Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.801 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
22reacties

Mensen zullen gek op hebben gekeken als ze het eerste weekend van augustus op stap zijn geweest in Helmond. Dat weekend bezocht namelijk onze eigen Burgemeester het Helmondse uitgaansgebied. En nee ze was daar niet voor een kroegentocht, maar om de verschillende horecazaken te controleren op naleving van de coronaregels. „Het was er druk, men stond tegen elkaar aan en de 1,5 meter afstand was ver te zoeken” constateerde Blanksma. Het nachtbezoek van onze Burgemeester vond plaats nadat de politie had vastgesteld dat de coronaregels slecht werden bewaakt. Deze reactie is volgens Helder Helmond naïef omdat 2 maanden ervoor de horeca al had aangegeven dat coronaregels niet te handhaven zijn in de nachthoreca.

Vijf horecaondernemers kregen een waarschuwing. Als ze blijven verzaken, dreigt een boete van 10.000 euro. Wat me opviel is dat een dag later de Horecabelangenvereniging stevig reageerde op de boodschap van de Burgemeester. Zo zou de gemeente ook debet zijn aan het slecht naleven van de coronaregels. En zouden afspraken niet zijn nageleefd: de gemeente heeft geen boa’s ingezet en er is nooit gehandhaafd. Terechte kritiek naar de mening van Helder Helmond. Want niet alleen de horeca, ook de gemeente Helmond is verantwoordelijk voor de slechte naleving van de coronaregels in het uitgaansgebied. Ook dreigen met een boete van 10.000 euro is buitenproportioneel. Als een ondernemer er alles aan doet om aan de regels te voldoen, moet deze ondernemer niet gestraft worden als bezoekers zich er niet aan houden. Uit angst voor boetes hebben verschillende ondernemers de kroegen al gesloten. Dit kan toch niet de bedoeling zijn!

Kortom, de communicatie tussen de gemeente en de horeca verloopt erg stroef. En dat in een periode waarin de horeca er alles aan doet om deze crisis te overleven. Verschillende Helmondse ondernemers geven aan dat er wat moet veranderen: er zou meer moeten worden samengewerkt. In combinatie met het nachtbezoek van onze Burgemeester heeft me dat aan het denken gezet. Zou een ‘’Helmondse Nachtburgemeester’’ hier een rol in kunnen spelen? Iemand die een toonaangevende rol speelt in het nachtleven van Helmond. En daarmee als spil kan fungeren tussen de nachthoreca en de gemeente. Om zodoende eenheid te creëren tussen de Helmondse ondernemers. Daarnaast zou deze Nachtburgemeester gevraagd en ongevraagd beleidsadvies aan de gemeente kunnen geven. Gericht op het bevorderen van het Helmondse nachtleven. Een lokale verkiezing zou volgens Helder Helmond uitkomst kunnen bieden. Veel steden doen dit al. Nu Helmond nog! Wie wordt de Helmondse Nachtburgemeester?

Martijn Rieter
Raadslid Helder Helmond

In de reacties hieronder staan updates door de weblog.

22 reacties:

Haha niets voor jou martijn

Beantwoorden

@Van Dijk op maandag 17 augustus 2020 om 09:26:

Haha nee, zo’n toonaangevende rol speel ik niet in het nachtleven van Helmond. En sowieso lijkt het me beter dat deze persoon losstaat van de politiek. Dus ook geen Helmondse horecaondernemer. Geen dubbele petten.

Beantwoorden

Kom eens met wat meer haalbare initiatieven. Zwarte Piet lukte je al niet. Mede door corona is dit dus volkomen onhaalbaar.

Beantwoorden

Gewoon een permanente avondklok instellen en voor alle overtreders een schandpaal midden op Havenplein neerplanten. Hebben die terras een leuk uitje

Beantwoorden

Johan+megens, dus omdat 1 initiatief niet lukte moet Martijn maar niks meer proberen? Erg raar vind je niet? Als er 1 ding niet lukt dan moet je maar niks meer proberen. Het spreekt voor Martijn dat hij doorgaat en blijft nadenken hoe er iets verbeterd kan worden.

Beantwoorden

@megens.
Wat bedoelt u met “Met Zwarte Piet haalde u het ook niet”?

Een totaal andere kwestie.
Wat wilt u dan? Een totaal dichtgespijkerde coalitie, de woorden van SP waren duidelijk. “Je gaat nu eenmaal een verbintenis voor vier jaar aan”

Moet een raadslid dan maar vier jaar geen initiatieven nemen omdat het toch geen zin heeft?
De democratie in Helmond lijkt me al genoeg uitgehold.

Beantwoorden

Willekeur ten top. De horeca is net als de markthandel en kermis een gemakkelijk doelwit van de (lokale) overheid.

Is er ook al iemand wezen kijken bij de AH XL of in de Moskee van het Stichting Islamitisch Centrum Helmond in de Blinkertsestraat. Daar lopen ze ook tegen elkaar op.

Beantwoorden

Update 1:
Helder Helmond wil een Helmondse Nachtburgemeester
foto door Maick CoolenVanmiddag stuurde Martijn Rieter van Helder Helmond de onderstaande brief naar B&W:

Het was me de afgelopen tijd opgevallen dat in verschillende steden gebruik wordt gemaakt van een zogeheten ‘’Nachtburgemeester’’. Ik ken de benaming wel, maar dan als bijnaam voor Jules Deelder, de eerste nachtburgemeester van Rotterdam. Maar het blijkt dat Nachtburgemeester ook als functie vanuit de gemeente kan worden ingevuld. Helder Helmond is van mening dat deze functie een meerwaarde kan zijn voor de stad Helmond.
.
Nachtburgemeesters zijn in wezen de verbinding tussen beleidsmakers en het uitgaanspubliek. Hij of zij houdt in de gaten hoe het uitgaansleven zich in een bepaalde stad ontwikkelt en op welke manier verbeteringen kunnen worden toegevoegd. Deze persoon speelt vaak een toonaangevende rol in het nachtleven en kan daarmee ook als spil fungeren tussen de horeca en de gemeente. Daarnaast zou deze Nachtburgemeester gevraagd en ongevraagd beleidsadvies aan de gemeente kunnen geven. Een lokale verkiezing zou volgens Helder Helmond uitkomst kunnen bieden, wat ook de kloof tussen inwoners en politiek kan verkleinen.
.
In veel andere steden wordt al aangetoond dat een Nachtburgemeester een meerwaarde kan hebben voor een gemeente. De functie is niet in beton gegoten, waarmee ik wil zeggen dat de functie zo ingevuld kan worden wat past bij de doelstellingen die de gemeente graag wil nastreven. Maar in eerste instantie zal de Nachtburgemeester op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden en kansen die een bijdrage kunnen leveren om het Helmondse nachtleven meer te laten bruisen. Als Helder Helmond kunnen we dat alleen maar toejuichen!

Beantwoorden

Prima! Op vrijwillige basis! Anders is het geld weggooien.

Beantwoorden

Ik heb altijd gedacht burgemeester 24-7

Beantwoorden

Laten ze eerst eens zorgen voor een goeie overdag burgermeester 😂

Beantwoorden

Is dat een soort prins carnaval maar dan van het uitgaansleven?

Beantwoorden

Martijn Rieter, dit is een aardig plan van je. Ik ben er zeker niet op tegen, alleen wie gaat dit betalen? Het lijkt me dat deze functie niet uit gemeenschapsgelden betaald kan worden want dit schept precedenten. Er zijn bijvoorbeeld ook sectoren zoals de zorg die ook best behoefte hebben aan een centrale contactpersoon die zaken met de gemeente regelt. Deze sector (die al betaald wordt door de gemeenschap) voorziet in het algemeen belang en dat doet de horeca niet. Misschien moeten we aan een ‘zorgburgemeester’ eerst prioriteit geven?

Beantwoorden

@Hanneke Hegeman op zaterdag 29 augustus 2020 om 09:13:

Nachtburgemeester zelf is geen betaalde functie. Het vraagt wel om ambtelijke arbeid. In veel andere steden wordt al aangetoond dat een Nachtburgemeester een meerwaarde kan zijn voor een gemeente. Er zijn ook congressen voor nachtburgemeesters. Vandaar deze oproep.

Beantwoorden

@Martijn Rieter op woensdag 2 september 2020 om 12:18:

Dat begrijp ik, maar begrijp jij ook wat ik bedoel? Jouw voorstel, hoe goed bedoeld ook, kost de gemeenschap links- of rechtsom altijd geld. Als de horeca een directe ingang naar de gemeente wil hebben, de taak van de voorgestelde nachtburgemeester, zou de horeca ook de kosten van de (extra) ambtelijke inzet moeten betalen. Als dat zou gebeuren, heb je mijn zegen. Misschien krijg jij de horeca zo ver… Overigens kunnen de horeca-exploitanten deze kosten fiscaal opvoeren als bedrijfskosten en dat maakt jouw voorstel voor hen haalbaar.

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

Beantwoorden

Update 2:
Helmond krijgt geen nachtburgemeester
Dat liet B&W weten naar aanleiding van de brief van Helder Helmond (zie update 1 hierboven). Hieronder het volledige antwoord van B&W.

Het college is van mening dat er voldoende kanalen zijn tussen de gemeente en de horeca in het centrum. Gemeente en horecavertegenwoordigers weten elkaar goed te vinden. Er is regelmatig formeel en informeel overleg met de Horecabelangenvereniging Centrum en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Helmond. In dit overleg is ruimte om de meest uiteenlopende horeca-gerelateerde zaken te bespreken. De voorzitter van de Horecabelangenvereniging Centrum vervult in de praktijk een groot deel van de rol die hierboven wordt genoemd als rol van een nachtburgemeester. Om die reden zien wij geen meerwaarde in een nachtburgemeester zoals door de fractie van Helder Helmond is voorgesteld.

Beantwoorden

Over tot de orde van de dag en Martijn: graag zinniger voorstellen.

Beantwoorden

Nachtburgemeester? Burgemeester ben je toch dag en nacht 🙄

Beantwoorden

Niet nodig het is toch rustig als alles dicht is

Beantwoorden

Volgens mij is Helder Helmond toch niet zo helder..

Beantwoorden

Gelukkig. Geen extra ambtenaar. Kunnen ze dat geld besteden aan de ondernemers

Beantwoorden

waarom niet en vooral in deze tijd die alchol en drugs junkie’s! die gaan nu door sluiting vele ellendes schoppen let op me woorden! die gaan op tijd naar supermarkten en maken ellendes in parken en in huis huis party’s maken die de politie niet zullen zien! kom op neem als nog een nacht burgermeester of die jeugd burger die de jeugs tegenhoudt met de politie! deze ellende gaat niet veilig door!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *