Buiten is het 4 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 91.692 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
15reactiesZaterdag 28 april

Bestuurder snorscooter gewond bij valpartij
Op de Mierloseweg kwam rond 15.20 uur een bestuurder op een snorscooter ten val. De man van 50+ raakte uit balans toen hij een auto naderde die daar aan het parkeren was.
De bestuurder droeg geen helm, wat ook niet verplicht op dit voertuig. De automobiliste was haar auto aan het parkeren in een parkeervak lang de weg. Waarom of waardoor de bestuurder viel is onbekend. Tijdens zijn val raakte hij niets, maar hij kwam ongelukkig ten val. Met een ambulance en onbekend letsel werd hij naar het ziekenhuis in Geldrop gebracht.
Onderstaande foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

28-Jarige vriend slaat zijn 17-jarige vriendin
De politie heeft vrijdagmiddag een 28-jarige Helmonder aangehouden in een woning in zijn woonplaats.
Wat eerder op de dag kreeg de politie een melding dat er op de Deltaweg, ter hoogte van het staton, een meisje diverse malen geslagen was door een man. Ter plaatse trof de politie het 17-jarige slachtoffer uit Helmond. Zij bleek ruzie te hebben gehad met haar vriend en daarbij zou hij haar geslagen hebben. De politie kon de verdachte later dus aanhouden. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Vrijdag 27 april

Snackkar bij de Karwei weer in brand gezet
Om 22.16 uur was er een melding dat er brand was in een aanhanger bij Karwei Bouwmarkt aan de Engelseweg. Het betrof de snackkar die op de parkeerplaats bij Karwei staat. Er is door de raam iets brandbaars naar binnen gegooid. Daarbij liep met name het interieur van de kar schade op. De brandweer doofde de brand en er vielen geen gewonden.
De eigenaar vertelde dat dit de tweede keer was dat zijn snackbar in brand werd gezet. De eerste keer was toen de snackkar bij de eigenaar thuis stond. Die kar moest daarom 3 maanden geleden vervangen worden voor een nieuwe en die hebben ze dus nu in brand gegooid. De eigenaar schat dat de brandschade enkele duizenden euro’s bedraagt. (Bron: Harrie Grijseels)

De Welkomstmarkt 2012 pas over 3 jaar
Vanwege van de bezuinigingen heeft het gemeentebestuur besloten om
“de Welkomstmarkt van 2012 vooralsnog te verplaatsen naar 2015.” De Welkomstmarkt zal vanaf nu 1 keer per collegeperiode plaatsvinden, in het tweede jaar na het aantreden van een nieuw college. De eerstvolgende Welkomstmarkt wordt daarom dus gehouden in 2015.
In overleg met Stichting Stadspromotie Helmond heeft de gemeente onderzocht of er nog voldoende behoefte bestaat aan een dergelijke markt. Daarvoor zijn diverse organisaties en inwoners geënquêteerd. Opvallend is dat de belangrijkste conclusie uit dat onderzoek van de gemeente juist is dat er in potentie een grote belangstelling is voor een nieuw te houden Welkomstmarkt. Zowel bij de nieuw ingeschreven bewoners als onder verenigingen en instellingen op het vlak van gezondheidsvoorzieningen en vrijetijdsbesteding.

De gemeenteraad wil de Helmondse gevolgen van de kabinetsval weten
Vrijwel de gehele gemeenteraad vroeg vandaag in een brief aan het college van burgemeester en wethouders vandaag naar de Helmondse gevolgen van de val van het kabinet. Lees hier hun verzoek. Alleen de combinatie SDOH/D66/HB ondertekende dat verzoek niet.

Agressieve Helmondse treinreiziger aangehouden
De politie hield donderdagavond omstreeks 18.20 uur op het station in Eindhoven een 38-jarige Helmonder aan voor mishandeling van een 19-jarige Eindhovenaar. De jongen zat rond 17.50 uur op een bankje op het perron aan het Stationsplein in Helmond. Hij wachtte op de trein richting Eindhoven. Er ging een man naast hem zitten die hem zonder aanleiding begon uit te schelden.
Toen de jongen hiervan iets zei, incasseerde hij een elleboogstoot. Andere klappen kon hij afweren en vluchtte de inmiddels gearriveerde trein in. Dat deed de agressieve man ook, zij het in een andere treincoupé. Het slachtoffer vertelde tegen de treinconducteur wat hem was overkomen. Deze lichtte de politie in en toen de trein in Eindhoven arriveerde kon de agressieve man door het slachtoffer worden aangewezen en werd hij aangehouden. De jongen deed aangifte van mishandeling. De verdachte werd in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Donderdag 26 april

4,5 jaar celstraf voor hoofdverdachten Easy Life
4 Voormalig directeuren van het failliete Helmondse beleggingsbedrijf Easy Life zijn vanmiddag veroordeeld voor oplichting en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank in Den Bosch legde aan de 2 hoofdverdachten John Wolbers (37) en Frans Oosterbosch (53) 4,5 jaar celstraf op.
De 2 medeverdachten, Frits Rijnaard (59) uit Helmond en Henk van de Vondervoort (55) uit Someren, kregen respectievelijk 1 en 2 jaar gevangenisstraf.
De straffen zijn lager dan geëist, onder meer omdat de behandeling van de strafzaak zo lang duurde. Daarvoor werd hun straf met 6 maanden verminderd. Ook wordt het voorarrest van 17 maanden (zoals altijd) van de straf afgetrokken. Dit betekent dat alleen Oosterbosch en Wolbers de cel weer in gaan. Zij waren namelijk inmiddels ruim 2 jaar vrij. John Wolbers werd donderdag in de rechtbank direct aangehouden vanwege gevaar op herhaling. Frans Oosterbosch was in de hectiek naar buiten gegaan, maar hij meldde zich korte tijd later bij de parketpolitie. De verdachten werden in september 2008 gearresteerd. Korte tijd later ging Easy Life failliet.
Anders dan aan de plusminus 500 beleggers was beloofd, werd maar een klein deel van 42 miljoen euro inleg geïnvesteerd. Aan de beleggers werd niet verteld dat van hun geld huizen, bedrijfspanden en dure auto’s werden gekocht. ,,De verdachten hebben de schijn van succesvol handelen gewekt. Een groot deel van de inleg werd echter gebruikt om hun luxueuze levensstijl te betalen. Er was sprake van een piramidespel. Easy Life was een criminele organisatie’’, aldus de rechter.
Onduidelijk is of uit het faillissement van Easy Life nog geld komt. Daarom legde de rechter geen schadevergoeding op voor de beleggers.
De advocaten van beide hoofdverdachten kondigden meteen direct hoger beroep aan tegen zowel de hechtenis als het vonnis.

De riolering wordt gereinigd
Van mei tot en met augustus wordt op diverse plekken in Helmond de riolering gereinigd. Tevens worden de rioolbuizen geïnspecteerd en de afvoerputjes (kolken) in de straten gereinigd. Deze onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd om het riool schoon te houden en ervoor te zorgen dat het water goed wegstroomt.
Het reinigen en inspecteren van de riolering gebeurt door het bedrijf Van der Velden uit Eindhoven. Zij starten begin mei in Helmond West (ten zuiden van de Europaweg). Vervolgens wordt de riolering gereinigd in de omgeving van de Boerhaavelaan (half mei) en de omgeving van de Warande (eind mei – begin juni).
De firma Adriaans uit Mierlo voert het reinigen van de afvoerputjes uit. Dit gebeurt in de maanden mei, juni, juli en augustus op diverse plekken in Helmond. Tijdens de bouwvak wordt er niet gewerkt.
Als in een bepaalde straat de riolering of de putten gereinigd worden, worden de bewoners daar met een brief over geïnformeerd. Zo is het verstandig om het deksel van het toilet dicht te doen, om te voorkomen dat er water omhoog komt. Ook wordt aan de bewoners in die brief gevraagd om bij het parkeren van de auto op te letten dat het voertuig niet op of boven een put staat.

Omvangrijke wegwerkzaamheden in Brouwhuis
In mei starten in Brouwhuis 2 omvangrijke wegwerkzaamheden. Een groot deel van de Rivierensingel krijgt nieuw asfalt en in winkelcentrum Brouwhorst wordt de bestrating helemaal vernieuwd. Beide werkzaamheden zijn voor de bouwvakvakantie klaar.
De werkzaamheden in de Rivierensingel beginnen maandag 7 mei. De weg krijgt nieuw asfalt tussen de Peeleik en de Rijnlaan. Ook worden de parkeervakken naast de weg opnieuw bestraat. De werkzaamheden starten bij de Peeleik en vervolgens wordt in 5 fasen gewerkt tot de Rijnlaan, nabij de nieuwe rotonde met de Vossenbeemd. Zo wordt voorkomen dat de hele straat in 1 keer afgesloten is.
Het verkeer wordt omgeleid met de gebruikelijke gele borden. Op deze borden staat ook de omleidingsroute naar winkelcentrum Brouwhorst en sportpark Espendonk aangegeven. De lijnbussen die gebruik maken van de Rivierensingel, rijden via een aangepaste route.
Vanaf half mei wordt er ook gewerkt in winkelcentrum Brouwhorst. Hier komt nieuwe bestrating en ook nieuwe bankjes, verlichting en afvalbakken. De bomen worden vervangen. Het doel is om het winkelcentrum meer uitstraling te geven. De precieze startdatum van deze werkzaamheden is nog niet bekend.
Gemeente Helmond organiseert op maandag 7 mei een inloopbijeenkomst over de werkzaamheden in winkelcentrum Brouwhorst. Deze bijeenkomst vindt plaats in café-zalencentrum Vissers in Brouwhuis. Winkeliers, omwonenden en andere belangstellenden kunnen daar tussen 16.30 en 19.30 uur binnen lopen voor informatie. Tussen 16.30 en 17.30 uur is verantwoordelijk wethouder Peter Tielemans aanwezig.

Man sleurt vriendin hun huis in en mishandelt haar
Een man van 36 jaar uit Helmond is woensdagmiddag aangehouden omdat hij zijn vriendin in hun woning mishandeld zou hebben.
Een getuige meldde rond 15.00 uur dat hij had gezien dat de 32-jarige vrouw door de verdachte de woning in was gesleurd. Daar zou hij haar hebben mishandeld. Agenten zijn naar het huis gegaan en hebben de man aangehouden voor het plegen van huiselijk geweld. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Maandag 23 april

Fietskeuringen door VVN-Helmond positief verlopen
VVN-Helmond heeft deze maand de fietsen van de examenkandidaten voor het verkeersexamen gekeurd. In dit 75-jarig jubileumjaar van de lokale afdeling van VVN zijn 174 fietsen van de 1.250 deelnemers afgekeurd (14%). Beter dan vorig jaar en het jaar daarvoor toen dat percentage 17% was. In de jaren daarvoor gebeurde het dat ongeveer 30% van de fietsen afgekeurd werd.
De verbetering is vermoedelijk het gevolg van betere voorlichting aan de scholen, de leerlingen en de ouders. Dit jaar is namelijk door VVN afdeling Helmond de website www.fietsverkeersexamen.nl geopend waarin ouders nog beter geïnformeerd worden hoe een deugdelijke fiets er uitziet. Ook kunnen de kinderen op de website oefenen door instructiefilms te bekijken en proefexamens te maken. Die instructiefilms kunnen op locatie tijdens het oefenen op de VVN-oefenroutes met behulp van een smart-phone bekeken worden.
De meeste mankementen die de vrijwilligers van VVN tegenkwamen, waren defecte verlichting, een te hoge fiets en geen (juiste) reflectie. Alle afgekeurde fietsen worden voor het praktisch verkeersexamen in mei nogmaals gekeurd.
Om aan het praktisch verkeersexamen deel te mogen nemen, moeten de kinderen beschikken over een deugdelijke fiets. Is een fiets goedgekeurd dan krijgt de fiets een sticker. Mankeert er iets aan dan krijgt de berijder een kaartje mee waarop de gebreken staan vermeld met het verzoek deze voor het examen te laten repareren dan wel zelf te repareren. Is de fiets op de dag van het examen niet gerepareerd dan volgt uitsluiting van het examen. VVN-Helmond ziet daar strikt op toe, hoe sneu het ook is voor de kinderen.

Vrachtautochauffeur aangehouden voor brandstofdiefstal
De politie heeft maandagmorgen rond 3.10 uur een 30-jarige vrachtautochauffeur uit Helmond aangehouden. Dat gebeurde op de Roggedijk. Een klein half uur daarvoor werd de chauffeur staande gehouden ter hoogte van de Kadeweg. De reden hiervoor was dat hij kort daarvoor, ter hoogte van de Gerstdijk, de vrachtwagen stopte en achteruit wilde rijden. De chauffeur had daar geen echte verklaring voor.
Toen hem gevraagd werd om zijn rijbewijs vertelde hij dat deze in zijn auto ligt, geparkeerd bij zijn bedrijf gelegen aan de Roggedijk. Zekerheidshalve werd besloten met hem mee te rijden naar zijn bedrijf. De chauffeur haalde uit zijn personenauto het rijbewijs. De politie rook een sterke diesellucht uit zijn wagen komen en vond dat verdacht. De agenten besloten daarop terug te rijden naar de plek waar de vrachtwagenchauffeur aanvankelijk achteruit wilde rijden. Ter hoogte van de kruising Gerstdijk-Kadeweg werden langs de weg in bobosschages twee jerrycans aangetroffen. De jerrycans waren gevuld met diesel. Even verderop lag een slang, die vermoedelijk wordt gebruikt voor het overhevelen van brandstof. Daarop werd besloten de chauffeur alsnog aan te houden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en is hier ingesloten voor verder onderzoek. De jerrycans en andere spullen zijn in beslag genomen.

Vrijdag 20 april

Een swingende wethouder bij de Nationale Sportweek
Zojuist werd de Nationale Sportweek in Helmond officieel geopend bij Kindcentrum Mozaïk in Helmond Noord. Wethouder Jan van den Heuvel was daarbij, zoals op onderstaand filmpje van Annique van den Heuvel te zien is.
De Stichting Jibb organiseert een groot aantal activiteiten tijdens deze Nationale Sportweek en de meivakantie (23 april tot en met 5 mei). Kinderen uit alle wijken, kunnen dan meedoen aan activiteiten als schoolhockey, straattennis, badminton, jazz–breakdance–streetdance en judo.

Man van 65 bedreigt zijn dochter met een mes
De politie heeft donderdagavond een 65-jarige man aangehouden in zijn woning in het centrum. De man zou eerder op de avond zijn dochter met de dood hebben bedreigd. Ook zou hij met een mes in haar richting hebben gedreigd. De man is aangehouden en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Helmondse jongen (17) pleegde gewapende overval in Eindhoven
De politie heeft donderdagavond rond 20.20 uur een 17-jarige jongen uit Helmond aangehouden in een woning aan de Calaislaan in Eindhoven..
Eerder op de avond, rond 17.30 uur, werd een gewapende overval gepleegd op de EMTÉ-supermarkt aan de Ardechelaan in Eindhoven. Twee mannen kwamen de supermarkt binnen. Beiden droegen donkere kleding en een jas met capuchon die ze over het hoofd droegen. Ook hun gezichten waren bedekt. Eén van de mannen bedreigde het aanwezige personeel en klanten met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Nadat er een greep uit de kassa werd gedaan, gingen beide mannen er weer vandoor. Niemand raakte bij de overval gewond.
Personeel van de supermarkt is vervolgens achter de daders aan gegaan en de politie werd gealarmeerd. Op de Calaislaan wordt gezien dat de daders een woning binnen vluchten. Uiteindelijk wordt één van de verdachten, met inzet van het arrestatieteam, aangehouden. De tweede verdachte wordt niet aangetroffen. De 17-jarige jongen is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Donderdag 19 april

Basisschoolleerlingen beplanten Willem Prinzenplein
Vanochtend hebben leerlingen van groep 8 van basisschool de Rank nieuwe struiken geplant op het Willem Prinzenplein in de Leonardusbuurt. Dit was in het kader van het project Blauw en groen dat moet je doen’.
Sinds 10 jaar organiseert Gemeente Helmond het project ‘Blauw en groen dat moet je doen’, de Helmondse variant op de Nationale boomplantdag. Met dit eigen project kan beter worden ingespeeld op lopende projecten, omdat het niet aan een bepaald tijdstip gebonden is. Scholieren van Helmondse basisscholen worden betrokken bij uitvoering van projecten rondom water (blauw) en de aanleg van bomen en struiken (groen). Dit gebeurt in samenwerking met Duurzaam Helmond, zij voeren de taken uit die voorheen het natuur- en milieucentrum op zich nam. Zij zorgen ook dat de leerlingen lesstof ter voorbereiding krijgen.
Dit jaar is gekozen om de leerlingen struiken te laten planten op het Willem Prinzenplein. Dit plein is 1 van de pleintjes die dit jaar opgeknapt worden in de Leonardusbuurt. De leerlingen plantten in totaal ruim 850 struiken.

Antwoorden Sluiting kantoor en woningen Stichting VAN

Elkerliek weer genomineerd voor Gastvrijheidszorg Award
Het Elkerliek ziekenhuis is wederom genomineerd voor de Gastvrijheidszorg Award, de prijs voor het meest gastvrije ziekenhuis van Nederland. Het is voor het eerst dat een ziekenhuis dat de prijs al eerder won, opnieuw genomineerd is voor de prijs. In 2010 won het Elkerliek deze prijs namelijk al. Ook is het ziekenhuis als enige in de regio genomineerd.
Zorginstellingen die deelnemen aan deze verkiezing worden beoordeeld op de kwaliteit van het eten en drinken, de ambiance, de service en gastvrijheid. Niet alleen inspecteurs van de organisatie geven hun beoordeling, de beoordeling van de eigen Cliëntenraad telt ook zwaar mee. Het Elkerliek heeft gastvrijheid hoog in het vaandel staan en is dan ook trots op de nominatie. Op 7 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

Man aangehouden voor mishandeling agent
Op de Voort is donderdag rond 3.55 uur een 31-jarige Helmonder aangehouden.
Bij de politie kwam een melding binnen dat elders in Helmond een onbekende man aan een deur van een woning stond die naar binnen wilde en daarmee overlast veroorzaakte. Agenten troffen de man aan op de Voort, waar hij midden op de weg stond te dansen. Toen zij hem daar op aanspraken begon de man een van de agenten te beledigen. De verdachte duwde zijn schouder in het gezicht van de agent. Daarop werd hij aangehouden. Tijdens zijn transport naar het politiebureau bleef hij de agenten beledigen en bedreigen en verzette hij zich. De man is ingesloten voor verder onderzoek.

Woensdag 18 april

Geen treinen tussen Helmond en Deurne
Er rijden geen treinen tussen Helmond en Deurne, dat maakte de NS zojuist om 20:55 uur bekend. De oorzaak dat die treinen niet rijden is een aanrijding met een persoon. Om 20.51 uur berichtte de brandweer van deze aanrijding.
Naar verwachting bedraagt de extra reistijd meer dan 60 minuten. De verstoring zal naar verwachting rond 23:30 uur verholpen zijn.
Update om 21.16 uur: Een opgeroepen traumahelikopter is zojuist gearriveerd.
Update om 21.44 uur: Volgens omstanders, maar verder onbevestigd, zou de aangereden persoon nog leven en per ambulance zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. Het verkeer bij het station Deurne is stevig ontregelt.
Update om 22.07 uur: Zojuist krijgen wij de bevestiging dat de persoon in kwestie, een man, inderdaad zwaar verwond naar het ziekenhuis werd vervoerd.
Update om 22.19 uur: De beperkingen tussen Helmond en Deurne als gevolg van deze aanrijding zijn voorbij. Er is nog wel een langere reistijd, aldus de NS.

Opening eerste deel snelle fietsverbinding Helmond-Eindhoven
Tussen Helmond en Eindhoven wordt een snelle fietsverbinding aangelegd. Dit fietspad gaat de beide stadscentra direct met elkaar verbinden. Het eerste nieuwe deel van de fietsverbinding, bij Mierlo-Hout in Helmond, is inmiddels klaar.
Vrijdagmiddag 20 april zullen burgemeester Fons Jacobs (SRE-bestuurder en voorzitter van het bestuurlijk overleg) en de wethouders Peter Tielemans, Joost Helms (Eindhoven) en Martien Janssen (Nuenen) dit eerste deel van de nieuwe fietsverbinding op ludieke wijze openen. De locatie is het nieuwe fietsbruggetje bij het NS-station Helmond ’t Hout aan de Dr. Dreeslaan. Dit bruggetje maakt onderdeel uit van het eerste nieuwe gedeelte van het fietspad.
Geïnspireerd door de profrenners die afgelopen zondag tijdens de Amstel Gold Race de Cauberg beklommen, zullen de bestuurders het nieuwe fietsbruggetje bij Mierlo-Hout beklimmen. Dit doen zij op een wel heel speciaal rijwiel.
Op de website www.virtueelhelmond.nl is het nieuwe fietspad bij Mierlo-Hout al virtueel te bekijken.
Extra info in het persbericht van 23 april over de nieuwe fietsverbinding
Eerst zou het fietspad in Helmond langs het spoor lopen en vervolgens op het grondgebied van Nuenen afbuigen naar de snelweg A270. Nu is besloten om het fietspad volledig naast het spoor aan te leggen. De gemeenten Helmond, Eindhoven, Nuenen en Geldrop-Mierlo kwamen op vrijdag 20 april tot overeenstemming over deze route. Ook werd op die dag dus het eerste nieuwe gedeelte van de fietsverbinding geopend bij station Helmond ’t Hout.
Burgemeester Jacobs (SRE-bestuurder Mobiliteit) gaf tijdens de opening aan dat er lang gepraat is over de snelle fietsverbinding. “Maar nu gaan we voortvarend aan de slag, zodat het totale fietspad in de loop van 2013 klaar is.”
Het fietspad wordt mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). Gemeente Helmond is verantwoordelijk voor de aanleg van het gedeelte van het fietspad vanaf Helmond tot de Collse Hoefdijk in Nuenen en gemeente Eindhoven voor het gedeelte tussen de Collse Hoefdijk en Eindhoven. De totale fietsverbinding wordt zo’n 13 km lang.
Doordat het fietspad naast het spoor wordt aangelegd, loopt het direct langs recreatiepark Gulbergen in Nuenen. Bij calamiteiten wordt het fietspad dan ingezet als ontsluitingsroute voor de hulpdiensten. Daarom betaalt de Beheermaatschappij Gulbergen B.V. mee aan de aanleg van het fietspad.
De aanleg van de fietsverbinding wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de gemeenten Helmond, Eindhoven, Nuenen c.a. en Geldrop-Mierlo binnen het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE).

Dinsdag 17 april

Nieuw handhavingsprotocol Opiumwet in Helmond
De burgemeester en wethouders van Helmond hebben een nieuwe Beleidsregel handhavingsprotocol Opiumwet Helmond 2012 vastgesteld. Reden daarvoor is dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie de criteria in de Aanwijzing Opiumwet heeft uitgebreid.
Op 1 mei gaan de nieuwe criteria Besloten club en Ingezetenen in. Per 1 januari 2013 wordt het maximum aantal van 2000 leden per coffeeshop van kracht en per 1 januari 2014 volgt ook het Afstandscriterium. Voor deze nieuwe criteria is het handhavingsprotocol aangepast te worden. Daarbij is ervoor gekozen om de bestaande protocollen (de Beleidsregel handhavingsprotocol Opiumwet m.b.t. woningen Helmond 2008 en de Beleidsregel handhavingsprotocol coffeeshops Helmond 2009) samen te voegen en te vereenvoudigen tot het nieuwe handhavingsprotocol.
Een ieder die precies wil weten wat er in dat handhavingsprotocol van Helmond staat, kan dat hier in zijn geheel lezen.

Wijkagent en spoorwegpolitie pakten ‘Tiendstraat-verdachte’
De politie heeft zaterdagmiddag een verdachte aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de beroving en mishandeling van een man op de Tiendstraat.
Het 63-jarige slachtoffer uit Helmond werd daar zaterdagochtend rond 4.00 uur zwaar mishandeld en beroofd van zijn portemonnee met inhoud. Zie ook ons bericht van afgelopen zaterdag hieronder.
Uit onderzoek kwam de politie uit bij de verdachte, een 32-jarige man uit Helmond. Hij kon zaterdagmiddag rond 15.15 uur worden aangehouden in het NS-Station in Utrecht door de wijkagent van Hoog Catharijne en de spoorwegpolitie. De Helmonder is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.

De gemeente waarschuwt voor rioolontstoppingsbedrijf
De gemeente heeft weer berichten ontvangen dat een rioolontstoppingsbedrijf bewoners benadert met ontstoppingscontracten voor de huisriolering. De gemeente kreeg die berichten eerder ook al in januari.
Dit bedrijf wekt de suggestie dat zij hierbij samenwerkt met de gemeente. Dit klopt niet. Het bedrijf geeft ook aan dat het contract te maken heeft met werkzaamheden die binnenkort aan het riool gaan plaatsvinden. Ook dit is niet juist. Ook in andere gemeenten heeft dit bedrijf dit eerder gedaan. De politie noemt het bedrijf inmiddels oplichters.
Als je riolering verstopt is, adviseert de gemeente dat je het beste kunt 1 van de 3 bedrijven te benaderen die wél een overeenkomst hebben met de gemeente. Deze bedrijven mogen aan het gemeentelijke riool werken. Dit zijn: Rioolbedrijf Adriaans, Mierlo (tel. 0492-661747), Rioolbedrijf van Dijk, Bakel (tel. 0492-342798) en Rioolbedrijf Van der Velden (tel: 040-2414963).
Zij hebben toegang tot de tekeningen met huisaansluitingen van de gemeente. Elke woning en elk bedrijf heeft in de aansluitleiding van het perceel een ontstoppingsstuk zitten. Van hieruit kunnen de leidingen doorgespoten worden om de verstopping te verhelpen. Meestal liggen deze ontstoppingsstukken op particulier terrein.Je bent vrij een ander bedrijf in te schakelen, maar je loopt dan het risico op dubbele kosten. Blijkt immers dat het ontstoppingsstuk op openbaar terrein ligt, of als daar de verstopping verholpen moet worden, moet je namelijk alsnog 1 van bovenstaande bedrijven inschakelen.

Brandje in winkel in de Elzaspassage
In de dameskledingzaak Lady M in de Elzaspassage vond zojuist kort na 14 uur een kortsluitingsbrandje plaats. Daarbij ontstond rookontwikkeling en wat rookschade. De brandweer en politie waren snel ter plekke en hadden alles snel onder controle aldus buurtbrigadier Haci Koklu. Er vielen geen gewonden, iedereen was de winkel al gelijk uit. Chloë Cremer was er ook meteen en maakte onderstaande foto’s. 

Maandag 16 april

Hand-pols Centrum Elkerliek van start
Het Elkerliek ziekenhuis start met een speciaal centrum voor het hand-pols gebied. In dit Hand-pols Centrum Elkerliek werken diverse experts samen om specialistische zorg te verlenen aan mensen met problemen aan hun hand of pols.
Het hand-pols gebied bestaat uit tientallen botten, botjes, spieren, pezen en zenuwen. Op een relatief kleine oppervlakte werken die samen om alle complexe functies van de hand mogelijk te maken. Zelfs een gering letsel dat het goed functioneren van hand of pols niet meer mogelijk maakt, kan grote gevolgen hebben voor de normale activiteiten of het verrichten van werkzaamheden. Door de complexiteit vraagt dit gebied om specialistische zorg.
In dit Hand-pols Centrum werken diverse specialisten samen en krijgen patiënten de optimale zorg. De betrokken specialismen zijn chirurgie, plastische chirurgie reumatologie en orthopedie. Ook zijn de ergotherapeuten en fysiotherapeuten bij het centrum betrokken. Verwijzing naar het centrum gebeurt door de huisarts.
Het voordeel van de samenwerking binnen het centrum is dat patiënten meteen door de juiste hand-pols specialist wordt gezien en er eventueel meteen met een andere discipline overlegd kan worden. Dit bespaart de patiënten een nieuwe afspraak in het ziekenhuis.

Gewelddadige flessendief 1 dag later in Eindhoven gepakt
De politie heeft zondagavond in Eindhoven een man van 35 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden voor flessentrekkerij. Hij wordt ook verdacht van een winkeldiefstal met geweld in Helmond. De man had zondagavond voor 17 euro gegeten in een restaurant aan het Stationsplein en wilde vervolgens niet betalen. De gewaarschuwde politie heeft hem daar rond 19.30 uur aangehouden.
Uit onderzoek bleek dat de man ook verdacht wordt van een diefstal met geweld bij een winkel aan de Zuid Koninginnewal in Helmond. Zaterdagmiddag rond 12.45 uur zou hij daar een fles wijn hebben gestolen. Toen een personeelslid hem probeerde te pakken, ontstond een worsteling waarbij de vrouw een klap op haar gezicht kreeg. Daarna ging de verdachte er vandoor. Buiten gooide hij de fles kapot, sloeg een voorbijganger op diens gezicht en verdween spoorloos. De man is na zijn aanhouding zondagavond ingesloten voor verder onderzoek.

Kortebaanseizoen opent op Helmondse Koninginnedag
Tijdens Koninginnedag dit jaar worden op de Kanaaldijk Noord-West kortebaanwedstrijden voor de draverij gehouden. Daarmee is de Nederlandse seizoensopening van deze kortebaanwedstrijden dit jaar in Helmond (in plaats van in Assendelft), zo lazen wij in dit artikel.
Na de eerste editie in juni 2009 is dit de derde keer dat er langs het kanaal in Helmond wordt gedraafd. De organisatie is blij met de door de gemeente toewezen 30 april. Vanwege de ernaast gelegen Koninginnedagmarkt kunnen er namelijk veel mensen een kijkje komen nemen.

Spoorwegovergang Kanaaldijk N.W. 1 nacht afgesloten
Door spoedwerkzaamheden aan het spoor, is de spoorwegovergang Kanaaldijk Noord-West in Helmond afgesloten in de avond en nacht van zaterdag 21 op zondag 22 april. De werkzaamheden starten om 23.00 uur en duren tot ongeveer 7.00 uur. Ter hoogte van die spoorwegovergang (bij het kanaal) wordt een spoorstaaf gerepareerd. Dit gebeurt met behulp van een speciale werktrein.
Gedurende de werkzaamheden is de spoorwegovergang voor alle verkeer afgesloten, door ook voor (brom)fietsers. Het verkeer kan het spoor oversteken via de Cortenbachstraat. De omleidingsroute wordt aangegeven met de gebruikelijke gele borden. Regionaal verkeer en vrachtverkeer vanaf de A67 richting Helmond kan het beste gebruik maken van de Rochadeweg.

Preventieve bestrijding eikenprocessierups deze maand?
Gemeente Helmond bestrijdt al jaren de overlast die door eikenprocessierupsen wordt veroorzaakt. Ook dit jaar worden in alle wijken eikenbomen preventief gespoten. Dat gebeurt zeer waarschijnlijk in de tweede helft van april. Het is nog niet duidelijk wanneer precies, omdat een succesvolle bestrijding van een aantal factoren afhankelijk is. Zodra de data bekend zijn dat er bespuitingen zullen plaatsvinden, wordt dat via www.helmond.nl/rupsen bekend gemaakt.
Binnen de bebouwde komen van Helmond worden de eiken ’s avonds en ’s nachts bespoten, om te zorgen dat de nevel niet op mensen terecht komt. Het biologisch bestrijdingsmiddel is in principe ongevaarlijk voor mensen, maar de gemeente wil geen risico nemen. De medewerkers die de bestrijding uitvoeren, dragen beschermende kleding. Ook is het ’s nachts vaker windstil, wat 1 van de voorwaarden is voor een succesvolle bespuiting. De bomen worden bespoten met een grote tractor met spuitcombinatie. Dit kan wat geluidsoverlast opleveren. Ook is de tractor voorzien van extra licht. Mensen die een gemeentelijke eik bij hun huis hebben staan, wordt voor de zekerheid aangeraden om de ramen te sluiten.
Om het hoogste rendement te halen uit de preventieve bespuiting, is men van een aantal zaken afhankelijk: de eikenbomen mogen nog niet teveel blad hebben, de rupsen moeten actief zijn en al eikenbladeren eten, het moet windstil zijn en het liefst droog of een beetje motregen.
Naast de preventieve bestrijding, wordt de eikenprocessierupsen ook in het zomerseizoen bestreden. Dit gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf, die de rupsen wegplukt of wegzuigt. Vind je een nest van eikenprocessierupsen, meldt dit dan bij de gemeente via het Klant Contact Centrum, tel. 14 0492 of via het online meldpunt. Alle nesten kunnen worden aangemeld, ook al zitten ze in particuliere eikenbomen. De gemeente probeert de gemelde nesten binnen een week te verwijderen. Meldingen bij speelplekken en scholen worden met spoed behandeld. Gemeente Helmond roept burgers op om de nesten niet zelf uit de boom te halen. De gemeente zorgt ervoor dat de rupsen gratis en op een degelijke manier worden verwijderd.
De eikenprocessierups komt alleen voor in eikenbomen. De nesten zijn herkenbaar aan het grijze spinsel dat eromheen gebouwd wordt. Hierin zitten de resten van de vervelling met de brandharen.
Mensen moeten elk contact met de rupsen -en de resten ervan- vermijden. Het is raadzaam om hals, armen en benen te bedekken in een gebied waar veel eiken staan. Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen 2 weken. Bij ernstige klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Zaterdag 14 april

Gewelddadige beroving vannacht in de Tiendstraat
Vannacht rond 4 uur werd een man beroofd in de Tiendstraat (een zijstraat van de Molenstraat) zo liet de politie een uur later via Twitter weten. De man raakte daarbij gewond en is vervoerd naar het ziekenhuis. Getuigen worden gevraagd te bellen naar 0900 8844.
Later volgt een persbericht dat wij natuurlijk hieronder meteen plaatsen.
Update om 11.29 uur: Getuigen van beroving met geweld gezocht
Een 63-jarige man uit Helmond is zaterdagochtend rond 4.00 uur in de Tiendstraat in zijn woonplaats beroofd. Het slachtoffer werd zwaar mishandeld en liep verwondingen aan zijn hoofd op.
De man is overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn portemonnee met daarin geld en zijn pinpas zijn gestolen. De exacte toedracht is nog onduidelijk.
De politie onderzoekt wat er precies gebeurd is en wil graag in contact komen met getuigen. Mensen die iets gezien of gehoord hebben of anderszins over informatie beschikken dat met deze zaak verband zou kunnen houden worden verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem melding doen kan ook. Bel dan 0800-7000.

Helmonder van 63 jaar aangehouden in Eindhovense hennepknipperij
In een schuur bij een woning aan de Heezerweg in Eindhoven heeft de politie vrijdagochtend een hennepknipperij ontdekt. In de knipperij waren twee mannen en zeven vrouwen aan het werk, zij zijn allen aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.
Het gaat om een 63-jarige man uit Helmond en een 29-jarige man uit Eindhoven, drie vrouwen uit Best (65, 48 en 22 jaar), drie vrouwen uit Eindhoven (22, 46 en 40 jaar) en een 21-jarige vrouw uit Geldrop.

Vrijdag 13 april

Politie rolt bende op: 38 inbraken opgelost
De politie heeft met de aanhouding van vier verdachten vermoedelijk tientallen inbraken in de regio opgelost. De inbraken lijken met name gepleegd te zijn in de afdelingen Helmond, Deurne-Asten-Someren (DAS) en Gemert-Laarbeek (GLA).
Op 29 februari 2012 werd er ingebroken in een woning aan de Van Speijklaan in Helmond. Daarbij werd een gaskraan open gezet en een kaars aangestoken. In de woning waren op dat moment bewoners aanwezig. Gelukkig ontstond er uiteindelijk geen brand. Op grond daarvan werd door de Gezamenlijke Recherche Peelland een onderzoek gestart.
Op 4 maart 2012 werd een soortgelijke inbraak gepleegd in Beek en Donk. Het onderzoek werd vanaf dat moment verricht samen met mensen van de afdelingen Helmond, DAS en GLA, in totaal een team van 9 personen.
Werkwijze De werkwijze van de inbrekers vertoonde in beide gevallen grote gelijkenissen: de daders verschaften zich toegang via de voordeur. In beide gevallen zat de voordeur niet op het nachtslot.
Er werd door de Regionale Informatie Organisatie van de politie Brabant Zuid-Oost een analyse gemaakt van soortgelijke inbraken in de regio. Hieruit werd vastgesteld dat er in de periode van 13 februari 2012 tot en met 21 maart 2012 in totaal 47 inbraken waren gepleegd die qua werkwijze overeenkwamen. Overigens betrof dit enkel en alleen inbraken, waarbij geen overige bijzonderheden speelden. In 19 gevallen werd een auto gestolen met behulp van de autosleutel die in de woning werd gevonden.
Aanhoudingen Het onderzoek leidde al snel naar een 22-jarige Helmonder die in het bezit bleek van bij één van de inbraken gestolen goed. Verder onderzoek leidde naar een 17-jarige Helmonder die op 22 maart werd aangehouden. Hij reed op dat moment in een bij een inbraak gestolen auto. Hij bleek ook in het bezit van een vuurwapen. Er werd onderzoek gedaan in zijn woning waarbij diverse goederen werden aangetroffen die bij verschillende inbraken waren weggenomen.
Op 28 maart 2012 werd een 22-jarige Helmonder aangehouden. Hij wordt er van verdacht meerdere gestolen spullen te hebben opgekocht. Dezelfde dag werd een 19-jarige Helmonder aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de inbraken. Hij bekende betrokkenheid bij een aantal zaken..
Op 3 april 2012 werd tot slot een 19-jarige Helmonder aangehouden, eveneens verdacht van betrokkenheid bij de inbraken. Ook hij bekende betrokkenheid bij een aantal inbraken.
Opgelost Uiteindelijk denkt de politie door de aanhoudingen 38 van de 47 inbraken te kunnen oplossen. Hierbij ook de inbraak in Helmond waarbij een gaskraan werd opengezet. De 17-jarige Helmonder heeft hierover een verklaring afgelegd. Alle gestolen auto’s zijn teruggevonden en zijn terug naar de rechtmatige eigenaren.
Er is tijdens het onderzoek een groot aantal goederen aangetroffen. Waar mogelijk zijn deze teruggebracht naar de rechtmatige eigenaren. Er blijven echter ook veel goederen over waarvan de politie wel vermoedt dat deze van diefstal afkomstig zijn, maar waarvan de afkomst niet duidelijk is. De politie denkt dan ook dat er meer soortgelijke inbraken zijn gepleegd waarvan geen aangifte werd gedaan. De politie verzoekt deze mensen zich alsnog te melden. Uit de verklaringen van de verdachten blijkt ook dat in een aantal gevallen, onder meer op 24 februari 2012 in de omgeving Burgemeester Sweensstraat, de verdachten werden betrapt terwijl ze een deur probeerden te openen. Hiervan werd nog geen aangifte gedaan. De politie verzoekt mensen om dat alsnog te doen.
Alle verdachten werden voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Het onderzoek gaat door, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Nog niet alle slachtoffers zijn persoonlijk benaderd, dat zal in de komende dagen gebeuren.

Dinsdag presentatie ontwerp Leisurecentrum Suytkade
Het is bekend hoe het nieuwe vrijetijdscentrum in de Helmondse wijk Suytkade eruit komt te zien. De architect is klaar met het ontwerp van dit multifunctionele gebouw van Fitland. In het Leisurecomplex komen onder andere een hotel, een dubbele sporthal, een wellness-centrum met sauna, fitnessruimtes, een spiegelzaal, bowlingbanen, kinderopvangmogelijkheden en vergaderkamers.
Dinsdagavond presenteert wethouder Frans Stienen (Stedelijke Ontwikkeling) samen met de architect het definitief ontwerp van het gebouw. Direct daarna (om 19.30 uur) wordt ’t ontwerp ook gepresenteerd aan de gemeenteraadscommissie Ruimtelijk-Fysiek.
Kijk alvast eens hier (3 pagina’s) bij BO2 architectuur & stedenbouw.
Update dinsdag 17 april: een impressie

Update woensdag 18 april: Bouw Leisurecentrum Suytkade start
Inmiddels is bekend hoe het nieuwe sport-, wellness – en vrijetijdscomplex in de Helmondse wijk Suytkade eruit komt te zien. Zie de impressie hierboven.
Fitland gaat dit samen met Green Real Estate realiseren. In dit multifunctionele gebouw komen een dubbele sporthal met ruim 1.200 zitplaatsen, fitnessruimtes, horecagelegenheid, kinderdagverblijf, een wellnessresort, 10 bowlingbanen, een viersterren hotel (ruim 100 kamers), vergaderkamers en parkeervoorzieningen. De gemeente huurt de sporthal ter vervanging van de huidige Citysporthal in het centrum.
Dit complex komt aan de zuidzijde van Suytkade op het nu nog braakliggende terrein tussen de Groene Campus en de insteekhaven. Eind april start de bouw. In het najaar van 2013 gaat dit nieuwe vrije tijdscentrum open voor het publiek.
Wethouder Frans Stienen (Stedelijke ontwikkeling) is blij met het nieuwe gebouw. “Met het vrijetijdscentrum krijgen Suytkade, Helmond en de regio een totaalbelevenis op het gebied van sport, wellness en vrije tijd. Een voorziening die we nu nog missen. Ik ben zeer enthousiast over de plannen van Maarten van Kempen van Fitland en ben blij dat hij samen met Green Real Estate wil investeren in onze stad. Met dit complex -dat perfect past bij de uitstraling van de wijk- raakt Suytkade weer een stukje verder ‘af’. Al met al een zeer mooie ontwikkeling.”

Donderdag 12 april

Inbreker op heterdaad betrapt en gepakt
Een man uit Doornspijk is woensdagavond op heterdaad betrapt toen hij probeerde in te breken in een woning in Helmond. De gewaarschuwde politie kon de man aanhouden.
Een 22-jarige man uit Doornspijk (Gelderland) is woensdagavond rond 18.45 uur op het Meester Stikkerplein (vlakbij het NS station ’t Hout) aangehouden. De politie kreeg kort daarvoor een melding van een bewoner die een onbekende man op heterdaad betrapte toen hij wilde inbreken in zijn woning aan de Hoofdstraat. De man is hierop gevlucht. De gewaarschuwde politie trof de verdachte in directe omgeving aan. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Woensdag 11 april

TenneT start werk hoogspanningslijnen Brandevoort
Energienetwerkbeheerder TenneT start op 23 april met werkzaamheden aan de hoogspanningslijnen ter hoogte van Brandevoort. Beide bestaande lijnen worden samengevoegd in één lijn. TenneT voert dit werk uit op verzoek van de gemeente Helmond. Eind van dit jaar zijn de werkzaamheden volgens planning klaar.
De voorbereidende werkzaamheden beginnen op korte termijn met het maken van tijdelijke bouwwegen en het plaatsen van de keten. Van 23 april tot en met oktober worden achtereenvolgens nieuwe funderingen aangebracht, masten omgebouwd en nieuwe lijnen opgehangen. Naar verwachting worden daarna in november van dit jaar de vervallen 150 kV masten verwijderd. In december 2012 wordt dan de nieuwe samengevoegde verbinding opgeleverd. TenneT probeert tijdens de werkzaamheden de overlast zo veel als mogelijk te beperken. Zo worden bijvoorbeeld de heiwerkzaamheden geluidsarm uitgevoerd.
Veel meer informatie over het samenvoegen van de hoogspanningsverbindingen in Helmond staat hier op de gemeentesite.

Auto ramt geparkeerde auto in Dijksestraat 
Op de Dijksestraat vond rond 1.45 uur vannacht een aanrijding plaats. Agenten in een politieauto zagen een auto rijden en wilde deze nader onderzoeken. Maar toen zij hun wagen hadden gekeerd, zagen zij in de verte dat die auto ondertussen een aanrijding had gehad.
De bestuurder van de auto had een geparkeerde auto dusdanig geraakt dat die 180 graden was gekeerd. Een klein opstaand tuinmuurtje op de stoep werd daarbij vernield. De bestuurder (een man van plusminus 30 jaar) is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Wat de oorzaak van het ongeval is geweest wordt nog onderzocht. De brandweer verleende assistentie ter plekke.
De foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

Update van de politie om 11.40 uur getiteld ‘Automobilist gewond na aanrijding’
Een Helmondse automobilist is woensdagochtend in zijn woonplaats gewond geraakt bij een botsing met een geparkeerde auto. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Onderzocht wordt of de man onder invloed zijn auto heeft bestuurd.
Een 32-jarige man uit Helmond heeft woensdagochtend rond 1.45 uur op de Dijksestraat in Helmond de controle over zijn auto verloren. Hij botste tegen een geparkeerde auto. Zijn voertuig tolde rond en kwam op het trottoir tot stilstand. Hierbij werd tevens een hekwerk van een woning beschadigd. De man is met verwondingen aan zijn hoofd overgebracht naar het ziekenhuis. Bij hem werd een zakje met vermoedelijk cocaïne aangetroffen. Dit is in beslag genomen. Bij de bestuurder is een bloedproef afgenomen voor verder onderzoek.

Dinsdag 10 april

Vrouw met scootmobiel aangereden door auto
Vanmiddag werd een vrouw van 43 jaar op haar scootmobiel aangereden door een auto. Dit ongeval vond plaats op de kruising van de Nachtegaallaan en Nieuwveld, vlakbij Winkelcentrum De Bus.
Waarschijnlijk zag de bestuurster van de (zwarte) auto de overstekende vrouw niet en reed haar aan. De vrouw in scootmobiel had voorrang. Op dat moment liepen er leerlingen van het Dr.-Knippenbergcollege voorbij, zij werden door de politie apart gehouden om als getuigen te dienen.
De vrouw geraakte in een shock. Het slachtoffer werd door de ambulancebroeders onderzocht en naar huis gebracht. Zij maakt het gelukkig goed zo hoorde wij aan het begin van de avond.
Dit nieuws, de onderstaande foto’s en video komen van Danny Burhenne.

Megaportret Van Gogh door Helmondse studenten
Studenten van De Groene Campus in Helmond zijn vandaag in een weiland op de hoek Broekdijk en Gerwenseweg in Nuenen begonnen aan de voorbereidingen voor een megaportret van schilder Vincent van Gogh. Het portret wordt 68 bij 81 meter groot en wordt gemaakt van planten en natuurlijke materialen zoals gras, houtsnippers, zand en zomergerst waardoor het door de tijd in kleur zal veranderen.

Vanaf 25 mei tot medio oktober is het portret te bezoeken. Het ligt in een wei nabij de plek waar Vincent van Gogh de Aardappeleters maakte en aan de voet van de molen in Nuenen die hij schilderde. Het portret wordt omringd door zonnebloemen.
———–
Ger Prins van Prinfoto Fotografie maakte vanmiddag onderstaande foto’s en had aanvullende info. In week 6 wordt begonnen met het strooien van de houtsnippers en dergelijke. Na IJsheiligen worden de planten en bloemen verwerkt.

IC-patiënten Elkerliek werken met Wii aan herstel
De Intensive Care (IC) van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond beschikt sinds kort over een eigen Nintendo Wii. Hierdoor kunnen patiënten vanuit bed op een ontspannen en uitdagende manier werken aan hun herstel, ook als ze beademd worden.
Patiënten die langdurig op de IC liggen verliezen spierkracht. Hierdoor is het voor patiënten na een periode van bedrust een hele opgave om uit bed te komen. Oefenen in bed is dan een goede aanvulling om patiënten te activeren en daarmee het herstel te bevorderen. De afdeling Fysiotherapie heeft een Wii gekregen voor de IC, waardoor patiënten onder begeleiding van een fysiotherapeut de conditie en de functie van de armspieren kunnen trainen.
Wanneer de patiënt wakker en in staat is, kan getraind worden met de Wii. Een potje tennissen, golfen of boksen behoort dan tot de mogelijkheden. Dit is natuurlijk veel leuker dan de standaardoefeningen. Afhankelijk van de patiënt bepaalt de fysiotherapeut de frequentie en intensiteit van de oefening. De eerste reacties, van zowel fysiotherapeuten als patiënten, zijn zeer positief.

‘Helmondse cultuurroutes’ voor extra Helmonds museabezoek
Morgen om 11.00 uur worden in het EDAH Museum de ‘Helmondse cultuurroutes’ gepresenteerd. Deze cultuurroutes zijn een samenwerkingsverband van het Gemeentemuseum Helmond, het Jan Vissermuseum, het EDAH museum, de VVV en de horecabedrijven ‘Lunch & Zo en ‘Il Borgo’.
Doel is meer meer bezoekers naar de Helmondse musea te trekken door enkele aantrekkelijke arrangementen aan te bieden.

17- en 25-jarige gepakt voor straatroof met bedreiging
Dankzij een goed signalement kon de politie maandag twee verdachten van een straatroof aanhouden. Het gaat om twee Helmonders van 17 en 25 jaar. Het slachtoffer, een jongen van 15 uit Helmond, werd rond 16.15 uur op de Wolfstraat door twee personen van zijn mobiele telefoon beroofd. Dat zou gebeurd zijn onder bedreiging van een mes.
De politie kon rond 17.00 uur de 17-jarige verdachte aanhouden. Omstreeks 18.50 uur zag de politie de andere verdachte lopen op de Adonislaan en werd hij hier aangehouden. De verdachten zijn ingesloten voor verder onderzoek. Het slachtoffer heeft inmiddels aangifte gedaan.

Vrouw vannacht in de binnenstad beroofd van haar tas
De politie zoekt getuigen van een straatroof, gepleegd op dinsdagmorgen omstreeks 0.45 uur. Een 24-jarige vrouw liep rond deze tijd over de Dijksestraat in de richting van het Klaverhof. Op een gegeven moment merkte ze dat iemand haar volgde. Ze besloot weg te rennen maar werd ingehaald en van achteren door een voor haar onbekende man vastgepakt.
Ze kwam op de grond terecht en de man rukte aan haar tas zodat het hengsel brak. Hierna vluchtte de man met haar tas richting de Torenstraat. In haar tas zat onder andere haar telefoon.
De man die haar beroofde heeft een vrij tenger postuur, draagt een baard en is ongeveer 1.70 m. Hij is tussen de 25 en 30 jaar oud en heeft verder een donkere huidskleur. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. Anoniem kan ook: 0800-7000.

Maandag 9 april

Helmond Sport periodekampioen
Enkele minuten geleden behaalde Helmond Sport het vierde periodekampieonschap in de Jupiler League. De 0-3 winst (de zevende overwinning op rij in deze periode) op AGOVV in Apeldoorn zorgde daarvoor.
In de negende minuut scoorde Emrullah Güvenç koppend de 0-1, op aangeven van Juanito Sequeira zorgde Erik Quekel 2 minuten voor de rust voor 0-2. Juanito Sequeira zorgde in de 81ste minuut voor de eindstand.
Aanvullingen:
De samenvatting van AGOVV – Helmond Sport.
Helmond Sport tussen illustere grootmachten in Europa (in VI)
En tenslotte het feest naderhand:

Getuigen pakken Helmonder na beroving bij geldautomaat
Maandagmiddag rond 14.45 uur is op de 1e Haagstraat een 31-jarige Helmonder aangehouden. Hij zou eerder die middag een man die daar stond te pinnen bij een geldautomaat beroofd hebben.
Hij zou het slachtoffer daarbij geslagen hebben en ging er daarna te voet vandoor. Alerte getuigen reageerden onmiddellijk, hielden de verdachte aan en droegen hem over aan de politie. De man is meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

Uitgaansgeweld: Tilburgse (23) slaat jongen (17) met glas
Een 23-jarige vrouw uit Tilburg is maandag rond 1.40 uur aangehouden op de Havenweg. Zij wordt er van verdacht bij een ruzie in een horecagelegenheid een 17-jarige Helmondse met een glas geslagen te hebben.
Het slachtoffer moest zich in het ziekenhuis laten behandelen aan een verwonding in haar nek. Ook de verdachte liep wondjes aan haar hand op bij het incident en moest daarvoor eveneens in het ziekenhuis behandeld worden. De vrouw uit Tilburg is daarna ingesloten voor verder onderzoek.

Zaterdag 7 april

Popronde 2012 nu ook in Helmond 
Popronde 2012Racoon, Go Back To The Zoo en De Staat zijn zomaar wat bands die het sinds hun deelname aan de Popronde heel ver schopten. Dit jaar zal de Popronde voor het eerst ook Helmond aandoen. Op zaterdag 8 september op zo’n 15 verschillende locaties in het centrum, waaronder Muziekcafé, Lokaal42 en LAKEI, is Helmond aan de beurt.
Editie 2011 van de Popronde vond plaats in 27 steden. Dit rondreizend festival breidt dit jaar uit met 4 steden, waaronder Helmond dus.
De Popronde is een muziekfestival dat elk najaar plaatsvindt in de grote Nederlandse steden. De eerste editie vond plaats in 1994. Voor talentvolle upcoming Nederlandse bands en artiesten is de Popronde dé kans intensieve speel- en tourervaring op te doen, een nieuw publiek te bereiken en hun netwerk in andere steden uit te breiden. In elke stad, elke week plaats in een andere stad, treden op 1 avond ongeveer 25 bands en acts op. Al die concerten zijn gratis toegankelijk.
Dit jaar schreven weer meer bands en artiesten zich in dan ooit, in totaal 1.017.  De 100 gelukkigen die deel mogen nemen worden op 1 mei bekend gemaakt.
Ook 3FM is dit jaar weer partner en nauw betrokken bij de selectie en organisatie van Popronde. Op het speciale 3FM Serious Talent podium geven zij de voor hen in het oog springende talenten die kans om te laten zien wat ze in huis hebben.

Vrijdag 6 april

Helmond Sport wint met spandoek ook van Volendam
Zojuist won Helmond Sport ook van FC Volendam. Uitslag 1-0. De zesde overwinning in deze vierde periode in de Jupiler League.
Jop van der Linden scoorde in de 23e minuut de 1-0 uit een vrije trap. Alweer zijn achtste gescoorde vrije trap dit seizoen. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met Pierre van Hooijdonk die tot nu toe het record aantal gescoorde vrije trappen in 1 seizoen alleen in handen had. Dat was in het seizoen 2001/2002.
Hieronder een foto van het metersgrote spandoek dat voor het eerst werd opgehangen. Tot nu toe werd dat spandoek bij thuiswedstrijden van Helmond Sport over het publiek heengetrokken. Dit is de eerste keer dat het in volle glorie goed en rustig bekeken kon worden. Duidelijke tekst op dat spandoek “hellmond grauwte smoel, ginne skrik”. Erwin Dirks maakte deze foto.

Patiëntjes Elkerliek ziekenhuis verrast door kinderen
Vandaag bracht combinatiegroep 1-2 van basisschool De Vendelier uit Brandevoort een bezoek aan de kinderafdeling van het Elkerliek ziekenhuis. Aanleiding was de goede doelen dag waar deze school jaarlijks aan deelneemt.
Samen met juffrouw Lieke bedachten de leerlingen een goed doel voor dit jaar. Ze waren er al snel uit. “We wilden graag iets goeds doen voor zieke kinderen”, vertelt Guus van 4 jaar. De link met het Elkerliek ziekenhuis was vervolgens snel gelegd. De afgelopen week maakten de kinderen zelf een kunstwerk voor de patiëntjes op de kinderafdeling van het ziekenhuis. “Juffrouw Lieke vertelde dat het leuk is om bloemen en vlinders te maken omdat het nu lente is”, vertelt Hugo  van 5 jaar. Met papier, verf en plastic bekertjes gingen de jonge kunstenaars vervolgens aan de slag. In 2 groepen werden de patiëntjes vandaag verblijdt met de zelfgemaakte kunstwerken.

Donderdag 5 april

Aanpak hondenpoepoverlast Rijpelberg
Deze week is de gemeente een campagne gestart om de overlast door hondenpoep in de wijk Rijpelberg te verminderen. “De gemeente heeft nog 1 keer de bekende overlastplekken laten reinigen. Nu zijn de hondenbezitters zelf aan de beurt” aldus de gemeente.
Alle hondenbezitters in de Rijpelberg kregen persoonlijk een brief met een kaartje waarop alle uitlaatvoorzieningen in Rijpelberg zijn aangegeven.
Volgens de gemeente heeft zij het afgelopen jaar veel aan gedaan om het hondenbezitters gemakkelijk te maken om de stad schoon te houden. In bijna alle wijken zijn extra voorzieningen voor het uitlaten van honden gemaakt. Om het opruimgedrag te stimuleren zijn met hulp van de hondenwerkgroepen een aantal zaken geregeld:
• Er zijn depodogs geplaatst, afvalbakken waarin de zakjes met hondenpoep kunnen worden gegooid en waar nieuwe zakjes beschikbaar zijn.
• Er zijn nieuwe uitlaatstroken en loslaatterreinen gemaakt waar de hondenpoep niet hoeft worden opgeruimd.
• Veel verbodsgebieden zijn opgeheven. Maar op deze terreinen moet de hondenpoep wel worden opgeruimd.
• Uitlaatstroken die veel overlast gaven zijn opgeheven.
• Op overlastplekken worden borden geplaatst die attenderen op de opruimplicht.
• Goed gedrag wordt beloond.
Overlast kun je melden bij de Stadswacht (telefoonnummer 0492 – 845970) en natuurlijk ook zelf melden bij de betreffende hondenbezitters. De Stadswacht gaat intensief controleren op bekende overlastplekken.

Woensdag 4 april

De hennepkwekerij aan het Spoormakerserf is opgerold
De politie heeft vandaag een hennepkwekerij in een woning aan het Spoormakerserf geruimd. In die woning in Mierlo-Hout werden in totaal 550 planten aangetroffen. Dat liet buurtbrigadier Patricia van Dijk weten.

Dinsdag 3 april

Oplettende klant tankshop mishandeld door stelende man 
Een man van 35 jaar zonder bekend woonadres is dinsdagochtend rond 1.30 uur aangehouden nadat hij in een tankshop aan de Europaweg een klant had mishandeld.
De klant, een 49-jarige Helmonder, had gezien dat de verdachte goederen uit de shop meenam zonder te betalen. Toen hij daar wat van zei, werd hij door de 35-jarige man geschopt en geslagen. Daarna liep de verdachte weg. Gewaarschuwde agenten waren net op tijd en konden hem buiten de shop aanhouden. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

Brand bij café D’n Hap en D’n Tap
Bij het café en friture D’n Hap en D’n Tap aan de Bernadettestraat 9 (Helmond-Oost) was rond 2.45 uur brand. Een jonge man die terugreed van zijn werk zag de brand bij D’n Hap en D’n Tap en belde in de buurt overal aan en alarmeerde de brandweer.
Het dak van de opslag liep daarbij stevige brandschade op en in het café ontstond rookschade. Tussen het café en de carport van de aangrenzende woning aan de Tulpstraat werd de kunstofscheiding beschadigd. Een geparkeerde taxi-bus op de oprit kon tijdig worden weggezet. Er vielen geen gewonden.
Hoe de brand is ontstaan kon men niet zeggen. De brandweer liet voor zekerheid al snel extra materieel aanrukken. De Stichting Salvage is ingeschakeld voor de afwerking van de schade. De foto’s werden gemaakt door Harrie Grijseels.

Update om 09.40 uur:
Buurtbrigadier Johan Meeuwsen laat weten dat het om een poging tot brandstichting gaat. Samen met een technisch rechercheur en enkele collega’s doet hij onderzoek naar de brand. Onderstaande foto’s werden vanochtend gemaakt door Jacky Pikaar.

Maandag 2 april

OR Elkerliek wint Spechtprijs voor beste jaarverslag
Een roddelblad, compleet met foto’s en in een kenmerkende stijl. Een blad dat zo in de lectuurbak past. Maar met een serieuze inhoud, namelijk het jaarverslag van de OR van het Elkerliek ziekenhuis. Zo origineel had de jury van de Spechtprijs ze nog niet eerder gezien en dus won het verslag de prijs dit jaar.
De OR heeft het jaarverslag gemaakt samen met Suzanne van Esch van de afdeling DTP van het ziekenhuis en tekstschrijver Arnold Otten. In plaats van een gewoon verslag werd gekozen voor een speelse opzet in de vorm van een roddelblad. En zo werd de HistORy geboren. De jury van de Spechtprijs was lovend: “Kijk, hier had de jury het echt niet zo moeilijk mee. Een volkomen verdiende Spechtprijs, een buitengewoon jaarverslag van echt ongekende kwaliteit voor zowel: originaliteit, informatie, stijl en humor. Alles komt aan bod en dat op een heerlijk speelse manier, die het lezen van dit jaarverslag echt tot een feestje maakt. Het zo knap wegzetten van een jaarverslag in de stijl van een beroemd roddelblad maakt dat het jaarverslag van de OR van het Elkerliek ziekenhuis met kop en schouders uitsteekt.” Deze Spechtprijs is een initiatief van Vasmo (Vereniging van Ambtelijke Secretarissen van Medezeggenschapsorganen) en wordt elke jaar uitgereikt aan het beste OR jaarverslag.
– Aanvulling en rectificatie van het Elkerliek ziekenhuis op donderdag 5 april:
Het idee voor het jaarverslag komt van de ambtelijk secretaris van de OR, Claudia Smits. Zij doet dit elk jaar en is ook al meerdere malen genomineerd. Claudia: “Elk jaar probeer ik een origineel idee te bedenken en dit jaar vond de jury dat dus het leukste idee.” Samen met fotograaf Dave van Hout en eerder genoemden werkte zij ook mee aan dit jaarverslag.

De Smart Mobilty website vanochtend gelanceerd
Sinds vanochtend is de Smart Mobility website in de lucht. Driven Helmond City of Smart Mobility (om het eens volledig te benoemen) is een initiatief van de gemeente Helmond om activiteiten, projecten en organisaties op het gebied van Smart Mobility in en rondom Helmond te verbinden. Je vindt op de site onder andere het laatste nieuws op Automotive-gebied. Daarnaast een agenda met activiteiten door het hele land.
Iedereen beweegt zich graag zonder files, parkeerproblemen, ongelukken en onnodig oponthoud. De oplossing zit niet alleen in nieuwe wegen. Dat kost te veel en is zonde van het groen. Slimme, snelle, veilige en schone oplossingen zijn nodig. “Helmond werkt er keihard aan om dit te realiseren. Niet alleen voor Nederlanders, maar wereldwijd. Zo rijden hier al elektrische auto’s en hybride trucks en doen we volop tests met slimme verkeerssystemen. U staat er misschien niet bij stil, maar op automotivegebied zijn we daarmee als stad een koploper in de wereld. Dat is iets waar we als nuchtere Helmonders best trots op mogen zijn.” aldus de website.
De kennis en kunde is er, de automotivebranche en de mobiliteitswereld zitten bij elkaar en natuurlijk is er de AutomotiveCampusNL (waar bedrijven, onderzoeksinstellingen en onderwijs samenwerken). Helmond wil de proeftuin, kraamkamer en aanjager zijn voor verbeteringen en oplossingen.

Zondag 1april

Geen treinen tussen Eindhoven en Helmond
Tussen Eindhoven en Helmond rijden geen treinen door een aanrijding op het spoor met een persoon zo laat de NS om 15.48 uur weten. De aanrijding zou bij of op het NS Station ’t Hout hebben plaats gevonden. De brandweer is reeds ter plekke.
De extra reistijd is naar verwachting meer dan 60 min. De verstoring is naar verwachting rond 17:30 uur verholpen.
Bij de overweg bij het station Helmond `t Hout Hoofdstraat/Mierloseweg ontstond voor auto`s een onoverzichtelijke situatie omdat de spoorbomen gesloten bleven. Aan beide kanten van het spoor staat nu politie om het verkeer om te leiden. Zie de live-webcambeelden van die spoorwegovergang.
Update om 16.40 uur:
– Hou rekening met een extra reistijd van 30 – 45 minuten.
– Inmiddels zijn de spoorbomen weer geopend en kan het verkeer de spoorwegovergang weer als voorheen gebruiken.
Update om 16.45 uur:
De treinen gaan weer rijden, laat de NS weten. De beperkingen tussen Eindhoven en Deurne als gevolg van de aanrijding met een persoon zijn voorbij. Rond 17.30 uur zou de  treindienst weer normaal moeten verlopen. Hou nog rekening met een langere reistijd.

15 reacties:

Gemeente Helmond gooi dicht gooi dicht dat café,de ene trubbel is nog niet voorbij of er is weer wat anders,wat volgt hier weer op??
Binnekort serieuze slachtoffers.
En maak het kostenplaatje eens op,elke week politie en dan weer ambulance in verband met vechten ,en nu ook nog de brandweer.
Lekker wonen daar in die wijk.

Beantwoorden

Sluiten waarom?
Ik woon er achter en heb geen enkele probleem met dat cafe.
En verwacht niet dat de eigenaar er iets aan kan doen dat iemand probeerd brand te stichten.

Beantwoorden

Beste Pikaar,dan vermoed ik dat jij er 10 km achter vandaan woont.
En je bent toch niet goed op de hoogte van wat zich daar afspeelt.

Beantwoorden

De schade valt zo te zien gelukkig mee.
Het is een karakteristiek pand in de Bloemenwijk dat ik niet
graag verloren zie gaan.
Ik kan me overigens nog herinneren dat er begin jaren tachtig ook
een brand is geweest doordat er een auto die voor de frituur stond geparkeerd in brand vloog. De schade was toen aanzienlijk groter.

Beantwoorden

Dat WAS inderdaad een karakteristiek pand in de bloemenwijk,is zo ver ik weet ongeveer 52 jaar oud,dat nu gerund word door iemand die op ’t hout woont en heel die bloemenwijk niks interesseert,en de bloemenwijk verziekt.
En hoeveel karakteristieken panden worden er in Helmond niet afgebroken,en ben je er al eens langsgelopen of gereden,wat is hier nog karakteristiek aan.
Aan de zijkant in de Tulpstraat voor de helft dichtgetimmerd,ziet eruit als zijnde een slooppand,is dat in jou ogen karakteristiek?
Heel de bloemenwijk is 25 jaar geleden afgebroken en vernieuwd dus dit kan ook wel in aanmerking komen,zeker wat het afbreken betreft.

Beantwoorden

@sluiten op 3 april 2012 om 14:49:

ik begrijp je niet ben er vannavond nog gewweest geen drugs en pistolen te zien , wel broodje rookworst op kosten van de zaak .normaal is het soep op woensdag .
kei gezellig en geen politie of ambulance te zien ., kom er zeker 3 x keer per week.

Beantwoorden

@Margrietlaan
Het pand is nog steeds karakteristiek voor de bloemenbuurt. Dat er in de Tulpstraat de helft is dichtgetimmerd is natuurlijk niet waar, zoals je op bovenstaande foto’s kunt zien.Wel doet het grote spandoek van Eredivisie Live wel afbreuk aan het pand.
Wat er binnen in de zaak gebeurt kan ik niet zeggen. Ik ben er slechts één keer binnen geweest, sinds de huidige uitbater erin zit.

Beantwoorden

@ Beppie
pistolen en drugs(zijn jou woorden)die zullen niet zomaar op de bar liggen,waarom begin jij hier over??
misschien toch wat gezien??
jij hebt dit om 22.43 getypt dus ben je ongeveer om 22.15 uit het cafe vertrokken,als je tenminste in Helmond woont 3 x raden,met eigen auto natuurlijk want dat is daar maar heel gewoon.
en wat gebeurt er allemaal daarna,of als jij er niet bij bent.
typ maar eens in bij googel 112 brabant helmond de afgelopen 2.5 jaar
en jij komt daar 3 x per week,wat zal jij gelukkig zijn.

en @ Noud,voor jou geld ook 112 brabant daar staan foto’s met wel degelijk dichtgetimmerde ramen.
ik zou zeggen loop er eens langs,dichtgetimmerd dichtgeplakt.

Beantwoorden

Ik zie wel dat de achterburen niet voor niets rolluiken hebben hangen en ik denk ook wel te weten waarom (tere herrie?)

Beantwoorden

Dat moet natuurlijk zijn vanwege kolere herrie.

Beantwoorden

@Bloem, ik heb ook niet gezegd dat er geen ramen zijn dichtgetimmerd. Er zijn slechts twee kleine ramen dicht, waarschijnlijk van de toiletruimte, en een iets groter raam op de eerste verdieping, vermoedelijk is dit gedaan vanwege inbraakgevaar.
Maar als ik het goed heb, zijn die ramen al jaren dichtgetimmerd.
En ik kom er gemiddeld zo’n zes keer per week langsgefietst. Ik woon namelijk ook in de bloemenbuurt.

Beantwoorden

noud je hebt het niet goed, die ramen zijn pas een paar maanden geleden dichtgetimmerd om het geluid wat uit de cafee komt te dempen,en dan nog hoor je op straat de kolere herrie.
2 ramen beneden bij de wc en 2 ramen op het platdak pal erboven,dus jij kijkt toch niet echt goed,heeft niks met inbraakpreventie te maken.
inderdaad de buren hebben rolluiken om binnen enigszins geluidsarm te maken,maar ook dat haalt niks uit.

Beantwoorden

Vol verbazing las ik hier reaties die zich negatief uitlaten over cafe DE HAP EN DE TAP ?????????
Ik ben een vaste klant en voel me dan ook moreel verplicht hier op te reageren.
Het is heel makkelijk via een website zich negatief uit te laten en mensen in een verdomhoekje te drukken!!!
De negatieve reakties zijn in mijn ogen gebaseerd op een persoonlijke hetze tegen de uitbater en niet op de cafe op zich.
Het zwart maken van de cafe is volkomen onterecht en het zijn verzinsels gebaseerd op afgunst!!!!!!
Van geluidsoverlast kan geen sprake zijn want diverse metingen die hebben plaats gevonden door de gemeente hebben uit gewezen dat er aan de wettelijke normen wordt voldaan. de uitbater heeft zelfs speciale ramen laten plaatsen en andere dingen geisoleerd !
cafe DE HAP EN DE TAP is een soort jordaans cafeetje waar gezelligheid en plezier voorop staat.!
Van jong tot oud , zij aan zij geniet iedereen van de gemoedelijkheid die er heerst!
Onder genot van een potje bier of fris gaat de microfoon van hand tot hand en kan iedereen zijn verzoeknummer aanvragen en uit volle borst meezingen.
gezellig een potje kaarten of darten en zelfs sjoelen is orde van de dag in dit bere gezellig ouderwetse brabants volkscafeetje.
vanaf woensdag staat er gratis soep! een hapje eten? geen probleem de gastvrouw schotelt je een lekker hapje voor.
Kom gezellig eens aan kijk en geniet van de brabantse gastvrijheid!!!!
gezelligheid kent geen tijd!! groetjes een zeer tevreden klant

Beantwoorden
een tevreden klant

waarom komt de gemeente diverse keren geluidsmetingen doen zeg jij?is een keer niet voldoende,dus is er wel degelijk geluidsoverlast.
waarom hebben ze bij zijn auto de ramen eruitgeslagen en afbijtmiddel overheengegooid?
waarom hebben ze zijn cafee in de fik gezet?
waarom is er een paar maanden geleden een bijeenkomst gehouden met de wijkbewoners,politie,gemeente,en uitbater met zijn vrouw?
nog effe doorgaan?
is dat in jou ogen brabantse gezelligheid.

Beantwoorden
geen tevreden klant

@ tevreden klant.
Hoezo negatieve uitlatingen over den hap en den tap.
Zaterdagavond omstreeks 10 uur massale aanwezigheid van politie te weten een melding van een steekpartij.
Is toch ook niet echt positief.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *