41reacties

Rieter: Helmonders voorrang op huisvesting

,,Ik mis het wonen in Amsterdam of Utrecht totaal niet”, aldus Chris en Loes in een recent NRC artikel. Ze komen met hun kinderen uit Amsterdam en zijn in Eindhoven komen wonen. “toen het er nog betaalbaar was”, aldus het stel. Betaalbaar? Als architect en gezondheidszorgpsycholoog hebben ze ongetwijfeld meer te besteden dan de gemiddelde Helmonder of Eindhovenaar.

Dit is precies het probleem waarom hardwerkende Helmonders amper meer in Helmond kunnen wonen. Laat er geen twijfel over bestaan, we gunnen iedereen een fijne woon- en leefomgeving. Echter maken we ons zorgen dat de mensen met geld, beetje bij beetje, de hardwerkende middenklasse verdrijven uit de steden waar zij altijd gewoond hebben. En wat blijft er dan van de ziel van onze stad over? Ik heb het bij mijn eigen recente zoektocht naar een woning ook ervaren dat het bijna niet te doen is om een woning in Helmond te vinden. Dicht bij je familie, werk, vrienden of sportvereniging wonen is niet alleen een zegen. Het bouwt ook de gemeenschap waar we zo trots op zijn.

Als Helder Helmond vinden we het belangrijk om mensen voorrang te geven wanneer ze een binding met de stad hebben. Sinds afgelopen 12 december mag een gemeente dat ook doen. In de Eerste Kamer is namelijk een wetswijziging aangenomen. En als lokale partij hebben wij op deze wijziging zitten wachten want in Helmond hebben we dit keihard nodig. Dit stond niet voor niks in ons verkiezingsprogramma.

De voorrang voor woningtoewijzing geldt dus voor mensen die al lange tijd in Helmond wonen. Bijvoorbeeld die thuiswonende 20-er die maar geen huis kan vinden. Ook voor mensen met een economische binding met de stad of met een cruciaal beroep, biedt deze wet kansen. Denk dan aan die verpleegkundige die in het Elkerliek werkt en elke dag 40 minuten enkele reis in de auto zit om op haar werk te komen. We moeten zorgen dat de mensen in Helmond kunnen wonen die er willen wonen. Niet alleen degene die het kunnen betalen.

Afgelopen dinsdag is de huisvestingsverordening 2024-2027 van de gemeente Helmond vastgesteld. Uiterlijk in 2025 komt er een totaal nieuwe huisvestingsverordening. Een mooie kans om ons voorstel van voorrang voor Helmonders tot realiteit te maken. Want nogmaals, jongeren die onnodig lang bij hun ouders thuis wonen omdat ze in Helmond geen huis kunnen vinden, moeten we echt helpen.

En dat is niet alleen wensdenken, maar bittere noodzaak. De Helmonders rekenen op ons!

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond