Buiten is het 17 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.131 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
17reacties

Inmiddels zijn we al weer een tijd onderweg in deze corona crisis. Waar de focus eerst lag op gezondheid, zien we ook de grote effecten op sociaal-maatschappelijk vlak en de economie. Ik heb echter ook heel veel mooie initiatieven zien ontstaan. Recent heb ik als wethouder nog meegeholpen om lunches rond te brengen naar eenzame ouderen. Langzaam gaan we over naar een volgende fase met een versoepeling van de maatregelen. Een spannende tijd ook, want blijft het virus onder controle? Ik prijs mij gelukkig dat iedereen in mijn directe omgeving gezond is gebleven, hoewel het vreemd was om weinig sociale contacten te hebben. Ik heb echter een stad gezien met veerkracht en van omzien naar elkaar. Spontane acties zoals concerten bij verpleeghuizen of, op kleinere schaal, boodschappen doen voor een familielid of buur. Groot of klein: ieder gebaar is waardevol en verdient een compliment.

Als gemeente hebben we niet stil gezeten. Ondanks corona is er op diverse terreinen gewoon doorgewerkt, uiteraard wel met inachtneming van de maatregelen. Zo is er volop doorgebouwd op de diverse woningbouwprojecten. Denk daarbij aan Suytkade, Stiphout Zuid, centrum Mierlo-Hout en de Groene Loper. Gelukkig, want de vraag naar woningen zal ook de komende tijd onverminderd hoog zijn. Voldoende huizen voor iedereen staat ook nu nog op mijn prioriteitenlijst. Juist nu is het belangrijk om te blijven investeren; hiermee helpen we de economie ook vooruit. Deze week heb ik samen met de burgemeester een werkbezoek gebracht aan de bouwplaats van Parc Verde. Naar verwachting worden in het vierde kwartaal de eerste woningen opgeleverd. We hebben kunnen horen hoe zij deze crisis beleven en welke uitdagingen op hun pad zijn gekomen. Het inrichten van de bouwplaats zodat er voldoende afstand gehouden kan worden, de onzekerheid of er voldoende materialen beschikbaar blijven om door te kunnen bouwen en zoeken naar nieuwe manieren van afstemmen kwamen aan de orde.
Om de bouwplannen mogelijk te maken, hebben we als gemeente zo veel mogelijk vergunningprocessen en bestemmingsplanprocedures door laten lopen. Tegelijkertijd blijven we ook investeren in het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. Naast dat dit goed is voor onze energielasten, levert het een bijdrage aan onze (lokale) economie. We proberen als gemeente vooral in kansen te denken.

De maatregelen worden langzaam versoepeld en ik hoop dat we het virus onder controle kunnen houden. Zodat we met elkaar weer vooruit kunnen kijken, ook al is dat in een 1,5 meter samenleving!

Gaby van den Waardenburg
Wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Wonen en Regionale samenwerking

17 reacties:

Heb je een concrete vraag hierover aan wethouder Gaby van den Waardenburg? Stel ze in een reactie hieronder. Inloggen of zoiets is op de weblog niet nodig. Ook deze wethouder zal je vraag graag beantwoorden!

Beantwoorden

@Wethouder van den Waardenburg:
Fijn dat het bouwen van woningen wel doorgaat ondanks alles. Daar zal niemand het mee oneens zijn. Maar ik heb een vraag: weet u al wanneer er wat gaat gebeuren met de bouw van die nieuwe woningen in de Waart aan de Watermolenwal? Zeker met het nieuwe Havenpark wordt dat een genot om daar te gaan wonen.

Beantwoorden

Dan heeft ze nog veel werk te verrichten alleen al als je het alleen voor de echte hellemonders moet doen.

Beantwoorden

Prioriteitenlijstje is leuk, maar zie het toch liever echt gebeuren.

Beantwoorden

Dan moeten ze de statushouders eens eerst geen huizen meer geven maar eerst de Helmonders

Beantwoorden

Deze woningen zijn allemaal ver boven de huurtoeslag grens.
Bv in de Willem Prinsen straat, de nieuwbouw is ruim €1100,- per maand, de goedkope huizen verdwijnen allemaal, ook pas gerenoveerde zoals omgeving Vondellaan en er komen onbetaalbare voor terug.
Als mensen 1100 kunnen betalen kunnen ze ook een koopwoning bemachtigen, mensen met te weinig inkomen hebben die keuze niet.
Die mogen een jaar of 10 wachten op iets betaalbaars.
Tiny huisjes 1-2persoons of recreatiewoningen zou een uitkomst kunnen zijn.

Beantwoorden

@Diana op donderdag 21 mei 2020 om 14:32:

Inderdaad, er zitten in Helmond genoeg inwoners die, om wat voor reden dan ook, moeite hebben om rond te komen.
Sociale huurwoningen worden nauwelijks gebouwd, ondanks de ook in Helmond steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk !

Beantwoorden

@ Wethouder van den Waardenburg:

In je verslag hierboven geef je aan dat je voldoende huizen wil gaan creëren voor onze inwoners. Het staat zelfs hoog op je prioriteitenlijst. Vanuit onze belangengroep juichen we dat van harte toe, sterker nog, we hebben een mooie
locatie in het centrum liggen (voormalig Ehad terrein) die vorig jaar bouwrijp is gemaakt voor een fabriek, of zelfs een bedrijventerrein. Het zou de gemeente Helmond sieren om het bestemmingsplan te wijzigen zodat er betaalbare huurwoningen gebouwd zouden kunnen worden. Een woningbouw coöperatie heeft al aangegeven interesse te hebben in dit plan. Wellicht is er ook wel een rol weggelegd voor Senzer om een aantal parkeerplaatsen aan te leggen. Dat zou de parkeeroverlast in de wijk weer ten goede komen, al met al een win win situatie. Als het moment daar is zouden we graag in gesprek willen gaan met u.

Henry Swinkels
Belangengroep Annawijk.

Beantwoorden

@Henry Swinkels op donderdag 21 mei 2020 om 16:05:

Ja juist, betaalbare huurwoningen !!!!

Beantwoorden

Niks van te merken op Wooniezie.nl ..en al 2 x huis bijna en dan wordt het geannuleerd om dat een andere voor gaat ..55+
Er zijn woning die komen niet op Wooniezie.nl. die gaan gelijk na Polen..hier in mijn flat ook 2x .is niet eerlijk..en wij maar wachten. Reageren 😥🤨

Beantwoorden

Eigen volk eerst vind ik.
En wat komen die Somaliërs hier doen.
In ieder geval niet werken

Beantwoorden

Ja díe komen ook langs mij wonen ik begrijp het niet meer zet maar eens wat Helmonders er in ik ben ook een Helmonder maar geen Somalische

Beantwoorden

Ja veel zwervers fix dat

Beantwoorden

“ Tegelijkertijd blijven we ook investeren in het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. Naast dat dit goed is voor onze energielasten, levert het een bijdrage aan onze (lokale) economie. We proberen als gemeente vooral in kansen te denken.”

Het nieuwe stadskantoor dat er willens en wetens door is gedrukt terwijl het meerendeel dit niet ondersteunde? Het is natuurlijk makkelijk investeren met andermans geld. Daarnaast ontbreekt het de ambtenaren totaal aan visie.

Beantwoorden

@Lieke op donderdag 21 mei 2020 om 11:09:

Beste Lieke,

Je hebt gevraagd wanneer de nieuwe woningen in de Waart aan de Watermolenwal worden gebouwd.

De nieuwbouwprojecten Westrand en Zuidrand zijn bij Woonpartners in voorbereiding. De realisatie van het project Westzijde (met uitzicht op het nieuw aan te leggen Watertorenpark) zal als eerste project gerealiseerd gaan worden. De verwachting is een start van de bouw eind 2020 en een oplevering begin 2022. Voor het project Zuidzijde (met uitzicht op het nieuw Burgemeester Geukerspark) is een start van de bouw per eind 2021 voorzien, met een verwachte oplevering in 2023/2024 afhankelijk van de benodigde bouwtijd. Zoals je terecht aangeeft wordt dit een mooie plek zo dichtbij het Burgemeester Geukerspark.

Beantwoorden
Gaby van den Waardenburg

Tip voor het college: maak kenbaar hoe omgegaan wordt met/invulling gegeven wordt aan woningbeleid dmv een online dashboard. Hoeveel woningen opgeleverd en waar (per wijk+projectnaam) en aan wie zijn deze toegewezen (statushouders, seizoensarbeiders, NL staatsburgers). Uiteraard de AVG in acht nemend.

Dát is wat veel mensen bezighoudt. Maar ik vrees dat het college daarvoor niet het lef heeft.

Beantwoorden

@Diana op donderdag 21 mei 2020 om 14:32:

Op Suytkade is Woonbedrijf Eindhoven momenteel twee appartementencomplexen aan het bouwen van vier woonlagen en valt binnen de sociale huurgrens. Deze worden volgend jaar opgeleverd.

Ik woon zelf ook in Suytkade, een vrije sector huurappartement en daar zit ik tussen de sociale huurgrens en de € 1.000 per maand in voor 76 m2 met 14 m2 balkon. Het is niet goedkoop, maar ook niet dat je zegt dat het veel en veel te hoog is.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *