Buiten is het 6 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 91.744 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
16reacties

 

 

Donderdag 28 februari

Helmond weer in een groot nieuw Europees mobiliteitsproject
Helmond wil deelnemen aan een groot nieuw Europees project op het gebied van slimme mobiliteit. In dat project, Compass4D genaamd, werken ruim 30 partners vanuit industrie, overheid en wetenschap vanaf januari 2013 gedurende 3 jaar samen. De testen vinden plaats in Bordeaux, Copenhagen, Helmond-Eindhoven, Newcastle, Thessaloníki, Verona en Vigo.
Er wordt getest op het gebied van:
– “Forward Collision Warning” (real-time informatie aan de autobestuurder over aanrijdingen en opstoppingen in de rijrichting van de bestuurder)
– “Red Light Violation Warning” (real-time informatie aan de bestuurder indien het eigen of andere voertuigen op een kruispunt door rood licht rijden)
– “Energy Efficient Intersections” (snelheidsadvies voor groen licht en prioriteit bij verkeerslichten voor bepaalde voertuigen, zoals hulpdiensten)
Het totale project kost 10 miljoen euro, de Europese Commissie neemt de helft voor rekening haar rekening. Voor Helmond bedraagt de geraamde bijdrage circa 170.000 euro.
Behalve als testomgeving voor de nieuwe technologieën, gaat Helmond ook een voortrekkers- en ambassadeursrol voor dit project vervullen. Volgens het college van B&W past Compass4D uitstekend binnen de ambities vanuit onder andere DRIVEN, Helmond Mobiel 2015, Automotive Campus NL en Dutch Integrated Testsite Cooperative Mobility DITCM.
Sinds 2009 heeft Helmond deelgenomen aan het Europees project FREILOT. Daarin werd aangetoond dat door toepassing van innovatieve verkeerstechnologie besparingen in brandstof en vermindering van CO2-uitstoot mogelijk zijn. Zo werd in de proeven in Helmond door verkeerslichtenbeïnvloeding 13% minder brandstof gebruikt (en 13% minder CO2 uitgestoten) door de deelnemende vrachtwagens van Van den Broek Logistics. Ook maakt de brandweer in Helmond gebruik van de FREILOTtechnologie om voorrang te krijgen bij de met deze technologie uitgeruste kruispunten.

4 Bomen uit de Kasteeltuin en 3 bomen erin
In de Kasteeltuin hebben 4 bomen een zeer slechte conditie. Op korte termijn worden die een gevaar voor de gebruikers van de Kasteeltuin. Voor de veiligheid van de bezoekers worden die 4 bomen in maart gekapt, laat de gemeente weten.
Om de diversiteit van het bomenbestand te behouden, worden ter compensatie 3 bomen aangeplant. Dat zijn een moeraseik (‘Helmonds Red Globe’), een zwarte tupeloboom en een meerstammige Japanse magnolia. Deze nieuwe bomen vormen geen extra belemmeringen voor de evenementen in de Kasteeltuin.
Nadat de bewoners aan De Wiel (die direct zicht hebben op de Kasteeltuin) zijn geïnformeerd over de voorgenomen rooi- en plantwerkzaamheden, wordt er voor de te kappen bomen een kapontheffing aangevraagd.
Op deze kaart van de Kasteeltuin (pdf) zie je welke bomen het precies betreft.

Helmond Sport trainer Eric Meijers blijft jaar langer
Helmond Sport heeft het contract van trainer/coach Eric Meijers met een jaar verlengd. “Er is een goede klik tussen Meijers, de club en het gehele team”, aldus algemeen directeur Mario Captein. “Dit in combinatie met de goede prestaties van Helmond Sport, is voor ons reden om nu al tot verlenging over te gaan en niet te wachten tot het einde van het seizoen.”
In het eerste jaar als hoofdtrainer heeft Meijers met zijn prestaties aangetoond een meerwaarde te zijn te midden van zijn collega’s in het Betaald Voetbal. Dit seizoen maakte hij bij Helmond Sport zijn debuut als trainer/coach in de Jupiler League.
Meijers: “Helmond Sport is een club die uitstekend bij me past en nog belangrijker is het feit dat we dezelfde ambitie hebben. Op deze manier kan ik me verder ontwikkelen als trainer. Ik ben daarom blij dat ik ook komend seizoen voor de groep sta.”
In juli 2012 is de trainer bij Helmond Sport aan de slag gegaan. De Helmonders wonnen na komst van Meijers meteen vijf wedstrijden op een rij. Het nieuwe contract gaat per 1 juli 2013 in.

Woensdag 27 februari

Deel Mierloseweg blank door gescheurde waterleiding
Als gevolg van een gescheurde of gebroken waterleiding om ongeveer 20.30 uur stond vanavond een deel van de Mierloseweg blank. Dat was rer hoogte van het Shell-tankstation. Er is een gat van een meter bij een meter ontstaan. De politie heeft de Mierloseweg afgesloten
Het waterleidingbedrijf Brabant Water is sinds plusminus 22 uur op de hoogte en toen aan de slag gegaan. In verband met deze storing is de waterlevering aan 50 huishoudens of meer tijdelijk onderbroken, aldus Brabant Water. Zij verwachten dat rond middernacht de problemen verholpen zijn.
Harrie Grijseels maakte onderstaande foto’s.

Update donderdag om 08.11 uur:
Zojuist meldt Brabant Water dat de storing is opgelost.
Update donderdag om 11.02 uur:
Een kapotte hoofdleiding zou gisteravond de overlast hebben veroorzaakt. Vanochtend was er 1 rijstrook van de Mierloseweg afgesloten.
Het gat van 1 bij 1 meter in het trottoir is inmiddels een stuk groter geworden door de werkzaamheden vannacht. Zie onderstaande foto van Henri van Vonderen, de wijkagent in Mierlo-Hout.

Patrique Dankers drukt wereldrecord
De Helmondse bankdrukker Patrique Dankers heeft in Dubai een wereldrecord  gevestigd. In zijn klasse tot 88 kg drukte hij afgelopen week in de Dubai Club for Specials Sports in zijn vierde beurt een gewicht van 180,0 kilogram. Volgens bondscoach Martin Verdiesen drukte hij die gemakkelijk uit. Vervolgens maakte hij voor een laaiend enthousiast publiek een handstand op de bank.
Patrique (1976) is gehandicapt sinds hij in 2004 op zijn motor werd aangereden door een dronken bestuurder die door rood reed. Zijn rechteronderbeen tot boven de knie moest worden geamputeerd. Zijn doel is om zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

2 Fietsers botsen, 1 gewond naar ziekenhuis
Op de Mozartlaan in de Zwanenbeemd kwamen vanmiddag om ongeveer 14.50 uur een jongeman en een vrouw met elkaar in botsing. Beide reden op een fiets. De vrouw die ongelukkig ten val kwam moest per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Wat de oorzaak van het ongeval is geweest is niet bekend.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

Inbreker dankzij een DNA-match gepakt 
Een man van 30 jaar uit Helmond is woensdagochtend 27 februari in zijn woning aangehouden vanwege een woninginbraak eind vorig jaar.
Hij wordt ervan verdacht in de nacht van 8 op 9 december 2012 ingebroken te hebben in een huis aan de Bij de Populieren. Daarbij werd onder meer een TV gestolen. De politie kwam de man op het spoor dankzij een DNA-match. Hij is na zijn aanhouding in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Helmonder met 25 kilo hash en 15 kilo weed aangehouden
Bij een drugsactie in Geldrop en Heeze heeft de politie dinsdagmiddag 26 februari vier verdachten aangehouden.
Het gaat om een 25-jarige Helmonder, een 33-jarige man uit Veldhoven, een 38-jarige inwoner van Geldrop en een vrouw van 41 jaar uit Duitsland. Bij de politie was informatie binnengekomen dat de verdachten dinsdagmiddag vanuit Geldrop mogelijk drugs zouden vervoeren en verhandelen. Rond 15.00 uur werden de mannen uit Helmond en Geldrop aangehouden op de Muggenberg in Heeze. De Duitse vrouw en de man uit Veldhoven werden opgepakt op het Bogardeind in Geldrop. Ze zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek. In totaal had het viertal ongeveer 25 kilo hash en 15 kilo weed bij zich. Dat is in beslag genomen.

2 Extra functies voor burgemeester Elly Blanksma
Burgemeester Elly Blanksma wordt lid van de raad van commissarissen van AutomotiveNL BV. Daarmee volgt zij Fons Jacobs op.
Coöperatie Federatie AutomotivNL (waarvan AutomotiveNL BV een werkmaatschappij is) bevordert de ontwikkelingen in de automotive sector en is daarmee van belang voor de ontwikkeling van de Helmondse automotive campus. Hoewel het college van B&W deze zetel in de raad van commissarissen eind van dit jaar wil heroverwegen, besloot zij deze functie voor een jaar te aanvaarden. Zodoende wordt de continuïteit van de raad van commissarissen in de tussentijd gewaarborgd. De tijdsbesteding aan dit commissariaat is beperkt.
De burgemeester is inmiddels ook jurylid geworden van de NEPROM prijs 2013 voor locatieontwikkeling. De tijdsinvestering hiervoor zal enkele dagen beslaan. Op 23 mei wordt de winnende locatie met de daarbij betrokken partij(en) bekend gemaakt en de prijs uitgereikt. De tijdsinvestering voor beslaat enkele dagen.

Helmonder in Amersfoort op pad met geprepareerde tas
Dinsdag werden een Helmondse en een Rotterdamse winkeldief aangehouden. Zij waren in Amersfoort op pad met geprepareerde tassen.
Omstreeks 19.00 uur kreeg de politie de melding dat 2 winkeldieven waren betrapt. De mannen liepen verdacht in de winkel aan het Eemplein in het Stadshart van Amersfoort. Zij werden vervolgens gecontroleerd en bleken geprepareerde tassen bij zich te hebben. Deze tassen zijn zo gemaakt dat alarm niet afgaat als je de winkel verlaat. In een tas zat een gestolen videocamera. De mannen, van 31 en 26 uit Helmond en Rotterdam, werden direct aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Dinsdag 26 februari

De eerste elektrische auto van de gemeente
Vanaf vandaag rijdt in Helmond de eerste elektrische auto van de gemeente. Deze Renault Twizy moet een stimulans zijn voor meer elektrisch vervoer in Helmond. Het is een eerste stap om het wagenpark van de gemeente helemaal elektrisch te laten rijden en zo het Helmondse luchtklimaat minder te belasten. Deze Twizy zal voor promotiedoeleinden gebruikt worden.
Daarnaast kunnen gemeentelijke afdelingen gedurende een half jaar rondrijden in een elektrische Nissan Leaf. Te denken valt aan bouw- en woningtoezicht en handhaving, mensen van het Werkplein, wijkopzichters, bodes en ook de burgemeester en haar wethouders. Het opladen van de elektrische auto’s gebeurt bij het Stadskantoor ’t Cour, bij AutomotiveCampusNL of 1 van de andere 16 oplaadpunten in Helmond.
Als de stad van slimme en innovatieve mobiliteit is Helmond trekker van een B5-werkgroep (de 5 grote steden van Brabant en de Provincie) waar elektrisch vervoer hoog op de agenda staat.
PressVisuals maakte onderstaande foto waarop wethouder Yvonne van Mierlo de Renault Twizy en wethouder Peter Tielemans de Nissan Leaf in gebruik nemen.


.

Doctorstitel voor Helmonds gemeenteraadslid
Morgenmiddag zal gemeenteraadslid Mohammed Chahim promoveren tot doctor in de economische wetenschappen.
Daarmee is Mohammed in Helmond het raadslid met de hoogste academische titel. Leuk (voor ons) is dat deze slimme Helmonder ook een aantal jaar columnist op de weblog was. Daarom alvast een dikke proficiat weledelzeergeleerde heer. Want zo spreek je iemand aan met die titel op zak.
Mohammed Chahim promoveerde aan het departement Econometrie en Operations Research van de Universiteit van Tilburg. De academische graad van doctor wordt hem morgen in het auditorium van de universiteit toegekend. Tenminste, als hij dan naar tevredenheid van zijn promotors zijn proefschrift verdedigt.
Hoewel deze laatste verdediging volgens Mohammed een formaliteit is, weet je het maar nooit… Wie zijn proefschrift getiteld ‘Impulse Control Maximum Principle: Theory and Applications’ nog even snel wil doornemen en/of controleren op fouten of foutjes: grijp je kans (pdf).
Foto-updates op woensdagmiddag:
Noureddine Zarroy maakte as we speak onderstaande foto’s.
De eerst foto van Mohamed Chahim net voor zijn verdediging als promovendus:
Het moment van de waarheid:
Helmonder mishandelde zijn vriendin in Deurne niet
De 20-jarige man uit Helmond, die zaterdagavond werd aangehouden voor mishandeling van zijn 18-jarige vriendin, is na verhoor in vrijheid gesteld.
Kort daarvoor zou zijn partner in haar woning in Deurne bij een ruzie tussen de twee ten val zijn gekomen, waarna de man door zijn 22-jarige broer werd opgehaald. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is van een aanhouding van de broer geen sprake geweest. Onderzoek in het ziekenhuis leverde op dat de vrouw geen letsel heeft overgehouden aan de val. Ook is in het onderzoek naar de mishandeling niet gebleken dat de zij door haar vriend is mishandeld. De vrouw heeft geen aangifte gedaan van het voorval.

7 Ondernemers steken € 25.000 in de Super Starter
Minimaal 25.000 euro zullen 7 aan Helmond gelieerde ondernemers investeren in de (startende) onderneming die Super Starter Peelland 2013 wordt.
Donderdag werd het startschot van dit initiatief gegeven op de Startersavond Helmond. Wethouder Yvonne van Mierlo opende die avond met 160 starters. Super Starter Peelland biedt (startende) ondernemers de mogelijkheid hun droom in vervulling te laten gaan. “Loop jij al tijden rond met een geweldig ondernemersconcept, een nieuw en innovatief productidee of een ander idee waarop de mensheid al eeuwen zit te wachten maar ontbreekt het je aan financiële middelen om je droom te verwezenlijken dan komt Super Starter Peelland voor jou precies op het juiste moment” aldus de organisatie.
Gedurende ruim 3 maanden gaat een vakkundige jury de ideeën toetsen van diegene die zich inschrijven. Daarna mag 1 of mogelijk meerdere ondernemers zich Super Starter Peelland 2013 noemen. Naast de kapitaalinjectie van ten minste 25.000 euro, krijgt de winnaar 6 maanden een eigen kantoorruimte in Bedrijvencentrum Traverse en begeleiding van 2 ervaren ondernemerscoaches.

Maandag 25 februari

Vlisco-jurk op de rode loper bij de Oscars
Op de rode loper tijdens de Oscar-uitreiking vannacht droeg actrice Rachel Mwanza een jurk waarvan het stof door de Helmondse Vlisco werd gemaakt. Deze 16-jarige actrice uit Congo-Kinshasa speelt de hoofdrol in de Canadese film Rebelle (War Witch) die genomineerd was in de categorie Best Foreign Film. In deze Franstalige film speelt zij een ontvoerd meisje van 12 jaar dat gedwongen wordt kindsoldaat te worden.
Vannacht werden in Los Angeles de Oscars uitgereikt tijdens de 85ste Academy Awards. Lang was de vraag of  Rachel Mwanza erbij kon zijn want ze kreeg pas afgelopen week haar visum. Haar jurk is een creatie van de Angolese ontwerper Nadir Tati. Mocht je dit stofje willen kopen, voor 433,71 euro heb je een lap van 1,2 bij 4,6 meter.

Twitter Helmond

Zondag 24 februari

Sneeuwschuivers aan het werk in wit Helmond
Wellicht merkte je dat het vannacht sneeuwde en Helmond nu weer wit is.
De gladheidbestrijders van Blink zijn al in touw om de wegen sneeuw- en ijsvrij te krijgen en houden. Zoals altijd komen eerst de hoofdwegen (pdf) aan de beurt.
Onderstaande foto werd vanochtend door Marieke Verhoeven gemaakt.

Zaterdag 23 februari

Collecterende Helmonder met valse pasjes aangehouden voor oplichting
Vrijdagmiddag omstreeks 15.30 uur is een 38-jarige man uit Helmond aangehouden op De Piano Beek en Donk voor oplichting.
Melder was aan de deur lastig gevallen door iemand die krantjes verkocht. Hij had een vreemd pasje bij zich en toen hij werd aangesproken werd hij boos. De politie trof de man aan, die net bij een woning aanbelde, met een collectebus en krantjes in de hand. De man had hier geen vergunning voor. Twee valse pasjes en de collectebus zijn in beslag genomen. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor.

2 Broers na ruzies aangehouden voor intrappen voordeur
Omstreeks 04.30 zijn is een 30-jarige Helmonder aangehouden op de Pastoor van Leeuwenstraat in de binnenstad voor het intrappen van een ruit van een voordeur. Zijn 26-jarige broer meldde zich later aan het politiebureau.
De twee zouden eerder op de avond in Eindhoven ruzie hebben gehad met een groepje van zes personen. Dit zouden bekenden van elkaar zijn. Hierbij raakten meerdere personen licht gewond. Deze personen kwamen elkaar weer tegen in het Elkerliek ziekenhuis en daar escaleerde het opnieuw. De politie heeft daar alle personalia van de aanwezigen geregistreerd, maar niemand wilde op dat moment aangifte doen. Toen de 30-jarige man later die nacht de ruit van de voordeur intrapte, is hij overgebracht naar het bureau en ingesloten voor verhoor.

Honkbalknuppel bij verkeersruzie tussen 3 mannen
Vrijdagavond omstreeks 20.30 uur zijn een 30-jarige man en een 54-jarige man uit Helmond op de Deurneseweg aangehouden voor bedreiging van een 31-jarige man uit Bakel.
Surveillerende agenten werden bij een verkeersruzie tussen de mannen geroepen. Agenten konden voorkomen dat de mannen elkaar in de haren vlogen. De Helmonders bedreigden de man uit Bakel en werden daarop aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eén van zou gedreigd hebben met een honkbalknuppel, die even later in de bosschages aangetroffen werd. Deze is in beslaggenomen

Dronken Helmonder (19) reed zonder rijbewijs in Tilburg
Een 19-jarige man uit Helmond is vrijdagavond rond 23.55 uur tijdens een routinecontrole op de Besterdring in Tilburg betrapt op het rijden onder invloed. De 19-jarige automobilist bleek bovendien helemaal geen rijbewijs te hebben. Hij blies 520 ugl. De politie maakt proces-verbaal op tegen de Helmonder.

Vrijdag 22 februari

Faillissementsaanvraag Delfts Brood:  bijna 100 werklozen bij De Duif
Bakkerijbedrijf Delfts Brood heeft het faillissement aangevraagd voor haar bakkerijen in Helmond en Delft. Dat laat vakbond FNV Bondgenoten weten.
In die bakkerijen werken zo’n 200 mensen, waarvan iets minder dan de helft in Helmond. De Helmondse bakkerij is de voortzetting van bakkerij De Duif.
Zij produceren voor supermarktketen Lidl, maar sinds 1 februari zit het personeel thuis en het bedrijf stil. De problemen zouden zijn ontstaan omdat hun klant Lidl de verhogingen van grondstofprijzen niet wil betalen. Dinsdag buigt de rechter zich over de faillissementaanvraag.
Op deze pagina foto’s van het bedrijf gedurende de laatste weken. “Heb vandaag goederen moeten terug geven aan de leveranciers, was een triest gezicht toen ik naar huis ging, heb in bijna 34 jaar nog nooit zo’n leeg magazijn gehad.” aldus Jos op 9 februari.

Helmond Interventie Team ontdekt 19 overtredingen in horeca
Het Helmond Interventie Team (HIT) hield vanavond een controle bij 7 horecagelegenheden met bijbehorende bewoning in Helmond. Restaurant/bar Resto-Lounge Komeet aan de Mierloseweg was 1 van de bezochte adressen.
Bij deze 7 horecagelegenheden werden de volgende overtredingen geconstateerd waartegen actief is opgetreden:
• 1 keer onveilige woonsituatie (bestuursdwang toegepast)
• 1 keer brandgevaarlijke situatie (bestuursdwang toegepast)
• 2 keer teveel bewoners, verhuurvergunning nodig (op 1 adres kamers gesloten)
• 2 keer niet voldaan aan de brandveiligheidseisen
• 1 keer sociale zekerheidsfraude
• 1 keer overtreding i.v.m. kansspelautomaten
• 1 keer waarschuwing voedselveiligheid
• 2 keer boeterapport voor roken in horeca
• 1 keer waarschuwing voor roken in horeca
• 2 keer boekhouding niet op orde
• 1 keer loonadministratie niet op orde
• 1 keer signalen prostitutie
• 1 keer leidinggevende niet aanwezig
• 2 keer adresfraude
Doel van het HIT-Team is om ernstige leefbaarheids- en veiligheidsproblemen aan te pakken en op te lossen. In het Helmond Interventie Team (HIT) werken onder meer diverse afdelingen van de gemeente, politie, Vreemdelingenpolitie, Belastingdienst, Milieudienst, Brandweer, Arbeidsinspectie en de Voedsel en Warenautoriteit nauw met elkaar samen.
Het HIT-Team is al enkele jaren actief in Helmond. Hoewel HIT zijn voelhorens in de samenleving heeft, kan het niet zonder tips van de Helmonders. Inwoners worden opgeroepen om overlastsituaties door te geven aan het HIT-Team. Dit kan anoniem per telefoon (14 0492) of per mail [email protected] Tips worden vertrouwelijk behandeld.

Preventieavond tegen woninginbraken in de Rijpelberg
Het aantal woninginbraken in de Rijpelberg is gedaald. In 2011 waren er nog 75 inbraken in de buurt, in 2012 was dat gedaald naar 49. Ondanks dit dalende cijfer was er gisteren in wijkgebouw De Brem in de Rijpelberg een preventieavond tegen woninginbraken.
Hij ‘wilde bij de mensen binnen komen’ deze avond en ‘contact met ze maken’. Ex-inbreker Evert Jansen vertelde tijdens deze avond aan bewoners van de Rijpelberg over het belang van inbraakpreventie en het melden van verdachte zaken bij de politie. En ‘binnen’ kwam hij bij de bezoekers van de avond. Letterlijk zelfs.
Eerder op de dag was Evert, verbonden aan Stichting Veiligheid & Preventie en bekend van het AVRO-programma ‘De Inbreker’, namelijk met zijn fototoestel de wijk in gegaan. Hij liep schuurtjes binnen die niet afgesloten bleken, trof sleutels aan op fietsen, scooters en zelfs achterdeuren. Meerdere bewoners werden verrast toen Evert bij ze aanbelde en hen de eigen sleutels overhandigde. “Dat is toch schrikken, zo’n vreemde vent die zo simpel aan je sleutels is gekomen. Hoe dichtbij kun je komen?” Ook zag hij ladders langs achterdeuren staan. “Kom maar binnen, hoor ik zo’n trap roepen!”
Op deze manier werden de bewoners geconfronteerd met hun eigen onachtzaamheid. Hier en daar werd in de zaal wel eens gelachen, want Jansen kan smakelijk vertellen, maar meestal was het muisstil en overheerste het ongeloof. Hoe makkelijk we het inbrekers vaak zelf maken. Door nog steeds touwtjes uit brievenbussen te laten hangen en niet de politie te bellen als iemand zich verdacht bij woningen op houdt. Zo bleef een bewoonster rustig doorwerken in haar tuin, terwijl Evert opzichtig foto’s nam van het huis van haar buren en de deuren even probeerde. Zijn boodschap: “Ik zie dit overal, ze is heus niet de enige.” Een boodschap die de politie van harte ondersteunt.
De avond was een initiatief van wijkagenten Henry van Dongen en Francisca Kamphuis en de medewerkers van het Woning Inbraken Team (WIT) in Helmond.

Ongeluk A270: 2 gewonden en 1 automobilist gevlucht
Vannacht om plusminus 00.50 uur was er een ongeluk op de A270 richting Eindhooven. Daarbij zijn 2 auto’s in de sloot beland. De bestuurder van 1 van de auto’s sloeg op de vlucht. De 2 inzittenden van de andere auto zijn per ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.
Het is onduidelijk hoe dit ongeluk, waarbij 1 auto ondersteboven bleef liggen, is ontstaan. Mogelijk ontstond het ongeluk doordat 1 van de auto’s op de achterkant van de andere auto is gereden. De politie sloot 1 rijbaan van de A270 af in verband met het onderzoek.
Harrie Grijseels maakte onderstaande 5 foto’s.

Update middels politiebericht:
De politie heeft vrijdagochtend rond 2.00 uur een 30-jarige man aangehouden in zijn woning in Eindhoven. Even daarvoor kregen agenten een melding van een ongeval op de A270 ter hoogte van Nuenen. Daar zou een auto over de kop zijn geslagen en vervolgens met een andere personenauto in de sloot zijn beland.
Ter plaatse werd de politie aangesproken door twee gewonde vrouwen (20 en 19 jaar) uit Helmond. Ze verklaarden van achteren te zijn aangereden door een auto, over de kop te zijn geslagen en in de sloot te zijn beland met hun voertuig. De bestuurder van de andere auto zou er vervolgens te voet vandoor zijn gegaan. Terwijl agenten op zoek gingen naar de man, meldde de verdachte zich telefonisch bij de politie. In zijn woning werd hij vervolgens aangehouden. Hij werd meegenomen naar het politiebureau, waar bleek dat hij teveel gedronken had. De twee slachtoffers zijn per ambulance met lichte verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

Donderdag 21 februari

Groot drugslaboratorium in Dierdonk ontdekt
De politie heeft vanmiddag een groot drugslaboratorium aan de Heikantse Beemd in de wijk Dierdonk ontdekt. Dat meldde de politie om 14.27 uur. Een kwartier eerder ging de brandweer naar de Heikantse Beemd 3.
Update om 15.06 uur:
Een woordvoerder van de politie liet weten dat het een groot georganiseerd drugslaboratorium was waar waarschijnlijk XTC werd gemaakt. Er zijn grondstoffen aangetroffen voor het maken van synthetische drugs.
Dit lab zat in een boswachterswoning dat niet meer als zodanig in gebruik was. De geschrokken verhuurder meldde ons zojuist dat die woning sinds enkele weken verhuurd was aan een Pool. Het gaat om 3 gebouwen (4 foto’s) die bij elkaar staan: een woning, een bijgebouw en een stal.
Een gespecialiseerd politieteam gaat het laboratorium ontmantelen.

Update om 16.48 uur:

Ruime belangstelling van regionale en landelijke footgrafen vanmiddag aldus de  LFO die deze foto maakte. De LFO is de Landelijke Faciliteit Ontmantelen van de politie voor (synthetische) drugslabs, opslag, dumpingen, spoedeisende CBRNe opsporing. Zij ontmantelen dit laboratorium.
Update om 17.39 uur:
Het officiële persbericht van de politie:
De politie heeft donderdagmorgen een groot amfetaminelaboratorium opgerold bij een woning aan de Heikantse Beemd. Een 24-jarige man uit Bakel werd aangehouden.
Op maandag 18 februari waren een Bijzonder Opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente Gemert-Bakel en een agent bezig met een routinecontrole in het buitengebied. Daarbij roken zij een chemische lucht en kregen het vermoeden dat in de schuur bij de woning mogelijk een drugslab zat. Gespecialiseerde medewerkers van de recherche werden ingeschakeld en deze controleerden donderdagmorgen de schuur. Daar troffen ze een volledig ingericht amfetaminelab aan. Een 24-jarige bewoner werd door de politie aangehouden en is in verzekering gesteld voor verder onderzoek. Er moet nog uitgezocht worden hoe groot de omvang van het laboratorium precies is. De specialisten van het team Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) zullen het laboratorium verder opruimen.
Update om 19.58 uur:

Update om 23.35 uur:

Update om 23.57 uur:
De ontmanteling is nog steeds bezig. Wat er in dit lab plaatsvond heet In vaktermen een koude productie.
De 2 onderstaande foto’s werden gemaakt door SBWehv.

Woensdag 20 februari

Politie betrapt fietsendief (41) op heterdaad
De politie heeft dinsdagavond om 17.30 uur een 41-jarige man uit Helmond aangehouden op de Bakelsedijk.
De man is een bekende van de politie en surveillerende agenten zagen de man zich verdacht ophouden bij woningen in de buurt. Hij liep door brandgangen en voelde daarbij aan de poortdeuren. De agenten besloten hem in de gaten te houden. Uiteindelijk stapte de verdachte via de voortuin van een woning naar het bijbehorende schuurtje. Toen hij terug over het hekje van de voortuin wilde stappen had hij een fiets in zijn armen. Op dat moment werd hij door de agenten aangehouden. Hij is meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

Chez Pascal vestigt zich op Food Tech Park
Het bedrijf Chez Pascal heeft haar intrek genomen in het Food Tech Park. Op deze Brainport-vestigingsplaats voor jonge bedrijven in Suytkade werken jonge bedrijven aan de verduurzaming van de voedselketen.
Chez Pascal is gespecialiseerd in het onder hoge druk behandelen van voedselproducten. Daarmee worden voedselproducten langer houdbaar gemaakt met behoud van verse eigenschappen als smaak, geur, kleur en voedingsstoffen. Deze conserveringstechniek heet pascalisatie. Het bedrijf beschikt over een geavanceerde pilot-installatie waarmee producenten kunnen nagaan welk effect pascalisatie op hun producten heeft.
Chez Pascal begon in 2009. In hun uitgebreide productassortiment zitten onder meer een reeks dips (onder de naam Mr Dip), een gazpacho (een Spaanse koude soep), een vleesvervanger en ijsjes (Gimme Pops).

Controle gehuwde uitkeringsgerechtigden met kind(eren)
De gemeente Helmond en de bij het Werkplein Regio Helmond aangesloten gemeenten Laarbeek, Asten, Deurne en Geldrop-Mierlo starten deze maand een zogenaamd themaonderzoek onder uitkeringsgerechtigden die onder de norm gehuwden vallen, parttime werken én 1 of meerdere kinderen ouder dan 12 jaar hebben. Voor deze kinderen geldt geen zorgplicht meer, waardoor de uitkeringsgerechtigde ouder mogelijk meer kan gaan werken.
Het Werkplein onderzoekt of de gewerkte uren kloppen met de opgave die de uitkeringsgerechtigde doet en er wordt gekeken of hij of zij een uitbreiding van uren kan krijgen zodat hij/zij kan uitstromen uit de uitkering.
Om misbruik van uitkeringen te voorkomen en te bestrijden nemen deze gemeenten diverse maatregelen die passen binnen het handhavingsbeleid, zoals deze 2-jaarlijkse themacontrole.

Dinsdag 19 februari

Fatih Aslan is de Helmondse voorleeskampioen 2013
De Helmondse voorleeskampioen van 2013 is Fatih Aslan van de Islamitische basisschool. Hij mag nu naar de halve finale van de provinciale ronde in Goirle.
De bibliotheek Helmond-Peel organiseerde ook dit jaar de Helmondse finale van de nationale voorleeswedstrijd. Door het grote aantal aanmeldingen in Helmond (25 voorleeskampioenen van 25 basisscholen) was er eerst een soort halve finale, verdeeld over 2 voorleesdagen. Daaruit kwamen 3 finalisten, te weten Nina van de Weijer (Wilhelminaschool), Anne van Ekert (OBS ’t Houit) en natuurlijk Fatih Aslan.
Vandaag streden die 3 finalisten in bioscoop Pathë om de titel Helmondse voorleeskampioen 2013. In de jury van de finale zaten zeker niet de minste: Jacques Vriens, Leon van der Zanden, Marije Goris en Wim Maasakkers. Na de 3 finalisten gehoord te hebben, besloot de jury dat Fatih gewonnen had.
Onderstaande foto van de winnaar werd gemaakt door de bieb.

Maandag 18 februari

De Inspectie heft bevel Dutch BioFarmaceutics weer op
Het bevel aan Dutch BioFarmaceutics BV (DBF) aan de Steenovenweg is per 15 februari opgeheven. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vastgesteld dat de onderneming is overgedragen aan GMP Apotheek Mierlo Hout. DBF bereidt geen geneesmiddelen meer.
De inspectie bezocht op 13 en 14 februari de DBFen de apotheek en vindt dat DBF heeft voldaan aan de voorwaarden die bij het bevel zijn gesteld. Er is geen risico meer voor de volksgezondheid.
Op 4 februari maakte de IGZ bekend dat DBF direct moest stoppen met het bereiden van geneesmiddelen omdat DBF niet beschikte over de vereiste vergunning voor het bereiden zoals bepaald in de Geneesmiddelenwet. Daarom legde de inspectie DBF, met het oog op het voorkomen van schade aan de volksgezondheid, dat bevel op.
De inspectie stelde toen ook vast dat bij de bereidingen door DBF sprake is van risicovolle omstandigheden. Uit de reactie van DBF bleek onvoldoende dat actie is ondernomen om een einde te maken aan de riscovolle omstandigheden en daarmee aan de door de inspectie geconstateerde risico’s voor de volksgezondheid.
Een boze Frans Durlinger, beherend apotheker en directeur van DBF, stelde vorige week dat de IGZ juridisch gezien gelijk heeft, maar noemt de reactie van de inspectie ‘buitensporig’. “Aan een oplossing is al gewerkt en deze is per 5 februari versneld doorgevoerd.”

2 Helmonders gepakt met 16 kg synthetische drugs
Bij een verkeerscontrole op de A67 bij Geldrop zijn vorige week twee mannen aangehouden voor het bezit van amfetamine en MDMA. De verdachten zijn 27 en 29 jaar oud en beiden afkomstig uit Helmond. Zij zitten nog vast.
In de nacht van dinsdag 11 op woensdag 12 februari controleerde de politie het voertuig van de verdachten op de A67 bij de afrit Geldrop. Bij de daaropvolgende controle troffen de agenten vier pakketten aan op de achterbank van hun auto. De inzittenden verklaarden tegenover de politie dat de pakketten niet van hen waren en dat ze dus ook niet wisten wat er in zat. Bij nader onderzoek bleken de pakketten 10,5 kilogram amfetamine en 5,5 kilogram MDMA, de grondstof voor XTC, te bevatten.
De politie stelt een nader onderzoek naar de herkomst van de drugs.

Eindhovenaar (30) deelt klappen uit vanwege ruziënde kinderen
Een man van 30 jaar uit Eindhoven is zondagmiddag aangehouden omdat hij een aantal mensen mishandeld zou hebben.
Rond 17.30 uur kwam bij de politie de melding binnen dat op de Hortensialaan gevochten zou worden. Toen agenten ter plaatse kwamen, was de verdachte reeds vertrokken. Volgens getuigen zou hij daar in Helmond-Oost kort daarvoor klappen hebben uitgedeeld aan zeker drie mensen. Dat zou zijn gebeurd nadat enkele spelende kinderen op straat ruzie hadden gekregen en hun ouders erbij hadden gehaald. Agenten zijn op zoek gegaan naar de Eindhovenaar en troffen hem in de buurt aan in de woning van een vriend. Hij is aangehouden en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Rochadeweg afgesloten: nieuw asfalt ivm versleten wegdek
Maandag 25 februari starten wegwerkzaamheden aan de Rochadeweg. Het gedeelte tussen de Weyerweg en de rotonde bij de Korendijk wordt van nieuw asfalt voorzien. Het wegdek is hier behoorlijk versleten en wordt daarom aangepakt. De werkzaamheden duren, mits de weersomstandigheden meezitten, tot en met vrijdag 15 maart.
Tijdens de werkzaamheden is de Rochadeweg in beide richtingen volledig afgesloten tussen de N279/Wolfsputterbaan en de Korendijk. Op de N279 geldt (ter hoogte van de rotonde met de Rochadeweg) een tijdelijke maximumsnelheid van 50km/h. Dit geldt ook op de Rochadeweg, nabij de rotonde met de Korendijk.
Bedrijventerrein BZOB blijft tijdens de werkzaamheden bereikbaar via de rotonde bij de Korendijk, maar alleen voor verkeer vanaf de richting Kanaaldijk. Via de N279 is BZOB dus niet te bereiken. Er zijn twee omleidingsroutes van kracht: via de rijksweg A67 en N612/Kanaaldijk en via de N270/Deurneseweg, Rivierensingel en Varenschut. De omleidingsroutes worden aangegeven met de gebruikelijke gele borden. Bedrijventerrein BZOB blijft ook gewoon bereikbaar via de rotonde Rochadeweg – Maïsdijk.

Zondag 17 februari

2 Helmonders gewond na frontale botsing in Eindhoven
Bij een verkeersongeval met twee personenauto’s op de kruising Eisenhowerlaan met de Wolvendijk in Eindhoven raakten zaterdagavond zes personen gewond waarvan er twee Helmondse dames moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis. Het ongeval vond rond 18.30 uur plaats.
Een 27-jarige automobilist uit Mierlo reed met zijn voertuig vanuit Eindhoven naar Helmond. Vanuit Helmond kwam de andere auto gereden, bestuurd door een 24-jarige automobiliste uit Helmond. Zij wilde linksaf slaan om de Wolvendijk op te rijden. Vervolgens botsten de twee voertuigen met elkaar. Een van de auto’s botste hierna tegen een verkeerslicht en een -regelingskast, waardoor alle verkeerslichten op de kruising aanvielen. Deze auto raakte daarbij bijna een 51-jarige fietster uit Nuenen, die voor de kruising op groen licht stond te wachten.
De 24-jarige automobiliste werd overgebracht naar het ziekenhuis in verband met inwendige bloedingen; een 24-jarige bijrijdster uit Helmond van de andere auto werd met been- en borstklachten ook overgebracht naar het ziekenhuis. De overigen konden ter plaatse worden geholpen. In verband met het ongeval en het uitvallen van de verkeerslichten kon pas na 21.45 uur de kruising weer volledig worden vrij gegeven.
Harrie Grijseels maakte onderstaande foto’s.

Zaterdag 16 februari

Politie houdt man aan die al 2,5 uur lawaai maakte 
Een 35-jarige bewoner van een woning aan de Burgemeester van Houtlaan werd zaterdagmiddag iets over halfeen door de politie aangehouden. Hij veroorzaakte een hoop lawaai door luidruchtige muziek te draaien en hard te schreeuwen.
Dat alles was vanaf de openbare weg goed te horen. Hij zou daarmee begonnen zijn vanaf 10.00 uur ’s ochtends. Toen de politie arriveerde en vroeg of ze binnen mocht komen, maakte hij de door hemzelf gebarricadeerde deur open. De lawaaischopper zei dat hij boos was en daarom schreeuwde. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

Vrijdag 15 februari

Politie laat tientallen voetjes achter bij preventieactie in Rijpelberg
De politie heeft donderdag een zeer geslaagde preventieactie gehouden tegen woninginbraken in de Rijpelberg. Met een tiental agenten werden tussen 10.00 uur en 16.00 uur woningen gecontroleerd en bewoners aangesproken.
Het doel van de actie was inwoners bewust te maken van inbraakgevoelige situaties in en rond hun woningen. Denk daarbij aan openstaande ramen, deuren en poorten. Maar ook aan stapels post die in het zicht liggen en het ontbreken van deugdelijke verlichting. Door de bewoners van de Rijpel werd erg positief gereageerd op het initiatief van de politie.
Bij het controleren van de woningen, werden door de agenten zogenaamde “voetjes” achtergelaten. Dit zijn kartonnen voetjes in de vorm van een schoenafdruk met daarop de tekst: “dit had de afdruk van een inbreker kunnen zijn”. Er werden donderdag ongeveer enkele tientallen voetjes achtergelaten bij openstaande ramen, openstaande (garage-) deuren, in auto’s en brievenbussen. Naast de voetjes werden ook folders met preventietips en checklisten uitgedeeld of in de brievenbus gedaan. Op donderdag 21 februari wordt voor de bewoners van de Rijpelberg een thema-avond rondom woninginbraken georganiseerd.

76 Getuigen in hoger beroep oplichtingszaak Easy Life
Het hof heeft beslist dat 76 personen gehoord zullen worden als getuige in het hoger beroep van de 4 verdachten inzake het Helmondse beleggingsbedrijf Easy Life Investments. Daaronder bevinden zich onder meer een groot aantal beleggers en hun adviseurs, de teamleider van het onderzoek en personen die eerder in het kader van de zaak een rapport hebben opgesteld. Die verhoren zullen niet openbaar zijn.
Daarnaast heeft het hof opgedragen onderzoek te laten doen naar de ontwikkeling van de waarde van de levenspolissenportefeuille en de herkomst van een zich in het dossier bevindende presentatie. Ook heeft het hof ten aanzien van 2 verdachten aan de advocaten-generaal verzocht om een (aanvullend) reclasseringsrapport te laten opmaken. Een verzoek om van de officier van justitie te horen werd afgewezen.
Op 24 april om 13.30 uur staat een volgende regiezitting gepland.
De 4 voormalig directeuren van het failliete Easy Life werden op 26 april vorig jaar veroordeeld voor oplichting en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank in Den Bosch legde aan de 2 hoofdverdachten John Wolbers en Frans Oosterbosch 4,5 jaar celstraf op. De 2 medeverdachten, Frits Rijnaard uit Helmond en Henk van de Vondervoort uit Someren, kregen respectievelijk 1 en 2 jaar gevangenisstraf.
Zo’n 500 beleggers staken 42 miljoen euro in Easy Life, maar het bedrijf investeerde slechts 9 miljoen daarvan in Amerikaanse levenspolissen. Volgens justitie gingen de overige miljoenen op aan de extravagante levensstijl van de directeuren. De zaak Easy Life begon in 2008 toen justitie invallen deed bij het bedrijf en de woningen van de directeuren.

2 Helmonders aangehouden voor inbraak in Deurnese school
De politie heeft donderdagmorgen om 10.30 uur een 18-jarige jongen uit Helmond aangehouden op het politiebureau in Asten. Vrijdagmorgen werd op het bureau in Helmond om 9.30 uur een 19-jarige jongen uit Helmond aangehouden.
Het tweetal wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een inbraak in een school aan de Meester de Jonghlaan in Deurne. Daar werd in het weekend van 2 en 3 februari een raam ingeslagen en vervolgens computerapparatuur weggenomen. Na onderzoek meldden de beiden verdachten zichzelf bij de politie. Bij de 18-jarige jongen werd in zijn woning een deel van de weggenomen apparatuur aangetroffen. Ze zijn allebei in verzekering gesteld voor verder onderzoek. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Dronken Helmonder veroorzaakt 2 aanrijdingen
De politie heeft vrijdagochtend rond 7.30 uur op de A270 tussen Eindhoven en Helmond een 46-jarige man uit Helmond aangehouden voor het veroorzaken van twee aanrijdingen.
Even daarvoor kregen agenten een melding van een ongeval op de Eisenhowerlaan in Eindhoven. Daar zou een man met zijn auto tegen de achterzijde van een ander voertuig zijn gereden en er vervolgens vandoor zijn gegaan. De inzittenden van de auto raakten niet gewond en vonden op de plaats van het ongeval het kenteken van de doorgereden auto.
Kort daarna kreeg de politie meerdere meldingen van getuigen die verklaarden dat een beschadigde auto met uitgeklapte airbags op zijn velgen richting Helmond aan het rijden was en dat het voertuig ter hoogte van parkeerplaats Vaarle tegen een verkeersbord was gereden. Toen agenten daar ter plaatse kwamen troffen zij de auto aan met daarin de verdachte. De Helmonder werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat de man teveel gedronken had. Hij zit vast voor verder onderzoek. Er wordt onder meer een bloedproef afgenomen bij de man om het exacte alcoholpromillage te achterhalen.

Donderdag 14 februari

2 Helmonders aangehouden die verhaal gingen halen in Gelderland
Politieagenten in Wijchen (Gelderland) hebben woensdagavond rond 22 uur, drie mannen aangehouden voor het bezit van verboden wapens. De verdachten stonden ‘aan de deur’ bij een ondernemer in verband met een zakelijk geschil. Het drietal is afkomstig uit Helmond (33 en 41 jaar) en Eindhoven (46 jaar).
De mannen kwamen aan de deur bij de ondernemer, die tot voor komt een zaak had in de buurt van Helmond. Vermoedelijk heeft een zakenpartner het drietal er opuit gestuurd. In hun auto trof de politie een aluminium pijp, stroomstootwapen en wapenstok aan. Deze zijn in beslag genomen en de verdachten aangehouden voor verhoor.
Het zakelijke geschil betreft een civielrechtelijke aangelegenheid dus daar worden verder geen mededelingen over gedaan.

Ludieke Valentijnsactie van D66
Vanochtend hingen er op zo’n 15 plekken in de stad 50 witte hartjesballonnen met liefhebbende teksten. Robin Verleisdonk, Gaby van den Waardenburg en Noureddine Zarroy hingen die gisteravond laat op namens D66 Helmond.
De gelukkige ontvangers waren diverse door hen geliefde Helmondse plekken. Valentijnsdag, een dag van bezinning over wat je lief hebt en waar je van houdt, leek ons een mooi moment om onze liefde voor plekken in Helmond duidelijk te maken, aldus D66.
Hieronder een selectie van de locaties:

Woensdag 13 februari

Auto rijdt lantaarnpaal omver, bestuurder gewond
Rond 20.15 uur vond er op de Dierdonklaan een eenzijdig ongeval plaats. Een automobilist zag waarschijnlijk de knik in deze straat in Dierdonk over het hoofd. Hij reed hierdoor tegen een lantaarnpaal die volledig plat ging. De automobilist is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De auto is door een bergingsbedrijf afgevoerd. Het nutsbedrijf heeft de stroom van de lantaarnpaal afgesloten.
Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Harrie Grijseels.

Dinsdag 12 februari

Geen treinen tussen Helmond en Deurne
Tussen Helmond en Deurne rijden geen treinen door een aanrijding. Naar verwachting van de NS is er een extra reistijd van 30 tot 60 minuten. De verstoring is naar verwachting rond 20:30 uur verholpen.
Update om 19.55 uur:
“Betreft een aanrijding met een hert. Alles rijdt weer!” laat John van Lierop, de Officier van Dienst (OvD) Rail (van Prorail) zojuist weten.
De beperkingen als gevolg van de aanrijding zijn voorbij. Mogelijk is er nog wel een langere reistijd.

10 Jaar voor overval schoonheidsspecialiste
Het gerechtshof in Den Bosch heeft een Zeeuw tot 10 jaar cel veroordeeld voor een gewapende overval 28 januari 2010 op een huis in Helmond. Het openbaar ministerie had 2 weken geleden 6 jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist tegen de 23-jarige man. Volgens de rechter was dat te laag gezien de ernst van de feiten. De man wilde niet meewerken aan een onderzoek van het Pieter Baan Centrum.
Bij de overval werd de bewoonster, een schoonheidsspecialiste, in haar knie geschoten, en met het wapen tegen het hoofd geslagen en geschopt. Vervolgens werd ze, samen met een klant met tiewraps vastgebonden. De overvaller ging er uiteindelijk vandoor met juwelen en 2 portemonnees met inhoud.
Bij gebrek aan bewijs werd hij vrijgesproken van een woningoverval in Eindhoven.

Vriendin naar het ziekenhuis na mishandeling door haar vriend
Maandagavond hield de politie een 27-jarige man uit Helmond aan voor huiselijk geweld. Hij wordt ervan verdacht zijn vriendin te hebben mishandeld.
Agenten namen bij de woning van het stel in Helmond poolshoogte na een melding van een mogelijke vechtpartij. De vriendin van de man vertelde dat de man tijdens een ruzie allerlei spullen naar haar had gegooid, waardoor ze onder andere een verwonding aan haar zij had opgelopen. Verder had de vrouw een snijwond in haar voet omdat ze in glas had gestaan. De man had namelijk ook een aantal vernielingen in de woning gepleegd. De vrouw deed aangifte en werd in het ziekenhuis aan haar verwondingen geholpen. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Hij is ingesloten.

Maandag 11 februari

1300 euro boete voor dronken Lithouwse Helmonder
Een in Helmond woonachtige Lithouwer werd gisteren door de politie aangehouden en kreeg 1300 euro boete. Dat liet wijkagent Henri van Vonderen de weblog weten.
De politie hield de Litouwer in een Nederlandse bedrijfsbus staande op de Kluisstraat in het centrum om 18.00 uur. De 51-jarige Litouwer zat dronken achter het stuur, maar weigerde die plek te verlaten. Ook nadat de politie hem uit zijn voertuig had getrokken, weigerde hij elke medewerking en beledigde ondertussen 1 van de agenten.
Een duur grapje, want voor de weigering van de ademanalyse kreeg hij een bon van 1000 euro en de belediging kostte hem 300 euro. De bus werd ter betaling van de boete in beslag genomen.

Automobiliste rijdt op rotonde in de sloot
Kort voor 15.00 uur zondagmiddag reed een auto met 2 inzittende in een sloot. Dit eenzijdig ongeval vond plaats op de rotonde N279 en de Weg naar Bakel.
De bestuurster werd met hulp van de brandweer uit haar auto gehaald en met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De andere inzittende kon op eigen kracht uit de auto komen en mankeerde niets. Hoe het ongeval is ontstaan is onbekend.
Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Harrie Grijseels.

Zondag 10 februari

Dronken automobilist slapend achter stuur voor het stoplicht
Een 34-jarige dronken automobilist uit Helmond is zaterdagavond 9 februari aangehouden omdat hij achter het stuur zat te slapen.
Rond 18.30 uur kreeg de politie de melding dat de man op de Kanaaldijk Zuid West in een auto met draaiende motor voor het stoplicht stilstond en zat te slapen. Toen agenten poolshoogte namen, bleek dat te kloppen. Ze hebben de man wakker gemaakt en meegenomen naar het bureau. Tijdens de ademanalyse viel hij weer in slaap. Daarop is bloed van de man afgenomen om het alcoholpromillage te kunnen bepalen. Zijn rijbewijs is ingevorderd en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Daarna is de man heengezonden.

