Buiten is het 14 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.799 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondDe komende vijf jaren is de Onze Lieve Vrouwekerk dé plek voor de grotere theaterproducties in onze stad. Veel Helmonders hebben inmmidels al een kijkje kunnen nemen op de nieuwe tijdelijke locatie van theater Speelhuis. De reacties zijn zeer positief en velen zijn aangenaam verrast door de kwaliteit. Ook de unieke ambiance van de kerk is goed behouden gebleven. Maar het tijdelijke theater is nog niet eens officieel in gebruik genomen of gemeenteraadsleden zijn al met elkaar in gesprek over de toekomst van een permanent theater. De discussie is losgebarsten: welk theaterconcept? Welke locatie? Hoe te exploiteren?

Aanstaande dinsdag besluit de raad over de fiattering van een werkbudget van €100.000,- om het vervolgproces voor een nieuw theater nader vorm te geven. Een samenwerkingsverband met een marktpartij in een zogenaamde Publiek-Private Samenwerkings-constructie (PPS) is interessant om nader te onderzoeken. Mogelijk komt dan ook een ander ambitieniveau en financiële ruimte in beeld. Naast voors zijn er echter ook tegens te benoemen als het gaat om PPS-constructies (zo is een dergelijke constructie met ontwikkelaar Van Wijnen op Suytkade geen schoolvoorbeeld geweest). Er zullen goede afspraken gemaakt moeten worden over taak- en risicoverdeling.

De vraag of Helmond behoefte heeft aan een nieuwe, grote theaterzaal is legitiem. Er is namelijk een enorme investering mee gemoeid. Wij zullen er in ieder geval veel gemeenschapsgeld bij moeten leggen. Een andere relevante vraag is hoe de nieuwe locatie exploitabel te maken. In de discussie wordt regelmatig gesproken over de positie van Helmond binnen de B5-gemeenten (de vijf grootste steden van Brabant) als het gaat om zaken die de anderen wel hebben en Helmond niet. Het argument “omdat zij dat ook hebben” is voor GroenLinks niet valide om over uitbreiding te praten. Concurreren met het Muziekgebouw of Parktheater in Eindhoven kunnen we niet. Bovendien vinden veel Helmonders het niet erg om het openbaar vervoer of de auto naar Eindhoven te pakken voor de grotere producties. Daarnaast zijn er in de regio voldoende theaters aanwezig die nagenoeg dezelfde capaciteit als ’t Speelhuis kunnen bieden.

Investeer niet in capaciteit, maar in kwaliteit. Zoek daarin juist onderscheidendheid ten opzichte van de regio. En zoek ook de samenwerking met de regio op zodat programmering afgestemd kan worden. Juist onderscheidendheid en kwaliteit in het cultuuraanbod zal Helmond positioneren op de culturele kaart van de regio. Dit zal ons inziens de aantrekkelijkheid van de stad vergroten.

Ling Ko
Fractievoorzitter
GroenLinks

5 reacties:

Of investeer niet als gemeente (laat t puur privaat) en laat de Helmonders hun eigen verdiende geld gewoon houden. Die ton is alvast weggegooid…

Beantwoorden

Snapt eigenlijk iemand waarom er een nieuw theater moet komen? In die kerk ziet het er toch prachtig uit, dat vindt iedereen. Zonde van zo’n mooie plek die er nu gelukkig weer is, maar ook van het geld, ook al is dat verzekeringsgeld.

Beantwoorden

Bedenk Ronald dat de kerk geen eigendom is van de gemeente, maar van het bisdom. Daardoor kom je toch in een wat onzekere situatie. En een tweede periode zonder theater lijkt me geen goede optie.

Beantwoorden

Probleem is: verzekeringsgeld mag alleen besteed worden aan een nieuw theater. Anders: weg verzekeringsgeld. Dus @Jasper die Helmonder zal zijn eigen verdiende geld niet houden.

Beantwoorden

Helmond, gefeliciteerd met het nieuwe tijdelijke theater in de O.L. Vrouwenkerk.
Toch ben ik van mening dat, als we op cultureel gebied wat willen bieden aan de Helmonders en de regio we ons de kans niet moeten laten ontnemen om een geweldig nieuw permanent middelgroot theater te bouwen. Een theater dat volledig bij de tijd is qua uitstraling, techniek en alles wat een modern theater op dit moment en in de toekomst vraagt. Als je op de hoogte wilt blijven van wat er vandaag de dag voor een middelgroot theater nodig is lees dan het rapport. Rapport Martkconsultatie Permanent Theater Helmond (pdf)
B. v. om te weten wat er allemaal níet kan in dit mooie tijdelijk theater. (zie onder, 2.8. niet speelbare voorstellingen in theater Speelhuis.) Ook het onderdeel locatie komt natuurlijk aan de orde. Het zal jullie niet verbazen dat ik nog altijd van mening ben dat het Obragas terrein, grenzend aan het Havenplein, dé perfecte locatie moet zijn voor dit theater en niet moet worden weggestopt achter de gamehal.

Veel leesplezier Karel Garenfeld

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *