Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.173 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
35reacties

“Een vrijdagpreek van niemand minder dan sheikh Sa’d bin ‘Ateeq al-‘Ateeq, bi-idhnillaah. Zorg ervoor dat je erbij bent” berichtte de Helmondse Al Fadjr-moskee gisteren via Facebook. Deze prediker uit Qatar riep 2 jaar geleden nog op tot het vernietigen van de ‘vijanden van de religie’. “Allah, vernietig de joden en vernietig hen die ze tot joden maakten en vernietig ook de christenen, de alawieten en de sjiieten” zei deze omstreden sheikh in de ‘Grote Moskee’ in Doha, de grootste moskee van Qatar.
“Deze uitspraken zouden niet misstaan in de moskeeën van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Maar al-Ateeq deed zijn uitspraken in Qatar dat, samen met onder meer Amerika, strijdt in de internationale coalitie tegen IS. Zo wordt vanuit Doha cruciale logistieke ondersteuning gegeven aan de luchtaanvallen. Maar tegelijkertijd onderhoudt het Golfstaatje ook innige banden met het Al-Nusra-front in Syrië, Hamas in de Palestijnse gebieden en de Taliban in Afghanistan” aldus Elsevier die hem een haatprediker noemt in een tempel van haat.
De Al Fadjr-moskee is gevestigd aan de Zuid Koninginnewal, tussen het politiebureau en ‘t Cour (waar de kantoren van de burgemeester en wethouders zijn). Eind april hield een andere sheikh er een rare preek en in januari kwam deze moskee ook al in opspraak omdat de radicale Imam Alami abu Hamza er had gepreekt.
Normaal gesproken kun je vrijdagmiddag deze Arabischtalige preek volgen via de livestream op de website van de Al Fadjr-moskee. De meeste Helmonders zullen dan wel een woordenboek bij de hand moeten hebben.

Zoals altijd staan de updates in de reacties hieronder.

35 reacties:

Je wordt er toch niet goed van !!!!!!

Beantwoorden

Tja …… De burgemeester kan t gewoon verbieden….. of ze kunnen hem op pakken

Beantwoorden

Diegene die daar naar komen ( willen ) luisteren, kunnen die zelf niet bepalen hoe ze hun leven inrichten ? Zou niets voor mij zijn dat er iemand anders bepaalde hoe ik mijn leven diende te leven, lang leve de vrijheid van denken, doen en leven.

Beantwoorden

Helmondse Politiek laat het hier flink afweten. Telkens geen woord erover.
Lijkt wel of ze bang zijn zich erover uit te spreken.

Beantwoorden

Preventief ruimen die sheikh Sa’d bin ‘Ateeq al-‘Ateeq, bi-idhnillaah.

Beantwoorden

Daar moet de burgervrouwe dan maar mooi een stokje voor steken
Verbieden die haatprediker

Beantwoorden

Update 1:
Burgemeester Elly Blanksma en wethouder Margreet de Leeuw hebben vandaag overleg met het moskee-bestuur over het bezoek van deze prediker.

Het persbureau ANP heeft zojuist een bericht gemaakt van het aangekondigde bezoek van deze man. Dat betekent dat onderstaand bericht normaal gesproken in vrijwel alle Nederlandse media komt te staan. Het ANP-bericht verscheen nu al onder meer in de Telegraaf, het AD, ED, Nederlands Dagblad en Reformatorisch Dagblad.

Weer omstreden prediker naar moskee Helmond
HELMOND Opnieuw is een omstreden islamitische geestelijke uitgenodigd om te komen preken in een Nederlandse moskee. Sjeik Sa’ad Ateeq al-Ateeq riep eind januari volgens een Engelse vertaling van een van zijn preken Allah op tot ,,vernietiging” van Joden, christenen, sjiieten en alawieten. De Helmondse moskee al-Fadjr heeft hem gevraagd om aanstaande vrijdag voor te gaan in gebed.
“Zorg ervoor dat je erbij bent”, schrijft de Helmondse moskeevereniging op Facebook. Al-Fadjr was maandag onbereikbaar voor een toelichting. Daardoor is niet duidelijk of de moskee op de hoogte is van het bestaan van de preek waarin de Arabische geestelijke zijn uitspraken tegen aanhangers van andere religies dan de soennitische islam doet.
Onlangs ontstond in buurstad Eindhoven ophef omdat de omstreden sjeik Aaidh al-Qarni zou komen. Dat ging uiteindelijk niet door: zowel zijn visum als zijn uitnodiging werd ingetrokken.
Eerder dit jaar besloot de Helmondse moskee nog een andere prediker te weren toen bleek dat hij opriep tot geweld.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 11 mei 2015 om 15:07:

Klasse van deze twee dames!! De politiek komt toch snel in aktie! Goede zaak!! Hopelijk worden ze ontvangen bij de moskee, ze zijn christen en vrouw.

Beantwoorden

Als nu alle Hellemonders erbij willen zijn om hem toe te spreken, zou ie daarvoor in zijn, ik leg een wedje dat ie dan gaat informeren over body-gard-kosten

Beantwoorden

Elke moslimimam wordt tegenwoordig haatimam genoemt (los van dit geval)

altijd maar weer haatbaard haat dit haat dat terwijl jullie zelf vol met haat zitten vieze hypocrieten

Beantwoorden

Jafar, gek hè!

Beantwoorden

Jafar, hij is niet voor niks geweigerd in Eindhoven. Vernietiging aan welke ras en soort of aan wat dan ook is zinloos. Waarom dan hiervoor oproepen. Dan krijg je de reacties zoals ze komen

Beantwoorden

Ik mag hem wel die oude Sa’d bin ‘Ateeq al-‘Ateeq, bi-idhnillaah je kan echt met hem lachen zoals Theo Maassen. Je moet niet alles letterlijk nemen wat hij predikt. Kom gewoon luisteren gezellig op het vrijdagsgebed. Neem wel je zondag se slippers mee.

Beantwoorden

Niet te geloven, in de Telegraaf staat

Fractievoorzitter Noureddine Zarroy van de lokale D66 maakt zich niet druk: „Zijn we overtuigd van onze democratische waarden? Dan kán een radicale ons niet wakker houden”, luidde zijn commentaar op Twitter.

Beantwoorden

Video (Engels ondertiteld): #haatimam Moskee al-Fadjr, eist vernietigen Christenen.

Beantwoorden

Video (Engels ondertiteld): #haatimam Moskee al-Fadjr, eist vernietigen Joden en niet-Soennitische Moslims.

Beantwoorden

Engelstalige achtergrond informatie over Saad bin Ateeq al-Ateeq, de #haatimam die aanstaande vrijdag in de Helmondse Moskee al-Fadjr komt “preken”.

http://www.defenddemocracy.org/media-hit/david-weinberg-preaching-hate-and-sectarianism-in-the-gulf/

Beantwoorden

We leren het nooit. Waarom niet? Omdat we stomme Hollanders zijn. Eigen nest bevuilen, mekaar op de meest meedogenloze manier een hak zetten en afmaken ,terwijl we voor allerlei tuig de rode loper uitrollen. Dat is waar we als Nederland goed in zijn. Dat is waar we echt trots op kunnen zijn!

Beantwoorden

Update 2:
Nog geen witte of zwarte rook vanuit ‘t Cour
Er zijn nog geen mededelingen te doen over het (resultaat van het) gesprek dat burgemeester Elly Blanksma en wethouder Margreet de Leeuw hadden met het bestuur van de moskee. Dat liet een woordvoerder van de gemeente vanochtend vanuit ‘t Cour weten.
Gisteravond rond half 9 liet de gemeente weten dat die 2 dames namens het college op dat moment in gesprek waren met het bestuur van de moskee Al Fadjr. Dit naar aanleiding van de ontstane commotie dat de bovengenoemde iman voor het weekeinde van 15, 16 en 17 mei door dat bestuur is uitgenodigd om te spreken.
Een woordvoerder van de moskee liet na het gesprek weten dat het moskeebestuur aan het nadenken is of ze de iman wel of niet laten komen. Op de vraag wanneer dat besloten wordt, was het antwoord: voor vrijdag. Met de oproep van de iman de joden, christenen en anders denkende moslims te vernietigen, is het bestuur het volledig oneens. “Daar willen we in de verste verte niet mee geassocieerd worden” aldus de woordvoerder.
Aansluitend op het gesprek vond overleg plaats met het Platform Sociale Cohesie. Dat is is een informeel netwerk van een groot aantal religieuze en maatschappelijke instanties. Doel van dit platform is het bevorderen van sociale samenhang en onderling begrip tussen de diverse bevolkingsgroepen in onze stad. Daartoe werd een maand geleden het convenant Sociale Cohesie Helmond ondertekend. 1 Van de ondertekenaars is de Moskee I.G. Al Fadjr Helmond.
PressVisuals.com fotografeerde de ondertekenaars met hun convenant:

Ter info: Lucy schreef vandaag de column getiteld Lucy over onze haatimam.

Beantwoorden

Update 3:
Laat het vrijdag niet doorgaan. Dat is het advies van Maurits Berger, hoogleraar Islam en het Westen, aan de gemeente Helmond in Radio EenVandaag van de AVROTROS.

Beantwoorden

Ach, z’n fans in Nederland kunnen zijn haatpreken ook op internet volgen, dus wat mij betreft mag hij ook in levende lijve de moslim hersentjes met haat inspuiten. We weten nu wel waar de islam voor staat.

Als u zich er maar van bewust bent, dat de 5e colonne onder ons is, en er maar een partij is die hier iets tegen wil doen.

Beantwoorden

Update 4:
Vrijdag geen haatprediker in Helmond

Naar aanleiding van de recente uitingen in diverse media omtrent onze komende Arabischtalige conferentie, heeft het bestuur van I.G. Al Fadjr intensief overleg gevoerd met de burgemeester van Helmond. In samenspraak zijn inlichten ingewonnen bij het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en is verzocht om een nadere duiding van de invitatie van de 2 buitenlandse gastprekers. Op basis van de verkregen informatie heeft de burgemeester een dringend advies gegeven om de buitenlandse sprekers niet te laten spreken. Gezien deze negatieve conclusie is door het bestuur van de vereniging besloten de uitnodiging van de 2 gastsprekers in te trekken.
Wij zullen tijdens de komende conferentie met als titel “De Schoonheid van de Islam” onze boodschap alsnog uitdragen en hopen dat deze boodschap niet ondergesneeuwd raakt door alle negatieve publiciteit. Tevens zullen we onze maatschappelijke rol en betrokkenheid in de Helmondse samenleving continueren.
.
Hoogachtend,
Bestuur I.G. Al Fadjr Helmond

Beantwoorden

tja, tja…

Beantwoorden

Ik ben het wel eens met die hoogleraar Islam en het Westen, gewoon dommigheid dat ze die man uitnodigden. Soms vraag je je haast af of die mensen van de moskee geen internet hebben.
Ik zag vandaag deze actie van Loesje. Die zijn wel snel zeg! 😉

Beantwoorden

Update 5:
Conferentie geschrapt door “de felle (haat)campagne van de media”

Assalaamoe ‘aleikoem warahmatoellaah,
Geliefde broeders en zusters,
.
Nadat wij de situatie intensief en in samenspraak (met de betrokken partijen) hebben bestudeerd, de felle (haat)campagne van de media in acht nemende jegens de moslims en ons in het bijzonder, zien wij ons tot onze grote spijt genoodzaakt de conferentie van 15, 16 en 17 mei 2015 te moeten annuleren.
.
Hopende op jullie begrip.
Barakallaahoe fiekoem.
Wa ‘aleikoem assalaam warahmatoellah
.
Bestuur I.G. Al Fadjr Helmond

Net als ons nieuws gisteravond laat, leverde ook deze afgelasting weer een ANP-bericht op dat in vrijwel alle Nederlandse media staat.

Beantwoorden

“de felle (haat)campagne van de media in acht nemende jegens de moslims en ons in het bijzonder”

Och nou heeft o.a. de weblog die er volgens mij als eerste over berichte het gedaan!
Nou, ik zou zeggen bedankt weblog dat jullie het hebben opgepikt en erover bericht hebben!
Ga zo door!!

Beantwoorden

Tja, ik wil me er eigenlijk niet mee bemoeien, maar volgens mij hebben de mensen achter de Al Fadjr (en nog een hele rij moslim-mindend publiek) een flinke plank voor de kop. Ik hoor tegenwoordig nogal eens de uitdrukking “haat-campagne” en andere onzinnige opmerkingen. Wie proberen er telkens weer de knuppel in het hoenderhok te gooien? Ik ben geen rechts denkend mens, maar ik wordt er zo langzamerhand wel toe gedwongen om het te worden.

Ik vind dat de weblog er héél goed aan heeft gedaan om dit bekend te maken. Hadden ze dat niet gedaan dan had Helmond weer eens in het daglicht gestaan. Mijns inziens behoorlijk negatief, want wat valt er positiefs te zeggen over dat imam- en ander geleuter.

Shukran (bedankt) Weblog!

Beantwoorden

Neen ze hebben geen plank voor hun kop, het vuile kleedje blijft plakken aan die baard en vette lippen

Beantwoorden

Waarom gaan ze hun heilige boek niet in eigen land prediken?
Hier in het eens zo mooi Nederland, was het ooit denk ik erg fijn leven.
Maar om jezelf hier niet als een buitenlander te voelen in eigen land, ben je onderhand verplicht of dierdonk/brandenvoort of in een dorp te gaan wonen pffff.
En dan nog wat, de ECHTE moslims die werkelijk leven en bidden volgens de koran die mogen van mij wel blijven, die hebben respect.
Maar die moet je hier wel zoeken als een speld in een hooiberg.

Beantwoorden

Ik vind het maar vreemd allemaal. Eerst wordt vrijheid van mening gepredikt en nu wordt het weer verboden.

Als je een voorstander bent van vrijheid van meningsuiting.. WEES ER DAN OOK EEN!

Beantwoorden

@Johan op donderdag 14 mei 2015 om 15:32:

Er is een grens tussen een mening uiten en oproepen tot geweld.

Het moskeebestuur is erop gewezen dat die grens zou worden overschreden, en heeft afstand genomen van de oproep tot vernietiging van bepaalde bevolkingsgroepen (“Daar willen we in de verste verte niet mee geassocieerd worden”). Ze hebben niet alleen de uitnodiging voor de omstreden imam maar ook voor een tweede spreker ingetrokken.

Hulde voor De Weblog om op zakelijke wijze aan de bel te trekken, hulde voor de burgemeester en de wethouder om het gesprek aan te gaan, hulde voor het moskeebestuur om zo kort voor een ongetwijfeld langdurig voorbereide conferentie de feiten voor zich te laten spreken en daaruit pijnlijke conclusies te trekken.

Daarnaast is er onbegrip over en weer tussen moslims en niet-moslims. De discussie over deze ene imam is doorspekt met generaliserende opmerkingen en ongefundeerde beschuldigingen van beide kanten. Dat uiteindelijk de hele conferentie is afgelast komt, voor zover ik het nog kan volgen, doordat het moskeebestuur het onbegrip van niet-moslims verkeerd interpreteerde.

Vrijheid van meningsuiting prima, maar er zijn handige en minder handige manieren om van die vrijheid gebruik te maken.

Beantwoorden

Twee opvallende zaken over dit onderwerp vandaag in het ED.
De opmerking van arabist Wagemakers dat op filmpje te zien is dat de toehoorders er totaal onbewogen bijzitten en het lijkt alsof ze de uitspraken niet helemaal serieus nemen.
De opmerking van Blanksma, gemaakt in het kader van haar verantwoordelijkheid voor de openbare orde, dat haar signalen uit de stad bereikt hebben dat men dit soort uitspraken niet tolereert.

ad.1
Zou wel eens onderzocht willen zien willen hoe serieus die uitspraken door de moskeegangers in Helmond genomen worden. Kan op het aan het verbod ten grondslag liggend stereotype beeld dat in elke moslim een potentiële terrorist schuilt wellicht ander licht werpen. Iets voor de weblogredactie die dit onderwerp, zo te zien, zeer ter harte gaat?

Ad.2
Waar gaat het hier om. Knokploegen, bedreigingen op internetfora? Kan me in dit verband de vraag voorstellen of tegenwoordig media als Geen Stijl e.d. de dienst uitmaken. Mochten de bedreigingen van fysieke aard zijn zou ik me als burgemeester daar toch ook eens ernstig zorgen om gaan maken. Misschien kan de weblogredactie richting burgemeester ook hier iets voor de simpele lezer betekenen.

Beantwoorden

@Guus op vrijdag 15 mei 2015 om 16:54:

Ad 1

Ik betwijfel of wat je voorstelt haalbaar is, maar op zich zou ik het toejuichen als de weblogredactie iets zou weten te regelen dat helpt om stereotypen te doorbreken.

Ik zou het wel stoer vinden als het moskeebestuur op de weblog kwam uitleggen wat ze precies bedoelen met “de felle (haat)campagne van de media [..] jegens de moslims en ons in het bijzonder”, en als dat de aftrap zou kunnen zijn voor een beschaafde discussie met datzelfde bestuur over het beeld dat moslims en niet-moslims van elkaar hebben.

Beantwoorden

@Guus op vrijdag 15 mei 2015 om 16:54:
We weten niet precies waarop jij baseert dat dit onderwerp ons “zeer ter harte gaat.” Bij ons weten, is dat niet geval. Elk onderwerp dat wij op de weblog aansnijden proberen we zo goed mogelijk te coveren. Dat de weblog als eerste het door Elsevier aangesneden onderwerp oppikte, hoort daarbij.
Wellicht wil jij een gastcolumn schrijven waarin je (dat bij ad 1 genoemde) aspect in Helmonds licht beschijnt. Niet makkelijk (denken wij) omdat het geen Helmonds verschijnsel is. Wij zien die invalshoek dus niet, maar wellicht jij wel. Als jij (of iemand anders) daarmee iets denkt te kunnen, mail dan even eerst wat meer info naar [email protected] zodat we samen kunnen bekijken of het een gastblog kán worden…
Tenslotte, wat bedoel je met “Misschien kan de weblogredactie richting burgemeester ook hier iets voor de simpele lezer betekenen? Voor zo ver we weten waren er geen knokploeg, maar inderdaad wel bedreigingen via diverse kanalen.

@Sander Lam op vrijdag 15 mei 2015 om 22:34:
Goed idee. Het moskeebestuur is op dit moment wat lastig benaderbaar. Maar we hebben wel een lijntje. Wie weet dat we over een tijdje iets hebben….

Beantwoorden

tja……het is niet de eerste x dat er wegens haatmedia schijnwerpers een moslim bijeenkomst verboden of geannuleerd worden…dezelfde media die wel de zelfde gemeenschap van alles toewenst en via carricatuur dan wel geschreven haat berichten.

de media en de vrijheid die hier als maatstaaf gepresenteerd wordt is om te lachen

idd vieze hypocrieten!

freedom my a$$

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *