muziekreeks) is aanwezig met zijn Romy en ouders. Hij vertelt dat de Kasteeltuinconcerten voor hem deels een soort van reünie zijn. Er zijn niet uitsluitend Helmonders aanwezig, er zijn ook dorpelingen uit Gemert, Asten en Deurne. Alle leeftijden zijn vertegenwoordigd, van baby’s in de kinderwagen tot ouderen van ver boven de 70.

De muziek die gespeeld werd was gevarieerd. We noemden al Little Green Bag uit de jaren 70, ook Duurt te lang dat de onvolprezen Davina Michelle in 2018 zong, kwam voorbij. Door het nummer Sexy als ik dans van van Nielson werd dit Kasteeltuinconcert echt sexy en kwamen de heupjes bij verschillende niet-dansers zelfs los. Het hoofdbestanddeel waren echter nummers uit de jaren 80. Niet gek omdat de Nederpop toen zijn hoogtijdagen beleefde waarin onder andere Het Goede Doel met Henk Westbroek in de gelederen een voortrekkersrol had. Niet alle aanwezige jeugdigen weten wie Henk is, maar kennen gelukkig wel hun en zijn klassiekers en zingen die woord voor woord mee.
Henk zong als gastzanger alle in update 1 (hierboven) genoemde nummers, het nummer Vriendschap in een speciale rapvariant. Maar Westbroek komt na de pauze pas echt goed op gang. De stem van Westbroek blijkt ook dan nog steeds goed en dat hij het lied België een halve toon lager moest zingen, zal weinig mensen zijn opgevallen.

De Utrechtenaar toonde zich voor zijn optreden niet van zijn beste kant. Hij was om 16.30 uur niet aanwezig zoals afgesproken. Tja, vedettes komen altijd te laat… Maar toen we de prima donna rond 19.20 uur dan eindelijk wel mochten spreken voor het geplande interview (omdat hij er inmiddels een kwartier was), leek de 70-jarige een nurks kind, onbeleefd en waren we snel klaar met elkaar. De zorgvuldig voorbereidde vragen door meerdere Goede Doel-fans blijven daardoor onbeantwoord. Laten we het houden op: jammer.
Eerder op de middag spraken we gitarist Sander van Herk die enthousiast vertelde over het aankomende optreden en wist dat Henk niet al te precies is in wat hij vertelt en afspreekt. Henk blijft Henk hè? zei hij met een vragende blik van ‘dat weet jij ook wel hè’.

Maar eerlijk is eerlijk, voor velen was zanger Stefan de Kogel van Nederpop All Stars de echte ster van de avond. Een fantastische zanger en een echte showman. Iemand die het publiek in vervoering brengt. De wisselwerking met Westbroek werkte, ze vulden elkaar goed aan.

Hoe hij de nummers Suzanne van VOF De Kunst en Annabel van Hans de Booij zong? Als de weblog een mening moet geven: geweldig! En ook het publiek ging er helemaal in op. De avond lijkt afgesloten te worden met 2 nummers van De Dijk maar als toegift volgt kort na 23.00 uur het nummer Laat me van Ramses Shaffy.

B. Lustenhouwer maakte de foto rechtsboven.

Beantwoorden

Update 3:
De excellente fotografen van De Vaste Clique maakten voor de organisatie van de Kasteeltuinconcerten de onderstaande 6 foto’s. Daarop zie je op de eerste 3 achtereenvolgens Henk Westbroek, de gitarist Sander van Herk en zanger Stefan de Kogel.

Beantwoorden

Zeer inclusief, heeft iemand een neger kunnen spotten op een foto?

Beantwoorden

Het was vrijdagavond een avond waarvan ik heb genoten. Prachtig bij dat uitgelichte ouderwetse prachtige kasteel, mooie sfeer en alles was piekfijn geregeld. Ik kwam voor Henk Westbroek en kreeg er onverwacht Sander van Herk bij. Veel concerten van Het Goede Doel gezien, maar door corona was mijn laatste in de vorige eeuw. Kinkt als 100 jaar geleden, en zo voelde het eerlijk gezegd ook.

Sander was geweldig, wat een verrassing toen hij startte met het, met de andere Henk geschreven, nummer The sonic ranger. Over het concertdeel zonder Henk Westbroek ben ik zeer te spreken. Er waren goede nummers uitgekozen, muzikaal uitstekend en de zanger was een ontdekking voor mij.

Maar Henk Westbroek heeft duidelijk zijn beste jaren achter zich gelaten. Toen was hij als een blije kikker die uitstraalde het geweldig te vinden om op het podium te mogen staan. Nu niet, het leek vrijdagavond een verplicht nummertje. Te vaak probeerde hij tevergeefs het publiek met handgebaren op te zwepen tot meer adoratie. Daarbij waren zijn vroeger zo lijzige heerlijk droge lachopwekkende commentaren en aankondigingen nu plichtmatig en haast onverstaanbaar. Hij stond vrijdagavond als een wat te dikke zoutzak op het podium die deed wat ie moest doen. Gelukkig werkte zijn stem nog prima, hoewel het door die astma op het eind blijkbaar wel op was.
De Vriendschap-versie was voor mij de eerste keer dat ik die live hoorde. Een pluim daarvoor. Ik hoorde die al meerdere malen op YouTube, maar live is toch anders en echter.
Gisteren kreeg ik een linkje naar een interview in het Eindhovens Dagblad. Henk was voor een fooi naar Helmond gekomen. Kon het artikel helaas niet openen omdat het een premium-artikel is. Ben erg benieuwd wat Henk een fooi noemt, maar als hij weinig krijgt, doet Henk tegenwoordig blijkbaar ook weinig.

Ondanks mijn kritische noot, ben ik blij dat ik naar dit kasteeltuinfeest ben gegaan.
Ik zou Henk Westbroek willen adviseren te stoppen met optreden.

Ik sluit af met 2 zinnetjes uit Franse auto die hij zelf ooit schreef.

Je was een levende legende
Maar aan alles komt een eind
Bron: https://muzikum.eu/nl/het-goede-doel/franse-auto-songtekst

Beantwoorden

Nou Henk je staat wel voor niet gevaccineerde te zingen die je vorig jaar nog het liefst van alles toewenste , lekker hypocriet wat geld met mensen doet …..kijken wat hij deze winter weer te melden heeft…..oprotten met dat soort volk

Beantwoorden

@Daan
Lekker relevant. Zonder dat ik je ken heb ik nu al een vermoeden over je cognitieve bagage.

Beantwoorden

Ik heb genoten van Henk Westbroek en die band was absoluut goed.

Beantwoorden

@Mark op zondag 7 augustus 2022 om 00:37:

Moet dat dan? Maak je niet zo druk man!

Beantwoorden

@John de Laat op zondag 7 augustus 2022 om 09:22:

Mooie recensie, fijn dat het Concert at Castle 😉 in Helmond beviel. Prachtige evergreens schreef Westbroek, maar het is nu dus een rare kwibus geworden. Ik heb dat premium-artikel in de krant dat jij niet kon lezen voor je:

Henk Westbroek komt ‘voor een fooi’ mee naar Helmond: ‘België doe ik een halve toon lager’

HELMOND – ,,Vijf of zes liedjes lukt wel. Ik zing die nog net zo goed als vroeger. Of net zo slecht.” Henk Westbroek (70) kampt met ‘wat voorhoofdsholte- en neusproblemen’. Maar hij zingt vrijdag wel bij het vijfde Kasteeltuinconcert.
Hans van de Ven 04-08-22, 17:30 Bron: ED

De oud-zanger van Het Goede Doel is te gast bij de Nederpop All Stars. ,,Ze vragen ‘heb je zin om voor een fooi mee naar Helmond te gaan?’ Dan zeg ik ‘Ja, Helmond, dat vind ik hartstikke leuk.’ Ik ben eigenlijk gepensioneerd.”

Wat drijft hem? ,,Niks. Het zijn allemaal heel aardige mensen en geweldige muzikanten. Sander van Herk, onze gitarist van Het Goede Doel zit er bij. De bassist van Dulfer, de drummer van Alderliefste. Soms vragen ze Erik Mesie (Toontje Lager), soms Nol Havens (VOF De Kunst).”

Hij zingt alleen eigen nummers. ,,Niet omdat ik liedjes van anderen minacht, maar die van mezelf vind ik al moeilijk genoeg. Ik ben niet de grootste zanger.” Zijn stem is door de leeftijd lager geworden. ,,België doe ik nu een half toontje lager.”

Chinees in het donker
Westbroek schiet zijn sandalen aan voor we in de tuin achter zijn Utrechtse bungalow gaan zitten. ,,Anders schijten de kippen op mijn voeten. Och, ze leveren elke dag vier eieren. In het begin kon ik er steeds maar één vinden. Wel een hoop schillen. Bleek de hond de eieren op te eten.” Onder één van de planten bij de Utrechtse bungalow staat het gebeeldhouwde hoofd van Henk. ,,Cadeautje van een bewonderaar. De reacties van mensen zijn lollig.”

Kent hij Helmond? ,,Ik zal er ongetwijfeld ooit zijn geweest, met het Goede Doel en met de eigen band. Jullie hadden geloof ik De Lakei? Je komt dan aan om acht uur, doet de soundcheck, dan wordt er Chinees binnengebracht en je gaat naar huis. Alles in het donker. Dan heb je niets van een plaats gezien. Van Helmond ken ik Helmond Sport. Dat is een fantastische club waar ik van hou omdat die door de inwoners gedragen wordt. We zitten hier vlak bij de Galgenwaard: FC Utrecht is ook zo’n volksclub.”

Westbroek maakte de hele periode van Nederpop van heel dichtbij mee. Hoe was dat? ,,Ken je dat liedje Nederwiet nog? Daar was ik ook een groot liefhebber van. Bovendien dronk ik er als een idioot bij. Een hele hoop is aan mij voorbij gegaan. Het was wel een vriendelijke tijd. Weet je, het ging alle bandjes wel goed. Er bestond vrij weinig afgunst.” Doe Maar versus Het Goede Doel? ,,Helemaal niet. We waren geen vrienden, maar hadden het grootste respect. Wij waren ook bij hun afscheid.”

Welk liedje van een ander had hij zelf gemaakt willen hebben? ,,Over de Muur van Het Klein Orkest. Harrie Jekkers is een groot liedjesschrijver. Van hem is ook het beste Kinderen voor Kinderen-liedje, de Kerstezel. Ik heb de albums 11 tot en met 19 geproduceerd en geprobeerd om die Gooise R eruit te halen. Dat is niet gelukt. Kinderen moesten op woensdagmiddag repeteren en kwamen daarom uit een straal van 30 kilometer. Eén keer namen we een deel op in Friesland. Dat kostte een halve ton extra. Bij het volgende album kon dat niet meer.”

Mongooltje
Westbroek schreef honderden liedjes. ,,’Loods me door de Storm’ is mijn favoriet. Tekstueel goed, muzikaal briljant. En van Het Goede Doel een wat minder bekend liedje, Sara.” Hij brengt met veel gevoel de eerste regel. ,,Het gaat over een stel dat een mongooltje krijgt. En er komt niemand op bezoek.”

Henk Westboek, Dj Ferry Maat boycotte het nummer ‘Gijzelaar’
Kwinkslagen en ironie kenmerken veel van zijn teksten. Dat viel niet altijd goed. Zo weigerde Tros-dj Ferry Maat om Gijzelaar te draaien. ,,Hij vond dat het liedje verboden moest worden. Dat vond ik zo flauw van hem. In plaats van nederig te zeggen ‘we veranderen de tekst wel’, wat nu door sommige artiesten wordt gedaan, ging ik Ferry Maat pesten.” Daarom kondigde Westbroek bij elk optreden dit nummer aan als ‘het favoriete liedje van Ferry Maat’.

‘Ironie wordt niet meer begrepen’
Zijn er door de nieuwe moraal nummers van hem die nu niet meer zouden kunnen? ,,Zeker de helft. Met een beetje tolerantie ben je altijd op vakantie zit vol met zinnen die niet meer kunnen: ‘de een heeft een blanke huid, de ander trof het wat minder’. Pure ironie. Maar ironie wordt niet meer begrepen. Zoveel mensen nemen het letterlijk.”

De hond komt om een knuffel bedelen. ,,Oh gossie, ouwe kippeneierensteler.”

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *