62reacties

Rieter: Afghaanse vluchtelingen opvangen?

We hebben allemaal de schokkende beelden gezien vanuit Afghanistan. Wat er zich daar afspeelt is vreselijk. De internationale politiek met president Biden voorop heeft gefaald door Afghanistan weer in handen te geven van de terreur van de Taliban. Hierdoor ontvluchten miljoenen Afghanen het land en duizenden daarvan zijn door onze Ministerie van Defensie in veiligheid gebracht in Nederland. Complimenten voor onze militairen! Maar kan ons land deze vluchtelingenstroom wel aan gezien het feit dat onze asielopvang al vol zit? Eenmaal aangekomen in ons land luidt het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) namelijk meteen de noodklok bij alle Nederlandse gemeenten en provincies: ‘’Zorg binnen enkele maanden voor extra opvanglocaties, anders ontstaat er een crisis’’ aldus het COA.

Deze oproep was voor de lokale Partij van de Arbeid reden om het college op te roepen ‘’alles op alles’’ te zetten om de flinke toestroom aan vluchtelingen naar Helmond te halen. Erg kortzichtig, want over de problemen die dit aantrekt en het daarmee gepaard gaande aantastende draagvlak onder de bevolking wordt niet gesproken. Vluchtelingen moeten geholpen worden, laat dat duidelijk zijn, maar wel door opvang in de eigen regio. Daar moet Nederland samen met de internationale politiek economisch een bijdrage aan leveren. Dus niet in Helmond. Onze jaarlijkse Helmondse taakstelling om statushouders te vestigen blijkt ieder jaar al moeilijk genoeg. Al jarenlang uit Helder Helmond haar zorgen over het steeds groeiende inwonersaantal en de druk die dat veroorzaakt in de Helmondse samenleving. Vandaar ook onze kanttekeningen toen vorig jaar werd gesproken over de plannen van ons stadsbestuur over de gewenste groei naar 125.000 Helmondse inwoners in 2040.

Mede door de schaarse ruimte, de enorme woningnood, de verslechterde leefbaarheid en de jarenlange wachtlijsten voor een sociale huurwoning meent Helder Helmond dat onze stad dit simpelweg niet aankan. Daarbij komt de opvang altijd terecht in de overbelaste aandachtswijken, waar de problemen al enorm zijn. Dit is slecht voor het al broze draagvlak. Als vluchtelingen hier eenmaal mogen blijven dan krijgen ze vaak met voorrang een woning toegewezen. Dat zorgt weer voor extra krapte op de woningmarkt en reuring bij de al wachtende woningzoekers. Terug naar de oproep van het COA. In een zeer recent bericht gaf dit orgaan aan dat extra opvang in de regio Zuidoost-Brabant niet wenselijk is omdat er simpelweg geen plek is. Heel helder! Nog steeds ben ik wel benieuwd naar de mening van onze inwoners: Moet de gemeente Helmond er alles aan doen om Afghaanse vluchtelingen op te vangen?

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond