Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.048 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
17reacties

Mantelzorgers worden in het zonnetje gezet voor hun inzet voor hulpbehoevende inwoners uit onze stad. De gemeente start voor hen een waarderingsactie, in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg. Mantelzorgers kunnen zich voor deze actie aanmelden bij het Steunpunt.
De aangemelde mantelzorger kan kiezen uit cadeaubonnen ter waarde van 50 euro voor Theater Speelhuis, het Gemeentemuseum, de Cacaofabriek, het Kunstkwartier, de bibliotheek, de Hellemond Gift, een VVV-bon of een tegoedbon voor 4 uur aan huishoudelijke diensten.
Mantelzorgers onder de 18 jaar krijgen een aparte cadeaubon ter waarde van 20 euro, zodat zij iets leuks kunnen doen met bijvoorbeeld een vriendje of vriendinnetje. Zij kunnen kiezen uit cadeaubonnen voor Theater Speelhuis, het Gemeentemuseum, de Cacaofabriek, het Kunstkwartier, de bibliotheek en Pathé.
Mantelzorgers kunnen zich op verschillende manieren aanmelden. Zo kunnen ze het aanvraagformulier (onderaan de pagina) downloaden en per mail versturen. Daarnaast liggen er binnenkort folders met uitknipbonnen op verschillende plekken, bijvoorbeeld bij de Stadswinkel en de LEVgroep. In weekkrant De Loop van 4 september aanstaande zijn deze uitknipbonnen ook te vinden.
Mantelzorgers komen in aanmerking als zij tenminste 8 uur per week en/of langer dan 3 maanden mantelzorg verlenen. Per huishouden wordt maximaal 1 cadeaubon van 50 euro uitgekeerd. Wonen er daarnaast mantelzorgers jonger dan 18 jaar op het adres, dan krijgen zij een eigen bon van 20 euro. Jonge mantelzorgers die als enige in het huishouden iemand verzorgen, kunnen ook een bon van 50 euro kiezen. Mantelzorgers die in Helmond wonen en mantelzorg verlenen aan iemand in een andere gemeente, kunnen zich in die gemeente melden.
De cadeaubon telt niet mee bij het inkomen van de mantelzorger en heeft geen gevolgen voor een eventuele uitkering, zorgtoeslag of huurtoeslag.
Deze waarderingsactie vervangt het mantelzorgcompliment dat voorheen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) werd uitgereikt. De gemeenten kregen  daarvoor geld van het Rijk. Op 7 juli besloot de Helmondse gemeenteraad hoe dit geld wordt besteed.
Het Steunpunt Mantelzorg, dat onderdeel uitmaakt van de LEVgroep, deelt de cadeaubon uit namens de gemeente Helmond. Bij het Steunpunt kunnen mantelzorgers terecht voor onder andere informatie, voorlichting, advies, cursussen, bijeenkomsten, begeleiding en emotionele steun. Daarnaast organiseert het Steunpunt het Mantelzorgcafé.

In de reacties hieronder staat een update.

17 reacties:

€200 naar €50 is wat flink ingekort

Beantwoorden

Van cadeau naar cadeautje.

Beantwoorden

@gemeentehelmond Cadeautje moet je krijgen, niet om vragen!!
Daarom zal ik er vanaf zien nu met deze nieuwe regeling.

Dan maar geen cadeautje, maar ik ga er niet om bedelen wat nu het geval is.

Beantwoorden

@obertje op woensdag 22 juli 2015 om 14:27:
Vorig jaar vier keer zo veel? De bezuinigingen slaan wel hard toe!

@Eddie op woensdag 22 juli 2015 om 16:10:
Op zich we een goed punt. Kinderen die vragen worden overgeslagen. Ik ben best onbekend op mantelzorggebied: kent de gemeente alle mantelzorgers?

Beantwoorden

@obertje op woensdag 22 juli 2015 om 14:27:
@Toon op woensdag 22 juli 2015 om 17:20:
Vorig jaar moest je ook aan veel strengere eisen voldoen om überhaupt in aanmerking te komen voor die €200. Vanaf dit jaar wordt de mantelzorgwaardering door de gemeentes ingevuld en is het bedrag weliswaar een stuk lager, maar ook de eisen waaraan je moet voldoen een stuk minder waardoor er meer mensen aan mee kunnen doen.

@Eddie op woensdag 22 juli 2015 om 16:10:
@Toon op woensdag 22 juli 2015 om 17:20:
De mantelzorger is niet zo makkelijk “te vangen” en daardoor vaak niet in beeld bij de gemeente, zeker als ze niet ingeschreven staan en als ze zichzelf niet melden. Voor sommige mantelzorgers zal dit inderdaad een drempel zijn, maar ik zou zeggen laat je vooral niet weerhouden.

@Eddie op woensdag 22 juli 2015 om 16:10:
Heb je het afgelopen jaar de € 200 wel gehad?

Overigens mogen de gegevens van de bekende mantelzorgers (die afgelopen jaar € 200 hebben gekregen) niet naar de gemeentes overgedragen worden ivm privacy-regelgeving.

Beantwoorden

@Ad Ja die heb ik afgelopen jaar wel ontvangen.

Beantwoorden

@Eddie op donderdag 23 juli 2015 om 06:28:

Maar hoe moet de gemeente dan weten wie jij bent?

Beantwoorden

Update:
Al bijna 1000 mantelzorgers hebben zich gemeld bij Steunpunt
Voor deze waarderingsactie voor mantelzorgers hebben zich inmiddels bijna 1000 mantelzorgers gemeld bij het Steunpunt door een aanvraag in te dienen voor de cadeaubon. Dat maakt de gemeente vandaag bekend. Tot en met vrijdag 27 november kunnen mantelzorgers zich nog aanmelden. Bovenaan kun je lezen hoe dat in zijn werk gaat.
Vroeg je de cadeaubon al aan en hoorde je binnen 3 weken na inzending van het aanvraagformulier nog niets, dan kun je jouw cadeaubon op onderstaande data ophalen bij de LEVgroep op de Penningstraat 55:
• Dinsdagen 27 oktober, 3 november en 8 december: van 18.30 – 20.30 uur
• Iedere woensdag tot en met 16 december: van 14.30 – 16.30 uur
• Vrijdag 16 & 30 oktober, 13 november en 4 & 18 december: van 9.30 – 12.00

Beantwoorden

Aanvullend op @De weblog van Helmond op vrijdag 16 oktober 2015 om 08:29:

Bijna 1000 aanmeldingen (zoals de gemeente meldde)? Judith Bach van de LEVgroep liet vanochtend vroeg al weten dat ze ondertussen al meer dan 1000 aanmeldingen kregen.

Beantwoorden

Zelf afhalen bij LEV

Beantwoorden
Ria Van Horrik Verstegen

@Ria Van Horrik Verstegen op vrijdag 16 oktober 2015 om 10:20:

Ontmoedigingsbeleid.

Beantwoorden

@Arve Omic op vrijdag 16 oktober 2015 om 16:47:

Ligt veel, veel genuanceerder……

Beantwoorden

Voor de liefhebbers de Nadere regels mantelzorgwaardering Helmond 2015 die vrijdag officieel bekend werden gemaakt:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2015-103605.html

Beantwoorden

Maandag viel bij mij een brief van de LEV-groep op de deurmat.
Ik kon woensdag 16 december 2015 een kadobon afhalen voor 4 uur huishoudelijke hulp.
Helemaal geweldig toch.
Weliswaar van 200 euro in de voorgaande jaren naar dit “compliment”. Maar we zullen maar weer niet zeuren.

Echter, na 15 minuten wachten in een soort “Efteling-rij” Werd bij het uitreiken van de bon ontdekt dat de geldigheidsdatum op 1 december 2015 reeds was verlopen.
Consternatie alom.
Oplossing was een VVV-bon twv 50 euro.
Ik heb deze wel geaccepteerd om ellende te voorkomen.
Maar voor deze bon van 50 euro kan ik werkelijk geen 4 uur huishoudelijke hulp inkopen.

Gemeente Helmond: Bedankt voor weinig!!!

Beantwoorden

LEV groep, reuze bedankt voor dit bijzondere afscheid.

De vrijwilligers in De Terp werden gistermiddag getrakteerd op een chocoladester 492, die net zo groot was als een pas geboren muis. Het lekkernij leek verdraaid veel op een Jodenster, uit lang vervlogen tijden die we maar liever snel vergeten. Verder was er een cadeaubon van bol.com Voor de ouderen zal dat een heel gezoek zijn geweest. Vooral als je geen PC hebt, een fijn cadeau. Ik kan u vertellen dat diegene met wel een PC aardig opkeken van het mooie bedrag: 7,50 euro korting op de artikelen van bol.com, de duurste zaak die je op internet kunt vinden. Prachtig afscheid voor de tientallen vrijwilligers, met sommige die meer dan 20 jaar goed werk hebben verricht. De meeste hebben met deze cadeaubon dus niets kunnen doen. Hoe slim kun je zijn als LEV groep om een enveloppe te geven met een bedrag dat wel echt zou passen bij een afscheid. Of een VVV bon, of wellicht iets van de HEMA, om maar iets te noemen. Een onwaardig afscheid van veel mensen en een fraai wijkgebouw. Het past precies in het beeld, hoe er met mensen om is gegaan in 2015. Leuk om te weten dat je net iets meer waard geweest bent in al die jaren dan 7,50 euro. Reuze bedankt LEV groep, namens bijna alle vrijwilligers van o.a. De Terp.

Beantwoorden

Wat een nare club is die LEV-groep toch. Mensen uitbuiten door ze zonder loon te laten strijken. Zichzelf een veer in de reet laten steken dat dat sociaal ondernemen is. Vervolgens mantelzorgers in een Eftelingrij te kijk zetten en ze willen afschepen met een verlopen bon. En dan vrijwilligers (echte, dus geen dwangarbeiders zoals in het strijkproject) een kruimel van €7,50 toewerpen. De zakken van het uitbuitende management zullen wel wat beter gevuld worden.

Beantwoorden

Kun je niet gewoon een bloemetje voor iemand aanvragen?

Mijn vader hoeft er geen geld voor, maar een bloemetje omdat hij voor zijn (dementerende) schoonmoeder zorgt zou toch een lief gebaar zijn.

Oma kan het niet meer, en ons pap gaat er zeker niet zelf om vragen…

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *