Buiten is het 14 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 86.980 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

— Langlopende logs

83reacties

Ook in 2018 verzamelen we (net als in 20172016, 20152014 en 2013) in een apart topic de nieuwsberichten over de opgerolde hennepkwekerijen, gesloten drugspanden en aanverwanten. Vandaag het eerste bericht in die categorie dit jaar:
Burgemeester Elly Blanksma heeft vandaag een woning aan de Wolfstraat voor 3 maanden gesloten. In het pand is een hoeveelheid drugs aangetroffen die boven de norm voor eigen gebruik ligt. De politie heeft 28 november een onderzoek ingesteld bij het betreffende pand. Zij trof bij het doorzoeken van het pand 124 hennepplanten aan. De politie heeft haar bevindingen gerapporteerd aan de burgemeester. Op basis van deze rapportage heeft zij de tijdelijke sluiting per brief aangekondigd bij de eigenaar van het betreffende pand. De eigenaar heeft een zienswijze ingediend, waarna de burgemeester dit besluit heeft genomen.

210reacties

Namens de PvdA stelden Mirjam van der Pijl en Mohammed Chahim gisteravond schriftelijke vragen aan B&W over de nieuwe dienstregeling van het busvervoer via Bravo Flex. In december worden de meeste Helmondse stadsbussen vervangen door kleinere bussen die pas rijden als zich daarvoor passagiers via een app of telefonisch hebben aangemeld.
Hieronder hun 7 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun  inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties. Lees verder »

163reacties

Vanavond werd een zwaargewonde vrouw bij het fietspad van de Bakelsedijk in Dierdonk aangetroffen. De hulpdiensten werden om 22.21 uur gealarmeerd.
Zij werd door het ambulancepersoneel behandeld aan haar verwondingen maar dat mocht niet baten, zij is inmiddels ter plaatse overleden. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is ons niet bekend.
Zodra we meer informatie of foto’s hebben, komen die in de reacties hieronder.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande 2 foto’s.

Lees verder »

57reacties

toekomst of oplossing?Sinds september zijn de ochtendtreinen richting Eindhoven weer overvol. Dat blijkt onder meer uit vele tweets daarover. Vooral de Intercity van 07.50 uur blijkt een ramp te zijn.
Een korte bloemlezing uit de vele meldingen. Zo twitterde Bram van Oosterhout ‏op 3 september “Trein Helmond-Eindhoven overvol, dan maar boete riskeren en eerste klas reizen. Mensen zijn net sardientjes, zelfs in de eerste klas zijn alle stoelen + staanplaatsen vol.” Onder meer Thijs merkte 6 dagen later dat hij en 150 andere reizigers niet eens mee konden omdat de trein van 07.50 uur vol was. Op 30 september weigerde de machinist te vertrekken twitterde Niels. De vluchtweg was geblokkeerd omdat de trein afgeladen was met reizigers.
Lees verder »

242reacties

De politie en het Openbaar Ministerie startte vrijdagavond een Team Grootschalige Opsporing (TGO) op nadat Mien Graveland, de 86-jarige bewoonster van een woning aan de Bestevaer, in het ziekenhuis overleed als gevolg van geweld. Het TGO bestaat uit zo’n 20 rechercheurs.
Vrijdag rond 17.10 uur werd het slachtoffer gewond aangetroffen in haar woning door familieleden, die direct de politie waarschuwden. Kort na de melding arriveerde de politie en ontfermde ambulancepersoneel zich over haar. Zij werd onmiddellijk overgebracht naar het ziekenhuis. Helaas overleed zij hier later in de avond. De doodsoorzaak is nog niet vastgesteld en maakt deel uit van het rechercheonderzoek. De politie startte direct met een uitgebreid sporen- en buurtonderzoek. Zowel het buurt- en sporenonderzoek zijn nog niet afgerond.
Getuigen kunnen contact opnemen met de recherche wanneer zij denken iets gezien en/of gehoord hebben dat te maken kan hebben met de woningoverval, telefoon: 0900-8844. Anoniem kan ook, telefoon: 0800-7000.

In de onderstaande reacties staan de updates.

103reacties

Wat is er toch allemaal aan de hand met de stadsverwarming in Brouwhuis en de Rijpelberg? Nu weer de problemen met de leidingen en de krater nabij de McDonald’s. Aan het begin van dit jaar waren er al stevige werkzaamheden bij Rivierenhof in Brouwhuis, zoals op deze foto van René Smeets te zien is. SP-fractievoorzitter Erik de Vries stelde onderstaande vragen aan het college van burgemeester en wethouders.
De lekkages lijken te zijn veroorzaakt door jarenlange schommelingen van de watertemperatuur tussen de 85 °C in de zomer en 107 °C in de winter. Die schommelingen zorgen voor kleine uitzettingen en inkrimpingen van de leidingen waardoor naast de lasnaden scheurtjes kunnen ontstaan, aldus een medewerker van de reparateur.

Stadsverwarming: een zegen of vloek voor de 6.500 aangesloten huishoudens?
Want dit leidingprobleem is niet het enige probleem met stadsverwarming. Sommige gebruikers klagen over de prijs, maar kunnen niet overstappen naar een ander. En soms valt de hele stadsverwarming uit waardoor een hele buurt of wijk ‘s winters letterlijk in de kou zit.
Veel genoemde voordelen zijn dat je snel zoveel warm water hebt als je wilt, milieuvriendelijk omdat bij stadsverwarming alleen restwarmte wordt gebruikt en er hoeft geen onderhoud te worden gepleegd aan de CV-ketel, want die is er niet.

De vragen van de SP-fractie aan het college. Zodra de antwoorden er zijn, plaatsen wij die. Lees verder »

207reacties

Ik vind... HelmondOp de weblog proberen we een breed scala aan onderwerpen te bieden. Onderwerpen waar Helmonders over veel Helmondse items hun mening kwijt kunnen.
We realiseren ons dat we nooit alle onderwerpen over Helmond in de logs aan bod kunnen laten komen. Daarom dit log.
Want áls je iets vindt over iets Helmonds kun je dat in dit log kwijt. Positief of negatief, uitgebreid of bondig, over iets groots of juist iets heel kleins, iets uit het verleden, heden of over iets dat er aan zit te komen. Kortom: geef hier je mening.

Er zijn 2 praktische spelregels bij dit log:

  • Check eerst even de gele rechterkolom (bij Logs en Langlopende logs) of er al een log over is. Is dat het geval, dan hoort die mening namelijk daar. Zodoende blijven alle reactie over 1 topic bij elkaar. Zoniet, dan is dit log de juiste plek.
  • ELKE reactie in dit log (dus ook als je reageert op een ander) begint verplicht met deze 2 woorden: Ik vind

Soms kan iemand hier een onderwerp aansnijden dat wij tot een log promoveren. Sommige onderwerpen verdienen dat.

76reacties

Helmond heeft veel om mooi gevonden te kúnnen worden. De Stichting Stadspromotie Helmond en de afdeling Economische Zaken van de gemeente gaven zelfs een toeritische kaart uit. Daarmee het bewijs dat veel in en van Helmond gezien mag worden. Een handige wegwijzer voor toeristen, dagrecreanten en uiteraard voor ons Helmonders.

Maar zoals in elke stad zijn er ook plekken waar we minder trots op zijn. Waar we ons wellicht zelfs een beetje voor (moeten) schamen. Omdat ze oerlelijk zijn, omdat het niet past in de omgeving, omdat het er niet prettig vertoeven is of ….
Daar werd geen overzichtskaartje voor uitgegeven en misschien maar goed ook. Want de vuile was hangen we liever niet buiten. Maar hier, zo onder ons, is het een goede zaak om ze in kaart te brengen. Weten we waar we toeristen niet naar toe moeten sturen. En de inventarisatie is ook nog nuttig voor onze bestuurders als ze weer iets moeten beslissen daarover.

Geef in je reactie duidelijk aan waar die lelijke plek zich bevindt én waarom die plek niet aan je normen voldoet. Mocht je er eventueel een foto van hebben of gaan maken, mail ([email protected]) ons die dan. Wij plaatsen die dan hier in de logtekst met verwijzing naar je reactie. Geef gerust je mening op andere reacties, want de 1 zijn mening hoeft niet jouw mening te zijn.

207reacties

Onderstaande oproep ontvingen wij van taaldeskundige Wim Daniëls die reeds vele boeken en columns op zijn naam heeft staan. Omdat zijn initiatief uitermate Helmonds is, willen we dat graag ondersteunen middels dit log en jullie reacties.


Sinds enkele maanden werk ik aan het Helmonds Woordenboek. Dat boek gaat in september of oktober 2006 verschijnen. Ik heb inmiddels al van vrij veel mensen uit Helmond uitvoerige lijsten met woorden en uitdrukkingen binnengekregen en ook anekdoten waarin de Helmondse taal een belangrijke rol speelt.
Wat ik nog weinig gehoord heb, zijn de voorkeuren van Helmonders voor hun woorden. Welke Helmondse woorden zijn favoriet? Is dat ‘wonnie’ of zijn het woorden die de typisch Helmondse sk-klank bevatten of de gerekte aaai-klank? Kortom, ik zoek de Helmondse woorden die door Helmonders of door mensen van buiten Helmond als het mooist of het meest bijzonder worden ervaren. Toelichtingen bij de woorden zijn welkom, omdat het woordenboek meer moet worden dan een eenvoudige opsomming. Wie spreekt zijn voorkeuren uit?
Wat is de top-5 of top-10 van mooie Helmondse woorden en uitdrukkingen?

Wim Daniëls

130reacties

In de middeleeuwen stond bij het kasteel een schandpaal..Die tijd is voorbij. Zo doen we dat nu natuurlijk niet meer.
Tegenwoordig doen we dat namelijk op internet.
Nét weer iets moderner, nét weer iets effectiever..
Helmond is dus weer helemaal bij de tijd.
Bijkomend voordeel is dat je zodoende hier ook Helmondse wantoestanden aan de kaak kunt stellen.

1.041reacties

Een aantal keer per maand krijgen we een mailtje met het verzoek aandacht te besteden aan een evenement in Helmond. Op zich zouden we dat graag doen. Want mensen die iets organiseren in onze stad, hebben (vinden wij) een streepje voor.
De moeilijkheid is echter dat dat onderwerpen zouden worden waarop weinig te reageren valt. En dat is over het algemeen wel de bedoeling bij onderwerpen die we op De weblog van Helmond aansnijden.
Daarom openen we dit log. In deze agenda kan iedereen het zelf aankondigen. Als je een evenement, een festival, een concert, een voorlichtingsbijeenkomst, een open dag, een spelletjesmiddag, een lezing, een expositie of een bijeenkomst op welk gebied in Helmond wilt aankondigen, kun je in een reactie hieronder je wervende tekst plaatsen. Andere Helmonders kunnen daar dan hun voordeel mee opdoen, als zij op zoek zijn waar ze naar toe kunnen gaan.

Helemaal onderaan staat het reactieveld waar ook jij je evenement kunt aankondigen.

421reacties

“Zij die niet vragen, weten niet.
Zij die niet antwoorden, weten het ook niet.”
Steeds vaker duiken er inhoudelijke vragen in de diverse logs op. Een goede zaak natuurlijk. Die goede zaak gaan we nu uitbreiden. Hier kun jouw vragen stellen aan je mede-Helmonders over de meest uiteenlopende Helmondse zaken die je ergens anders niet kwijt kunt. Bijvoorbeeld vragen waar je al langer mee zit, maar nooit een antwoord op kon vinden. Vragen als: “Ik weet het niet, maar een andere Helmonder moet dat toch zo weten”. Vragen van zowel praktische (bijvoorbeeld om mee te helpen een poll te winnen of een verloren sleutelbos terug te vinden), feitelijke als meer beschouwelijke aard. Bij veel van die vragen moeten we met zijn allen toch kunnen helpen.
Vragen die niet echt met Helmond te maken hebben, kun je hier natuurlijk niet stellen. Dit is géén veredeld spel en ook geen tweede grappenlog, maar een serieuze rubriek die jou kan helpen én waar jij anderen kunt helpen.
Geef bij het stellen van je vraag duidelijk aan wat je precies wilt weten.
Als jij geen aandacht aan je vraag besteedt, verwacht dan niet dat een potentiële beantwoorder dat wel zal doen of dat je een zinvol antwoord zult krijgen.

137reacties

Onze stamgast Porcupine (a.k.a. Noud) plaatste op zijn weblog het log Klantvriendelijk.Daarin schreef hij op 23 juni:”Loop ik vanmiddag bij Van Leest hier in Helmond binnen, en het viel me meteen op dat er geen klanten in de zaak waren. Ik dacht nog dat het door het warme weer kwam. Plotseling hoor ik een geluid alsof er een kat wordt afgemaakt. Blijkt het een van de medewerkers te zijn die staat mee te kwijlen met de CD die op dat moment aan stond. Ik rende meteen de zaak uit, want hier konden mijn gevoelige oortjes toch even niet tegen. Ze hadden zeker geen zin om klanten te helpen vanwege het warme weer.
Over klantvriendelijkheid gesproken.”Een koude douche op zo’n warme dag.
Maar toch niet prettig…
Natuurlijk, overal gaat wel eens iets mis. Maar bij sommige bedrijven vraag je je soms toch wel af of klanten er überhaupt toedoen? Ook in ons eigen Helmond helaas.Hoe er met klachten omgegaan wordt, is soms nog vreemder. Ons werd geleerd dat klanten die een klacht uiten, betere klanten worden als ze vinden dat die klacht serieus en rechtvaardig behandeld wordt. Maar of ieder bedrijf dat weet?Goede of slechte ervaringen met Helmondse bedrijven of organisaties hebben we allen.Maak andere Helmonders deelgenoot van je ervaringen.
Vertel ons dus wie er een virtuele warme of koude douche verdiend?

Omdat de Helmondse horeca eigen plekjes heeft, beschouwen we reacties over hen hieronder als off topic.
315reacties

Als het ontbreekt op een stadsweblog, zou het strafbaar moeten zijn!
Daarom vanaf vandaag hier alle typische grappen en moppen over Helmond en aanverwante zaken. Want is er betere spot dan zelfspot? Sommige denken nu: “Jawel hoor, leedvermaak!” Met 1 mop kun je ze dus allebei laten lachen.
En dat maakt het weer lekker efficiënt. Waarschijnlijk ten overvloedde, maar door in een ‘Sam en Moos witz’ de Kalverstraat te vervangen met de Heistraat, maak je dus geen typische grap over Helmond.
Gelukkig dat er altijd personen zijn die de goede grappen wel onthouden en ze ook nog weten te brengen. Want helaas behoren wij tot de groep die ze slecht onthoudt, anders hadden we er hier zelf al een aantal geplaatst natuurlijk.

We zijn daarom vereerd om voor 4 minuten Theo Maassen als gastspreker te hebben gestrikt:

Cabaret Theo Maassen Berry van Aerle

185reacties

Jaren geleden was Helmonder bijna een scheldwoord. Een bekende uit Aarle-Rixtel zei bijvoorbeeld steevast op vakantie tegen Nederlanders dat zijn dorp zo’n 20 kilometer van Eindhoven lag.
Wij denken dat het imago van Helmond gelukkig aan het veranderen is.
Er is immers genoeg om trots op te zijn. Op voetbalgebied brachten we aardige namen als Berry, Willy & René, Skietuh Willy en Fredje Bouma voort. Pieter van Geel, staatssecretaris in de regering Balkenende, en bedrijven als Vlisco en Maxi-Cosi zijn in onze gemeente gevestigd. En de architektuur van de paalwoningen & ’t Speelhuis en Brandevoort komen regelmatig in de (inter)nationale media.

Maar dit is ons lijstje tot op heden. Wat zijn volgens jullie redenen waarom we trots op Helmond kunnen (of zelfs moeten) zijn? Altijd handig immers om uit een uitgebreider arsenaal van positieve punten te kunnen putten als we op een feestje onverhoopt worden opgezadeld met het oude imago van onze stad.
Of zien we ’t helemaal fout en is er juist veel waarover we ons moeten schamen?