Buiten is het 9 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.813 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

De nieuwe schutsboom van het Schutsgilde St. Catharina is bij de gildekamer geïnstalleerd. Die schutsboom kregen zij in 2001 cadeau van de gemeente bij hun 600-jarig bestaan. Na maandenlange voorbereiding en zelfwerkzaamheid door de gildebroeders, is de boom klaar om er op te schieten. Aan burgemeester en eredeken Elly Blanksma zondag 12 juli om 13.00 uur de eer de officiële openingshandeling te verrichten.
Daarna gaan de gildebroeders voor het eerst sinds de jaren 80 (van de vorige eeuw) schieten op een eígen schutsboom. Tijdens dit jaarlijkse Koningschieten wordt er gestreden wie de nieuwe koning wordt. Oud-koning Eef Luyben en ere-koning Frans Stienen zullen hun vorig jaar gewonnen zilver inleveren en verdedigen.
Het St. Catharinagilde werd in 1401 opgericht en bestaat dit jaar dus 614 jaar. Naar eigen zeggen, de op 1 na oudste vereniging van Helmond. Sinds 2013 heeft het schuttersgilde haar onderkomen in het gebouw op Binderen 6 (nabij Scouting Leonardus).

7 reacties:

Da’s is wat anders dan de kermis daar betaal je je blauw om een keer te mogen schieten, dus allemaal 12 juli erop af.

Beantwoorden

Maarten Janssen nieuwe gildekoning na installatie nieuwe schutsboom
Gisteren werd (zoals hierboven aangekondigd) de nieuwe schutsboom van het Schutsgilde St. Catharina geïnstalleerd. Burgemeester Elly Blanksma (1 van de 5 eredekens van dit gilde) onthulde de bijbehorende gedenkplaat, de inzegening gebeurde door kapelaan Koopmans.

Nu de nieuwe schutsboom voor gebruik gereed was, kon er bepaald worden wie de eerste koning van deze boom zou worden. Onze columnist Maarten Janssen wist bij het 73e schot de koningsvogel omlaag te schieten. Daarmee werd Maarten de nieuwe gildekoning van 2015 bij het St. Catharinagilde en komt hij in dit rijtje te staan.

Beantwoorden

Gefeliciteerd Maarten!

Beantwoorden

Hartelijk gefeliciteerd met het gildekoningschap Maarten !

Beantwoorden
Jean-Pierre Poppeliers

@ Maarten. Pot Jan Déé wat een carrière als gildebroeder! Proficiat met het koningschap.
Gr. Gildebroeder B.Smits Schutsgilde St. Antonius Abt Mierlo-Hout,

NB. op zondag 13 sept. gaat ‘t gilde op ‘t Hout een nieuwe koning ( of koningin )schieten. Franka van Vijfeijken ga na 4 jaar koningschap (weer) haar titel verdedigen! T’s natuurlijk al een stukje gilde geschiedschrijving dat zij tot 2 keer toe als gildezuster de koningsvogel naar beneden haalde! Of ze dat kunstje voor de 3e keer gaat flikken ?

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 13 juli 2015 om 11:09:

Super daggie zondag

Beantwoorden

Proficiat Maarten..

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *