Buiten is het 13 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 77.994 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Niet iedereen houdt van ons. Mooi!

Havenplein Helmond in 2002

door Vico Hoozemans in 2002

10reacties

Vorig jaar heeft de stad onder meer op de weblog meegedacht over de contouren van het vernieuwde centrum. In de opmerkingen daarover kwam 1 wens bijna unaniem terug: maak van het terrein waar ooit Obragas zat, een echt Havenpark waar het goed toeven is voor inwoners en bezoekers van onze stad. Dat meldde wethouder Erik de Vries gisteren in zijn Traverse-column. “De keuze om prioriteit te geven aan het Havenpark was dan ook niet zo moeilijk. Ik sluit me graag aan bij deze wens van onze inwoners!”
Het Havenpark moet een groene plek van circa 2½ hectare midden in het centrum worden waar we kunnen ontmoeten, relaxen of juist actief bezig zijn. Het park zal ruimte bieden voor kleinschalige evenementen. Volgend jaar beginnen de werkzaamheden die in het voorjaar van 2019 gereed moeten zijn. De Oude Aa (die nu nog door een rioolbuis onder de grond stroomt) loopt straks zichtbaar als een slinger door het park. Bij het Havenplein komt een multifunctioneel gebouw met op de begane grond ruimte voor commerciële functies en daarboven appartementen.
De grote lijnen voor het ontwerp zijn nu klaar, maar de gemeente wil graag de mening van Helmonders horen voordat het plan definitief wordt. Daarom is er een inloopavond georganiseerd op maandag 23 oktober, tussen 19.00 tot 21.00 uur, in zaal Traverse aan de Steenweg. Daar wordt 2 keer dezelfde presentatie gehouden over het ontwerp, om 19.00 uur en om 20.00 uur. Er staan panelen waarop het plan met sfeerbeelden wordt toegelicht. Geïnteresseerden kunnen vrij binnenlopen om alles te bekijken en aan te schuiven bij 1 van de 2 presentaties. Medewerkers van de gemeente zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.
Wethouder De Vries: “Ik heb de eerste plaatjes gezien en ik moet zeggen: het wordt prachtig! Ik weet zeker dat ook u dan enthousiast wordt!”

In de reacties hieronder staat een update.

10 reacties:

Och jee, de Oude Aa gaan ze ook hier zichtbaar maken. Als het dan maar beter gebeurt dan zoals in het centrum is gedaan. Dat is echt een aanfluiting.

Verder wel mooi dat ze er iets van gaan proberen te maken. Zoals het er nu bij ligt, heeft het geen enkele meerwaarde voor de stad.

Beantwoorden

Het ziet er veelbelovend uit en zal zeer zeker een prima uitstraling hebben voor het centrum van Helmond.
Gelukkig heeft Peter Tielemans zijn plannen niet kunnen uitvoeren.
Dan zou er qua winkelruimte in Helmond nog veel meer leegstand zijn geweest.

Beantwoorden

Ik zie ook boten en een haven ingetekend, dat is een echte aanwinst voor Helmond maar gaan de sluizen en bruggen dan weer open en is bij Aarle-Rixtel de kogel door de kerk? Wat een zeer correcte opmerking van mij uit is en denk van velen met mij, wordt het afschuwelijke verkeer op de kanaaldijk nu eens eindelijk omgeleid dit is een enorm doorn in het oog en zou het centrum een enorme impuls gaan geven.

Beantwoorden

Pff, artikel in de krant gelezen. Het haven-spook waart nog steeds rond in de plannen. Realiteitsgehalte is dus minimaal helaas.

De kapitaallasten en instandhoudingskosten zullen in geen enkele verhouding staan tot de beperkte inkomsten. Ofwel een bodemloze belastinggeld put.

Beantwoorden

Update 1:
De sfeerbeelden en aanvullende informatie
Tijdens een gecombineerde vergadering donderdagavond 26 oktober bespreken de gemeenteraadscommissies Omgeving, Bestuur & Economie, Maatschappij en Financiën dit B&W-voorstel (pdf). Daarin staat aanvullende informatie inzake het Havenpark-ontwerp en de locatie van het multifunctioneel gebouw bij het Havenplein. Het aanleggen van dat park gaat 3,7 miljoen euro kosten en is volgens de planning (pdf) in april 2019 gereed. 3 Dagen eerder kan elke Helmonder zaal Traverse binnenlopen om daar de panelen met de sfeerbeelden daarvan te bekijken en een presentatie te beluisteren.
Wie daarop niet wil wachten kan vanaf nu die sfeerbeelden hieronder op de weblog zien:

het profiel

Voordat dit voorlopige plan definitief wordt, hoort de gemeente daarover graag jouw mening.

Beantwoorden

Fijn, nóg een park dat geen onderhoud gaat krijgen.

Beantwoorden

Ik vind het er geweldig mooi uitzien op papier.
Inderdaad zal er als het klaar is goed (dagelijks) onderhoud dienen plaats te vinden.
Ook de Stadswacht zal zich veelvuldig en nadrukkelijk moeten laten zien.
Maar nogmaals het ziet er skitterend oit, een aanwinst voor de stad!!
Hoop dat de verlichting van betere kwaliteit is als de bloempotten op het Traverse.
Misschien kunnen ze dat gelijk meenemen?

Beantwoorden

Dus de parkeerplaatsen aan de watermolenwal tegenover de Elzas verdwijnen?
of zie ik dat verkeerd??

Beantwoorden

Ja, want meer groen en meer parken in Helmond hebben we nodig!

De parkeeroverlast bij De Kasteeltuin, de Bundertjes, het Groot Goor, Berkendonk etcetera is ongehoord! Ook de wachtrijen om er te wandelen en te recreëren lopen de spuigaten uit.

Met zulk vergevorderd plan, verwacht ik niet meer dat men tot inkeer komt.

Hopelijk wordt Vliscoterrein het toekomstige Strijp-S (Eindhoven) of Spoorzone (Tilburg) van Helmond.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *