11reacties

Chahim: Meedoen aan verkiezingen in 2018!

Vanaf vandaag geeft Mohammed Chahim van de PvdA weer elke 6 weken zijn bespiegelingen over Helmond. Voor wie het vergat: toen we in 2007 begonnen met de columns van Onze Helmondse politici was hij 1 van de 4 starters. Mohammed, hopelijk bevalt het schrijven weer net zo goed als destijds.

Een paar dagen geleden belde een journalist van het Eindhovens Dagblad (ED) mij over de mogelijke deelname van de PVV aan de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in Helmond. Wat vond ik ervan? Nou ja, om eerlijk te zijn haalde ik mijn schouders ervoor op. Mijn visie op de maatschappij ligt mijlenver verwijderd van die van de PVV, maar als echte democraat juich ik het toe als meerdere partijen meedoen aan de verkiezingen, dan valt er daadwerkelijk iets te kiezen.

Persoonlijk ben ik geen fan van partijen die mensen uitsluiten vanwege hun afkomst, religie of nationaliteit. In Nederland hebben we met elkaar afgesproken dat dit niet mag, sterker nog: we vinden dit zo belangrijk dat we Artikel 1 van onze Grondwet hieraan hebben besteed.

Terug naar Helmond. De verkiezingsuitslag van 18 maart was niet onverwacht, maar kwam hard binnen. Ik was erg benieuwd naar de verkiezingsuitslag in mijn eigen wijk: Binnenstad-Oost. Bij het stembureau in wijkhuis de Fonkel werd het vaakst gestemd op de PVV en als tweede partij kwam DENK uit de bus. Een voor mij opvallend detail, waar weinig over is geschreven. Veel kiezers zijn teleurgesteld in de (landelijke) politiek. Ze maken zich zorgen over klassieke thema’s als zorg, wonen, werk en inkomen en hun ‘veiligheid’. In die zin zijn de overeenkomsten tussen de groepen PVV en DENK stemmers treffend. De onzekerheid en zorgen over hun toekomst en die van hun kinderen zorgen ervoor dat ze teruggrijpen op hun eigen identiteit en cultuur, en dat is altijd al goed aas geweest voor het populisme.

Helaas zullen de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar niet gaan over hoe de verschillende politieke partijen lokaal hebben geopereerd, maar wordt het wederom, in ieder geval voor een groot deel, een afrekening gebaseerd op landelijke sentimenten. Dat frustreert! Juist als je elke dag je best doet om het Helmonds beleid op bovenstaande thema’s te verbeteren. Steeds kiezend voor verbinding in plaats van polarisatie, omdat ik geleerd heb dat je samen verder komt dan alleen.

Terug naar de PVV. In het ED werd een mevrouw geïnterviewd die tevreden was over haar eigen situatie en niet wist wat de PVV zou moeten veranderen in haar wijk. Ze stemt uit een soort gewoonte op de PVV.

Voor mij is het verschil met conventionele partijen, dat de PVV erg polariseert, dat is wellicht essentieel voor hun bestaan. Hoe dit zijn uitwerking zal hebben in Helmond? Ik weet het niet, maar de PvdA zal hen in Helmond wijzen op onze rechtstaat en hen indien nodig van repliek dienen. Om op te komen voor de rechten van álle Helmonders. Voor mij is Helmond mijn thuis en het doet pijn als mensen hieraan twijfelen. Als PvdA’er zet ik mij in om Helmondse burgers te verbinden. Ik ben blij dat ook wij mee gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, misschien wel extra verheugd sinds de dag dat de PVV hetzelfde heeft aangekondigd. Al is het alleen maar omdat ik dan weet dat zij die kiezen voor een gezamenlijke toekomst, voor de inclusieve samenleving, ook een keuze hebben.

Mohammed Chahim
Fractievoorzitter PvdA