Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.217 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Als er ineens iets onvoorspelbaars gebeurde zei mijn moeder vroeger altijd ‘jongen, een dubbeltje kan raar rollen’. In de periode dat ze als 85-jarige aan het herstellen was van het ook bij haar toegeslagen virus, heb ik vaak aan deze uitspraak moeten denken.

8 Maanden geleden leek alles nog rozengeur en maneschijn, de werkloosheid daalde ook in Helmond naar een historisch laag niveau en de koopkracht van veel inwoners ging na jaren van stilstand eindelijk weer eens omhoog. Maar toen kwam als een duiveltje uit een doosje een dodelijk virus tevoorschijn. Het virus bleek selectief te zijn in het vernietigen van levens, terwijl jongeren weinig last bleken te hebben werden groepen zoals kwetsbare ouderen hard getroffen.

Deze selectiviteit geldt ook voor de impact die het virus heeft op het economisch en maatschappelijk leven in onze stad. Ook hier worden bepaalde groepen harder getroffen dan anderen. Terwijl de webshops en supermarkten topomzetten draaien worden de culturele sector, het personenvervoer, de reisbranche en horeca keihard geraakt. Daarnaast zal de golf van ontslagen die op gang gaat komen ook zorgen voor een toenemende achterstand van jongeren en inwoners uit bepaalde delen van Helmond.

De politiek werkt daarom hard aan een ‘vaccin’ waarmee we deze ongekende aanval op de gezondheid van onze stad kunnen bestrijden. We willen hiervoor uit onze reserves een bedrag van 10 tot 12 miljoen euro vrijmaken en die gaan ‘injecteren’ in onze meest kwetsbare wijken, inwoners en bedrijven. Het is de bedoeling dat Helmond hierdoor niet alleen herstelt maar op termijn ook economisch en sociaal vitaler, sterker en gezonder gaat worden.

Zo kunt u denken aan extra investeringen in het centrum en onze digitale en culturele infrastructuur, waardoor we ook straks nog een aantrekkelijke vestigingsplaats zullen blijven. Daarnaast gaat er nieuw geld naar de Rijpelberg. De bewoners krijgen een toekomstbestendige ontmoetingsplek waarin basisscholen en maatschappelijke functies worden samengevoegd. Hierdoor zal de kwaliteit van de woonomgeving en het welzijn van de bewoners worden verhoogd. Omdat de arbeidsmarkt momenteel razendsnel verandert kiezen we daarnaast voor een gerichte begeleiding en omscholing van kwetsbare werknemers en ondernemers.

In de gemeenteraad waren ook de oppositiepartijen blij verrast met de goed doordachte plannen van het college. Hierdoor is de kans groot dat we er echt samen de schouders onder kunnen gaan zetten. De crisis kan dan worden aangegrepen om mensen te verbinden in plaats van uit elkaar te drijven. Zou het dubbeltje dan misschien toch kunnen stoppen met raar rollen en een gewoon een kwartje kunnen worden?

Theo Manders
Raadslid VVD

8 reacties:

Goed plan, alleen zou ik het geen “vaccin” noemen. Een vaccin is bedoeld om het lichaam op een ziekte voor te bereiden, niet als medicijn als het lichaam al ziek is.

Economie = elkaar goederen en diensten verlenen. Geld is daarbij een smeermiddel. Ik denk dat je dit plan beter kunt betitelen als drooggevallen radertjes olieën.

Beantwoorden

Prachtig zwets verhaal.

Beantwoorden

Als de VVD Helmond er niet was geweest was de stad al volledig naar de knoppen geweest. Laat de dubbeltjes maar rollen, kwartjes bestaan niet meer.

Beantwoorden

@Twanneman op maandag 21 september 2020 om 09:42:

Ik vind het ook prettig geschreven. Maar ik vind het wel een goed verhaal en zeker geen zwetsverhaal. Ik meen dat de hele gemeenteraad het plan ondersteunt, dat zegt ook iets.

Beantwoorden

Wat een kansloze beeldspraak. VVD eigen…

Beantwoorden

@Lotte van Dijk op maandag 21 september 2020 om 11:31:

VVD: Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

Beantwoorden

het feit dat er eerst een hoop geld gereserveerd is voor het “huis van de stad” helmond sport en andere megalomane plannen doet mij vermoeden dat het vooral om beeldspraak gaat. Extra investeringen in het Centrum (laten we hopen dat de Markt opnieuw wordt bestraat of dat de aannemer aansprakelijk wordt gesteld) is daar de laatste tijd niet al genoeg geïnvesteerd? kijk naar het nieuwe stadspark? en wat is er bedoelt met “digitale en culturele infrastructuur”. En het maatschappelijk nieuwe gebouw in de Rijpelberg, moet dat ook zo’n megalomaan project als “de Braak” gaan worden? de hele wijk daar word al jaren achtergesteld en alleen met een nieuw gebouw daar ben jer er nog lang niet.

Beantwoorden

Beste Theo,

Je toekomstplannen zijn prestigieus en passen binnen het (landelijk) beleid van de VVD. Daar is niets mis mee. Alleen mogen we in Helmond de individuele burgers niet vergeten. We voeren op dit moment een stevige discussie over de toekenning van voorzieningen (WMO- huishoudelijke hulp) en het feit dat de gemeente Helmond door de rechter is teruggefloten. Naar nu blijkt, al de tweede keer dit jaar! En ook in voorgaande jaren is dit ook diverse keren gebeurd.

De prestigieuze plannen in je column wil ik met plezier ondersteunen. Maar…. ik verwacht dan ook van jou en al je VVD-vrienden in de Helmondse politiek dat zij tijdens het komende WMO-debat dat de PvdA heeft aangevraagd, de kant van de inwoners kiezen. En niet wegkijken. De rechter heeft diverse keren geoordeeld dat Helmond fout zit. Pas als dat is hersteld, kunnen we verder praten over prachtige mooie plannen die de uitstraling van Helmond verbeteren.

Ik reken op je!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *