Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.346 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
23reacties

In de traditie van de stadsdichter, stadsschrijver en stadshistoricus benoemt de gemeente volgend jaar een stadskunstenaar. Een commissie zal de Stadskunstenaar 2017 voordragen waarna cultuurwethouder Frans Stienen het laatste woord heeft.
De directeur van de Cacaofabriek, wethouder Cultuur, een vertegenwoordiger van de Adviesraad Cultuur en een ad hoc lid behorende bij de beoogde kunstdiscipline nemen zitting in die commissie. Ten behoeve van de Stadskunstenaar 2017 stelt de gemeente een all-in bedrag van 10.000 euro aan de Cacaofabriek beschikbaar.
B&W heeft ook besloten door te gaan met de functie van Stadshistoricus. Giel van Hooff bekleedt die functie sinds 2002. Een paar maanden geleden is hij op de weblog met columns begonnen, 1 van zijn vele activiteiten.

In de reacties hieronder staan updates.

23 reacties:

onzin!!!

Beantwoorden

Dan graag ook een stadsclown. Of hebben we die al?

Beantwoorden

En een stadsBEUL

Beantwoorden

Update 1:
Wie de eerste stadskunstenaar van Helmond wil zijn, mag zich melden
Helmond is op zoek naar een stadskunstenaar voor het jaar 2017. Het moet een professionele kunstenaar zijn die afkomstig is uit Helmond of daar een band mee heeft. Hij of zij moet de stad kleur geven, een (positieve) spiegel voorhouden en graag in gesprek gaan en de samenwerking aangaan met de inwoners van de stad.
De stadskunstenaar moet in een jaar minimaal 1 groot artistiek project realiseren. Dat kan van alles zijn: film, muziek, vormgeving, hiphop, foto, theater, community art, mode, illustratie of taal. Het totaal budget is 10.000 euro all in. Dat is inclusief honorarium, materiaalkosten en eventuele organisatiekosten. De stadskunstenaar wordt organisatorisch ondergebracht bij De Cacaofabriek, maar heeft uiteraard artistieke vrijheid en kan vrij opereren in heel Helmond.
Kunstenaars die in aanmerking willen komen voor de titel stadskunstenaar 2017 moeten voor 31 oktober aanstaande een gemotiveerde inschrijving met CV en liefst ook ander illustratiemateriaal als foto’s en/of video’s sturen naar: gemeente Helmond – Commissie Stadskunstenaar – [email protected] of per post naar Postbus 950, 5700 AZ Helmond.
Belangrijke criteria voor selectie zijn: artistieke kwaliteit, publieksbereik en het kunnen leggen van verbindingen met en in de stad en haar inwoners.

Eerder ging die subsidie van 10.000 euro naar de stadsschrijver. B&W heeft besloten om dat geld niet meer te besteden aan 1 discipline, maar het breder te trekken. De stadskunstenaar zal elk jaar uit een andere discipline komen, van graffiti tot muziek tot fotograaf etc.
De stadsschrijver wordt aangesteld door het bestuur van het Literair Café. Ook voor volgend jaar kan het Literair Café een Stadsschrijver aanstellen. Maar daarvoor is dan niet die subsidie beschikbaar.

Beantwoorden

Ik weet niet of het mag, maar ik nomineer oud-burgemeester Fons Jacobs. Hij woont in Helmond, geeft de stad nu al kleur, is bekend en bereikt dus veel publiek en kan nog zingen ook. Wat willen we nog meer? 😉
Bij deze zijn video

Beantwoorden

@Tineke T op maandag 3 oktober 2016 om 17:06:

Nee, toch?

Beantwoorden

Dus Tania Heijmans heeft een salariskorting bij deze?
Of gaat dat volgend jaar pas in?
Daarbij heel die constructie van die beschikbare 10.000 euro en wie daar nou overgaat is mij al een aantal jaren onduidelijk. ( Ik heb altijd gedacht dat de gemeente daar geen subsidie voor gaf)
Een tijdje is die Abdelkader Benali als stadsschrijver hier aangesteld geweest voor die 10.000 euro,( die overigens Helmond alleen maar deed afzeiken, en niet verder kwam als wat facebookberichtjes over Helmond)
In hun vakjargon heet dat “easy money”
Buiten dat geld ook nog een kost en inwoning in een luxe hotel die aantal dagen per jaar die hij hier verbeleef, inclusief reiskosten eerste klas OV.
En nu hebben we Tania Heijmans die geen mens weet te bereiken met haar geschreven stukjes.
( Sorry Tania, maar zie de lauwe reacties op je stukjes hier)
Nu weer een stadskunstenaar erbij!

Wellicht kunnen we beter weer een Stadsomroeper introduceren (Milko van Circus Renz) die met een bel door de Veestraat en over de markt loopt en met luide stem zal omroepen dat het stadsverkeer in Helmond de komende tijd rekening moet gaan houden met nog chaotischer toestanden met het heropenen van de Julianabrug, dan we nu al dagelijks meemaken.

Mocht Milko het worden, dan hoop ik dat hij buiten zijn werkzaamheden in de binnenstad, ook af en toe bij een raadsvergadering naar binnen gaat lopen met zijn bel…..en daarbij zal roepen: Wakker worden in dit Circus!!!

Wanneer komt dat zwembad eigenlijk of zit die kip nog steeds te broeden?
Sorry voor het afdwalen, maar goed dan maar een gele kaart!

Groeten

Ik hoop nog wel dat ik de nieuwe golfclub/baan op tijd kan bereiken voor mijn netwerken met het openen van de brug.
Moet er niet aan denken wat voor schade ik anders zou oplopen door te laat te komen met een golf afspraak.

Beantwoorden

” Een commissie zal de Stadskunstenaar 2017 voordragen waarna cultuurwethouder Frans Stienen het laatste woord heeft.”

Dus hier gaat het om gemeentesubsidie dus voor alle duidelijkheid, waarbij de heer Stienen beslist.
Niet vreemd, want wat beslist de heer Stienen niet in Helmond?

Beantwoorden

Update 2:
De inmiddels gekozen kunstenaar is de perfecte kandidaat om invulling te geven aan het stadskunstenaarschap, aldus de selectiecommissie. “De veelzijdige kunstenaar is een natuurlijke verbinder. Zijn projecten en diversiteit aan creaties tot nu toe laten zien dat hij lef heeft, nooit de makkelijkste weg zoekt en tegelijk de straat opgaat om jong en oud te ontmoeten. Hij ziet de stad als een veranderbaar theater waarin inwoners figureren en wil creatief sparren met Nicky Holzken.”
Maandagmiddag wordt de nieuwe stadskunstenaar bekend gemaakt. In totaal 11 personen lieten de gemeente weten die functie te willen vervullen.
De selectiecommissie bestaat uit Frans Stienen (wethouder Cultuur), Jochem Otten (directeur Cacaofabriek/Speelhuis), Arno Oberendorff (voorzitter van de Adviesraad Cultuur) en Charlie Rijvers (leerling Carolus Borromeus College).

Beantwoorden

We hebben van alles stads……….

En maar smijten met geld van de belastingbetaler, OZB belasting omhoog om dit soort K.T baantjes te kreëren ? Of wordt het ook weer betaalt uit het overgebleven zorg geld ?

Tijd dat we een STADSBESTUUR krijgen is veel noodzakelijker dan deze onzin.

Beantwoorden

Ambtenaren hebben geen feelng met de buitenwereld blijkbaar, dit is niet jullie geld? Jullie verdienen geen geld voor onze economie jullie ontrekken dir alleen maar.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 4 januari 2017 om 15:40:

Wegens familieomstandigheden is de bekendmaking een dag uitgesteld. De bekendmaking door wethouder Frans Stienen en een vertegenwoordiging van de selectiecommissie is dinsdag aan het eind van de middag in de Cacaofabriek.

Beantwoorden

Update 3:
Eindhovenaar Rocco Verdult benoemd tot Stadskunstenaar 2017
Zojuist werd bekend gemaakt dat de geboren en getogen Eindhovenaar Rocco Verdult is benoemd tot de Stadskunstenaar 2017 van onze stad. Hij wordt de culturele ambassadeur voor Helmond zo laat de gemeente weten. Hij moet de stad kleur geven, een positieve spiegel voorhouden en de Helmonder opzoeken. Daarbij staan ontmoeting, verwondering en verbinding centraal. Verdult werd uit 11 kandidaten gekozen.
Na een aantal jaren een Stadsdichter en een Stadsschrijver te hebben gehad, is B&W (zoals gemeld) op zoek gegaan naar een Stadskunstenaar voor het jaar 2017. Hij krijgt artistieke vrijheid en realiseert in 2017 minimaal 1 groot artistiek project. De inspiratie van Rocco komt uit het gedrag van mensen, wonderbaarlijke situaties en de verstopte schoonheid in de stad. Wat hij met deze inspiratie doet? Op de website van Studio Rocco Verdult kun je de verschillende projecten zien: van community art tot bedrijfsevenementen en van guerrillamarketing tot sociale duurzaamheid.
De 34-jarige Rocco Verdult is de eerste Stadskunstenaar van Helmond en ziet zichzelf als een creatieve nomade: “Helmond, een interessante stad met een zeer bekend imago en een naam die sterk tot de verbeelding spreekt. Deze stad wil ik graag beter leren kennen. Niet als bewoner of toerist, maar als een creatieve nomade die kennis vergaart om daar een vertaalslag van te maken. Juist omdat ik als Eindhovense buurman fris kom invliegen, kan ik dingen zien die een Helmonder zelf is vergeten, is gaan ontkennen of logischerwijs de kwaliteit niet meer van inziet. Als ik stadskunstenaar word, dan zal ik een nacht in het kasteel slapen, staan te springen op de banken bij Helmond Sport en Nieky Holzken uitdagen voor een potje creatief sparren, dus bij deze! Verbindingen leg ik graag! Zowel tussen verschillende mensen, als ook tussen woorden, objecten of vormen. Om publiek te bereiken maak ik kennis met instanties en praat ik met mensen, zowel hangjongeren in een park als een directeur van een multinational. Ik zie de stad als een veranderbaar theater waarin wij allen het decor bepalen en rollen vertolken.
Helmond is zo’n stad en ik denk dat zij in kunst, design en cultuur groter mag denken … met ginne skrik!”
In september plaatste hij deze video over zichzelf en een aantal van zijn eerder gemaakte kunstprojecten op YouTube:

Beantwoorden

Van de ene verbazing in de andere…. een stichting benoemd als Helmonder van het Jaar en nu weer dit.
Niets over de kunstenaar zelf maar….als je een Stadskunstenaar benoemd voor Helmond, zorg dan op zijn minst dat deze “functie” bij een Helmonder terecht komt !!!

Beantwoorden

Met dat laatste ben ik het volledig eens, Jan. Ze kunnen het hele gedoe nu beter afschaffen, dan hoeven ze zich ook geen zorgen meer over een volgend jaar te maken!
Wat een gestuntel…..Nee, ik kan het beter een blamage eerste klas noemen! Stadskunstenaar, aan mijn hoela!

Beantwoorden

Uhm

Beantwoorden

Wanneer krijgen we een stadsclown?

Beantwoorden

@Ria op woensdag 11 januari 2017 om 14:18:

Die zitten er al een enkele in die ivoren toren op de Weg op den Heuvel.

Beantwoorden

Rocco Verdult lijkt me een heel aardige gast, maar jammer dat hij niet uit Helmond komt. Na het floppen van de Amsterdammer Abdelkader Benali (ook een aardige gast) zou je denken dat ze nu wel zien dat een blik van buitenaf niet werkt. Of zouden er gewoon geen goede Helmondse kunstenaars hebben ingeschreven???

Beantwoorden

Prima om iemand van buiten Helmond te nemen, want zo iemand zal de dingen opmerken die voor een Helmonder veel te gewoon zijn om aandacht aan te besteden.
Ik zal hier een voorbeeld van geven: Abdelkader Benali schreef in een van zijn verhalen over een rondleiding door Helmond met gasten van de Vlisco. Als gids fungeerde een zekere Berry. Bij het museum in het kasteel aangekomen zei Berry tegen het gezelschap: “Laat mij maar even, ik ken die jongen achter de kassa.”
Toen ik dat zinnetje las realiseerde ik me, dat ik de eerste 21 jaar van mijn leven in Helmond heel wat van die Berry’s ben tegengekomen. De 40 jaar daarna, buiten Helmond, heb ik nooit meer zo’n Berry-type ontmoet. Benali liet mij zo het bijzondere in het alledaagse zien: de kleine doordgewone zaken die Helmond Helmond laten zijn. Het unieke van de stad zit niet in de gebouwen, de voorzieningen of de infrastructuur maar in de ziel van de Helmonder en misschien moet je een buitenstaander zijn om dat te merken.

Beantwoorden

@Sjef Boudewijns op donderdag 12 januari 2017 om 15:15:

Goed gezegd!

Beantwoorden

In ieder geval verzekerd van leuke gastarbeid! Ben benieuwd naar het duurzame aspect en de guerilla-acties van deze vriendelijke Rocco Granata! Of is alles al in kannen en kruiken? Van harte welkom Rocco in Helmond, op tenminste twee dagen. 😉

Beantwoorden

Update 4:
Stadskunstenaar wil kennismaken met Helmondse bedrijven
Stadskunstenaar Rocco Verdult nodigt Helmondse bedrijven, organisaties en instellingen uit om vrijdagmiddag 10 februari om 16.00 uur in De Cacaofabriek om kennis te maken en zodoende af te tasten wat hij voor Helmond zou kunnen betekenen. De Eindhovenaar wil Helmond graag beter leren kennen. Niet als bewoner of toerist, maar als een creatieve nomade die kennis vergaart om daar een vertaalslag van te maken. “Als u 10 februari niet komt, heeft u helaas gebruikt gemaakt van de verkeerde kans, de ‘gemiste kans’!” aldus de nieuwe stadskunstenaar.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *