Buiten is het 2 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 94.671 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
621reacties

Nieuw Helmonds Nieuws uit en over Helmond Ook dit jaar natuurlijk weer Nieuw Helmonds Nieuws op de weblog. Met daarin het nieuws dat we selecteren uit het nieuwsaanbod over Helmond. Nieuws waarvan wij denken dat het nieuwswaardig en weten dat het nog niet bij onze collega’s staat. Omdat nieuws alleen nieuws is als het nieuw is. Kortom: we blijven je als eerste informeren.
Natuurlijk vang je zelf ook wel eens een Helmonds nieuwtje op. Leuk als je dat hieronder plaatst in een reactie. Heb je er een mening over, plaats je die in een nieuwe reactie daaronder. Zo blijven nieuws & meningen gescheiden.
Het aankondigen kan zoals altijd in het log Zet je evenement op de agenda.
Voor roddel en niet echt hard nieuws blijft Helmonds Eigen RoddelRubriek de aangewezen plek.

621 reacties:

Politie houdt man aan voor bedreigen van zijn ex-vriendin
Agenten hielden maandagmiddag omstreeks 16.00 uur buiten heterdaad een 40-jarige Helmonder aan in de woning van zijn 25-jarige ex-vriendin in Helmond-Centrum.
Hij zou haar afgelopen vrijdagochtend in haar woning met de dood hebben bedreigd. Hiervan deed zij aangifte. De verdachte is ingesloten voor verder onderzoek.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Samenwerkingsovereenkomst gemeente en Woonpartners inzake Centrumplan
Al enige tijd is bekend dat de gemeente het centrum van de stad wil herontwikkelen, zodat het centrum volwaardig deel blijft uitmaken van de snelgroeiende stad. Inmiddels hebben Gemeente Helmond en Woonpartners overeenstemming bereikt over de ontwikkeling van een deelplan van het centrumplan, de zogenoemde Noordrand. Dat is het gebied grofweg genomen vanaf de Torenstraat tot aan de Matthijs Vermeulenstraat.
Vandaag wordt de samenwerkingsovereenkomst tussen de twee partijen ondertekend. In de overeenkomst zijn onder meer de uitgangspunten voor de herontwikkeling, de taakverdeling tussen de gemeente en Woonpartners en de financiële afspraken vastgelegd. Voor de herontwikkeling van het centrum is het nodig dat verschillende woningen in het plangebied gesloopt worden, zodat er ruimte ontstaat voor de nieuwe plannen.
De verwachting is dat pas over enkele jaren gestart wordt met de sloop van de eerste woningen. Zodra de gemeente bekend maakt wanneer zij de woningen beschikbaar wil hebben voor sloop, krijgen de betrokken bewoners uiteraard officieel bericht van de gemeente of van Woonpartners.

Bron: gemeente Helmond

Bredanaar geeft zich in Helmond aan voor huiselijk geweld in Veldhoven
De politie heeft dinsdagmiddag om 14.45 uur een 29-jarige man uit Breda aangehouden op het politiebureau aan de Kasteel Traverse in Helmond. De man wordt ervan verdacht dat hij op 18 november de keel van zijn ex-vriendin bij een ruzie hebben dicht geknepen in haar woning in Veldhoven. De man meldde zich na uitgebreid onderzoek van de politie dinsdagmiddag zelf op het politiebureau in Helmond. Daar is hij aangehouden voor verder onderzoek.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Rijksgeld voor archeologisch onderzoek in Helmond
Het komende jaar trekt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), € 900.000,- uit voor het verwerken van archeologische projecten uit de vorige eeuw.
Twee voorstellen voor archeologisch onderzoek in Helmond zijn gehonoreerd. Elk onderzoek krijgt een bedrag van € 50.000,-, dat besteed gaat worden aan het ontsluiten van oude opgravingen.
Het eerste onderzoek is een wetenschappelijke samenvatting van de geschiedenis van Helmond in de periode tussen ongeveer 1000 tot 1500 na Christus. In die periode werd in het Hertogdom Brabant de stad Helmond gesticht vlakbij het al bestaande kasteel van 'Het Oude Huys', dat tussen 1980-1984 gedeeltelijk is opgegraven. De stadsstichting vond omstreeks 1225 plaats, nadat het gebied in het bezit kwam van de Hertog van Brabant.
Een tweede onderzoeksvoorstel is een Romeinse grafveld dat in 1992-1993 is opgegraven op de Ashorst in Mierlo-Hout. Dit grafveld wordt samen met twee andere grafvelden, in Oss en Geleen, verwerkt tot een publicatie en publiekspresentatie. Dit project wordt door de Universiteit van Leiden en Archol (Leiden) uitgevoerd.
Tussen 1980 en 2000 zijn er in de oude Helmondse binnenstad veel opgravingen uitgevoerd, waarover rapporten, artikelen en publicaties zijn verschenen. Daarnaast investeert de gemeente Helmond fors in het verwerken van oud archeologisch onderzoek. Dit is volgens de huidige monumentenwet verplicht. Met deze bijdrage van de rijksoverheid wordt het archeologisch onderzoek in Helmond gestimuleerd en naar een hoger kennisniveau gebracht.
Met het Rijksgeld wordt het mogelijk om verder te gaan dan alleen een beschrijving van de vondstgegevens van afzonderlijke opgravingen. Het op toegankelijke wijze presenteren van de resultaten wordt met deze financiële hulp mogelijk gemaakt. Het onderzoek is gestart op 1 november 2010 en wordt na een jaar afgerond.

Bron: gemeente Helmond

Drugsdealer aangehouden
De politie heeft dinsdag rond 17.55 uur een 29-jarige Helmonder aangehouden op de 2e Haagstraat.
Hij wordt er van verdacht vanuit zijn woning, elders in Helmond West, te handelen in drugs. De man is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Kerstmarkt blijft op de Markt en ijsbaan bij het Kasteel
Het voorstel van Helder Helmond om de Kerstmarkt en Helmond Winterstad (de ijsbaan) qua locatie te laten ruilen wordt door het college van burgemeester en wethouders niet ingewilligd. Helmond Winterstad komt zoals gepland op het voorterrein van het Kasteel en de Kerstmarkt in de aanloopstraten van het centrum en op een deel van de Markt.
De belangrijkste reden daarvan is dat het evenement Helmond Winterstad ongeveer 6 weken duurt. De weekmarkten op woensdag en zaterdag zouden daardoor in die 6 weken niet op de Markt kunnen staan. Verder is de Markt te klein voor Helmond Winterstad omdat dat evenement te veel ruimte in beslag neemt.

Maximum tarieven voor paspoort en idendetiteitskaart in Helmond
Een nieuw paspoort gaat in 2011 52,10 euro kosten (nu is dat 50,90 euro). Een Nederlandse Identiteitskaart voor personen van 14 jaar en ouder kost dan 43,80 euro (nu 42,80 euro)
De gemeente Helmond volgt de door de ministerraad vastgestelde nieuwe maximumtarieven voor reisdocumenten. De reden daarvan is dat het niveau van volledige kostendekking nog niet bereikt is.
Overigens loopt momenteel een rechtszaak tegen een gemeente over de rechtmatigheid van de leges voor de Nederlandse Indentiteitskaart, die ook voor Helmond gevolgen kan hebben. Er is daarom sprake van een zeker financieel risico, “maar de uitkomst van het hoger beroep in deze zaak laat waarschijnlijk nog een flinke tijd op zich wachten” aldus de gemeente Helmond.

Politie houdt man aan voor huiselijk geweld tegen zijn vrouw
Woensdag rond 12.40 uur heeft de politie in zijn woning in Helmond Centrum een 41-jarige man aangehouden.
Hij wordt verdacht van huiselijk geweld. Hij zou zijn 38-jarige vrouw eind oktober hebben mishandeld en bedreigd. Hij gooide de vrouw tegen de grond en trapte haar. Hij zou haar al vaker mishandeld hebben. De man is meegenomen naar het politiebureau en ingesloten voor verder onderzoek.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Zwaar ongeluk in het centrum
In de ochtendspits vanochtend vond een zwaar ongeluk plaats in de Zuid Koninginnewal, precies tegenover het politiebureau.
Een getuige wist te melden dat een auto op de Kasteel Traverse rechtsaf sloeg om de Zuid Koninginnewal in te rijden. Daarbij schepte die auto een brommer die op de Traverse rechtdoor reed. De jongen op de brommer vloog daarbij door de lucht en het zag er niet goed uit voor hem.
Door de wegafzettingen ontstond er in het centrum veel extra file.

VastNed verkoopt panden aan PRO Helmond V&G

Vorige week dinsdag 16 november 2010 is tussen Vastned Retail en PRO Helmond V&G BV overeenstemming bereikt over de aankoop van de panden op de hoek van de Markt 15, 17, 19, 21, 23 en 25 / Veestraat 2a in Helmond.

PRO Helmond V&G BV is een samenwerking tussen Vast & Goed (M. Goossens) en WPM Pro BV. Zij zijn voornemens de panden te herontwikkelen en er 8 appartementen en ca. 1.000 m² winkelruimte te creëren in de kelder, begane grond en op verdieping. Momenteel zijn Score en Rest-0-Ricus gevestigd in deze panden. In het nieuwe plan is nog winkelruimte te huur.

Jongen (17) die over auto loopt opgepakt
De politie heeft woensdagavond rond 20.00 uur op de Straakvense Bosdijk een 17-jarige jongen uit Helmond aangehouden.
Een getuige had gezien dat hij kort daarvoor op de Kortenaerstraat over een auto had gelopen. De getuige is achter de jongen aangegaan en heeft de politie gewaarschuwd. Op de Straakvense Bosdijk kon hij worden aangehouden. Tegen de jongen is proces-verbaal opgemaakt dat wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

2 Jongens (14 en 15) met gestolen kentekenplaat aangehouden
De politie heeft woensdagavond kort na 18.00 uur twee jongens (14 en 15 jaar) uit Helmond aangehouden op de Zuidende.
Surveillerende agenten zagen hen daar met een brommer lopen. De kentekenplaat die er op zat, bleek van diefstal afkomstig te zijn. De jongens zijn aangehouden en meegenomen naar het bureau. Na verhoor zijn ze heengezonden met een proces-verbaal dat wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Werknemer steelt langere tijd geld uit de kassa
De politie heeft donderdagavond een 18-jarige Helmonder gearresteerd op het politiebureau aan de Kasteel Traverse. De man wordt ervan verdacht dat hij al langere tijd geld wegnam uit de kassa van het bedrijf in Helmond Oost waar hij werkte. De eigenaar van dat bedrijf kwam donderdag naar het bureau om aangifte te doen, in gezelschap van de verdachte. Deze is verhoord en daarna heengezonden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt dat wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Politie houdt hardrijdende dronken automobilist aan
De politie heeft vrijdagmorgen om 5.15 uur een 20-jarige Helmonder aangehouden op de Doctor Klompelaan. De man viel surveillerende agenten op toen hij met zijn personenwagen met hoge snelheid over de Europaweg en de Mierloseweg reed. Op de Doctor Klompelaan stopte hij zijn voertuig. Uit een blaastest bleek dat hij teveel gedronken had en de man is daarop aangehouden en voor een nadere ademanalyse meegenomen naar het bureau. Daar bleek hij een promillage van bijna 1,5 te hebben. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Dat wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Stadswacht Helmond gaat weer fietswrakken verwijderen
Medewerkers van Stadswacht Helmond gaan op donderdag 2 december fietswrakken verwijderen bij NS-station Helmond en NS-station Helmond-Brandevoort. Deze week zijn alle aanwezige fietswrakken al voorzien van een waarschuwing, waarop vermeld staat dat de betreffende tweewieler verwijderd gaat worden.
Bij de twee station zijn veel fietsenrekken bezet door fietswrakken. Dit zijn fietsen die zichtbaar al langere tijd niet meer gebruikt zijn. Dat kan blijken uit lekken banden, opgehoopt vuil rond de banden en het ontbreken van bijvoorbeeld een zadel, stuur, remmen of wielen. Sommige rijwielen zijn er zo slecht aan toe, dat ze nauwelijks nog fiets genoemd kunnen worden.
met de extra stallingen die gemeente Helmond vorig jaar geplaatst heeft, leiden tot minder fietsparkeerproblemen bij de stations. Bij eerdere acties werden ongeveer zestig fietswrakken verwijderd.
Van de verwijderde fietsen wordt een foto gemaakt en wordt nagekeken of ze zijn gestolen. De betreffende tweewielers worden voor twee weken op de gemeentewerf van gemeente Helmond gestald en zijn te zien op de website van de Stadswacht: http://www.stadswacht-helmond.nl. Mensen die hun fietswrak terug willen hebben, kunnen contact opnemen met de Stadswacht, tel. 0492 – 845970. Tegen betaling van € 25, – kunnen zij de fiets weer meenemen. Als de rechtmatige eigenaar zich binnen twee weken niet meldt, gaat de fiets naar de Kringloopwinkel, waar bekeken wordt of bepaalde onderdelen hergebruikt kunnen worden.

Bron: gemeente Helmond

Buurman slaat buurvrouw bij burenruzie
Vrijdag rond 17.00 uur is bij zijn woning in Helmond West een 20-jarige man aangehouden.
Hij wordt er van verdacht een 38-jarige buurvrouw te hebben mishandeld. Hij zou haar geslagen hebben bij een burenruzie. De man is meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt dat zal worden doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Man knijpt keel van zijn echtgenote dicht
Bij zijn woning in Helmond Centrum is zaterdag rond 3.30 uur een 40-jarige man aangehouden.
Hij wordt er van verdacht zijn 37-jarige echtgenote in de woning te hebben mishandeld. Hij zou haar de keel hebben dichtgeknepen. De man is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Paul Smeulders lijsttrekker GroenLinks Brabant
Onze voormalige columnist Paul Smeulders is zojuist gekozen als lijsttrekker voor GroenLinks bij de Statenverkiezingen in Noord-Brabant.
Paul is daarmee de jongste lijsttrekker ooit voor Provinciale Staten.
Plaats van handeling was de algemene ledenvergadering van GroenLinks in Tilburg in de Theaterzaal van Natuurmuseum Brabant.

Grote ontploffing in appartementencomplex Suytkade, 1 zwaargewonde
Een bewoner van een appartementencomplex aan de Arcadestraat in de wijk Suytkade is vannacht ernstig gewond geraakt bij een zware explosie. Hij is met een traumahelikopter overgebracht naar een brandwondencentrum.
Om 2.40 uur kwam bij de brandweer de melding binnen. Het vuur dat door de explosie ontstond was door de brandweer snel geblust.
De voorpui van zijn appartement op de benedenverdieping van het appartementencomplex De Wentelaar werd volledig weggeslagen. De pui van de rest van het complex en het trappenhuis werden zwaar beschadigd en ontzet. Plusminus 14 appartementen moesten worden ontruimd vanwege mogelijk instortingsgevaar. De betreffende bewoners worden opgevangen in de nabij gelegen Groene Campus. Slachtofferhulp is ingeschakeld. Burgemeester Fons Jacobs kwam hen een hart onder de riem steken.

Passagier bedreigt agent bij arrestatie dronken automobilist
De politie heeft maandagochtend kort na middernacht een man van 29 jaar uit Son aangehouden op de Watermolenwal.
Surveillerende agenten zagen hem op de Kanaaldijk met vier andere mannen in een auto stappen en wegrijden. De bestuurder reed over een stoeprand en reed hard door. De agenten hebben de wagen laten stoppen en de bestuurder uit Son gecontroleerd. Hij bleek gedronken te hebben en werd aangehouden. Op het bureau blies hij een alcoholpromillage van ruim 1,90. Zijn rijbewijs is ingenomen en er is proces-verbaal opgemaakt dat wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Een 48-jarige man uit Son, die in de wagen zat, werd door de politie aangehouden omdat hij zich met de arrestatie van zijn plaatsgenoot bemoeide. Daarbij bedreigde hij één van de agenten. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt dat wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

Hieronder een foto die vanochtend door DeltaBlast werd gemaakt van de ontstane ravage na de ontploffing op Suytkade.

Overvaller meldt zichzelf bij politie
De politie heeft zaterdagmiddag om 16.55 uur een 38-jarige Helmonder aangehouden in zijn woning in het centrum. De man had even daarvoor de politie gebeld en aangegeven dat hij verantwoordelijk zou zijn voor twee gewapende overvallen. De man wilde zichzelf aangeven uit wroeging over zijn daden. De man is daarop aangehouden en voor verder onderzoek meegenomen naar het bureau. Tijdens het verhoor bekende hij de overval op een winkel aan het Stationsplein in Helmond op 16 november om 15.55 uur. Een man probeerde toen de kassa van de winkel mee te nemen. Hij was daarbij niet gewapend en de dader ging er uiteindelijk ook onverrichter zaken vandoor. De nu aangehouden verdachte bekende ook een overval op een tankstation in Papendrecht. Onderzocht wordt nog waar en wanneer dat precies was. De 38-jarige Helmonder is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost

De hennepkwekerij aan het Overspoor is opgerold
De politie heeft dinsdagmiddag rond 15.30 uur een hennepkwekerij opgerold in een woning aan het Overspoor.
De politie had informatie dat in het huis wellicht een kwekerij aanwezig was. Na verder onderzoek werd dinsdagmiddag een inval gedaan. Daarbij werd inderdaad een in werking zijnde hennepkwekerij met 329 planten aangetroffen. Die zijn, samen met de kweekapparatuur, in beslag genomen en zullen worden vernietigd. Er was tijdens de inval niemand in de woning aanwezig.

Helmondse gewond bij eenzijdige aanrijding in Heeze
Bij een eenzijdige aanrijding op de Heezerenbosch in Heeze is dinsdagmorgen rond 10.00 uur een 67-jarige vrouw uit Helmond gewond geraakt. De vrouw zat als bijrijdster in een personenwagen die vermoedelijk door de gladheid van de weg is gegleden en in de sloot terecht kwam. De vrouw is door de brandweer uit de wagen bevrijd en met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De 61-jarige bestuurder uit Helmond bleef ongedeerd.

Bron: Politie Brabant Zuid-Oost