27reacties

Nieuw Helmonds nieuws in april 2013


Zondag 28 april

Bert Kuijpers kreeg De Vergulde Kwèèk
Gisteravond kreeg Bert Kuijpers De Vergulde Kwèèk uit handen van Michael Rieter, voorzitter van Haw ut Hellemonds. Bert was ’toevallig’ 1 van de gasten bij de tweede editie van ‘Hellemond drèèjt dur’ en werd aangenaam verrast met deze onderscheiding.
De Vergulde Kwèèk is een onderscheiding die door Haw ut Hellemonds in het leven is geroepen om personen te waarderen die zich écht hebben ingezet voor het behoud en uitdragen van het Helmondse dialect. Bert Kuijpers schreef jarenlang het Hellemonds dictee en droeg het Helmonds ook uit in zijn rollen als leraar Duits, cabaretier, Keioloog én stadsdichter.
Het was de tweede keer dat deze onderscheiding werd uitgereikt. Vorig jaar ging de onderscheiding naar de huidige stadsdichter en inmiddels ook tv-personality Wim Daniëls. Zijn Helmonds woordenboek leidde in 2007 tot de oprichting van Haw ut Hellemonds. Daarbij draagt Wim het Helmonds dialect fervent uit.

Zaterdag 27 april

Vrijwilligerspenning voor dirigente M. op den Akker-Tijssen
Mevrouw M. op den Akker-Tijssen heeft zojuist de vrijwilligerspenning van gemeente Helmond gekregen. Die ontving zij in het St. Josefheil in Bakel van wethouder Jan van den Heuvel voor haar jarenlange inzet voor het SI JO KO Koor van De Zorgboog. Daarvan is zij op 4 mei aanstaande 40 jaar lid, waarvan 32 jaar als dirigente. Daarnaast zamelt zij geld in voor de kinderambulance en gaat zij jaarlijks mee met een georganiseerde bedevaart om de patiënten te verzorgen.

Helmonder aangehouden voor schietincident in Nijmegen
In de nacht van vrijdag op zaterdag was er een schietincident op de Smetiusstraat in Nijmegen. Twee personen werden aangehouden.
Rond 02.45 uur kwam de melding van het schietincident in een horecagelegenheid  Er zou meerdere malen geschoten zijn. Toen agenten daar aan kwamen, zagen ze mensen op straat staan. Meerdere getuigen wezen richting twee mannen die de In de Betouwstraat in liepen. Agenten riepen de twee meerdere malen aan. Ze wisten de twee, een 30-jarige man uit Helmond en een 28-jarige Eindhovenaar, te stoppen en hielden hen aan. Ook werd er een vuurwapen aangetroffen. De twee verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en worden verhoord.
Agenten zetten direct het gebied rondom de horecagelegenheid af voor onderzoek en spraken met meerdere getuigen. De afdeling Forensische Opsporing zocht naar sporen in en rondom de horecagelegenheid.
De politie vraagt mensen die getuigen zijn geweest van het incident, of die op andere wijze informatie hebben voor het onderzoek, contact op te nemen met de politie. Dat kan via het telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem, op het telefoonnummer 0800-7000. De politie onderzoekt de zaak.

Vrijdag 26 april

Brug bij Sluis 9 door aanrijding 2 weken gesloten
De ophaalbrug over de Zuid-Willemsvaart bij Sluis 9 is in de vroege ochtend van donderdag 25 april beschadigd geraakt. Aan één zijde van de brug zit er hierdoor geen leuning meer. Dit is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een aanrijding. Door het ontbreken van de leuning, is het niet veilig voor automobilisten, fietsers en voetgangers om de brug over te steken. De gemeente heeft de brug dan ook afgesloten voor alle verkeer, tot deze is gerepareerd.
Voor de reparatie moeten er eerst nieuwe brugonderdelen geleverd worden. Dit duurt enige tijd. Het gaat waarschijnlijk tot vrijdag 10 mei duren voordat de brug gerepareerd is en het verkeer er weer gebruik van kan maken. De brug kan wel nog opgehaald worden, dus het scheepvaartverkeer kan de brug bij Sluis 9 normaal passeren.
Het autoverkeer kan het kanaal oversteken via het viaduct van de Rochadeweg. Over dit viaduct loopt ook een fietspad, waar de fietsers gebruik van kunnen maken. Op de N612/Stipdonk zijn de uitvoegstroken naar de brug afgezet met rood-witte schildjes en daar geldt tijdelijke een maximumsnelheid van 50 km/h.
Het is bij gemeente Helmond niet bekend wie de aanrijding tegen de brug veroorzaakt heeft. Heb je meer informatie of tips over deze aanrijding, bel dan met het Klant Contact Centrum van de gemeente Helmond op nummer 14 0492.

Donderdag 25 april

Weer een rietbrand vanavond
Bij het Piet van Bokhovenpad en de Marslaan was vanavond rond half 9 weer een rietbrand. Op 1 april (zie hieronder) was hier ook al een brand.
De brandweer met 2 blusvoertuigen was snel ter plaatse en zij hadden de brand daardoor snel onder controle. Er is maar schatting plusminus 15 bij 30 meter natuur verloren gegaan. Wat de oorzaak is van de brand is niet bekend, er is ter plekke niemand aangetroffen.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

Hekken bij Kamerlingh Onnesstraat verdwijnen
De bouwafscheiding van de kale vlakte aan Kamerlingh Onnesstraat (waar voorheen de Renault-garage zat aan de Europweg) wordt dit najaar verwijderd. Zodra de werkzaamheden aan de Goorloop beginnen, zal woningbouwvereniging Compaen de hekken weghalen. Dat liet B&W weten naar aanleiding van vragen van de coalitiepartijen daarover. Omwonenden klaagden dat die hekken het parkeren in de bestaande parkeervakken onmogelijk maakt.
In het najaar wordt dat terrein (net als het ernaast gelegen bouwterrein van de gemeente) ook geëgaliseerd en met gras ingezaaid. Zodoende krijgen de omwonenden en ook voorbijgangers een prettiger aanblik.
Hoewel er voorlopig nog niet gebouwd gaat worden, geeft Compaen desgevraagd aan daar geen tijdelijke Stadslandbouw te willen toestaan. Maar over tijdelijk gebruik van de eigen braakliggende terreinen valt met de gemeente wel te praten. “De gemeente gaat niet zelf actief beleid maken, maar eventuele initiatieven zullen per geval worden bekeken en getoetst op haalbaarheid, kosten en wenselijkheid” aldus B&W.

Man (39) bijt en slaat een vrouw 
Aan het einde van de woensdagmiddag hield de politie een 39-jarige man uit Helmond aan in de Isidoor Opsomerstraat in Helmond-Noord voor een door hen gepleegde geweldpleging. Hij zit vast.
De man was op bezoek bij een vrouw in die buurt en de twee kregen onenigheid. Dit mondde uit in een ruzie, waarbij de man de vrouw heeft geslagen en gebeten. In eerste instantie vertrok hij daarna, maar op enig moment kwam hij weer terug. Toen hij niet binnen mocht vernielde hij twee ruitjes bij de voordeur en drong hij alsnog de woning binnen. Hij liep daardoor zelf een snijwond op die later in een ziekenhuis werd gehecht. Toen de gealarmeerde agenten bij het huis aankwamen, was de man niet meer aanwezig. Hij kon echter kort daarna worden opgepakt. Na behandeling in het ziekenhuis werd hij ingesloten op het politiebureau. De vrouw deed aangifte van mishandeling, vernieling en huisvredebreuk. De man is in verzekering gesteld.

Woensdag 24 april

17 Leerlingen gecontroleerd op spijbelen
Bij een intensieve controle op spijbelen gisteren tussen 10.00 en 12.00 uur zijn in Helmond 17 leerlingen door de politie gecontroleerd.
Van deze leerlingen wordt nagegaan of zij ongeoorloofd afwezig waren van school. Als dat zo blijkt te zijn, krijgen zij een gesprek op school of met de leerplichtambtenaar. Dan wordt duidelijk wat de reden van de afwezigheid was en welke passende maatregel er, per spijbelaar, genomen wordt. Ongeoorloofd schoolverzuim is een overtreding waarvoor een straf kan worden opgelegd, mogelijk ook aan de ouders.
Bij deze controle werkten politie, leerplichtambtenaren van de gemeenten en de verzuimcoördinatoren van de scholen nauw samen om meteen te kunnen zien welke leerlingen spijbelden.

Zaterdag geen treinverkeer rondom Helmond
Aankomende zaterdag rijden er geen treinen van en naar de stations in Helmond. Het treinverkeer tussen Eindhoven en Venlo ligt de hele zaterdag stil tot en met zondagochtend 9.00 uur.
Dit komt omdat er diverse werkzaamheden aan en bij het spoor plaatsvinden. Er wordt onder meer gewerkt bij station Helmond, aan de geluidsschermen bij Mierlo-Hout en de spoorwegovergang Churchilllaan.
De NS zet bussen in. De extra reistijd bedraagt ongeveer een half uur.
Door de werkzaamheden aan de spoorwegovergang, is zaterdag een deel van de Churchilllaan afgesloten. Dit geldt voor het gedeelte tussen de Deurneseweg en de Nijverheidsweg. De werkzaamheden duren, als alles volgens planning verloopt, van 7.30 tot 16.00 uur. De winkels en bedrijven aan de Engelseweg blijven bereikbaar.

Drugscontrole vanochtend op het ROC Ter AA
Vanochtend was er een drugscontrole op het ROC Ter AA aan de Keizerin Marialaan. Met een drugshond werd deze middelbare school grondig doorzocht.
Wijkagent Rob Matthijsse toonde het resultaat van de drugscontrole. Een woordvoerder van de politie liet weten dat er 2 leerlingen werden betrapt.
Bram van Oosterhout (die daar op school zit) liet ons weten dat de leerlingen in een brief uitleg kregen. Daarin stond onder meer dat de lockers werden gecontroleerd en ook de leerlingen in 16 lokalen. Sommige leerlingen werden ter controle uit de klas gehaald.
Dergelijke drugscontroles op Helmondse scholen worden ter preventie met enige regelmaat gehouden. Een beveiligingsbedrijf in samenwerking met de politie voert dergelijke drugscontroles altijd uit.

Helmonder aangehouden voor woninginbraak in Eindhoven
De politie heeft twee mannen aangehouden die er van worden verdacht op zondag 30 december 2012 te hebben ingebroken in een woning aan de Perpignanlaan in Eindhoven.
Een 23-jarige man uit Gemert werd al op 12 april jl in zijn woning aangehouden. Uit onderzoek was gebleken dat hij de inbraak vermoedelijk had gepleegd samen met een 30-jarige man uit Helmond, die dinsdag opgepakt kon worden. Beide mannen zitten nog vast. Bij de inbraak forceerden de daders de voordeur en gingen zij er met diverse waardevolle goederen, waaronder een flatscreen tv en fotocamera’s, vandoor. Tijdens een huiszoeking in de woning van de verdachte uit Gemert trof de politie enkele goederen aan die afkomstig waren van de inbraak. Deze werden in beslag genomen.

Dinsdag 23 april

Toch hogere declaraties door B&W

Helmondse gepakt bij ondergrondse hennepkwekerij

Maandag 22 april

Eerste verdachte overval juwelier aangehouden

Aanpak hondenpoepoverlast Helmond-Oost

Auto in de Rijpelberg aangestoken
Kort voor middernacht was er een autobrand in het Maurickplantsoen in de Rijpelberg. Naar het zich laat aanzien is deze autobrand aangestoken.
Harrie Grijseels maakte onderstaande foto’s.

Auto volledig uitgebrand op het industrieterrein
Zondagavond rond 21.45 uur is er in de 1e Indumaweg op het industrieterrein een auto volledig uitgebrand. De auto, die tegen een gevel was gereden, is door nog onbekende oorzaak gaan branden. Er werd niemand aangetroffen bij de auto.
Het raamkozijn waarbij de auto stond werd door de brand vernield. Of er verder schade aan het gebouw is ontstaan, is onbekend. Voor zover bekend gaat het om een leegstaand pand.
Ook deze onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.


Zaterdag 20 april

Aanrijding tankstation: man gewond, pomp beschadigd, rijbewijs kwijt
Een 27-jarige Eindhovenaar is zaterdagmorgen rond 1.30 uur gewond geraakt bij een aanrijding op het terrein van een benzinepomp aan de Europaweg. Ook de bijbehorende winkel van de benzinepomp raakte beschadigd.
Een 34-jarige Helmonder reed rond dat tijdstip met zijn personenauto het terrein van de benzinepomp op. Door nog onduidelijke oorzaak stopte hij te laat en reed tegen een betonpaal die voor de winkel stond. Vervolgens raakte hij de pui van de winkel. De 27-jarige Eindhovenaar stond achter een betonpaal en werd ook geraakt. Hij is naar de eerste hulp gebracht om aan zijn verwondingen behandeld te worden. De gealarmeerde politie heeft bij de bestuurder een blaastest afgenomen en daaruit bleek dat hij teveel gedronken had. Daarop is hij aangehouden en voor verder onderzoek meegenomen naar het bureau. Daar bleek hij een promillage van bijna 1,3 te hebben. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Vrijdag 19 april

Fietsster gewond na aanrijding met auto
Rond de klok van 12 uur werd zojuist een fietsster door een auto aangereden op de Berlaerstraat. Zij is met onbekend letsel per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. De automobiliste zag deze oudere dame te laat, week uit en reed een lantaarnpaal omver.
Onderstaande foto werd gemaakt door Harrie Grijseels.

Man dringt huis bekende binnen, knijpt haar keel dicht en slaat haar
Een 52-jarige man uit Helmond werd vrijdagmorgen om 5.15 uur in een woning in Helmond-Oost aangehouden. Hij was de woning zonder toestemming van de aanwezige 56-jarige bewoonster binnen gedrongen. Vervolgens zou hij haar hebben geslagen en de keel hebben dichtgeknepen.
De twee zijn bekenden van elkaar. Toen de politie arriveerde werd geconstateerd dat de voordeur van de woning van buitenaf was geforceerd. De man is ingesloten voor verder onderzoek. Het slachtoffer deed aangifte van zowel huisvredebreuk als van mishandeling.

Beginnend bosbrandje snel geblust
Een beginnend bosbrandje in het Bakels Bos werd vanochtend kort na 9 uur snel geblust door de brandweer.
Onderstaande foto werd gemaakt door Harrie Grijseels.

Donderdag 18 april

Helmonder met meerdere nepwapens in Eindhoven opgepakt
De politie heeft donderdagochtend in de Scheidingstraat in Eindhoven een 28-jarige man uit Helmond aangehouden die in het bezit bleek te zijn van enkele nepwapens.
Rond 10.10 uur meldde een getuige dat hij iemand had gezien die een vuurwapen uit een tas haalde. De betreffende man werd snel door de politie getraceerd en ingerekend. Hij had in een tas twee balletjespistolen met bijbehorende ‘munitie’ zitten, die erg veel op echte vuurwapens leken. Verder had hij nog een tas met diverse inbrekerswerktuigen bij zich. De aangetroffen spullen werden in beslag genomen. Waarom de man daar m et de betreffende goederen liep te sjouwen is niet duidelijk. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

Dinsdag 16 april

Resultaten controleactie Helmond Interventie Team
Het Helmond Interventie Team (HIT) hield bij 5 woningen in de stad vanmorgen vroeg een controle. Hierbij werden meerdere overtredingen geconstateerd waartegen actief is opgetreden:
– 5 keer adresfraude
– 2 keer te veel bewoners, kamerverhuurvergunning nodig
– 1 keer sociale zekerheidsfraude
– 1 keer vermoedens van schijnhuwelijk
1 hennepkwekerij ontmanteld (ongeveer 240 planten)
Doel van het HIT-Team (dat sinds enkele jaren actief is) is om ernstige leefbaarheids- en veiligheidsproblemen aan te pakken en op te lossen. In het Helmond Interventie Team (HIT) werken onder meer diverse afdelingen van de gemeente, Politie, Vreemdelingenpolitie, Belastingdienst, Milieudienst, Brandweer, Arbeidsinspectie en de Voedsel en Warenautoriteit nauw met elkaar samen.

Maandag 15 april

Wegwerkzaamheden De Voort en Kanaaldijk NW
Op maandag 22 april gaan er wegwerkzaamheden van start op De Voort in Brandevoort en de Kanaaldijk Noordwest ter hoogte van Sluis 7.
Op De Voort / Neervoortsedreef is de tweede ontsluitingsweg van Brandevoort en loopt van en naar de snelweg A270. Het eerste deel van deze weg is in het voorjaar van 2012 geopend. Op dit moment wordt er een tunnel onder het spoor gemaakt. Vanaf maandag 22 april wordt er een rotonde aangelegd op De Voort, ter hoogte van de Diepenbroek. Aansluitend worden vanaf eind juni asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd in de spoortunnel. Tijdens de werkzaamheden is de Neervoortsedreef afgesloten voor het verkeer. De weg wordt dichtgezet vanaf de A270. De Diepenbroek blijft open voor het verkeer via een tijdelijke ontsluitingsweg. De werkzaamheden zijn eind juni gereed. In september kan de nieuwe spoortunnel open en dan is de ontsluiting richting de A270 compleet.
Op de Kanaaldijk Noordwest wordt gewerkt bij Sluis 7 in de oude Zuid-Willemsvaart tussen Helmond en Laarbeek die volledig vernieuwd is. Er is een nieuwe sluis gebouwd en een ophaalbrug geplaatst. Fietsers en voetgangers kunnen via deze brug het kanaal oversteken. Ter hoogte van de ophaalburg wordt er op de Kanaaldijk Noordwest een fietsoversteek gemaakt met een ‘middengeleider’. Hierdoor kunnen fietsers en voetgangers in twee etappes oversteken. De werkzaamheden starten op maandag 22 april en duren tot eind mei. Tijdens de werkzaamheden is één rijbaan van de Kanaaldijk afgesloten. Het verkeer kan om en om passeren. Dit wordt geregeld met verkeerslichten.

Zaterdag 13 april

Jaar cel vanwege slechte cocaïne
Een Helmonder (39) kreeg gisteren 1 jaar gevangenisstraf voor een woningoverval vorig jaar oktober in Tilburg. Samen met 2 anderen was hij als ontevreden klant naar de woning van de leverancier van een partij cocaïne gegaan. De kwaliteit van de geleverde partij was namelijk tegengevallen, dus werd er óf beter spul óf geld terug geëist.
De leverancier die het niet meteen met hen eens was, werd mishandeld en hield daaraan een snee onder zijn oog over. De overval gebeurde in het bijzijn van de vriendin van de bewoner en hun zoontje van 22 maanden. De Helmonder zou geen aandeel in dat geweld hebben gehad.
De officier van justitie had bij de rechtbank in Breda 2 jaar geëist.

Woensdag 10 april

Vrouw vanavond overvallen in de Rijpelberg
Zojuist aan het begin van de avond (voor 20.15 uur) is een vrouw door 2 daders overvallen in de Rijpelberg. Zij zijn gevlucht op een fiets. Dat liet wijkagent Huub Braken zojuist weten.
Signalement: licht getint, 1 van de 2 daders droeg een zwarte trainingsjack, blauwe spijkerbroek en een zwart petje. Van de 2e dader is verder niets bekend. Heb je iets gezien, bel dan de politie op 0900 – 8844.
Update donderdag om 10.25 uur:
Die overval vond plaatst om 19.35 uur bij de EMTÉ supermarkt aan de Wederhof. De vrouw had daar gepind. Terwijl zij naar haar auto op parkeerterrein loopt, voelt zij een klap op haar hoofd waarop zij haar portemonnee en het geld laat vallen waarmee de 2 daders per fiets vluchten.

Man schopt een plaatsgenoot bewusteloos
Een 21-jarige Helmonder is dinsdagavond 9 april aangehouden omdat hij een 28-jarige plaatsgenoot mishandeld zou hebben.
Dat gebeurde rond 21.15 uur in het Frans Joseph van Thielpark in het centrum. Het slachtoffer zou een kopstoot hebben gekregen, op de grond zijn gevallen en tegen zijn gezicht zijn getrapt. Daardoor verloor hij het bewustzijn. Nadat hij bijkwam, is hij door de ambulance naar een ziekenhuis gebracht om zich aan zijn verwondingen te laten behandelen. De dader is er na de mishandeling vandoor gegaan. Omdat het slachtoffer de verdachte kent, wist de politie om wie het ging. De mannen hadden een conflict in de relationele sfeer. De Helmonder is rond 22.00 uur thuis aangehouden en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Blinde man (63) beroofd op Piet van Bokhovenpad
Gisteren werd een blinde man van 63 jaar door een onbekende beroofd. De buit was een polstasje met daarin een iPhone. Die beroving vond plaats tussen 10.00 en 10.15 uur op het Piet van Bokhovenpad, ter hoogte van de fietsbrug Bloemvelderbrug in Helmond-Noord. Dat lieten de twitterende wijkagenten weten. Een signalement van de dader(s) is onbekend.
How low can you go? Heb je tips óf zag je iets óf was jij die ‘held’, bel dan de politie op 0900 – 8844.
Update om 10.50 uur middels het officiële politiebericht:
Getuigen gezocht van bestelen blinde man
De politie is op zoek naar getuigen van het bestelen van een blinde man op het Piet van Bokhovenpad.
De 63-jarige Helmonder liep daar dinsdagochtend 9 april rond 10.00 uur met in zijn ene hand zijn taststok en in de andere hand een polstasje met een Iphone. Op een gegeven moment werd hij aangesproken door een man. Dat was ongeveer 150 meter na het viaduct onder de Venuslaan, nog voor de fietsbrug. Ze raakten wat aan de praat, waarna het slachtoffer ineens voelde dat de man aan zijn polstasje zat. Het tasje, dat met een lusje vastzat om zijn pols, werd met een ruk van zijn hand getrokken waardoor de Helmonder op de grond viel. De dader, die volgens het slachtoffer ongeveer 1,70 meter groot was, ging er met het tasje vandoor in de richting van het viaduct en is spoorloos verdwenen. De binde man raakte niet gewond. De politie zoekt nu getuigen of mensen die weten wie en/of waar de verdachte is. Zij kunnen zich melden bij de politie in Helmond via 0900-8844 of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Eerste waterstoftankstation op de Automotive Campus NL
Rond de jaarwisseling wordt een openbare waterstoftankstation in Helmond geopend. Dat maakte staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu vandaag bekend. Daarmee is Helmond de eerste in Nederland die een openbaar waterstoftankstation krijgt.
Dat waterstoftankstation komt op het terrein van Automotive Campus NL. Eind september wordt er een uitvoering met 350 bar gebouwd geschikt voor bussen en eind van het jaar komt daar een faciliteit van 700 bar voor personenauto’s bij. Het project in Helmond is een initiatief van Waterstofnet, dat is een Vlaams- Zuidnederlandse samenwerkingsorganisatie voor de ontwikkeling van waterstof.
Om Nederland kennis te laten maken met rijden op waterstof wordt het aantal waterstoftankstations de komende 2 jaar uitgebreid. Ook in Rotterdam wordt rond de jaarwisseling een openbare waterstoftankstation geschikt voor bussen en personenauto’s gerealiseerd. In Amsterdam en Arnhem zullen bestaande waterstoftankstations geschikt worden gemaakt voor personenauto’s.
Voertuigen die op waterstof rijden stoten geen koolstofdioxide (CO2) uit en hebben een stille motor.
November vorig jaar werd een motie van Berry Smits en Gaby van den Waardenburg van SDOH-D66-Helmondse Belangen daarover overgenomen door het college van B&W. In die motie vroegen zij om te onderzoeken of er een waterstoftankstation op de Automotive Campus NL.

Hardleerse man raakt geluidsapparatuur kwijt
Een hardleerse Helmonder is dinsdagmiddag 9 april zijn geluidsapparatuur kwijtgeraakt en door de politie aangehouden.
Rond 14.30 uur kwam bij de politie de melding binnen dat de 54-jarige man geluidsoverlast veroorzaakte voor zijn buren. Agenten zijn naar zijn woning gegaan en hebben de geluidsboxen in beslag genomen. Daarbij is de man gewaarschuwd dat hij het rustig aan moest doen omdat anders al zijn apparatuur meegenomen zou worden. Kort nadat de agenten vertrokken waren, veroorzaakte de man weer geluidsoverlast. De politiemensen zijn terug gegaan en hebben alle geluidsapparatuur in beslag genomen. De man is rond 16.00 uur aangehouden en na verhoor heengezonden met een proces-verbaal.

Twitter Helmond

Maandag 8 april

Grote zoektocht naar vermiste dementerende man (74)
In de omgeving van de Kruisbekstraat in Helmond-Noord wordt sinds 14.30 uur vanmiddag de 74-jarige Jan van Doorne vermist.
Deze dementerende man is te voet vertrokken vanuit zijn woning in de Kruisbekstraat om een ommetje te maken. Hij is 175 cm lang, slank, heeft grijs haar en draagt een bril. Zijn kleding: zwarte 3/4 jas, zwarte broek en zwarte schoenen en een groene trui met daaronder een geruite blouse.
De politie is met 7 eenheden naar hem op zoek en ook veel familieleden,  vrienden en buurtbewoners zoeken mee.
Heb je tips bel 112 of 0800 – 0011.

Update om 21.29 uur:
De grote zoekactie is zojuist zonder resultaat gestaakt omdat het te donker wordt. Uiteraard, zo laat wijkagent Rob Matthijsse weten, heeft de vermissing nog wel de aandacht van de politie.
Update dinsdag 08.58 uur:
De vermiste 74-jarige Jan van Doorne is nog niet aangetroffen.Vannacht is er zonder resultaat met een politiehelikopter boven Helmond-Noord en de Binnenstad gezocht.
Update dinsdag om 11.08 uur:
De vermiste Jan van Doorne is gevonden. Hij is oké, laat de politie weten. Hij werd vanochtend in natuurgebied De Bundertjes gevonden door een opzichter van de gemeente Helmond.
Update dinsdag om 11.42 uur:
De man maakt het goed, hij is verward maar in goede gezondheid. Hij is wel voor de zekerheid onderzocht door een dokter, zo laat de politie weten. Hij werd om 11.00 uur aangetroffen.
Update dinsdag om 22.10 uur:
Het is toch iets minder goed met Jan van Doorne dan de politie eerder dacht. Nadat hij vanochtend werd gevonden, is hij naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd hij grondig onderzocht en bleek hij, naast wat kleinere verwondingen, een longontsteking opgelopen te hebben. Vannacht moet hij in het ziekenhuis blijven.
Jan herinnert zich niets meer van hetgeen gebeurde sinds hij gisteren een ommetje ging maken.
Update donderdagochtend:
Op dinsdag 9 april trof de wijkopzichter van de gemeente Helmond, Jos Kerssemakers, de vermiste man aan in het natuurgebied “De Bundertjes”. Jos was daar op zoek naar gedumpt afval. Wijkagent in Helmond-Noord Jeroen Loohuis had de dag ervoor een melding ontvangen van buurtpreventie, waarin die dumpplaats stond omschreven. Omdat Jos goed zicht heeft op alle natuurgebieden en groenvoorzieningen in Helmond Noord, werd hij door Jeroen gevraagd of hij de exacte locatie kon achterhalen op basis van de gegeven omschrijving. Op zoek naar het gedumpte afval, stuitte Jos op de vermiste man die in het riet lag. De man had lichte verwondingen aan zijn hoofd, was verward, maar aanspreekbaar. Jos belde meteen naar Jeroen met de mededeling dat hij de vermiste man had aangetroffen, waarna Jeroen direct de noodhulp van de politie Helmond en de ambulance waarschuwde. De man werd vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd voor verder medisch onderzoek.
Op onderstaande foto overhandigt wijkagent Jeroen Loohuis, namens de politie Helmond, een bloemetje aan Jos Kerssemakers. Hij had ’s middags gewoon zijn werkzaamheden voortgezet, waarna Jos in de wijk werd “staande gehouden” en hem het bloemetje werd overhandigd.

Directeur Atlant langer geschorst
Het bestuur van de Atlant Groep heeft besloten om de schorsing van algemeen directeur Theo van Kroonenburg te verlengen met een periode van 2 maanden tot 8 juni 2013.
De lopende onderzoeken zitten in de afrondende fase. Zorgvuldigheid in het proces is essentieel; daarom wil het bestuur van de Atlant Groep de algemeen directeur ruim de tijd bieden om zijn reactie te geven op de concept-resultaten van beide onderzoeken. Het bestuur verwacht dat alle onderzoeken binnen deze periode volledig zijn afgerond.

Entreekaartje Gemeentemuseum wordt 50% duurder
Vanaf 1 september zullen de entreeprijzen voor het Gemeentemuseum Helmond met zo’n 50% verhoogd worden. Zie de tabel (pdf) met oude en nieuw entreeprijzen.
“De huidige entreeprijs doet geen recht aan de kwaliteit van het museum. Door de tariefsverhoging blijft een museumbezoek laagdrempelig voor bezoekers, maar zijn de entreeprijzen meer in verhouding met de prijzen van andere musea” laat B&W weten.
De prijsverhoging levert dit jaar naar verwachting circa 12.250 euro en vanaf 2014 jaarlijks 24.500 euro aan extra inkomsten. Dat geld wil het gemeentebestuur gebruiken om de beoogde kwaliteitsslag op museum(exposities) deels te realiseren.

1 Op de 7 koopwoningen in Brandevoort staat te koop
De Helmondse woningmarkt is in de tweede helft van 2012 niet verbeterd, mede door het Regeerakkoord en de strengere regels voor hypotheken. Dat laat B&W weten in hun halfjaarlijkse rapportage over de woningmarktontwikkelingen in Helmond.
Omdat er al veel woningen in de pijplijn zaten of zitten is de woningproductie in Helmond voor 2012 en 2013 nog redelijk positief, maar dat zal in 2014 sterk terugvallen. Het aantal gerealiseerde woningen bedroeg vorig jaar 462, voor 2013 wordt de productie geschat op 466.
Het aantal bij Funda te koop staande bestaande woningen bleef afgelopen jaar stabiel op circa 1.540 woningen, zijnde 7,7% van de totale voorraad koopwoningen. In Brandevoort en de Binnenstad staan relatief de meeste woningen te koop. In Brandevoort 14 van elke 100 koopwoningen (1 op de 7 dus) en in Binnenstad 13. Afgelopen jaar werden in Helmond 54 nieuwbouwwoningen verkocht. In het tweede helft van 2012 zijn 240 bestaande woningen verkocht.
Er werden vorig jaar 147 startersleningen verstrekt.

Vrijdag 5 april

Vluchtende jonge motorrijder gepakt na gevaarlijke achtervolging
De politie heeft donderdagavond rond 19.45 uur na een korte achtervolging over een fietspad aan de Vamweg in Mierlo een 17-jarige motorrijder uit Helmond aangehouden.
Aanvankelijk zag de politie langs het Eindhovens Kanaal, ter hoogte van de Burgemeester Termeerstraat en de Broekstraat (vlakbij Brandevoort) een motorrijder naast zijn motor staan. De motor was niet voorzien van kentekenplaten. Bij het zien van de politie reed hij hard weg en maakte daarbij gebruik van een fietspad langs het kanaal richting de Vamweg. Hij negeerde daarbij het stopteken dat de politie had gegeven en belette dat de politie hem kon inhalen. Bij zijn manoeuvres werden fietsers in gevaar gebracht. Uiteindelijk kon hij worden afgestopt en worden ingerekend. Zijn rijbewijs, geschikt om onder toezicht een auto te besturen, werd ingevorderd voor verder onderzoek. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

 Speelhuisplein: 13 april opening, geen theater en foto’s

Donderdag 4 april

Festival Impact op ’t Speelhuisplein

De militair die een winkeldief tackelde in de bloemetjes gezet
De politie hield 9 dagen geleden (dinsdagmiddag 26 maart) 2 vrouwen en een man uit Roemenië aan voor een diefstal kort daarvoor bij drogisterij Douglas in de Elzaspassage. Bij het drietal werden 2 geprepareerde tassen aangetroffen met daarin voor ruim 1000 euro aan parfum.
De mannelijke 23-jarige verdachte probeerde voor zijn aanhouding te vluchten. Maar de winkelende kapitein Thijs Boekhout stak daar een voetje voor. Letterlijk, want hij tackelde de vluchtende Roemeen. Die viel waarna de toegesnelde agenten ook deze winkeldief konden arresteerden.
Vandaag ging wijkagent Marco van Bree naar Weert om deze militair met een bloemetje te bedanken. “Een mooi praktijk voorbeeld van de samenwerking tussen twee overheidsinstellingen” aldus de wijkagent.

Potloodventer aangehouden
De politie heeft woensdagmiddag rond 15.30 uur een 28-jarige man uit Helmond aangehouden op de Weg naar Bakel.
De politie kreeg wat eerder meldingen dat in de omgeving van de Gelderlandhof in de Rijpelberg een man op straat zijn geslachtsdeel toonde aan voorbijgangers. De man was vervolgens de wijk in gefietst. De politie kon hem even later dankzij goed signalement van de meldster aanhouden. Hij is meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

Woensdag 3 april

Dorpsstraat in Stiphout afgesloten vanwege noodreparatie
De Dorpsstraat in Stiphout is sinds vandaag volledig afgesloten vanwege  noodwerkzaamheden aan de rijbaan. Vrijwel direct bij binnenkomst van het dorp via de Dorpsstraat is de weg opengebroken en afgesloten. Naar verwachting van de gemeente zullen de werkzaamheden tot en met vrijdag plaatsvinden. Het verkeer wordt omgeleid. Onderstaande foto werd gemaakt door Michen.

4 Jongens aangehouden voor fikkie stoken
Baldadige jeugd stak gisteravond een stapel kranten en reclamefolders in brand op de Johannes Vermeerlaan in Helmond-Noord. Een getuige zag het gebeuren en belde de politie. Toen de politie arriveerde waren 3 jongens nog druk doende het vuur proberen uit te trappen. Zij werden meteen aangehouden, een vierde jongen meldde zich kort daarna met zijn moeder op het politiebureau.
Vanwege de wind en de droogte was het mogelijk dat het vuur snel zou uitbreiden in de nabij gelegen bossage tussen 2 flatgebouwen. De jongens krijgen allemaal een alternatieve Halt-straf.
Jongeren van 12 tot 18 jaar, die zijn aangehouden voor bijvoorbeeld vernieling en winkeldiefstal kunnen de keus krijgen: naar de officier van justitie of naar Halt.
Met een Halt-straf kunnen zij rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder in aanraking te komen met het Openbaar Ministerie.

Dinsdag 2 april

Wijkwethouders weer terug
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het wijkwethouderschap weer in te voeren. Tot 2010 kende Helmond wijkwethouders. Het college wil hiermee de relatie met wijkraden en wijken verbeteren en beter geïnformeerd zijn over zaken die in de wijken spelen.
Enkele keren per jaar heeft de wijkwethouder een gesprek met een of twee vertegenwoordigers namens de wijkraad. Aan dat gesprek kunnen desgewenst ook ambtenaren deelnemen. Zowel de wijkwethouder als de vertegenwoordigers van de wijkorganen kunnen onderwerpen en agendapunten inbrengen. Het karakter van het overleg is besloten en er wordt geen verslag gemaakt. De deelnemers aan het overleg stemmen onderling af waarover wel of niet gecommuniceerd wordt.
Wie heeft welke wijken? De volgende verdeling is gemaakt:
Wethouder Frans Stienen: Brouwhuis en Mierlo-Hout
Wethouder Margreet de Leeuw-Jongejans: Brandevoort en Rijpelberg
Wethouder Yvonne van Mierlo: Centrum en Stiphout
Wethouder Jan van den Heuvel: Dierdonk, Helmond Oost en Helmond West
Wethouder Peter Tielemans: Binnenstad en Helmond Noord

Stormloop bij de vernieuwde ANWB-winkel
Na 2 weken verbouwen gingen vanochtend de deuren weer open van de ANWB-winkel op de Markt.
De eerste 100 bezoekers met een ANWB-lidmaatschapskaart kregen een gratis stormparaplu. Net als bij de andere inmiddels geopende vernieuwde ANWB-winkels in het land, leidde die heropeningsactie tot een stormloop en gezien de grote rij vanochtend zijn de stormparaplu’s voor vandaag vergeven. Maar niet getreurd, elke dag tot en met zaterdag krijgen de eerste 100 zo’n gratis stormparaplu.
De Helmondse ANWB-winkel is 1 van de 25 winkels die de ANWB dit voorjaar ombouwt naar een nieuw winkelconcept om zo beter in te spelen op het veranderend koopgedrag en informatiebehoefte van hun klanten. De winkels zijn meer toegespitst op de seizoenen en kunnen ieder kwartaal in de sfeer van het seizoen worden omgetoverd.
Onderstaande foto werd gemaakt door Michael Floor.

Helmonder (16) met een alarmpistool aangehouden
De politie heeft maandag 1 april op de Kanaalweg in Someren een Helmonder en 2 andere jongeren aangehouden omdat ze wapens bij zich hadden.
Rond 15.15 uur zagen surveillerende agenten op de Keizerstraat zo’n 20 tot 25 jongeren staan. Toen ze er naar toe reden, stoof de groep uiteen. De agenten spraken enkele achterblijvers aan, die verklaarden dat één van de weggevluchte jongeren een wapen bij zich zou hebben gehad. Ongeveer tegelijkertijd kwam bij de politie de melding binnen dat enkele jongeren iets hadden begraven bij de fietsbrug bij de Kanaalweg. Surveilerrende agenten zagen op die Kanaalweg enkele jongeren fietsen. Ze werden gecontroleerd en ze bleken een mes en een patroonhouder bij zich te hebben. Bij de fietsbrug bleek een alarmpistool begraven te zijn. Het drietal is aangehouden en meegenomen naar het bureau. Het ging om een 18-jarige man uit Bakel, een 15-jarige jongen uit Asten en een 16-jarige Helmonder. Na verhoor zijn ze heengezonden met een proces-verbaal. De wapens zijn in beslag genomen.

Grootschalige reconstructie Europaweg gaat beginnen
Maandag 15 april start aannemer BAM Wegen daadwerkelijk met de grootschalige reconstructie van de Europaweg. Zij beginnen ter hoogte van het kruispunt met de Boerhaavelaan/Binnendongenstraat (tot begin juni) en vervolgen daarna (van begin juni en half juli) bij de Eikendreef/Prins Hendriklaan. Door deze 2 fasen aanpak blijft steeds 1 van de 2 kruispunten open en blijven de wijk Helmond West (en het Combicentrum aan de Mierloseweg), de Oranjebuurt en het Elkerliek ziekenhuis zo goed mogelijk bereikbaar. Tijdens de werkzaamheden kan het op diverse plekken in Helmond drukker zijn dan normaal.
Het wegdek van de inmiddels 40-jarige Europaweg is aan vervanging toe. Maar  ook de inrichting van de weg en het groen in de bermen wordt verbeterd. De verkeerslichten krijgen een nieuw regelsysteem en op de noordelijke parallelweg wordt een fietsstraat met rood asfalt en nieuwe straatverlichting aangelegd.
Doorgaand (vracht)verkeer van en naar Eindhoven en Deurne kan tijdens de werkzaamheden het beste gebruik maken van de A67. Bestemmingsverkeer wordt (met de gebruikelijke gele borden) door Helmond omgeleid via de Brandevoortsedreef / Heeklaan en de Prins Hendriklaan / Julianalaan.
Na de zomervakantie gaat de Prins Hendriklaan op de schop. Deze weg wordt anders ingericht en aan de noord- en oostkant komt een nieuw 2-richtingen fietspad. Dit werkt duurt van augustus tot december.
Zie de overzichtskaart (pdf) van deze wegwerkzaamheden aan de Europaweg, Binnendongenstraat en Prins Hendriklaan.

Maandag 1 april

11 Foto’s en video van de grote kortstondige rietbrand
Rond 19.30 uur ontstond een hevige rietbrand in het natuurgebied nabij de Marslaan en het Piet van Bokhovenpad in Helmond Noord. De met veel materieel uitgerukte brandweer wist het vuur rond 20.30 uur te doven. Naar het zich nu laat aanzien, valt de natuurschade mee aldus 1 van de brandweermannen.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Pim Verkoelen.

Update om 23.45 uur met foto’s gemaakt door Harrie Grijseels.

Man duwt zijn ex-vriendin van de trap
De politie heeft maandagochtend rond 5.00 uur een 22-jarige man aangehouden in zijn woning in Helmond-West. Hij wordt ervan verdacht kort daarvoor zijn even oude ex-vriendin in de woning te hebben mishandeld.
De twee zouden ruzie hebben gekregen en de man zou zijn ex daarbij tegen het gezicht hebben geslagen. Nadat het slachtoffer uit Helmond de politie alarmeerde, zou de man haar van de trap hebben geduwd. De vrouw liep als gevolg van de mishandeling onder meer een pijnlijke rug en pols op. Agenten hebben de verdachte meegenomen naar het politiebureau. Daar zit hij vast voor verder onderzoek.