Beginnend bestuurder dronk 6 keer te veel
Gisteravond en vannacht werden 6 automobilisten betrapt op rijden met te veel alcohol.
Het verkeershandhavingsteam van de politie vorderde bij 2 van hen werden de rijbewijzen in. De eerste ‘alcomobilist’ (zoals de politie zulke bestuurders ook wel noemt) had 615 ug/l in zijn bloed waar 220 ug/l is toegestaan. De tweede blies 530 ug/l. Deze beginnende bestuurder blies daarmee 6 keer de toegestane hoeveelheid. De eerste 5 jaar na ontvangst van je rijbewijs geldt namelijk een alcohollimiet van 88 ug/l.
Tijdens de carnaval houdt ’t verkeershandhavingsteam dagelijks alcoholcontroles.

Zaterdag 9 februari

Vader en zoon aangehouden voor diefstal en/of heling
Gisteren heeft de politie een vader en zoon aangehouden en ingesloten.op verdenking van diefstal en/of heling. Naar aan leiding van een helingsonderzoek in Breda, onderzocht de politie hun garagebox aan de Van Meelstraat en schuur aan de Piet Soerplantsoen in Helmond Oost. Daar troffen zij een groot aantal goederen aan die vermoedelijk afkomstig zijn van diefstal en/of heling.
Wellicht volgt later nog aanvullende info.

Vrijdag 8 februari

Nieuw SP-bestuur gekozen
In De Fonkel kozen de leden van de afdeling Helmond woensdagavond een nieuw SP-bestuur. Dat bestuur staat wederom onder voorzitterschap van Hans Verbakel en Frans van der Zanden is de organisatiesecretaris. Erik de Vries, Ger Klaus en de nieuwelingen Els Lemmen, Hikmet Terzioglu en Jelle de Graaf maken het bestuur compleet.

Geen uitbreiding opleidingen Groene Campus
De opleidingen Horeca & Hospitality en Food & Technology (binnen het programma Good Food) op de Groene Campus worden niet verder uitgebreid. Daar is onvoldoende vraag naar en ook geen draagvlak voor bij de Groene Campus en ROC Eindhoven. Dat liet het college van B&W weten na overleg met die 2 samenwerkende onderwijsinstellingen.
In onze regio zijn er al veel (goede) horeca opleidingen aanwezig zoals De Rooi Pannen. De Groene Campus en ROC Eindhoven willen daarom geen uitbreiding van het aantal opleidingen binnen het programma Good Food, maar een verdieping en specialisatie. Verdieping van het bestaande aanbod en mogelijke crossovers zoals met de sector zorg in het kader van de komst van hotel Fitland, de sector food met het Food Tech Park en met de sector design. De gemeente gaat hen daarin ondersteunen door bijvoorbeeld het ondernemerschap bij studenten te stimuleren en ondersteunen.

In april eerste declaratie-overzicht van burgemeester en wethouders
Het college van B&W gaan de declaraties van de leden van het college per kwartaal bekend maken. Na afloop van het eerste kwartaal dit jaar wordt het eerste overzicht gepubliceerd. Steeds na afloop van het volgende kwartaal zal dat worden geactualiseerd. Daarvoor hebben zij een formulier ontworpen.

Woensdag 6 februari

Op 1 januari waren we met 89.022 Helmonders
Nog nooit waren er zoveel Helmonders. Op 1 januari 2013 telde Helmond 89.022 inwoners. Dat is een groei van 235 inwoners ten opzichte van 1 januari 2012. Die groei komt niet door migratie (minus 132 inwoners) maar door een geboorteoverschot (plus 367 inwoners).
Het geboorteoverschot is het verschil tussen het aantal levend geboren kinderen en het aantal sterfgevallen. In 2012 zijn er 1.018 baby’s geboren en overleden er 651 inwoners. Er is een negatief migratiesaldo als er meer mensen uit Helmond vertrekken dan er komen wonen. In 2012 vertrokken 3.187 inwoners en vestigden zich 3.055.

Maandag 4 februari

Oudere dame op straat beroofd van haar tas
Een oudere dame werd vanochtend om 8:35 uur in de Rijpelberg van haar tas beroofd. Op het fietspad (Frieslandpad) ter hoogte van de EMTÉ (aan het Wederhof) sprong een man van achter een schutting vandaan. Met haar tas is hij  daarna weggerend richting de bossages op het Meijerijhof.
Deze licht getinte man droeg een zwart vest met capuchon en achter op zijn rug stond een wit teken. Heb je tips bel dan de politie op 0900 – 8844.

Zondag 3 februari

Ook de Rijpelberg krijgt een kunstwerk van Carat
In juni 2014 zal ook de Rijpelberg een kunstobject krijgen van Carat Helmond. Wijkbewoners kunnen voor dit culturele project tot 15 maart ideeën insturen. Als je een voorstel wilt insturen, ga dan naar de nieuwe website van de wijkraad Rijpelberg waar alle benodigde informatie staat.
Onder de naam “Carat houdt Helmond bij elkaar” startte Carat in 2009 een initiatief om in alle Helmondse wijken, in overleg met de bewoners van die wijken, een passend kunstwerk te plaatsen. De bedoeling is om elk jaar 2 wijken van een kunstwerk te voorzien. Eerder kregen onder meer Brandevoort, Brouwhuis en Helmond-Noord zo’n kunstwerk, nu is dus de wijk Rijpelberg aan de beurt.
De stichting Carat bestaat uit ruim 60, voornamelijk uit Helmond afkomstige ondernemingen. Gezamenlijk ontwikkelen, realiseren én financieren zij een keur aan culturele projecten, die bestemd zijn voor de Helmondse gemeenschap.

Vanavond géén Helmond bij De Smaakpolitie op SBS 6
Vanavond zou Helmond in het tv-programma De Smaakpolitie in Helmond te zien zijn op SBS 6. Maar dat gaat niet door, het programma Undercover in Nederland staat vanavond op dat tijdstip (21.30 uur) geprogrammeerd.
Op vrijdag 4 januari inspecteerde Rob Geus de Helmondse horecakeukens voor zijn tv-programma De Smaakpolitie. Restaurant Ons Loes kreeg die dag de felbegeerde OK-sticker, zie onderstaande foto’s van onder meer Jordy Brakels.
Maar voor de overige Helmondse keukens waar Rob Geus al dan niet vrolijk van werd, moeten we het programma kijken.
Hoewel zowel tijdens de opnames die vrijdag als ook vorige week zondag in het programma zelf werd aangekondigd, dat vanavond Helmond te zien zou zijn in De Smaakpolitie, blijkt de hele uitzending voor vandaag geschrapt. Waarom weten we niet.

Zaterdag 2 februari

Man opgepakt voor regelmatige mishandeling vriendin
De politie heeft vrijdagavond om 19.00 uur een 33-jarige Helmonder aangehouden in de woning van zijn vriendin.
De man wordt ervan verdacht dat hij de afgelopen maanden zijn 28-jarige vriendin regelmatig heeft mishandeld. De politie hield hem vrijdagmiddag buiten heterdaad aan. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Vrijdag 1 februari

Politie pakt 3 Helmondse ijzerdieven in Venray
Drie mannen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden op verdenking van ijzerdiefstal.
Naar aanleiding van een melding over een mogelijk diefstal van ijzer bij een pand aan de Zwartwater in de Vredepeel (gemeente Venray), hielden agenten op de Ossendijk een bestelbus aan. De drie inzittenden van 42, 21 en 19 jaar uit Helmond zijn aangehouden op verdenking van ijzerdiefstal. In de bestelbus werden geen gestolen goederen aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek.
(Ter info: dit heeft niks met het onderstaande bericht te maken) 😉

Helmond is goed in het scheiden van afval
Ten op zichtte van vergelijkbare gemeenten doet Helmond het qua afvalscheiding goed. Op alle 4 prestatiegebieden scoren we beter dan gemiddeld en horen we tot de best presterende gemeenten.
Dat blijkt uit een jaarlijks afvalprestatie-onderzoek bij 18 gemeenten zoals Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Nijmegen, Almere en Amersfoort. Net als in deze eerder uitgevoerde Benchmark over 2010, scoorde Helmond beter dan gemiddeld op milieu (met name afvalscheiding), kosten, dienstverlening en regie.
Enkele cijfers:
• 60% van ons huishoudelijk afval scheiden we (53% gemiddeld bij die andere 17)
• per inwoner zamelen we 9,3 kilo kunststof verpakkingsafval in (gemiddeld 7 kg)
• 82% van ons grof huishoudelijk afval scheiden we (gemiddeld 74%).
• onze totale afvalbeheerkosten per aansluiting is 164 euro (gemiddeld 188 euro)

Nachtelijke winkelinbreker aangehouden
Een man van 45 jaar uit Helmond is vrijdagochtend aangehouden op verdenking van inbraak in een winkel.
Rond 3.30 uur kwam bij de politie de melding binnen dat een ruit van een zaak aan de Bakelsedijk was ingegooid. De melder was wakker geworden van glasgerinkel en zag een man bij de winkel staan, van wie hij ook een signalement kon doorgeven. Agenten die naar de inbraak waren gereden zagen in de buurt van de winkel een man lopen die aan dat signalement voldeed. Hij werd aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek.

Geen (lange) wachttijd meer bij bloedprikken in Elkerliek
Vanaf vandaag hoeven mensen die bloed willen laten prikken op de polikliniek Bloedafname in het Elkerliek ziekenhuis niet meer te wachten. Zij kunnen namelijk via de website een afspraak maken waardoor zij op de afgesproken tijd meteen aan de beurt zijn.
Wilma Wagenaars, afdelingsmanager Laboratorium logistiek en Trombosedienst: “op de polikliniek Bloedafname komen piekmomenten voor waarop de wachttijd vrij lang is. Dat is vervelend, ieders tijd is kostbaar. Dit verbeteren we nu door de mogelijkheid om op de website een afspraak te maken. Patiënten kiezen zelf de tijd waarop ze bloed willen laten prikken en zijn op dat tijdstip direct aan de beurt. Dit kan bijvoorbeeld heel prettig zijn voor kinderen of mensen die slecht ter been zijn. Deze mogelijkheid is niet voor patiënten van de Trombosedienst of voor mensen die nuchter bloed moeten laten prikken. Hen kunnen wij alleen ’s ochtends vroeg helpen.”
Sinds kort kun je ook op dinsdagavond op afspraak bloed laten prikken, van 17.30 tot 19.00 uur. Dat gaat ook via de website. Telefonisch een afspraak maken kan ook, via telefoonnummer (0492) 59 59 72 (kies voor optie 7).

16 reacties:

@De weblog van Helmond:

Eigenlijk ben ik op internet alleen een lezer, reageren doe ik bijna nooit. Maar nu wil dat toch even doen omdat ik iets wil weten waar ik al lange tijd steeds benieuwder naar wordt.

Ik kom al lange tijd een aantal keren op een dag bij jullie en ed.nl om het nieuws over Helmond te lezen. Ik merk erg vaak dat jullie eigenlijk bijna altijd sneller of zelfs veel sneller zijn dan ed.nl met het nieuws. Vaak ook met foto’s, wat ik zelf prettig vind. Je zou toch denken dat jullie als vrijwilligers altijd achter lopen bij al die professionals van ed.nl, met alle respect hoor. Maar niets is minder waar!
Ik pak jullie laatste 5 nieuwtje hier maar even als voorbeeld:
• Man opgepakt voor regelmatige mishandeling vriendin
• Politie botst op pizzakoerrier op kruising (met foto’s)
• En de winnaars zijn: Lady Sting en Il Borgo (met foto’s)
• Politie pakt 3 Helmondse ijzerdieven in Venray
• Helmond is goed in het scheiden van afval
Alleen met het afvalnieuws was ed.nl vrij snel na jullie, met de rest een halve dag later of nog veel later. Met “En de winnaars zijn: Lady Sting en Il Borgo (met foto’s)” van vrijdag komen ze nu net pas aan, 2 dagen later!!!

Mijn grote comlimenten daarvoor voor jullie. Maar het intrigeert me wel. Want hoe doen jullie jullie dat toch steeds, hoe zijn jullie toch steeds sneller met het nieuws over Helmond dan ed.nl?

Beantwoorden
eigenlijk alleen lezer

Denk dat we voorlopig kunnen fluiten naar de bewuste aflevering. Ook voor volgende week staat Undercover in Nederland op het programma. Hopelijk komen die trouwens niet (weer) naar Helmond

Beantwoorden

@eigenlijk alleen lezer op zondag 3 februari 2013 om 17:21:

Dat zou ik ook wel eens willen weten.

Beantwoorden

@eigenlijk alleen lezer op zondag 3 februari 2013 om 17:21:

Gewoon enthousiaste vrijwilligers. En soms ook oplettende lezers. En die hebben ze bij het E.D. niet.

Beantwoorden

Het lijkt erop dat Noud het voortouw neemt om buiten je schoenen te lopen.

Beantwoorden

Ik ben vandaag al wel twintig keer naast mijn schoenen af gelopen, Tejo.

Beantwoorden

Een duidelijke “Tip de redactie” knop werkt ook in je voordeel.
Iets wat het ED niet heeft, overigens heb ik ook vaak de indruk dat het ED artikelen van hier overnemen terwijl ze zelf onder elk artikel een copyright hebben staan.

Beantwoorden

@Noud op zondag 3 februari 2013 om 23:43:

Bedankt Noud. Dan behoor jij niet tot de redactie.
De redactie van De weblog doet er het zwijgen toe. Vermoedelijk passen zij nu de schoen.

Beantwoorden

@eigenlijk alleen lezer op zondag 3 februari 2013 om 17:21:

Allereerst bedankt voor het compliment. Altijd leuk om te horen natuurlijk.
Het antwoord op je vraag is deels eigenlijk heel simpel. Wat we zinvol vinden dat binnenkomt via bronnen als de politie, gemeente en de diverse persberichten plaatsen we meteen. Het ED en de weblog krijgen die info tegelijk.
Waarom zouden we die informatie een tijdje laten liggen? Nieuws is immers alleen nieuws als het nieuw is, is onze stelling in deze rubriek Nieuw Helmonds nieuws. Zie eventueel onze introductie toen de weblog in 2008 met deze rubriek begon. Onderstaande 3 berichten kwamen via bovengenoemde bronnen binnen:
• Man opgepakt voor regelmatige mishandeling vriendin
• Politie pakt 3 Helmondse ijzerdieven in Venray
• Helmond is goed in het scheiden van afval
Wat betreft • En de winnaars zijn: Lady Sting en Il Borgo (met foto’s): die prijsuitreiking was al ver van te voren aangekondigd.
Wat betreft • Politie botst op pizzakoerrier op kruising (met foto’s): de melding kwam vrijdag om 21.09 uur binnen via de alarmering van de hulpdiensten (brandweer, politie en ambulance). Harrie Grijseels kreeg die melding ook en gaat er dan zoals altijd als een haas naar toe. Ter plekke schiet hij foto’s en vergaart hij informatie die de weblog vervolgens mag plaatsen. Tot zijn mail binnenkomt, vergaren wij voor zover mogelijk de wat meer feitelijke info die er op zo’n moment te krijgen is. Ook bereiden we dan wat technische zaken voor, zodat we alles zo snel mogelijk kunnen plaatsen van het moment dat zijn materiaal binnen is.
Hoewel daar in jouw rijtje geen voorbeelden van instaan, worden wij ook regelmatig getipt via reacties op de weblog, de mail en Twitter.
Hopelijk geeft dit jou en eventueel andere geïnteresseerden enige uitleg.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond

Dank je wel voor de duidelijke uitleg. Ga zo door!

Ik had gisteren ongeveer dezelfde vraag geplaatst bij ed.nl bij hun artikel “Il Borgo en Lady Sting beste zaken” maar die reactie wacht nog op goedkeuring. Ik ben benieuwd wat hun reactie is.

Beantwoorden
eigenlijk alleen lezer

Goh gisteren avond bij mij voor de deur het busje aangehouden, en mee genomen, die boete was terecht 1300 euro. Zo beleef je nog eens wat als je in het centrum woont.

Beantwoorden

@eigenlijk alleen lezer op zondag 3 februari 2013 om 17:21:

Sinds het Helmonds Dagblad het Eindhovens Dagblad werd is het steeds minder geworden ondanks alle beloftes toen dat dat niet zo zou zijn, dat weet elke Helmonder.
Ik ben een paar geleden gestopt met de krant op papier. Bijna alles wat daarin staat over Helmond, staat een dag eerder al op internet. Hier, op omroepbrabant.nl of ed.nl.
Het gaat nog verder achteruit met Helmonds nieuws in de krant, let op mijn woorden!

Beantwoorden

@Fatih Aslan is de Helmondse voorleeskampioen 2013

Heerlijk om in deze tijd ook eens zo’n bericht te kunnen lezen.
Goed gedaan jongen en succes in Goirle.

Beantwoorden

Ferry de Regt 2 jaar langer Helmond Sport

Beantwoorden

Ferry de Regt en Eric Meier van Helmond Sport die allebei bijgetekend hebben deze week.

Beantwoorden
Wim van den Broek

helmond is skeer

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *