Buiten is het 2 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.789 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
20reacties

Met het huisvesten van 153 toegewezen statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) voldeed Helmond in 2015 exact aan haar wettelijke verplichting. De komende jaren wordt dat lastiger: de verwachte instroom van vluchtelingen in 2017 is maar liefst 2 keer zo hoog als vorig jaar. Vanwege die verzwaarde taak stemde B&W (met 8 andere colleges) in met het Actieplan Statushouders 2016-2017. Deze maatregel heeft volgens de gemeente Eindhoven niet alleen een positief effect voor statushouders, maar voor alle woningzoekenden in de woningmarkt in het Stedelijk Gebied Eindhoven. Om verdringing te voorkomen, komen er namelijk 800 extra huizen bij en worden leegstaande gebouwen bewoonbaar gemaakt. Concreet voor Helmond: 160 extra woningen in die 2 jaar.
Op grond van de reguliere statushouders-taakstelling moest Helmond in 2016 en 2017 het volgende realiseren:

Met die genoemde 0,51 wordt feitelijk bedoeld dat er gemiddeld 2 statushouders per woning wonen. Een al eerder besproken verhoging met 50 % betekende:

Via een (op 2 februari gedateerde) RaadsInformatieBrief (pdf) kwam dat vandaag naar buiten. Die 80 + 80 extra woningen uit dat actieplan zijn nodig vanwege de komst van extra statushouders. Maar zeker ook vanwege het toenemende percentage ‘alleenstaande statushouders’. Bij ongewijzigd beleid zijn andere woningzoekenden ongewenst de dupe én lopen de wachttijden in asielzoekerscentra op (waardoor er dus meer (crisis)noodopvangplaatsen nodig zijn).
Bij het Actieplan Statushouders 2016-2017 (pdf) van Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre wordt gebruik gemaakt van de Huisvestingswet. De individuele taakstelling pér gemeente wordt gewijzigd in een optelsom voor die 9 gezamenlijk.
Met 10 woningbouwcoöperaties (waaronder Volksbelang, WoCom en Woonpartners) en het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers (COA) zijn afspraken gemaakt om dat zo goed mogelijk te laten verlopen. Vanochtend werd door de (9 + 10 + 1 =) 20 partijen de krabbel gezet onder dat actieplan waarvan de intenties ook onderschreven worden door de Provincie en de stichting Vluchtelingenwerk.
Naast de woningcorporaties zal er ook een beroep worden gedaan op particuliere eigenaar/verhuurders om woonruimte beschikbaar te stellen.

20 reacties:

Ja joh….en laat de eigen mensen maar wachten ….dikke vette fail

Beantwoorden

Zorg eerst dat onze eigen bevolking een goed huis krijgen en
wij hebben onze eigen problemen hier dus grenzen dicht .

Beantwoorden

Tis toch echt te gek voor woorden

Beantwoorden

Het valt inderdaad op dat de eengezinswoningen op Wooniezie
steeds zeldzamer worden.

Beantwoorden

Goed lezen mensen, want het is niet alleen voor vluchtelingen. ….

Beantwoorden

En een goede vriendin van me moet jaren wachten op een huis(je). Urgentie bestaat niet meer, in wat voor ellendige situatie je ook zit. Particulier huren is niet voor iedereen te betalen. Dus ik zeg neeeee het kan niet!!

Beantwoorden
Marjo Van de Kimmenade

Oh, nou worden ze statushouders genoemd i.p.v. (economische) vluchtelingen… pfff…

Beantwoorden

Kinderen zijn in de toekomst nog verplicht om bij hun ouders te blijven wonen…zie het voor je dat ze met 30 jaar nog thuiswonen.
Het gaat geweldig in Nederland! En t wordt nog veel beter als ze zo doorgaan. TRIESTIG

Beantwoorden
Rico En Mayke Van Der Veen

@Marjo Van de Kimmenade op maandag 29 februari 2016 om 23:15:

In Helmond bestaat de urgentie weer.

Beantwoorden

@Marjo Van de Kimmenade op maandag 29 februari 2016 om 23:15:

Urgentie is er wel !!!

Beantwoorden

ik weet het niet met die urgentie, dat is maar beperkt. althans wat ik begrepen heb laatst van woonpartners. verder weet ik het niet.

Beantwoorden

Update:
Er zijn 56 statushouders in de eerste 4 maanden van 2016 gehuisvest
Van 1 januari tot 1 mei heeft Helmond 56 statushouders gehuisvest. De wettelijke verplichting van het Rijk voor heel 2016 is om 228 statushouders in onze gemeente te huisvesten.
Om ongewenste verdringing te voorkomen, werden er eind februari 800 woningen voor een brede doelgroep toegezegd. Die woningen in de komende 2 jaar moeten nog nader en specifieker verdeeld worden over de 9 gemeenten. “Zodra er wordt afgesproken hoe deze verdeling precies plaatsvindt, wordt dat op deze pagina bekend gemaakt” meldt de gemeente op haar website.

Beantwoorden

mensen heb je wel in de gaten dat we ook nog bij dit alles een verhoging van de eigenbijdragen tegemoet kunnen zien, wat ja deze mensen moeten we een onderkomen geven en ook nog voorzien van gezondheids voorzieningen.
ik zou zeggen laat de veroorzaker van dit, maar eens laten opdraaien voor dit allemaal. de veroorzaker heeft meer ruimte in zijn land als wij. ik hoop dat Trump snel genoeg aan de macht komt.
groetjes Gijs Meulenmeesters

Beantwoorden
gijs meulenmeesters

Update:
Helmond scoort in de huisvesting van statushouders wéér (vrijwel) 100%
De gemeente Helmond heeft halverwege het jaar 2016, de taakstelling voor het huisvesten van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) zo goed als volledig gehaald. Vanuit het Rijk had Helmond een opgave om in het eerste halfjaar 106 statushouders van een woning te voorzien. Tot en met 30 juni is dit voor 104 statushouders ook daadwerkelijk gelukt. Aangezien met name in de maanden mei en juni veel woningen zijn toegewezen, zijn deze aantallen nog niet allemaal door het COA geregistreerd.
Vorig jaar voldeed de gemeente (met de huisvesting van 153 toegewezen statushouders) zelfs exact aan haar wettelijke verplichting. Dat de taakstelling voor de eerste 6 maanden van dit jaar vrijwel helemaal gehaald is, schrijft de gemeente mede toe aan de goede afspraken met de betrokken woningcorporaties. Voor heel 2016 heeft Helmond een taakstelling van 228 statushouders. Op dit moment zijn er geen signalen dat die opgave niet gehaald wordt.

Beantwoorden

Ja kan maar ergens groot en de beste in zijn….:(

Beantwoorden

@Twanneman op vrijdag 1 juli 2016 om 14:59:

Dit college heeft schijt aan haar eigen inwoners.

Beantwoorden

Dat was de laatste tijd inderdaad te merken op de site van Wooniezie.
Alleen nog maar serioren woningen.

Beantwoorden

Inderdaad Erik en de Polen hebben nog steeds allemaal binnen twee weken een woning waarvoor ik bewijs heb maar niemand die luisterd.

Beantwoorden

@Mark:

Onderscheid op basis van afkomst is discriminatie en dus strafbaar.
Als je bewijs hebt, meld dit bij een discriminatie meldpunt of doe aangifte.

Beantwoorden

Als het hier neer durft te zetten dan ook bewijzen! En als je dat niet kunt/wilt dan mond houden.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *